Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szpitalny Oddział Ratunkowy
PostNapisane: 19 lutego 2014, o 22:42 

Moi drodzy, kwidzyński SOR zaczyna być rzeźnią. Ludzie boją się tam chodzić, nawet jak mają poważny problem zdrowotny. 5 lutego bieżącego roku moja Mama, powszechnie znana w Kwidzynie Aleksandra Borówka, wielokrotnie prowadząca licytacje podczas Finałów WOŚP w naszym mieście, miała zawał. Z takim rozpoznaniem trafiła na kwidzyński SOR. Dyżur pełniła Pani Doktor Wyrembska. Mama trafiła do szpitala około godziny 16:00. Przeprowadzono jakieś badania - nie udało mi się zasięgnąć informacji, ponieważ Pani Doktor nie miała czasu zamienić ze mną słowa - po czym, po godzinie 23:00, bez konsultacji z kardiologiem, Pani Doktor orzekła, że to zwykła nerwica serca i wypisała chorą do domu. W dniu 10 lutego Mama udała się do kardiologa prywatnie i została natychmiast skierowana do Polsko Amerykańskiej Kliniki Serca w Sztumie. Miała zawał i w sumie chyba cudem przeżyła. W związku z powyższym proszę Was o zbadanie sytuacji kwidzyńskiego SOR i kompetencji pracujących tam lekarzy. Zwracam się także do naszych lokalnych mediów o nagłośnienie sprawy, bo SOR w naszym szpitalu zaczyna być rzeźnią... Omijajmy kwidzyński SOR!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Szpitalny Oddział Ratunkowy
PostNapisane: 19 lutego 2014, o 23:07 

Nie wiem jak się nazywa lekarka, która przyjechała karetka do mojej babci, ale stwierdziła , że babcia ma zapalenie oskrzeli. Przepisała antybiotyk. Po kilku godzinach babcia zemdlała i spadła z łóżka.Potem przyjechał dr, zabrał babcie do szpitala- na organizm poszlo zakażenie od nogi z martwica. Noga była do natychmiastowej amputacji. Co by było gdyby ta sama pani ponownie przyjechała?

PostNapisane: 19 lutego 2014, o 23:35 

Nic nowego. Moja babcia trafila w nozy do Zywickiego z bolem w klatce piersiowej. Orzekl jakies nerwobole czy inne "byle co". Nad ranem zawal i smierc na miejscu w domu.

Nie od dzis mieszkancy Kwidzyna na jakeis powazniejze zabiegi/operacje itp jezdza do Grudziadza, Sztumu, wszedzie byle nie tu. Tu nawet na wyrostek robaczkowy mozna bylo zejsc.

PostNapisane: 19 lutego 2014, o 23:40 

Oj długi to będzie wątek. Ale dobrze, im więcej przykładów tym lepiej.

PostNapisane: 19 lutego 2014, o 23:49 

Potwierdzam, w sprawach poważniejszych omijamy kwidzyński SOR szerokim łukiem.

Marcin, pozdrowienia dla Mamy. Szkoda, że tak późno trafiła na normalną kardiologię. Przy obecnym poziomie technicznym rozpuszczanie skrzepów to już norma, tylko trzeba to zrobić szybko.

PostNapisane: 19 lutego 2014, o 23:55 

MarcinBBorowka napisał(a):
SOR w naszym szpitalu zaczyna być rzeźnią...

Mylisz się!!!
Nie "zaczyna być", a od dawna jest, rzeźnią.

Nic nowego! Nie Ty pierwszy dochodzisz do takiego wniosku.

A najśmieszniejsze jest to, że Ordynatorem Oddziału SOR jest jeden z działaczy partyjnych, którego partia ma w nazwie "Prawo i Sprawiedliwość" i walczy z wszelkiego rodzaju patologią i nieprawidłowościami w naszym życiu publicznym.
A tu masz taki kwiatek!
Partia ta również bardzo, ale to bardzo krytykuje służbę zdrowia.
Ostatnio nawet jest w mediach, głośna debata na temat: debaty o służbie zdrowia, między Premierem a ekspertami Pana Prezesa.

Bardzo mnie zaskoczyłeś i zasmuciłeś tą wiadomością o chorobie Twojej mamy,
Ponieważ znam Twoją Mamę do bardzo dawna, (lata 80) można powiedzieć że przyjaźniłem się z Twoimi Rodzicami.

Dlatego trzymam kciuki za szybki powrót Oli do zdrowia i przesyłam Jej Pozdrowienia!!

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 08:04 
Też uważam, że w zasadzie od początku istnienia SOR nie dzieje się tam dobrze. Każdy ma jakieś nie fajne wspomnienie z wizyty w SOR. Tak jak napisał Kadzimiedz wątek może być bardzo długi. Mnie ostatnio zirytowało to jak traktuje się dzieci. Dzieci z urazem od razu są kierowane do Grudziądza. Wspomniany polityczny doktor G bardzo rozbawił lekarzy w Grudziądzu tym, ze nie umiał założyć 3 (trzech) szwów dziecku na nodze i wysłał je do Grudziądza. Po za tym spotkałem się z tym, że lekarz, który powinien być na dyżurze SOR ma jednocześnie dyżur na oddziale w szpitalu. Jest i było źle.

Tytuł: Re: Odp: Szpitalny Oddział Ratunkowy
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 08:45 
Póki mamy taki system prawny ,w którym skuteczne ukaranie lekarza za jego zaniedbanie jest wręcz niemożliwe ,nic się nie zmieni .
Jeśli chodzi o pseudopolityka wspomnianego wyżej ,to potrafi on pouczać i nawracac wszystkich wokół siebie .A najpierw powinien spojrzeć na swoje podwórko .

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 09:21 

Dlatego też służba zdrowia powinna zostać sprywatyzowana, a składkę powinny przyjmować prywatne firmy ubezpieczeniowe. Oh wait wtedy cztery setki kretynów na wiejskiej mogli by powiedzieć, że potrzebują kasy z tych ubezpieczeń i zawsze efekt będzie ten sam :)

Tytuł: Re: Odp: Szpitalny Oddział Ratunkowy
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 10:41 

NOWY(L) napisał(a):
Póki mamy taki system prawny ,w którym skuteczne ukaranie lekarza za jego zaniedbanie jest wręcz niemożliwe ,nic się nie zmieni .
Jeśli chodzi o pseudopolityka wspomnianego wyżej ,to potrafi on pouczać i nawracac wszystkich wokół siebie .A najpierw powinien spojrzeć na swoje podwórko .

Jak rzecze Pismo "nie oceniajcie byście nie byli oceniani". Po nowemu brzmi to "my nie ruszamy waszych, Wy nie ruszacie naszych". Pierwsze przykazanie różnych kast. Najwyraźniejszym znakiem do przestrzegania tego przykazania był przypadek Nicolae Ceaușescu. System działa - nowoczesne prawo dżungli.

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 10:58 

moj znajomy, notorycznie naduzywajacy alkoholu, mial wylew (moja wstepna diagnoza- reka slaba, buzia krzywa, belkotliwa mowa i.in)-zawiozlam go na oddzial ratunkowy naszego szpitala. w szpitalu wszyscy byli madrzejsi i stwierdzili padaczke alkoholowa. wypisali go do domu. pojechalam po niego i zaczelam sie wyklocac o badania, dosc energicznie. w koncu mieli mnie chyba dosc i zlecili tk glowy. na tk kazali mi go zaprowadzic ! a ja widzac ze juz placza mu sie nogi zawiozlam go na wozku. z badania wywieziony zostal juz na szpitalnym lozku i w trybie pilnym przewieziony na oddzial udarowy w sztumie.
wylew NAOCZNIE stwierdzilam o 11 (i chwile potem kolega byl juz na sorze) , a o 18 udalo sie go wreszcie zdiagnozowac naszym medykom, za pozno, zniszczyli czlowiekowi zycie, mozg nie wrocil do pelnej sprawnosci :(

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 11:15 

Rozumiem, że to tylko ludzie ci lekarze, jak byli inni niż z PISu też było nieciekawie, nie laczylabym tego stanu z partią a z jakością lekarzy, która jest nienajlepsza. Straszne jest to, że za tak ewidentne błędy nie ponoszą odpowiedzialności

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 11:25 

Wkurzające jest wróżenie z fusów, bo: nie chce się zlecić badań, bo nie ma technika, bo ortopeda jest w szpitalu od poniedziałku do piątku, więc w weekendy lepiej nie mieć wypadku, itd., itp.

Ja rozumiem, że prąd do TK czy EKG kosztuje, ale, do diabła, życie ludzkie jest ważniejsze!

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 13:24 

are_the napisał(a):
Rozumiem, że to tylko ludzie ci lekarze, jak byli inni niż z PISu też było nieciekawie, nie laczylabym tego stanu z partią a z jakością lekarzy, która jest nienajlepsza. Straszne jest to, że za tak ewidentne błędy nie ponoszą odpowiedzialności

A może to TY i Ja, i może ta cała reszta niezadowolonych pacjentów przesadza i coś sobie wymyśla.!!!
Lekarze wiedzą lepiej co jest dobre dla pacjenta i jaka jest sytuacja w naszym szpitalu. Na przyszłość to opinia lekarzy i personelu, na temat jakości usług szpitalnych powinna być bardziej wiarygodna, od wybrednych, wiecznie nie zadowolonych, narzekających, nie wiedzących czego tak na prawdę chcą .Pacjentów.
Skoro pan doktor już dawno mówił o tym, że wszystko w naszym szpitalu jest super, to nie należy tego zmieniać. Mówił też o dobrym imieniu lekarzy ,pielęgniarek, pracowników szpitala, o pozytywnych opiniach pacjentów, odnośnie opieki i jakości leczenia, o godności itd....
Mówił też, że Oni (personel) to wszystko, te starania i ta jakość usług, to wszystko, to oni (cały personel) robią to dla dobra pacjenta.
Posłuchajcie:
http://www.tv-kwidzyn.pl/6,102-%26quot% ... bolewa.htm
No to ja teraz nie rozumiem, o co tym pacjentom chodzi? Dlaczego są niezadowoleni?
Jeżeli pan doktor mówi że wszystko jest w najlepszym porządku, i wysokiej jakości.

Powtarzam jeszcze raz!! Na przyszłość (jak już pojawią się jakieś problemy)to proponował bym, żeby zapytać naszą Służbę Zdrowia z naszego szpitala,a nie Pacjentów, o warunki usług i jakość leczenia, .
Oni chyba lepiej wiedzą co jest dla nas dobre!! No nie? :evil:

:D :D

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 14:00 

No to pięknie. Zatem niedługo będzie się u nas leczyć królowa brytyjska albo król holenderski. Brawo, oby tak dalej, dalej niech nie odróżniają zapalenia oskrzeli od martwicy nogi itd

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1