Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 22:16 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
W Pascalu, czy C+? :-D :o

Nie w Fortranie IV :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 22:29 

Chciałoby się napisać, że w Algolu, ale znając naszych proboszczów najsensowniejsze byłyby liczydła w rękach kościelnego i archiwa u organisty.
A PIT-em byłaby Proboszczowska Inwestycyjna Taksa.... :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 09:02 

Darek napisał(a):
Nie w Fortranie IV :grinka: :grinka: :grinka:

:grinka: oo a dziurkarkę ma? ;)

do obliczeń tylko Fortran :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 09:05 
Przyjaciel forum

gemer napisał(a):
oo a dziurkarkę ma?

Ma, od zarąbania dziurek :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 17:27 

To jakieś sito. I dobrze. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2007, o 16:53 

Pojawiło się w gazeta.pl

Cytuj:
Proboszcz budzi pieśniami
Marcin Kobiałka

Mieszkańcy rzeszowskiego osiedla Zalesie nie muszą nastawiać budzików, żeby wcześnie wstawać. Proboszcz miejscowej parafii zafundował im budzenie... pieśniami religijnymi

- Nie idzie wytrzymać. O godz. 6.30 od poniedziałku do niedzieli staję na baczność. Nie ma szans się wyspać - wścieka się pan Stanisław z Zalesia. Nazwiska nie poda: - Bo mnie potem wyczytają na ambonie - tłumaczy. Do domów mieszkańców rzeszowskiego osiedla od niedawna codziennie rano dociera pieśń "Kiedy ranne wstają zorze". - Mieszkamy 500 m od kościoła i wszystko słychać. Żeby to chociaż była jedna zwrotka, ale nie. Czasem są dwie, a nawet trzy. Po jednej bym usnęła, ale po kolejnych nie ma szans. Przykrywanie się poduszką, kołdrą nie pomaga. Moja córka siedzi w pokoju z zamkniętym oknem, bo nie może wytrzymać - mówi Jolanta Mróz, która z mężem Krzysztofem na ul. Goździkowej mieszka od 3 lat.

Ks. Stanisław Płaza, proboszcz kościoła na Zalesiu wpadł na nowatorski pomysł - poranne budzenie pieśnią religijną, która płynie z zainstalowanych na wieży kościoła dwóch głośników. Ale proboszcz na budzeniu nie skończył. Kolejne pieśni płyną z głośników o godz. 9, 12, 15, 18, 21 i 21.37 (godzina śmierci Jana Pawła II). W środę o godz. 12 z głośników słychać było melodię "Maryjo Królowo Polski". - Nie chcę wojny z kościołem, chodzę na msze, ale nie do tej parafii. Ale mogą być ludzie niewierzący, którzy nie życzą sobie tych pieśni - uważa pani Jolanta, która osobiście w tej sprawie dwa dni temu rozmawiała z proboszczem.

- Ja mu mówię kulturalnie, że jest głośno, że dobrze by było ściszyć pieśni, a on do mnie, że nie widzi mnie w kościele na mszach. Jedno z drugim przecież nie ma nic wspólnego - irytuje się pani Jolanta. - Wytargowałam, bo inaczej tego nie potrafię nazwać, że pieśni w sobotę i niedzielę będą się puszczane o godz. 8. W zamian ksiądz chce mnie zobaczyć w swoim kościele. Pójdę raz, ale tylko raz - dodaje. Sąsiad Mrozów 60-letni Edward Ślemp uśmiecha się, gdy go pytamy, czy pieśni mu nie przeszkadzają.

- Ależ skąd! Podpisuję się pod tym pomysłem dwiema rękami. Przynajmniej wiadomo, która jest godzina, jak pieśni lecą. A przecież o godz. 6.30 to nikt nie śpi. Ci, co narzekają to pewnie do kościoła nie chodzą - stawia sprawę jasno pan Edward. Niedaleko kościoła mieszka Stanisława Cyrek. - Słucha się pięknie. Och, proszę pana.... Takie życie jest wtedy inne. Nie trzeba się smucić - uważa kobieta. Inna mieszkanka Zalesia, której dom sąsiaduje z kościołem. Nazwiska nie zdradza. - Ja już się przyzwyczaiłam, ale wiadomo, że pieśni mogą denerwować, jak są puszczane przez cały dzień, ale nie mam nic przeciwko temu - mówi. - Nieoficjalnie to powiem panu, że denerwują - odzywa się mąż kobiety. - Nie mów, że nieoficjalnie, bo to i tak w gazecie będzie - strofuje męża kobieta, po czym dodaje: - Ksiądz nas nie pytał, czy chcemy tych pieśni.

Spotykam dwie młode dziewczyny obok kościoła: - Młodzi ludzie o niczym teraz nie mówią, tylko o pieśniach. Proboszcz z Zalesia zrobił codzienny "Przystanek Jezus". Gdzie my żyjemy, w jakich czasach, żeby tak z modlitwą wchodzić z butami w czyjeś życie - nie może się nadziwić 24-letnia Agnieszka. Ale pomysł proboszcza ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. - Nie ma co się obruszać. Nikomu to nie powinno przeszkadzać - mówi Joanna Miąsik. - "Barka" o godz. 21.37 przypomina nam o papieżu - dopowiada inna kobieta.

Z ks. Stanisławem Płazą spotykam się na korytarzu w Szkole Podstawowej w Zalesiu, gdzie uczy religii. Na początku rozmawia się nie klei. - Jesteście gazetą świecką, a ja z takimi nie rozmawiam - mówi. Potem już jest lepiej. Proboszcz mówi o idei puszczania pieśni. - One nadają rytm pracy - tłumaczy. - Głosów przeciwnych nie było zbyt wiele. Była ostatnio u mnie pewna pani, ale ona to do kościoła nie chodzi. Słyszałem też opinię zielonoświątkowca. Jak pieśni przyciszyłem, to od razu rozdzwoniły się telefony z pretensjami. Poza tym cisza nocna jest od godz. 6 do 22, więc pieśniami jej nie zakłócamy - mówi ks. Płaza.

- A osoby, które nie chodzą do kościoła, to nie mają prawa do spokoju? - pytam. - Mają, mają, ale tu ludzie chodzą na msze - odpowiada proboszcz. Wyjaśnia technikę puszczania pieśni. - Jest zaprogramowany komputer. Na wakacjach będziemy układać nowy repertuar pieśni. To wtedy w sobotę i niedzielę poranną pieśń przesuniemy na godz. 8 - obiecuje ks. Płaza. Na krytyczne głosy ma odpowiedź: - Jak są wesela i jest głośno to nie protestuję. Wsadzam watę w ucho.

- Ksiądz to mi jeszcze powiedział, że ludzi z ul. Goździkowej w ogóle nie widzi w kościele. Może własnie dlatego te głośniki tak ustawiono, żeby nas pieśni nawróciły? - zastanawia się Jolanta Mróz

Na prośbe niektórych naszych rozmówców zmienilismy ich personalia

Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów

Tytuł: Zakłócanie porządku publicznego nie tylko przez Kościół
PostNapisane: 14 czerwca 2007, o 17:55 
Czy nie ma tu pomyłki w ulokowaniu tego postu o hałasach ewidentnie kościelnych w temacie, jak się wydaje "hałasów niekościelnych".

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2007, o 18:04 

Dodatkowa "ciekawostka" w tym temacie:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 22897.html

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2007, o 18:11 

Budslavsky napisał(a):
Czy nie ma tu pomyłki

pomyłka wyprostowana i "scalona" :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2007, o 18:16 

hehe.. no tośmy się Gosia zdublowali :)

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2007, o 21:31 

W związku z decybelami towarzyszącymi obchodom, tak właściwie nie wiem czego, bo Kwidzyna to nie przypomina, chciałbym przeprosić za mój komentarz na początku tego wątku, zwłaszcza proboszcza parafii przy Słowackiego i Sportowej. Z całego serca i serdecznie przepraszam.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2007, o 22:02 

Nawiedzonych księży nie brakuje jak widać. Chyba wszyscy chcą do do Torunia. :wink:
Ten szmal chyba ogłupia na maxa. :-D

kwidzownik napisał(a):
W związku z decybelami towarzyszącymi obchodom, tak właściwie nie wiem czego, bo Kwidzyna to nie przypomina, chciałbym przeprosić za mój komentarz na początku tego wątku, zwłaszcza proboszcza parafii przy Słowackiego i Sportowej. Z całego serca i serdecznie przepraszam.

Wolę ten hałas raz w roku, niż wielokrotne codzienne msze, nawiedzonych i mających prawo w d...e naszych księży.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2007, o 07:27 

Nie o to chodzi. Do Torunia nie jest mi po drodze. Jak nie wierzysz, sprawdź w Obok nas/Religie Kwidzyna. Wyrwałem się z tym komentarzem, jak Filip z konopi, mając świadomość, że na stadionie przy Sportowej co jakiś czas i dużo dłużej, niż sesja mszalna, produkują się decybele o dużo większym natężeniu, niż czyni to obok znajdujący się proboszcz. Sprawiedliwie byłoby teraz napisać sążnisty komentarz w sprawie obchodów. Wolałem jednak przeprosić za to, co już naiwnie zrobiłem, niż wleźć po uszy w bagno. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2007, o 09:38 

@kwidzownik,
wiem, że nie po drodze Ci do Torunia. :wink:
Moja pierwsza część postu dotyczy wcześniejszych informacji nt rzeszowskiego proboszcza.

Co do obchodów Dni Kwidzyna, to spokojnie można przeżyć. Jest to tylko raz w roku.

W przeciwieństwie do rozrabiającego codziennie kościoła u zbiegu ulic Polnej i Sportowej. :evil:
A swoją drogą, to trzeba być nieźle nawiedzonym, aby uważać, że robi się ludziom dobrze, nagłaśniając wszystkie msze.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2007, o 14:05 

Ludzka natura ma to do siebie, że filtruje bodźce zewnętrzne pod kątem przydatności. Za czymś, co jest mu niezbędne, uda się wszędzie, nawet kosztem snu. Obok tego, co mu jest obojętne, może spać spokojnie. Nie daje mu jednak spoczynku to wszystko, o czym jest przekonany, że mu szkodzi. Tak jest ze wszystkim, nawet z dźwiękami. Ja nie zasnę bez spełnionych parametrów termicznych. Owszem, mogą być dźwięki, ale te, na które nie muszę reagować. Pokrzykiwania już ze swej natury rzeczy niepokoją, bo wiążą się od tysiącleci z alarmowaniem przed zagrożeniem. To atawistyczne. A jak to wiąże się ze świadomym niepokojeniem, to już kaszana totalna. Nie potrzeba nawet zapewnień, kiedy jest podejrzenie o taki cel. Jakie to były pozytywne czasy, kiedy przez gród o późnej porze szli halabardnicy i nawoływali do gaszenia lamp, świeczek i ogarków. Ogłaszali przy tym ciszę nocną. Ale tylko z tego względu, bo wszystko inne to kicha. :neutral: :smile:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1