Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 22:00 

megi napisał(a):
dzieciaki miały nogi czarne do kolan,

Fakt kleszcze w tym roku obrodziły.......a i tzw. wychodki cosik rzadko rozstawione :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 23:20 
Przyjaciel forum

Temat z imprezy piwno-muzycznej zboczył w kierunku zasadności organizowania imprez na Miłosnej.

Otóż Mili Kwidzyniacy, była sobie na wielkich przy kwidzyńskich terenach państwowa instytucja
zajmująca się końmi sportowymi. Instytucja odgórna uznała, że stado i stadninę należy zlikwidować.
Tereny wystawione były do sprzedaży.

Miastu po długich bojach i z wielkimi problemami udało się te tereny kupić od państwa.
Nabywając Miłosną miasto miało szczytny cel aby te piękne tereny mogły służyć wszystkim mieszkańcom.
Normalną rzeczą wydaje się, że stadion winien być użytkowany przez sportowców.
Obecne standardy murawy trudno pogodzić z kilkudniowym (Dni Kwidzyna) użytkowaniem przez tłumy ludzi.
Po prostu murawa tego nie wytrzymuje.

Wypadało by też (jak ktoś finansowo wspomniał) aby taki teren na Miłosnej wykorzystać w bardziej intensywny sposób.
Rozumiem, że można by dyskutować o zbyt małym i niewygodnym parkingu czy o potrzebie poprawienia jakichś składników
infrastruktury ale krytykowanie włodarzy za to, że mieli (i mają) dobrą wolę, że pomnażają tereny rekreacyjne
dla mieszkańców wydaje mi się nieco niesprawiedliwe.

Ja też kiedyś wolałem jak pierwsze Dni Kwidzyna odbywały się przy katedrze. Skulałem się kawałek z Targowej i już byłem na imprezie.
Tyle że imprezy się rozrosły, stały się większe a wymagania mieszkańców pragnących w tym czasie spokoju też należało uwzględnić.

Reasumując, dla kogoś, komu zależy by uczestniczyć na imprezie miejskiej - taka odległość nie stanowi większego problemu.
Komuś, komu się nie chce, nie gustuje lub ma inne zajęcie - żadne miejsce nie będzie dogodne. Każde ma jakieś minusy.

Były okresy, mawiało się, że nic się u nas nie dzieje. Obecnie jest organizowanych mnogość imprez - pod zamkiem, przed teatrem,
na deptaku, na stadionie, na Miłosnej. We wszystkich nie sposób uczestniczyć, nie wszystkie są w naszym guście.
Ale zastanówcie się - czy jest to powód do krytyki?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 23:40 

Ależ nikt nie krytykuje chęci włodarzy do wykorzystywania tych terenów ale w pierwszej kolejności powinno się zabrać stamtąd wszystkie zwierzaki bo o nich zapomniano - dla nich taki hałas to potworna katorga. Skoro ja będąc tak daleko słyszałam taki rumor i było to dla mnie męczące to wyobraźmy sobie co czuły te konie, koty, psy i inne "egzotyczne" zwierzaki - one nie pójdą do sądu za zakłócanie spokoju a my ludzie - mamy je głęboko gdzieś :mad: W swoim egoiźmie zapominamy o nich...
Poza tym, tam naprawdę jest ciasno. Wybrałam się tam kiedyś na jedną z pierwszych imprez jakie były organizowane - już wtedy był tłok.

Naprawdę miasto nie ma innych pomysłów na wykorzystanie tych terenów bez szkody dla nich :?:

Cytuj:
Normalną rzeczą wydaje się, że stadion winien być użytkowany przez sportowców.

a stadnina może być zadeptywana :cry:

Nie wierzę że nasi włodarze nie mają innych pomysłów, bardziej kameralnych a mniej męczących i dla ludzi i dla zwierząt.

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, o 23:51 
Przyjaciel forum

Nie chcę się wymądrzać bo ekspertem w tej dziedzinie nie jestem,
należało by spytać Jacka Goszczyńskiego, ale skoro on - koniarz,
miłośnik zwierząt i administrator tego terenu takie imprezy promuje
to chyba ma ku temu argumenty.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 00:05 

zapewne tłumaczenie "cel uświęca środki" nie jest zbyt na miejscu!
myślę że hałas najmniej dokuczał tym zwierzakom, znacznie więcej krzywdy wyrządzili im pijani imbecyle chcący się popisać przed znajomymi.

Co do szczytnego celu władz miasta to może warto było to bardziej przemyśleć a nie kupować a potem dopiero się zastanawiać co tam można robić i robić tylko po to by coś się tam działo.

Nad Liwą są tereny które nie są wykorzystywane, kiedyś zdaje się były tam jakieś "noce świętojańskie" czy coś i kino letnie.

Wracając do samej Miłosnej zgadam się z małgoś to tak samo jak stadion nie jest przeznaczony na imprezy masowe tak samo jest dla z terenami na miłosnej.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 01:11 
Przyjaciel forum

No więc po kolei:
Pijani imbecyle w każdym miejscu narobią komuś szkód.
Na drugie zdanie nie odpowiem bo... no cóż, dziwię się takiej postawie.
Tereny Nad Liwą są bardziej kameralne i obok sypialni miejskiej.
No i ostatnie, nie wiem czy któregokolwiek 40 tysięcznego miasta w Polsce
stać na posiadanie i utrzymanie terenów przeznaczonych tylko na imprezy masowe.
W każdym przypadku musi być jakiś kompromis.

I już na sam koniec. Dobry Boże, daj nam więcej takich problemów.
Jeśli tylko takimi, to jestem gotów zamartwiać się codziennie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 06:41 

lord vader napisał(a):
Co do szczytnego celu władz miasta to może warto było to bardziej przemyśleć a nie kupować a potem dopiero się zastanawiać co tam można robić i robić tylko po to by coś się tam działo.

Co tam by było, gdyby miasto nie kupiło tego terenu? Wie ktoś?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 07:26 
Najprawdopodobniej stadnina by przeszła pod prywatne ręce. Co by dalej było, nie wiadomo

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 07:42 

Adamo napisał(a):
Najprawdopodobniej stadnina by przeszła pod prywatne ręce.

Pogubiłem się, bo nie znam sytuacji stadniny.
oki44 napisał(a):
była sobie na wielkich przy kwidzyńskich terenach państwowa instytucja
zajmująca się końmi sportowymi. Instytucja odgórna uznała, że stado i stadninę należy zlikwidować.
Tereny wystawione były do sprzedaży.

Zrozumiałem z tego, że stadninę chciano zlikwidować. Może to jakiś skrót myślowy, ale przez "zlikwidowanie" rozumiem przejście do niebytu i tak sobie myślę, że lepiej jak taki ośrodek jest, niż jak go nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 07:57 

Corzano napisał(a):
Może to jakiś skrót myślowy, ale przez "zlikwidowanie" rozumiem przejście do niebytu

Myślę, że właśnie tak by się stało jak z większością dóbr państwowych, kiedy przestają państwu być potrzebne.
Przypuszczalnie po likwidacji stadniny (wywiezieniu zwierząt) tereny jako nieruchomość zostały by sprzedane
"prywaciarzowi" i tak na prawdę trudno powiedzieć jaki byłby dalszy jej los. Nie trudno jednak wyobrazić sobie
czarny scenariusz, oglądając inne "sprywatyzowane" majątki...

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:05 

Trudno powiedzieć co by było - gdybać zawsze sobie można ... z jednej strony widzimy podupadające majątki a są też takie jak Biały Dwór, który został odrestaurowany praktycznie ze stanu totalnej dewastacji.

Nasuwa się pytanie czy organizując przetarg na sprzedaż nie można postawić warunków aby przyszli nabywcy określili co chcą zrobić z obiektem, sprawdzić ich możliwości finansowe i w jakiś sposób egzekwować ustalenia??

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:15 
Przyjaciel forum

Zamiast gdybać popatrz na stare kino Tęcza w samym środku miasta.
Nabywca mocno "ustalony" i do portfela nie trzeba mu zaglądać i...?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:15 
Przyjaciel forum

lord vader napisał(a):
nie można postawić warunków

Jeżel przetarg jest uczciwy, to takie warunki zawsze się pojawiają, cała odpowiedź. :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:24 

oki44 napisał(a):
Zamiast gdybać popatrz na stare kino Tęcza w samym środku miasta.
Nabywca mocno "ustalony" i do portfela nie trzeba mu zaglądać i...?

Nie pisałem tylko o zasobności portfela - to tylko jeden z gwarantów ... jednak bardziej należy egzekwować podpisane umowy i zadbać aby były dobrze spisane ... no chyba że przetarg odbywa się wcześniej w "mniejszym" gronie a papierki to tylko formalność.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:24 

lord vader napisał(a):
Nasuwa się pytanie czy organizując przetarg na sprzedaż nie można postawić warunków aby przyszli nabywcy określili co chcą zrobić z obiektem, sprawdzić ich możliwości finansowe i w jakiś sposób egzekwować ustalenia??

Teoretycznie można, ale byłby to wyraz wyjątkowej naiwności. Znam to z własnego podwórka. Gdańsk wydzierżawił bardzo atrakcyjny nadmorski teren pewnemu działaczowi SdRP i procesuje się z nim już kilkanaście lat, bo nie wywiązał się ze zobowiązań. Sprawa się dodatkowo skomplikowała, gdy ów działacz sprzedał tę działkę trzeciej stronie. I tak sprawa się ciągnie, a rewelacyjna działka zarasta chwastami i straszy letników, bo nie wiadomo kto jest jej właścicielem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1