Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Absolutna promocja
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 17:30 

Po prostu powiat naliczył 99,99% bonifikaty, bo nabywcą jest organizacja pożytku publicznego. W dodatku budynek przeznaczony jest na cele oświatowe.

Bonifikata wynika z art. 68 pkt. 1 ust. 1) Ustawy o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997

Tu są stosowne uchwały Rady Powiatu:
http://bip.powiatkwidzynski.pl/strony/4062.dhtml
http://bip.powiatkwidzynski.pl/strony/4087.dhtml

Organizacja nie może zbyć budynku przez okres 10 lat. W przeciwnym razie musi zwrócić bonifikatę.

Tytuł: Re: Odp: Absolutna promocja
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 17:37 
I wszystko w temacie .
Teraz nie mam zastrzeżeń do tej "promocji " .

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 17:42 

Podobnych przykładów nie trzeba daleko szukać. Nasze miasto kupiło dworzec kolejowy od PKP za 10% wartości, cóż za niegospodarność i przekręty na tej kolei :wink:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 23:10 

Czy ta katolicka szkoła będzie szkołą publiczną?

PostNapisane: 21 lutego 2014, o 06:53 
a weszłaś na stronę z pierwszego posta?

podpowiedź:
W Polsce szkołą publiczną jest szkoła, która:
- zapewnia bezpłatne nauczanie w zakresie ramowych planów nauczania
- przeprowadza rekrutację uczniów w oparciu o zasadę powszechnej dostępności
- zatrudnia nauczycieli posiadających określone kwalifikacje
- realizuje ustalone przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów.
- realizuje:
programy nauczania uwzględniające podstawę programową kształcenia ogólnego, w przypadku liceum profilowanego – również podstawę programową kształcenia w profilach kształcenia ogólnozawodowego, a w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe – również podstawę programową kształcenia w danym zawodzie
ramowy plan nauczania,

PostNapisane: 21 lutego 2014, o 07:23 

jankowskimich, już wszystko wiem. Przeoczyłam link i zapewniam Cię, że bardzo dobrze rozróżniam szkoły publiczne, społeczne, prywatne...
Dziękuję.

PostNapisane: 21 lutego 2014, o 08:03 

Wszystkim oburzonym ceną zbycia budynku polecam spacer do urzędu miasta i zapytanie za ile chcą sprzedać budynek po domu dziecka. Może będzie też tani? Może 300? A może 30pln?
Jestem jak najbardziej za tym, żeby wszystkie te budynki, które stoją i niszczeją zostały oddane w ręce organizacji pożytku publicznego albo nawet w prywatne pod warunkiem utrzymania ich w należytym stanie, doinwestowania itd. Przypominam, że na dziś mamy dawny dom dziecka i internat szkoły muzycznej na Sztumskiej, które już od lat marnieją i są do sprzedania. Tyle, że ja nie mam pomysłu, co możnaby tam zrobić. Obojętnie - komercyjnie czy niekomercyjnie.
Swoją drogą zastanawiam się, jak szkoła podstawowa, obojętnie państwowa czy prywatna, w dobie niżu demograficznego, ma zamiar zagospodarować tak wielki budynek. Przyglądnijcie się, ile tam jest sal. Oprócz szkoły, o ile dobrze kojarzę, był tam też internat. To wszystko trzeba ogrzać, oświetlić, przeprowadzić w końcu jakieś remonty, bo od wielu, wielu lat nic tam nie było robione. Oby ten obiekt nie skończył jak kino czy przychodnia.

PostNapisane: 21 lutego 2014, o 08:40 

kapec napisał(a):
Wszystkim oburzonym ceną zbycia budynku polecam spacer do urzędu miasta i zapytanie za ile chcą sprzedać budynek po domu dziecka.

A ja polecam wszystkim oburzonym, których dodatkowo oburzyłby nieprzewidziany przedłużony spacer, by od razu udali się w tej sprawie do Starostwa Powiatowego :)

PostNapisane: 21 lutego 2014, o 10:09 

Ja myślę że dobrym pomysłem dla tych opuszczonych budynków, było by wyremontowanie ich i przerobienia niektórych, na obiekty, lokale mieszkalne.
Jest wile młodych małżeństw, wielu ludzi samotnych którzy chętnie skorzystali by z oferty kupna takiego mieszkania.
Mówi się że miasto ma problem z mieszkaniami socjalnymi.
Jest wiele rodzin nie patologicznych, normalnych, wiele samotnych matek z dziećmi, którym też by takie mieszkanie wiele problemów życiowych rozwiązało.
Miasto też miało by problem z oczekującymi na mieszkania socjalne rozwiązany.

Szkoda bo czasami miasto wydaje duże pieniądze na pierdoły, a niektóre z tych budynków są budynkami zabytkowymi, można by było właśnie w taki sposób je uratować.

PostNapisane: 22 lutego 2014, o 21:50 

krzyzak napisał(a):
Ja myślę że dobrym pomysłem dla tych opuszczonych budynków, było by wyremontowanie ich i przerobienia niektórych, na obiekty, lokale mieszkalne.

Był taki pomysł w Starostwie. Szukali nawet projektanta. Pomysł jednak upadł, pewnie z uwagi na koszt adaptacji budynku do funkcji budynku mieszkalnego wielorodzinnego.

PostNapisane: 23 lutego 2014, o 00:12 

Michał napisał(a):
Pomysł jednak upadł, pewnie z uwagi na koszt adaptacji budynku do funkcji budynku mieszkalnego wielorodzinnego.

To oczywiste. Bo podzielić taki budynek na mieszkania to: instalacje wszelkie (każdy chciałby przecież mieć łazienkę w domu a nie jedną na piętrze, tak jak jest w internatach czy szkołach), czyli woda, prąd, kanaliza, gaz. Następny problem to klatki i korytarze - część trzeba zlikwidować, część być może zrobić na nowo. To jest stara prawda budowlańców - lepiej coś wybudować od nowa pod konkretne przeznaczenie niż adaptować. A szczególnie, że to są stare budynki, a co za tym idzie może na nich łapę trzymać konserwator zabytków.

PostNapisane: 24 lutego 2014, o 12:57 

Budynek, o którym mowa pierwotnie był właśnie budynkiem mieszkalnym wielorodzinnym. Podobnie było z kamienicami - byłym internatem na ul. Grudziądzkiej. Kilka (kilkanaście??) lat temu powstało tam wiele ładnych mieszkań komunalnych. Tylko, że budynek od starostwa przejęło najpierw miasto Kwidzyn.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1