Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 21:25 

Po tylu tygodniach obecności tego tematu na forum, jakoś mnie naszło, aby się w nim wypowiedzieć :wink: Nie żebym miała coś odkrywczego do powiedzenia - tak po prostu naszła mnie chęć wyrażenia opinii :grinka:

Zacznę może od tego, że jestem osobą wierzącą. Nie lubię słowa "niepraktykująca", bo praktykuję, ale w zaciszu swojego domu. Jestem daleka od stwierdzenia, że osoba niepraktykująca to taka, która nie chodzi do kościoła. Ja modlę się w domu, codziennie przed snem i się tego nie wstydzę :grinka: Uważam, że w ten właśnie sposób praktykuję swoją wiarę i rozmawiam z Bogiem.
Wierzę w Boga, modlę się, jak czuję wewnętrzną potrzebę - idę do kościoła... Faktem jest, że ostatnio tę potrzebę czuję bardzo rzadko :-| Nie chcę zwalać całej winy na księży, po części (i to sporej) jest to moje lenistwo :sad: Ale faktem też jest, że czuję niesmak kiedy będąc na mszy muszę słuchać kazań o charakterze politycznym, a w pracy dowiadywać się, kto kiedy i gdzie widział księdza z mojej (czy innej) parafii na imprezie...

Ale pomijając to wszystko - uważam, że sprawy wiary to prywatna sprawa każdego z nas. I dokładnie tak samo jak nie interesuje mnie czy ktoś jest gejem, nie interesuje mnie jakiego jest wyznania. Każdą formę narzucania swojej opinii w kwestii wyznania czy np. orientacji seksualnej, uważam za niewłaściwe i głęboko się z tym nie zgadzam. Nie lubię, kiedy na ulicy jestem zaczepiana przez wyznawców innej religii, którzy wciskają mi do rąk ulotki i nie rozumieją, kiedy mówię "NIE". Jeśli mam potrzebę modlitwy w kościele, to do niego idę i się modlę. Jeśli czuję, że moja religia nie daje mi ukojenia, że w rzeczywistości nie tego pragnę, szukam innej. Każdy powinien sam decydować, beż agitacji z żadnej strony.

Dlatego tak samo jak nie lubię nagabywania i wciskania na siłę gazet przez wyznawców innych religii, nie lubię, kiedy mój proboszcz grzmi z ambony na pół ul. Sportowej.
Jeśli ktoś przechodząc obok kościoła nie ma potrzeby, aby do niego wejść, to nie wiem w jaki sposób mają go do tego zachęcić te głośniki i urywki kazania wyrwane z kontekstu...

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 21:55 
Przyjaciel forum

Ciemna Strona M - Zajaśniało na stronce po tym poście. Bez komentarza.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 22:04 
Przyjaciel forum

Ciemna Strona M napisał(a):
że sprawy wiary to prywatna sprawa każdego z nas

Przede wszystkim intymna, ale to w cywilizowanym już świecie :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 16:43 

Będzie ciąg dalszy. Ten temat trafi do sądu grodzkiego. Bardzo ciekawi mnie wyrok sądu w tej sprawie. Zobaczymy kto może więcej - Konstytucja, czy też "Ojciec Dyrektor"

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 17:57 

Kościół ma poważny problem. Liczba wiernych odwiedzających kościoły ustawicznie spada.W programach katolickich mówi się,że 50% wiernych nie odwiedza mszy niedzielnych.To poważny problem natury ekonomicznej.Ataki na supermarkety i handel w niedziele nie dziwi mnie wcale. W państwach arabskich ten problem rozwiązuje się w inny sposób-wzdychają niektórzy księża. Przed meczetem stoi typ z kijem i zagania przechodniów na modły. Nasi walą w coraz większe i donośniejsze dzwony. Traktuje to jako przejaw frustracji, a skąd brać pieniądze na coraz większą konsumpcje. To może przełożyć się w przyszłości na liczbę powołań. :569:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 18:27 

hxbryda napisał(a):
To może przełożyć się w przyszłości na liczbę powołań. :569:

A to akurat weź na miekko :!: :!: Drastycznie spada liczba księży,którzy sami,już po świeceniach rezygnują z tego powołania,zajęcia,zawodu,chleba czy jak to zwał.Wiem to z pewnego źródła,Mam szychę z tej instytucji,w rodzinie(niestety) :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 18:33 
Przyjaciel forum

Zbyszek napisał(a):
Mam szychę z tej instytucji,w rodzinie(niestety)

Czemu niestety, Kto ma księdza w rodzie, tego bieda nie ubodzie. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 18:42 

Ja, Darku na spadek nie liczę. Mój światopogląd na temat tej instytucji jest ultraradykalny. Taka czarna owca ze mnie. A dasz wiarę, jak tak patrzysz z boku jak ludzie z rodziny potrafią się wciskać w d........ takiej ciutek ważniejszej personie? Normalnie, Masakra!Świętojebliwcy :twisted: aż wstyd. Kiedyś dyskutowałem sobie z nim o niereformowalności Karola, hipokryzji np.dialogu religii vide beatyfikacji chorwackiego biskupa i widziałem kolor purpury :-D :-D . Ot, taka menda ze mnie.
A wiesz jakie alkohole oni żłopią? Normalna mafia. Z puszek po Stockach i Red Labelkach składnice złomu byś otworzył. :grinka: :twisted:

Ostatnio edytowano 27 maja 2007, o 19:45 przez Zbyszek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 19:47 
Przyjaciel forum

Zbyszek napisał(a):
Mój światopogląd na temat tej instytucji jest ultraradykalny

Ja z kolei w niczym ultra nia jestem, a mój pogląd jest pewnie z Twoim bardzo zbieżny.
Przez pewien czas miałem dylemat z wiarą w Boga, ale popełniałem wielki błąd łączyłem kler i kosciół z Bogiem. Ale na szczęście mam mądrych przyjaciół, którzy wytłumaczyli mi mój błąd, w Boga wierzę lecz w księży i organizacje parakościelne zdecydowanie nie. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 19:54 

Darek napisał(a):
w Boga wierzę lecz w księży i organizacje parakościelne zdecydowanie nie.

podpisuję się pod tym obiema łapkami :grinka: :grinka: z mocnym plaśnięciem :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, o 21:55 

W dziale "Niefajne sprawy" ten temat jest, nazwijmy to popularny. Pytanie brzmi, jak bardzo jesteście gotowi zaangażować się przeciwko zakłócaniu porządku publicznego przez Kościół.?

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 15:01 

Ciemna Strona M napisała:

Jeśli czuję, że moja religia nie daje mi ukojenia, że w rzeczywistości nie tego pragnę, szukam innej. Każdy powinien sam decydować, beż agitacji z żadnej strony.

Dlatego tak samo jak nie lubię nagabywania i wciskania na siłę gazet przez wyznawców innych religii, ...

Wiem z własnego doświadczenia, że nie posiadając orientacji trudno wsiąść do właściwego pociągu, a co dopiero trafić na religię, która „trzyma się najbliżej Boga”, (że użyję określenia ze skeczu Pietrzaka). Ci, tak tkwiący solą w oku nagabywacze, mają przekonanie do wartości treści, które usiłują przekazać, wprost proporcjonalne do własnych wrażeń o ich zbawiennym wpływie. Nie da się tego ocenić bez osobistej analizy o co w tym chodzi. Często własne, o tym wyrobione zdanie, powstało na podstawie uprzedzeń, czy atawistycznych lęków do obcego i nieznanego. Ale co byśmy o sobie nie mniemali, to zawsze jest przesąd, jak w komunistycznym sądzie lat 50tych, gdzie już przed rozprawą sąd wiedział, jaki ma ogłosić wyrok. Wciskania gazetek też nie lubię i sam jestem daleki, by wciskać je bez zorientowania się, czy są brane z zainteresowaniem. Nie mam jednak pojęcia, jak się przebić przez nafaszerowane kłamstwami ciemnej strony kk poglądy, bez aktywnej agitacji. Nie jest to agitacja na wzór wspomnianego już okresu, ale wychodzenie naprzeciw duchowym potrzebom ludzi zatroskanych problemami życia. Pokazywanie drogi wyjścia i szansy na lepsze to jedyny cel tych agitacyjnych zabiegów, choćby niektórzy nawet swoje gazetki wciskali na prawo i lewo.

Proponowałbym na tę okoliczność założyć wątek „Religie Kwidzyna” na naszym forum. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 15:23 

Gdybym to ja był księdzem to wiarę propagowałbym w sposób odpowiedni do czasów w jakich żyjemy,czyli przez internet.
Jakimż to problemem byłoby podłączyć kilka kamer internetowych, parę mikrofonów i transmitować mszę przez sieć.
Nawet na tacę można by dać w formie sms-a, wyspowiadać na gadu-gadu, komunię wysłać kurierem.
Nie czujcie się urażeni, naprawdę nie chodzi tu o dowcipkowanie tylko o adaptację kościoła do współczesności.
A że zabrakło by magii liturgii.....cóż od dłuższego czasu już jej praktycznie nie ma,...
Jest tylko przyzwyczajenie.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 16:09 
Przyjaciel forum

Porcellus napisał(a):
Gdybym to ja był księdzem

Na marginesie, nic straconego :grinka: Przecież ja nawet opracowałem projekt tacy fiskalnej, ale nie było zainteresowania :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 18:08 

W Pascalu, czy C+? :-D :o

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1