Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Na światłach mijania od 17 kwietnia
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 05:49 
http://wiadomosci.onet.pl napisał(a):
Nowelizacja prawa o ruchu drogowym wejdzie w życie 17 kwietnia - informuje radio RMF FM. Jak poinformowała krakowska rozgłośnia Dziennik Ustaw z rozporządzeniem będzie można kupić od wtorku.
Prezydent Lech Kaczyński podpisał nowelizację ustawy Prawo o ruchu drogowym 28 marca.

Ustawa ta zobowiązuje kierowców do jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok, przez całą dobę. Wprowadzenie takiego obowiązku ma poprawić widoczność samochodów na drodze.

No to od 17 jeździmy na światełkach przez 24h

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 08:19 

Adamo napisał(a):
No to od 17 jeździmy na światełkach przez 24h

Kolejna spora grupka maluchów trafi na złom, bo im instalacja nie wyrobi.

Sam jeżdżę na światłach non-stop od ponad dwóch lat. Głównie szybkie przeloty na południe Polski i z powrotem. Rocznie przejeżdżam ok. 60 tys. km. Wg mnie światła poprawiają widoczność. Zdecydowanie wolę mijanki z oświetlonymi samochodami. Przydatne zwłaszcza przy poruszaniu się w obszarze leśnym w ostrym słońcu, w jeździe pod słońce, na trasach szybkiego ruchu, tuż po świcie i przed zmierzchem.
Nie docierają do mnie argumenty jakoby światła oślepiały, czy światła stopu były słabiej widoczne przy włączonych światłach mijania.

Tym razem popieram pomysł pisiorów.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 08:28 

Piotr_J napisał(a):
Nie docierają do mnie argumenty jakoby światła oślepiały, czy światła stopu były słabiej widoczne przy włączonych światłach mijania.

Wszystko to bzdura tak samo jak argumenty ekologów mówiące o tym, że jazda na światłach powoduje większe zużycie
paliwa a co za tym idzie większe zanieczyszczenie atmosfery. Jakoś nikt nie protestuje przeciwko jeździe z włączoną klimatyzacją
a to dopiero powoduje zwiększenie zanieczyszczenia spalinami nie mówiąc o globalnym ociepleniu spowodowanym pracą agregatów :)

W 100% popieram tę inicjatywę. Sam też śmigam na światłach przez okrągły rok.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 08:41 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Tym razem popieram pomysł pisiorów.

Niestety nie jest to pomysł pisiorów, dawno już temu jeździłem modelami samochodów gdzie światła mijania automatycznie włączały się po 10s od uruchomienia silnika.
Samochody seryjnie produkowane na rynki norweskie, nikt o pis nie słyszał a w Norwegii tym bardziej.
Tak że stwierdzenie iż jest to ich pomysł, jest dla pis szalenie niesprawiedliwy, mają oczywiście pomysły ale zgoła innej natury i to my za nie będziemy płacili. :evil:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 08:43 
Piotr_J napisał(a):

dokładnie tak, jedynie kiedy mnie czasami oślepiają to jest jazda jak już jest ciemno, ale nie na pewno w dzień.

Ja też cały czas na światłach śmigam.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 09:13 

Darek napisał(a):
Niestety nie jest to pomysł pisiorów

Chodzi mi o pomysł wprowadzenia nakazu w Polsce, a nie sam pomysł jeżdżenia. Sam pomysł dobrowolnego jeżdżenia na światłach przywędrował do nas z krajów o większej świadomości dot. bezpieczeństwa na drodze i większym natężeniu ruchu. Pamiętam taką zasadę z niemieckich autostrad z końca lat 90-tych - kto jedzie pow. 130 km/h ten ma "obowiązkowo" włączone światła.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 09:26 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Chodzi mi o pomysł wprowadzenia nakazu w Polsce

Nawet i to nie ich, pamiętam ten pomysł z przed jakiś 20 kilku lat jeszcze za nieboszczki PZPR i sprzed okrągłego stołu. Tylko pewnie wtedy nie miał umocowania politycznego. Takie pomysły wprowadza samo życie i świadomość ludzka, pamiętam jakie były dyskusje na temat pasów bezpieczeństwa, wypowiedzi specjalistów że kierowca po zderzeniu z drzewem przy prędkości 100 km/h nie będzie mógł przez pasy uciec z płonącego samochodu i zginie w płomieniach. Proszę się dzisiaj przyjrzeć uważnie dyskusjom w TV iluż to mamy specjalistów w dowolnym temacie a ilu z nich trzeźwych (chodzi również o myślenie) :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 15:38 

Niejaki Pan J. Wais poruszył ten temat w swoim programie "dzwonię do pani, pana...". Można było wysłuchać różne opinie. Między innymi twierdzenie, że używanie świateł zwiększa pośrednio zużycie paliwa (większy pobór prądu, żużycie alternatora, itd.) co za tym idzie zatrówa środowisko i podobno kraje skandynawskie powoli odchodzą od jazdy na światłach non stop (nie wiem, nie byłem). To jedna z opinii. Podobno radiowi naukowcy mają się zająć tą sprawą. Osobiście uważam, że w kwestii bezpieczeństwa trzeba robić wszystko.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 15:54 
Przyjaciel forum

ptomson napisał(a):
odchodzą od jazdy na światłach non stop

Tak mijania, ale w samochodach, które mają fabrycznie zabudowane świtła miejskie (dzienne) :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 18:24 
ptomson napisał(a):
Między innymi twierdzenie, że używanie świateł zwiększa pośrednio zużycie paliwa

Ponoć jazda na światłach w ciągu całej doby powoduje zwiększenie zużycia paliwa (benzyny) o ok 0,2l na 10 litrów.

Nie mogę teraz przypomnieć sobie gdzie to wyczytałem, było tam również opisane ile jest większe zużycie dla: podgrzewania szyby tylnej, podgrzewanie lusterek, foteli, w nowszych samochodach kierownic, puszczanie ciepłego powietrza przez nawiewy, klimę itd. Zapamiętałem tylko jazdę na światłach.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 18:48 
Przyjaciel forum

Adamo napisał(a):
ile jest większe zużycie

Nawet do 60% przy kozakowaniu i jeździe z paleniem gum, jak się pojazd normalnie użytkuje to można spokojnie zaoszczędzić 6l na 10l, ale czy młodzież to zrozumie? :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 21:20 
Darek napisał(a):
Nawet do 60% przy kozakowaniu i jeździe z paleniem gum, jak się pojazd normalnie użytkuje to można spokojnie zaoszczędzić 6l na 10l, ale czy młodzież to zrozumie?

No ale chyba Darku tu poruszyłem spalanie normalne, bez kozakowania i palenia gum.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 21:54 
Przyjaciel forum

Adamo napisał(a):
No ale chyba Darku tu poruszyłem spalanie normalne

A jak tak to na pewno więcej spalamy z żarówkami włączonymi, tylko jako elektryk z wykształcenia i zamiłowania powiem, że niewłaściwe ciśnienie w ogumieniu ma większe znaczenie na zużycie paliwa niż żarówki o mocy sumarycznej 120VA. A pokaż mi takiego, który raz na dwa tygodnie je sprawdza!
I jeszcze jedno przy okazji jak już mowa o cenach, to na ile użytkownicy dróg wyceniają swoje i innych życie? Może być że jest warte te 50pln. :oops: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, o 22:44 

Darek napisał(a):
A pokaż mi takiego, który raz na dwa tygodnie je sprawdza!

ja sprawdzam...

raz w miesiacu :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 4 kwietnia 2007, o 06:11 
Darek napisał(a):
niewłaściwe ciśnienie w ogumieniu ma większe znaczenie na zużycie paliwa niż żarówki

No ale na to się ludzie nie pyszczą, tylko im nie pasuje że trzeba będzie światła włączyć, jakby to oni sami napędzali dynamo prądotwórcze, bzdura i tyle, mi tam jazda nie przeszkadza na światłach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1