Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Foteliki samochodowe.
PostNapisane: 10 października 2013, o 07:34 

Jestem bardzo ciekawa jaki fotelik jest przez Was uważany za najbardziej bezpieczny (bo chyba nie maxi cosi) - muszę się zagłębić w dyskusję i koniecznie wyrazić swoje zdanie na ten temat :) Jak znajdę chwilę cofnę się do początku tematu i się wypowiem :) Tymczasem miłego dnia :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 października 2013, o 07:40 

Żeby nikomu nie przyszło na myśl rozwodzić się na temat tego że facet podszywa się pod kobietę :) - w temat będę zagłębiała się ja :) Wypowiedź k.kalkowski też jest napisane przeze mnie - tak w ramach oszczędności czasu co niektórych :) Pozdrawiam i jak tylko znajdę chwilę dołączę się do rozmowy :)

PostNapisane: 10 października 2013, o 07:51 
Przyjaciel forum

k.kalkowski napisał(a):
Jestem bardzo ciekawa jaki fotelik jest przez Was uważany za najbardziej bezpieczny (bo chyba nie maxi cosi) - muszę się zagłębić w dyskusję i koniecznie wyrazić swoje zdanie na ten temat :) Jak znajdę chwilę cofnę się do początku tematu i się wypowiem :) Tymczasem miłego dnia :)

Takiej dyskusji do tej pory nie było. W ogóle mało dyskutujemy, raczej ja nawijam;) Bezpieczny fotelik powinien spełniać 3 warunki: oprócz homologacji posiadać dobry wynik w niezależnych testach, pasować do samochodu i do dziecka. Warto pamiętać że nawet najlepszy fotelik nie dostosowany do dziecka i nie pasujący do auta nie ochroni dziecka podczas wypadku. Jak już wielokrotnie pisałem, fotelik samochodowy służy do zapewnienia dziecku bezpieczeństwa i zminimalizowaniu obrażeń PODCZAS WYPADKU. Nie bójmy się tego myślenia. Marka, kolor, design to sprawy mniej ważne ;) Oczywiście są marki, które od lat produkują dobre foteliki, jednak w tym wątku staramy się nie faworyzować żadnej z nich.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 10 października 2013, o 08:04 

Ok :) to w takim razie jak najbardziej przyłączam się do tego co mówisz - też uważam że kolor i marka nie mają znaczenia. Liczy się bezpieczeństwo dziecka przez wielkie B. Przy doborze fotelika zwracałam także uwagę na testy bezpieczeństwa przy foteliku zamocowanym na "isofixie" - a tu jakby grono faworytów się mocno kurczy.

PostNapisane: 10 października 2013, o 08:27 
Przyjaciel forum

Fotelików z Isofix przybywa i przybywać będzie chociażby w związku z regulacjami I-Size. Ale nie zawsze Isofix jest najlepszym, optymalnym rozwiązaniem. Przekonałem się o tym nie raz. Niestety producenci samochodów dość dowolnie traktują ten temat i foteliki z isofix również niekoniecznie muszą pasować do każdego auta. W tym roku rodzic ma szczególnie trudno. Dlaczego? Do tej pory uważano ze europejskie testy dają gwarancje bezpieczeństwa, jednak to tylko testy i nigdy nie oddadzą w pełni złożoności zjawiska jakim jest wypadek. Po teście dachowania UTAC w którym brał udział fotelik z osłoną tułowia wyszło na jaw że procedury ADAC są zbyt mało rygorystyczne a tego typu foteliki pomimo że świetnie wypadają w testach niekoniecznie sprawdzą się w realnej sytuacji. Uważam że wybór fotelika to trudna sztuka i trzeba wykazać się niezłą znajomością tematu by to ogarnąć. Sytuacji nie poprawia znikoma (żadna) wiedza kwidzyńskich kupców w tym temacie, jak i bardzo ograniczony wybór modeli na naszym rodzimym rynku. Rodzic- Kwidzyniak zmuszony jest albo jechać do innego miasta, albo kupować w ciemno przez internet. Wracając do isofix, jestem jak najbardziej za, bo system ten eliminuje większość błędów popełnianych przy montażu. Jednak mimo wszystko uważam że fotelik i tak trzeba koniecznie przymierzyć do auta. Na inspekcjach w Gdańsku osobiście widziałem jak bardzo niekompatybilny może być nawet isofix i kilkukrotnie okazało się że fotelik montowany na pasy był stabilniejszy od tego na isofix. Tak więc dla mnie jednym z kryteriów jest stabilność a nie metoda montażu ;) Chociaż zestaw isofix plus TT (top tether) przynajmniej w teorii jest najlepszym rozwiązaniem i dzięki regulacjom I-size może za kilka lat bedzie w każdym samochodzie i foteliku.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 11 października 2013, o 08:33 

bitabob napisał(a):
Z tego co pamiętam MC Priori pasował gorzej niż Romer King Plus. Tak się składa że dzięki niedawno otwartemu mostowi mamy dostęp do niezłego sklepu w Starogardzie Gdańskim. niedawno nasz forumowy kolega tam był i po przymiarce kupił fotelik pasujący do jego auta. Co nieco na ten temat w tym wątku http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?p=199782#p199782

akurat było na odwrót wypatrzony przez moją żonę romer niestety nie siedział zbyt dobrze
Także w ten weekend jedziemy do 3M przymierzyć MC Priori, Tobi i besafe x3 chyba że coś tyłem przypasuje
Na nowinkę besafe za jedyne 2k niestety mnie nie stać nawet jakby pasowała idealnie

PostNapisane: 11 października 2013, o 08:50 
Przyjaciel forum

No nie pamiętam dokładnie, chodziło chyba tylko o przykład. Rozmawialiśmy na temat dopasowania i profilu kanapy. Wspominasz o MC Tobi i Besafe Comfort X3. Podpowiem że MC kopiuje rozwiązania Besafe. Skorupa w Besafe jest obszerniejsza. Z foteli rwf (tyłem do kierunku jazdy) nie urywających kieszeni warto przyjrzeć się MC Mobi Skorupa taka jak w Priori, podobne tapicerki, montaż tylko tyłem do 25kg. Najlepiej byłoby wozić Twoją córkę jeszcze tyłem. Daj znać co wybrałeś, w razie czego mogę pomóc ;)

PostNapisane: 11 października 2013, o 10:07 

Skoro rzucamy jednak nazwami fotelików ja polecam fotelik firmy CYBEX http://cybex-online.com/pl/carseats/aton3.html
Proszę o krytykę wyboru :)

PostNapisane: 11 października 2013, o 10:44 
Przyjaciel forum

A dlaczego od razu krytykę? O ile pasuje do auta i dziecka to co tu krytykować? ;) Chodzi mi o Atona. A jeśli masz na myśli inne konstrukcję Cybexa, to ja osobiście odradzam foteliki z osłoną tułowia.

PostNapisane: 11 października 2013, o 19:45 

Tak, wybraliśmy fotelik aton 3 z adapterem, który idealnie pasuje do naszego samochodu Myślę że jest godny polecenia - cena do bezpieczeństwa i wygody w jednym - dziecka. Fotelik sprawdza się także w samochodach bez isofix (audi A4 np :) ) Jaki będzie następny fotelik ? Nie wiem ale na pewno poświęcę temu trochę czasu ponieważ jak kolega bardzo - najbardziej zależy mi na bezpieczeństwie dziecka. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

PostNapisane: 12 października 2013, o 19:00 
Przyjaciel forum

W Czerwcu tego roku firma Dorel producent fotelików Maxi Cosi oficjalnie zgłosił wezwanie do naprawy na stronie UOKIK http://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=10458&news_page=3 Niedługo później został ogłoszony recall dla Chicco http://fotelik.info/pl/news/recall-na-foteliki-chicco-auto-fix-i-chicco-synthesis,402.html na polskiej stronie marki. Okazuje się że nie tylko Chicco i Maxi Cosi stosowałi zamki tego producenta. Wezwanie do naprawy już w lipcu ogłosiło też Peg perego. W Polsce te informacje były na stronie sklepu internetowego i jego stronie na FB (!). Jako że system Rapex jest dość powolny, info o tym foteliku w tym systemie ukazało się dopiero teraz.

Uwaga! użytkownicy fotelików Peg Perego: Primo Viaggio Tri-fix K, Culla Auto, Young Auto, Martinelli Auto, Universal Kit Auto
Producent wzywa do naprawy wg następujących kryteriów (szczegóły w linkach):
http://global.pegperego.com/ww-en/babyproducts-site/safety-notice/
http://ec.europa.eu/consumers/safety/ra ... edTabIdx=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

PostNapisane: 24 października 2013, o 09:43 

Witam serdecznie! Jestem pełna podziwu dla założyciela wątku za PRACĘ którą wykonuje!! Szkoda że u nas nie ma takich ludzi. U nas nie ma nawet kompetentnych sprzedawców fotelików. Wiem że to nie miejsce ale bardzo prosiłabym o radę!!! Zakupiłam fotelik 9-18, mierzyłam przy sklepie do samochodu i niby pasował. Już w domu oglądając ze wszystkich stron zobaczyłam że jednak górna klamra pasa samochodowego opiera się o skorupę fotelika a pas biodrowy przechodzący dołem jak jest max naciągnięty to ze strony klamry troszkę się kurczy czy tak może być. Pani która go montowała nic o tym nie wspomniała. Proszę bardzo o odp!!! Bo już głupieję!!!

PostNapisane: 24 października 2013, o 10:53 
Przyjaciel forum

Witam. Jeśli jesteś z Kwidzyna lub okolic, to nie ma problemu, mogę zerknąć co i jak. W innym wypadku będzie to niemożliwe, nie da się takich rzeczy ocenić wirtualnie na podstawie opisu. Napisz gdzie mieszkasz, jeśli spotkanie nie będzie możliwe przyślij zdjęcia jak to wygląda, może coś się wykombinuje ;)

-- 24 paź 2013, 2013 12:42 --

Dostępne są już wyniki rundy jesiennej testów ADAC. Czuję się skonsternowany i zawiedziony brakiem zmian w metodologi. Dlaczego? Po głośnym teście UTAC (test dachowania z udziałem fotelika z osłona tułowia) i wycieku studium pewnego wypadku wszyscy związani z tematem spodziewali się zmian tym bardziej ze prowadzone były prace nad wprowadzeniem testu dachowania do homologacji. Niestety ADAC nadal nie bierze tych faktów pod uwagę i testuje foteliki z osłoną tak jak dotychczas przyznając im bardzo wysokie oceny, jednocześnie obniża oceny za skład chemiczny materiałów w innych konstrukcjach nie biorąc pod uwagę że owszem są one szkodliwe ale w szczególnych warunkach a nie podczas normalnego użytkowania. Szczytem jest obniżanie ocen fotelików RWF za "kłopotliwy" montaż. ADAC trwa w przekonaniu ze przy montażu fotelików można popełnić błędy krytyczne (sami popełniali błędy) co z góry wpływa na zaniżenie oceny. Drodzy rodzice, zapewne czujecie się zagubieni, bo zewsząd trąbią że homologacja to za mało a tylko testy ADAC dają wiarygodny obraz. Testy są tylko testami i nigdy nie oddadzą w pełni złożoności zjawiska jakim jest wypadek. Uważam że nadal podczas wyboru fotelika powinniśmy brać je pod uwagę jednak nie tak bezkrytycznie jak spodziewa się ADAC. Pamiętajmy! Roczne dziecko jest za małe aby przesadzać je przodem do kierunku jazdy, foteliki z osłona tułowia dobrze wychodzą w testach ale niekoniecznie w realnych zdarzeniach, dzieci nie jedzą pianki z fotelika a większość szkodliwych substancji uwalnia się podczas spalania.

http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx?ComponentId=29903&SourcePageId=31968

PostNapisane: 24 października 2013, o 12:16 

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Niestety jestem ze śląska (małej mieściny). Jeszcze nigdy nigdzie nie wstawiałam zdjęć więc muszę doinformować się co i jak. Pozdrawiam!!!

PostNapisane: 24 października 2013, o 12:26 
Przyjaciel forum

A konkretnie z jakiego miasta? Mam trochę znajomości, może uda się zorganizować aby ktoś obejrzał to na żywo. Tak byłoby najlepiej. Zdjęcia prześlij na jacekchmurzynski@gmail.com

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1