Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kamil
PostNapisane: 10 lutego 2014, o 17:06 
Przyjaciel forum

Brak słów jak nie ma argumentów.

Tytuł: Re: Odp: Kamil
PostNapisane: 10 lutego 2014, o 17:18 

Argumenty na takie brednie? Chyba masz za wysokie mniemanie o sobie. Sam potwierdziles, ze jestes malkontentem. Nie rozmawiam z takimi bo zle na mnie wplywaja. Koniec z mojej strony.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 lutego 2014, o 17:46 

Anduel, Kamilowi również nie grozi dyskwalifikacja. Całość stroju jest zatwierdzana przez MKOL przed startami.

Co do elementów militarnych na igrzyskach nowożytnych:
1. Przez całe lata w zawodach jeździeckich startowali kawalerzyści w mundurach. Nikt ich nie zdyskwalifikował.
2. Gdyby MKOL miał jakąś awersję do symboliki militarnej, to powinien zakazać takich dyscyplin jak biathlon, czy rzut oszczepem, bo wywodzą się wprost od treningów wojskowych.
3. Sportowcy z krzyżami i swastykami startowali w igrzyskach nowożytnych. Do dziś ich wyniki uznaje się za ważne. Nikt im nie odebrał medali, ani nie skazał na ostracyzm ze względu na stosowaną symbolikę.
4. Poszukaj w sieci kto wnosił na stadion flagę olimpijską na igrzyskach w Londynie. :-)

Szachownica Kamila jest umieszczona prawidłowo. Podczas lotu " statku powietrznego" jej pozycja jest zgodna z osią statku. :-)

PostNapisane: 10 lutego 2014, o 18:04 

Anduel, sorki, nie chciałem Ci dokładać "do pieca". Ot, tak mi się napisało niecałą minutę po skoku :D
Słuchajcie, jesteśmy na forum, każdy może mówić co chce (w granicach kultury, oczywiście). Takie prawa nabyliśmy wraz z upadkiem Teori Stosowanej Kraju Wschodzącego Słońca i Wiecznie Żywych. Anduel się wypowiedział, my wyraziliśmy swoją opinię na ten temat. Tak jak pisał Krzyżak, od tego mamy forum. Myślę, że w zasadzie wszyscy, włącznie ze mną, powiedzieli co mieli do powiedzenia. Nie wchodźmy w pyskówkę, bo to się już niefajnie czyta. Może wychylmy wirtualnego browarka i cieszmy się ze złota. Oby nie ostatniego.

Obrazek

PostNapisane: 10 lutego 2014, o 18:43 
Przyjaciel forum

Wreszcie coś co można nazwać merytoryczną odpowiedzą, napisał to "Piotr_J"
punkt pierwszy:
prawda, było paru jeźdźców w mundurach, jest to jakaś tradycja tego sportu. Jednego często widywałem, J.Kowalczyka - złotego medalistę z Moskwy nomen omen. Było to w roku 1981 i następnym, rozmieniał karierę na drobne, za kołnierz nie wylewał często do kantyny w Fortach Bema wjeżdżał konno.
punkt drugi:
niemal wszystkie dyscypliny mają zastosowanie w wojsku, no bo tam się dużo biega i skacze, gimnastykuje i co tam jeszcze, nie mniej jednak bieganie i inne dyscypliny nie są symbolem militarnym, jak też oddychanie czy inne czynności fizjologiczne które w wojsku też mają zastosowanie.
punkt trzeci:
Ze swastykami tak, bo to było legalne godło III Rzeszy (Niemiec) ale już z krzyżami to nie widziałem na dostępnych fotografiach.
punkt czwarty:
Nie potrafię znaleźć, naszą reprezentację wprowadzała A.Radwańska - była chorążym reprezentacji, niby to stopień wojskowy ale nie w tym wypadku. Poza tym uroczystość otwarcia to nie bezpośrednie zawody i uczestnictwo mundurowych jest dozwolone. Pewnie w bezpośrednich zawodach też o ile zawodnik jest żołnierzem (patrz - jeżdziectwo) i jest to usankcjonowane tradycją.
Ogólnie mówiąc nie zgadzam się ale jest mi nawet przyjemnie że można dyskutować - w końcu to forum jest ponoć dyskusyjne.

Co do "kadzimiedz-a" to bardzo mi przykro że poza krótkim komunikatem nie wniósł nic konstruktywnego do dyskusji. Łatwo się przekleja linki z różnych portali dla myślących inaczej - ba jest nawet taka moda, niestety ja za nią nie nadążam i wnioskuję do admina o stworzenie działu pt. "Fajne sprawy".
Można by tam było umieszczać memy, buziaczki, słitaśne focie z rąsi i wszystko co tam komu sprawia radość.

-- 10 lut 2014, 2014 18:47 --

brzydal napisał(a):
Anduel, sorki, nie chciałem Ci dokładać "do pieca". Ot, tak mi się napisało niecałą minutę po skoku :D
Słuchajcie, jesteśmy na forum, każdy może mówić co chce (w granicach kultury, oczywiście). Takie prawa nabyliśmy wraz z upadkiem Teori Stosowanej Kraju Wschodzącego Słońca i Wiecznie Żywych. Anduel się wypowiedział, my wyraziliśmy swoją opinię na ten temat. Tak jak pisał Krzyżak, od tego mamy forum. Myślę, że w zasadzie wszyscy, włącznie ze mną, powiedzieli co mieli do powiedzenia. Nie wchodźmy w pyskówkę, bo to się już niefajnie czyta. Może wychylmy wirtualnego browarka i cieszmy się ze złota. Oby nie ostatniego.

Ja tam już w sobotę byłem gotów nawet na coś więcej co parę miejsc wyżej napisałem, było jakieś szemranie przy barze - cytuje z pamięci "o to ten "anduel" i tyle. Z dwóch Finladii 0,7 jednej część zabrałem do domu - takie czasy.

PostNapisane: 10 lutego 2014, o 20:02 
Cytuj:
było jakieś szemranie przy barze - cytuje z pamięci "o to ten "anduel" i tyle. Z dwóch Finladii 0,7 jednej część zabrałem do domu - takie czasy.

To nikt z naszych :D
Nasi by opędzlowali i dołożyli jeszcze z dwie :D

Co za czasy....żeby człowiek jeszcze z wódką do domu wracał...... :roll: :roll:

PostNapisane: 10 lutego 2014, o 22:03 

Anduel, proszę, operuj konkretami. Podałem dwie dyscypliny typowo wojskowe (poczytaj sobie o genezie biathlonu). Dorzucić można do tego szermierkę, szpadę itp. Nic nie pisałem o bieganiu, czy oddychaniu.

Co do krzyży - akurat nie mogę znaleźć zdjęcia, ale rzuciła mi się w oczy fotografia niemieckiego kawalerzysty z krzyżem. Nasi kawalerzyści startowali w igrzyskach od 1924 roku. Nie każdy wie, że olimpijczykiem był m.in. Tadeusz Komorowski p.s. Bór - późniejszy dowódca AK.

Mam jeszcze prośbę, abyś nie przyrównywał znaków np. luftwaffe do biało-czerwonej szachownicy. Nasi lotnicy brali udział w działaniach obronnych i zapisali sobie chwalebną kartę, w przeciwieństwie do armii inwazyjnych dowolnej maści.

Cały czas piszesz, co jest dozwolone (armijni na otwarciu, kawalerzyści w mundurach, bo taka tradycja itp.), a co już nie. Jak widać MKOL jest innego zdania, bo nie zabronił Kamilowi na wykorzystanie znaku szachownicy. Symbolem MKOL są kółka olimpijskie, a nie pacyfa. Od zarania igrzysk nowożytnych nie było chyba ani jednych igrzysk bez działań wojennych na świecie w czasie ich trwania. Przypomnę, że od 1988 nie wypuszcza się już białych gołębi pokoju podczas ceremonii otwarcia. Jednym słowem nie jest to impreza pacyfistyczna, więc drobny element jakim jest szachownica nie powinien jej zaszkodzić.

Wracając do flagi - Radwańska niosła flagę narodową, a nie olimpijską. Olimpijską wnosili... brytyjscy żołnierze. Ci sami, którzy w tym czasie byli uwikłani w konflikty zbrojne w kilku punktach świata.

Czy nadal uważasz, że Kamil popełnił jakiś ciężki grzech?

Załączniki:
British-military-carry-the-Olympic-Flag.jpg
British-military-carry-the-Olympic-Flag.jpg [ 41.33 KiB | Przeglądane 6584 razy ]

PostNapisane: 10 lutego 2014, o 22:11 

czytam i czytam... i mam jedno podsumowanie do autora tematu... PIER.OLISZ GŁUPOTY!!!...
co Ci kur.a przeszkadzają barwy narodowe jak najbardziej związane z lotami, skoczkowie narciarscy latają i biało-czerwona szachownica nie jest w tym przypadku przedstawiona jako symbol militarny (to jest tzw. przenośnia), jak Ci nie pasuje to szerokiej drogi, zmywak w Anglii czeka

Tytuł: Re: Odp: Kamil
PostNapisane: 11 lutego 2014, o 00:53 

anduel napisał(a):
Żeby było śmieszniej zapewne w sposób niezamierzony symbol Polskiego Lotnictwa Wojskowego jest namalowany nieprawidłowo bo przesunięty w osi symetrii o 45 stopni, takie to jest młodzieży chowanie że coś tam się dowiedzą ale tak nie do końca.

Abstrahując od tego, czy komuś to się podoba, czy nie (mi osobiście podoba się), to jest na kasku Stocha bardzo ciekawa... hmmm... albo niekonsekwencja (wynik owego "nie do końca"?), albo symbolika.
Nie wiem, czy ktoś to już zauważył, ale szachownice po obu stronach są w lustrzanym odbiciu.
Czyli z prawej strony lewe górne pole jest białe, a ze strony lewej lewe górne pole jest czerwone.
Nigdy malowano tak szachownicy na statkach powietrznych. Czyli być może: niekonsekwencja albo brak wiedzy.
Za to w 1993 r. (1992 ?) symbol szachownicy został zmieniony z tego po lewej na ten po prawej. Czyli być może: symboliczne podkreślenie ciągłości tradycji lotnictwa polskiego.

Ciekawe, jaka jest prawda.

PostNapisane: 11 lutego 2014, o 07:45 

Panie Andrzeju czy zauważył już Pan zasadę "chleba i igrzysk"? ;) Ponadto dyskutantom pragnę przypomnieć pytanie - czy za nowoczesny patriotyzm uznali by żelazny krzyż na kasku Niemca-olimpijczyka i czerwoną gwiazdę u Rosjanina? (symbole jak najbardziej u nich aktualne)
Co do szachownicy - mi ten pomysł się średnio podoba. Dobrze, że Kamil wyskakał to złoto to przynajmniej wstydu nie było ;)

PostNapisane: 11 lutego 2014, o 09:55 
Przyjaciel forum

beria napisał(a):
Ponadto dyskutantom pragnę przypomnieć pytanie - czy za nowoczesny patriotyzm uznali by żelazny krzyż na kasku Niemca-olimpijczyka i czerwoną gwiazdę u Rosjanina? (symbole jak najbardziej u nich aktualne)

Oczywiście, że tak. Niemcy są tak samo przyzwyczajeni do żelaznego krzyża, jak Rosjanie do sierpa i młota.
Ale wtedy nasi "patrioci" mieli by dopiero o czym dyskutować. :D

PostNapisane: 11 lutego 2014, o 10:31 

Przytroluje :twisted:
Obrazek

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 11 lutego 2014, o 18:46 
Przyjaciel forum

EL_SENIORRO napisał(a):
czytam i czytam... i mam jedno podsumowanie do autora tematu... PIER.OLISZ GŁUPOTY!!!...
co Ci kur.a przeszkadzają barwy narodowe jak najbardziej związane z lotami, skoczkowie narciarscy latają i biało-czerwona szachownica nie jest w tym przypadku przedstawiona jako symbol militarny (to jest tzw. przenośnia), jak Ci nie pasuje to szerokiej drogi, zmywak w Anglii czeka

Powiadasz zmywak? Chyba dla Ciebie, ale zanim tam się udasz to proponuję lekarza od nerwów. To jest forum - tu się dyskutuje, Ty próbujesz epatować językiem który niby każdy zna, ale w wystąpieniach publicznych nie używa.

-- 11 lut 2014, 2014 19:12 --

"Piotr_J"

O nic tak naprawdę mi nie chodziło, poza tym że wprowadzając symbolikę wojenną, można by dojść do jej eskalacji. Podam przykład, na kasku jakiegoś Niemca gdzie głównym motywem byłby żelazny krzyż w pomniejszeniu byłyby np. małe szachownice, symbolizujące ilość zwycięstw na Polakami i vice versa. Wiem że to głupie, ale wystarczy tylko zacząć. Mamy beznadziejne podejście do symboli i barw narodowych, już kiedyś o tym pisałem. Większości się wydaje że naszą flagą jest Biało-Czerwona z godłem a tak nie jest. Poza tym większość myśli że biały kolor na fladze to miejsce na pokazanie że np. Pierdziszewianie są światowcy i bywają tam gdzie się transmituje w świat. Jesteśmy jedyną nacją która bazgroli na fladze narodowej której wizerunek jest chroniony zapisem konstytucyjnym. No dobra to by było na tyle, więcej nie chcę o tym pisać bo chyba nie ma sensu.

PostNapisane: 11 lutego 2014, o 19:20 

anduel napisał(a):
.......... No dobra to by było na tyle, więcej nie chcę o tym pisać bo chyba nie ma sensu.

W końcu nastąpi jakaś normalność :D

PostNapisane: 11 lutego 2014, o 19:26 
anduel napisał(a):
Jesteśmy jedyną nacją która bazgroli na fladze narodowej której wizerunek jest chroniony zapisem konstytucyjnym.

Aha .Jasne. 8)

Załącznik:
England-supporters_1822459i.jpg
England-supporters_1822459i.jpg [ 108.14 KiB | Przeglądane 6453 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1