Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Patrycja
PostNapisane: 26 marca 2007, o 22:21 
Obserwujemy żenujące zjawisko jakim jest traktowanie w Polsce córki Jacka Kaczmarskiego - Patrycji. Znanej już z wielu prezentacji medialnych bardzo sympatycznej i inteligentnej dziewczynie urzędasy fundują poniżający spektakl biurokratycznej impotencji.
Patrycja, dwudziestoparoletnia Polka (pięknie pisząca i śpiewająca), którą rodzice obdarzyli pogmatwanym statusem bezpaństwowym przyjechała z Australii, z którą nie czuje żadnych pozytywnych związków. Przed jej wyjazdem do Australii, matka w imieniu dziecka zrzekła się polskiego obywatelstwa, którego teraz odmawia sie dorosłej Patrycji.
Jestem zbulwersowany tą sytuacją także jako były urzędnik państwowy. Przez 9 lat przed emeryturą prowadziłem na szczeblu wojewódzkim sprawy paszportowe i konsularne. Wielokrotnie skręcało mnie gdy obserwowałem przyspieszone i bezproblemowo uproszczone przyznawanie polskiego obywatelstwa np. przeciętnym sportowcom niższej ligi, którzy zaraz potem wzmacniali kadrowo jedynie polskie bazary. A tutaj rzecznicy wojewody i ministra spraw zagr. robią miny Sfinksa i straszą dziewczynę deportacją.
W końcu dla pp. urzędników to jeszcze jedna okazja do mizdrzenia się przed kamerą a Patrycja jest na najprawdziwszym zakręcie życiowym.

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2007, o 22:31 

Prawda... również jestem mocno zbulwersowana podejściem do Patrycji. Już pomijając kim jest, należy docenić to iż w przeciwieństwie do wielu ludzi nie widzących przyszłości w tym wrogim dla nich (bo jak inaczej nazwać miejsce gdzie nie mogą się "znaleźć") kraju - Ona chce tu wrócić :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 04:38 
Przyjaciel forum

Dla mnie cała sprawa jest żenująca i oburzająca :!:

Nie wiem, czy Ci urzędnicy mają w tym jakiś cel
Robią to, chyba tylko po to, by się pokazać przed kamerą :evil:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Patrycja
PostNapisane: 27 marca 2007, o 11:04 

Budslavsky napisał(a):
A tutaj rzecznicy wojewody i ministra spraw zagr. robią miny Sfinksa i straszą dziewczynę deportacją.

A gdzie mieliby ją deportować? Do Australii? Biedactwo. :wink:
Normalna rzecz, że na rozpatrzenie prośby do Prezydenta ws. nadania obywatelstwa czeka się ok. 2 lat. To normalna procedura, którą przechodziła np. moja żona. Nie rozumiem poruszenia. A że sportowcy dostają obywatelstwo łatwiej... Dobrze, że tylko oni.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 14:56 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
normalna procedura

dlaczego uważasz, że to normalne :?: dla mnie nie jest normalne, że trzeba czekać 2 lata...

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 18:43 

drosik napisał(a):
dla mnie nie jest normalne,

26 lat Drosik żyjesz w Polsce, nie wiem co Cię dziwi. W Polsce nie ważny jest los człowieka, ważne jest ile ludzi może na nim zarobić, zyskać rozgłos medialny, a na końcu pokazać miłosierdzie i wielkie serce - taki sam los spotyka wielu w tym kraju - sensacja i rozgłos, tyle Ci ludzie są warci dla możnych :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 18:51 
Przyjaciel forum

Azaziz napisał(a):
możnych

Czytaj hohsztaplerów zwanych oficjalnie politykami, ministrami, przewodniczącymi itp, itd.
Jesteśmy ciemnym narodem i z tego powodu im jest jak w niebie. :twisted: :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 19:36 

drosik napisał(a):
Corzano napisał(a):
normalna procedura

dlaczego uważasz, że to normalne :?:

Nie ja uważam, ze to normalne, bo nie ja ustalałem te normy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 19:49 
Przyjaciel forum

A jak ktoś niezbyt bardzo wierzy że jesteśmy ciemni, oto nasz przedstawiciel.

http://www.goear.com/listen.php?v=cd037e1
:oops: :oops: :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 20:13 

drosik, jeszcze jedno: gdyby czas oczekiwania na decyzję Prezydenta był jedynym i największym absurdem w postępowaniu Polski z cudzoziemcami, byłoby cudownie. 'Życzliwe' przyjęcie urzędników przy staraniach mojej żony o polskie obywatelstwo spowodowało, że machnęliśmy na to ręką. Jeśli polski Prezydent uważa, że więcej pożytku ma np. z Murzyna kopiącego piłkę w Turcji, to jego wola.

Tytuł: Patrycja
PostNapisane: 27 marca 2007, o 21:20 
Właśnie to miałem na myśli okazując swoja irytację w postępowaniu urzędów z Patrycją. Nadawanie, czy przywracanie obywatelstwa jest sformalizowane i są odpowiednie ku temu przepisy i obwarowania. Rzecz w tym, że aparat urzędniczy i decydenci jak dotąd każdej zmiany i niezależnie od maści politycznej traktują państwo i jego instrumenty jak krasnoarmiejcy łupy wojenne. Stąd wg. "widzimisię" władzy może obywatelstwo dostać ekspresowo i na tacy ktokolwiek i władza nie musi się z tego tłumaczyć. A wkurza mnie to dlatego, bo wielokrotnie bezradny obserwowałem decyzje odmowne łamiące rodziny, a zwłaszcza dramaty rodaków ze wschodu zwabianych do Polski czczymi obietnicami polityków. Wyrywali się do ojczyzny, która niejednokrotnie wypędzała ich z powrotem, jednocześnie obdarzając przywilejami pobytu i obywatelstwa egzotycznych przybyszów, którzy mogliby się bez tego obejść.

/Zgadzam się, że nieważne tu jest czyją córką jest Patrycja ani inne względy poza tym najważniejszym, że to ładna i fajna dziewczyna i ja dałbym jej obywatelstwo jeszcze dziś choć być może już jutro wyjechałaby ona do Irlandii/

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, o 21:33 

Przepraszam, nie znam się na przepisach dotyczących obywatelstwa, ale to dla mnie jedna wielka bzdura. Skoro Patrycja miała kiedyś polskie obywatelstwo, to powinno jej być ono przyznane z automatu, gdy tylko o to poprosi. W końcu to nie ona się go zrzekła tylko jej prawny opiekun. Patrycja jest dorosła i obecnie sama podejmuje decyzje. Jeżeli jej wolą jest posiadać obywatelstwo polskie, którego nikt przecież jej nie zabrał, a jedynie zostało ono oddane dobrowolnie przez matkę, to powinna je dostać w 5 minut na lotnisku w czasie odprawy granicznej. I już!

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, o 05:45 
Przyjaciel forum

ta "normalność" w załatwianiu wszelkich spraw w Polsce zawsze mnie dziwi :roll:
Czy tego nie powinny regulować jakieś przepisy :?: :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, o 09:13 

drosik napisał(a):
Czy tego nie powinny regulować jakieś przepisy :?: :evil:

Regulują. Nowelizowana ustawa z czasów stalinowskich.
Wszyscy posiadający obywatelstwo polskie muszą wiedzieć, że dysponują ogromnym skarbem, do którego nie wszyscy są dopuszczani. Mając dzieci ze związku z cudzoziemcem musiałem oprzeć się na Rzeczniku Praw Obywatelskich, by dowieść, że obywatelstwo polskie się im należy i to bez składania przeze mnie dziwnych deklaracji, za które dodatkowo żądano niemałej opłaty. Dopiąłem swego, ale bez satysfakcji.
To jest chore państwo i jeśli mi nie uda się stąd uciec, to przynajmniej zrobię wszystko, by umożliwić to moim dzieciom.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, o 09:38 
Azaziz napisał(a):
nie ważny

przepraszam za zlosluiwosc, ale to pisze sie lacznie :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1