Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Piłeś? Nie zabijaj!
PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 11:44 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Piłeś? Nie zabijaj! Pomorska akcja przeciwko pijanym kierowcom

Akcję kierowana jest także do pasażerów i przechodniów, aby nie akceptowali prowadzenia w stanie nietrzeźwym.

Prowokacja reporterów "Dziennika Bałtyckiego" pokazała, jak wiele musi się w zachowaniu ludzi zmienić. W Gdańsku aktor udający pijanego "próbował" otworzyć samochód, a później nim odjechać.

Wszystko dzieje w na ruchliwym osiedlu. Świadkami sytuacji jest kilkudziesięciu przechodniów. Ilu z nich zareagowało? Zobacz film!

Cytuj:
Do akcji włączyła się policja, która od rana prowadzi wzmożoną akcję kontrolną na drogach województwa.

źródło

Czy ktoś widział dziś rano jakiś patrol z alkomatem? bo ja nie. Pytałem kolegów z pracy i też nikogo takiego nie widzieli.
Może ze względu na trudne warunki pogodowe?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Piłeś? Nie zabijaj!
PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 11:51 
Przyjaciel forum

Zwykłe medialne picowanie, skąd my to znamy. :evil:

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 16:14 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Zwykłe medialne picowanie, skąd my to znamy. :evil:

To fakt, po kilku tragicznych wypadkach spowodowanych przez pijanych kierowców, media mają gorący temat, politycy pole do popisu a i tak będzie jak było. Dlaczego? Bo kolejne prowokacje pokazują coraz bardziej dobitnie że albo społeczeństwo jest cwane i bezbłędnie rozpoznaje przebierańców albo akceptuje fakt że po drogach kursują pijani mordercy, wsiadając z nimi do auta i nie protestując. Co do polityków to brak mi słów... Żadne restrykcje nie poprawią sytuacji jeśli sami jej nie poprawimy.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 16:22 
Przyjaciel forum

Przyzwolenie na pijaństwo jest ogromne.
Pijani prezydenci, posłowie, księża, małolaty.
Pijani piloci, lekarze, policjanci.
Pijaństwo nadal nobilituje. Jakże nam daleko do europy, ale tej zachodniej.
Cały czas jesteśmy ludźmi wschodu. :sad:

Jest na to rozwiązanie prawne, ale jak mają się na niego zgodzić pijani posłowie, sędziowie i pijani prokuratorzy :?:

Pełen pat. :oops:

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 16:39 

Darek napisał(a):
Pijaństwo nadal nobilituje. Jakże nam daleko do europy, ale tej zachodniej.

No tak, tam się raczej narkotyzują.

A na serio. W moim pokoleniu jest już lepiej.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 16:39 
Przyjaciel forum

No tak... W tym kraju to nawet zając jest pijany (powiedzenie rozrabiasz jak pijany zając ;) ) Mogę mówić za siebie. Piję nie wsiadam, na drugi dzień również. Nie wsiadam gdy kierowca pił, zabieram kluczyki czasami wyrzucam w krzaki (tylko wtedy gdy sam jestem pijany). Widząc typa pijącego piwko i wsiadającego do auta w celu oddalenia się nim w nieznane, reaguje w sposób jaki w danej chwili uznam za stosowny. Zdarzało mi się dzwonić na policję, szarpać się z nikim nie szarpałem. Teraz może poruszymy temat który zawsze wzbudza emocje. Dzwonić na policję czy nie. Ja uważam że tak i że nie ma to nic wspólnego z konfidenctwem. Niestety większość uważa chyba inaczej. Rzeczywistość jest taka że jeśli my nie zareagujemy to policja przyjedzie owszem, ale na miejsce wypadku... Co do mitu że nie przyjeżdżają. Nie zawsze mogą, ale zazwyczaj przyjeżdżali. Udało mi się kilka razy w ten sposób skutecznie wezwać patrol do samochodu w którym jechało dziecko lub dzieci bez fotelików.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 16:51 
Przyjaciel forum

bitabob napisał(a):
Nie wsiadam gdy kierowca pił, zabieram kluczyki czasami wyrzucam w krzaki (tylko wtedy gdy sam jestem pijany). .

Dobra powiedz ilu tak robi :?:
To, że jeden Bitabob jest za kierownicą trzeźwy, wiosny nie czyni.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:14 
Przyjaciel forum

No właśnie o to chodzi żeby większość tak robiła. Niestety rzeczywistość wygląda tak: razem siedzą przy stole, piją i razem są sprawcami wypadku... A wystarczyłoby powiedzieć "stary nie wygłupiaj się weźmy taksówkę".

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:17 
Przyjaciel forum

bitabob napisał(a):
No właśnie o to chodzi żeby większość tak robiła..

To może sprawić jedynie wysoka i nieuchronna kara.
Ale jak pisałem wcześniej, nikt nie jest jej w stanie uchwalić w pijanym sejmie. :sad:

PS. w sejmie RP nadal gorzała dostępna dla posłów i ich gości, oczywiście w godzinach ich pracy. :P

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:24 

bitabob napisał(a):
No właśnie o to chodzi żeby większość tak robiła. Niestety rzeczywistość wygląda tak: razem siedzą przy stole, piją i razem są sprawcami wypadku... A wystarczyłoby powiedzieć "stary nie wygłupiaj się weźmy taksówkę".

Jedyną rzeczą potrzebną złu do zwycięstwa jest bierność dobrych ludzi - jak powiedział kiedyś Edmund Burke.

Tymi słowy chciałem pogratulować Tobie "potrunkowej" postawy.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:24 

Co za różnica czy pijany czy trzezwy jak żołnierzyk na drodze. Piesi nie mają odblasków jeżdżą rowerami bez świateł. Kamizelki odblaskowe wśród pieszych to rzadkość na drogach czy chodnikach. Dobrze że się robi medialne czy policyjne akcje na pijanych ale w statystyce wypadki powoduje Polska Husaria.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:30 

Adam1966 napisał(a):
Co za różnica czy pijany czy trzezwy jak żołnierzyk na drodze. Piesi nie mają odblasków jeżdżą rowerami bez świateł. Kamizelki odblaskowe wśród pieszych to rzadkość na drogach czy chodnikach. Dobrze że się robi medialne czy policyjne akcje na pijanych ale w statystyce wypadki powoduje Polska Husaria.

A wśród husarii najliczniejsi są Ci w służbowych samochodach, dla których czasu to pieniądz a samochód "nie mój" i z poduszkami. Podobno tak wynika ze statystyk. To nie pijani powodują najwięcej wypadków, co ani trochę nie zmienia racjonalności zakazu jazdy w stanie podwyższonej świadomości.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:38 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
To nie pijani powodują najwięcej wypadków,

To prawda statystyczna, natomiast pijani dorabiają ilością morderstw.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:45 

Poseł Kurski uważa że pijany jest większym zagrożeniem na drodze niż marszałek husarii Jacek Kurski.

PostNapisane: 17 stycznia 2014, o 17:51 
Przyjaciel forum

Bo Kurski to AS :D :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1