Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:27 

Corzano napisał(a):
Teoretycznie można, ale byłby to wyraz wyjątkowej naiwności. Znam to z własnego podwórka. Gdańsk wydzierżawił bardzo atrakcyjny nadmorski teren pewnemu działaczowi SdRP i procesuje się z nim już kilkanaście lat, bo nie wywiązał się ze zobowiązań. Sprawa się dodatkowo skomplikowała, gdy ów działacz sprzedał tę działkę trzeciej stronie. I tak sprawa się ciągnie, a rewelacyjna działka zarasta chwastami i straszy letników, bo nie wiadomo kto jest jej właścicielem.

nie jestem radcą prawnym i nie mam żadnego wykształcenia w tej kwestii ale nie można zawrzeć w umowie punktu zakazującego sprzedaży czy dzierżawy nabytego obiektu/terenu?

faktem jest też częsta niejasność polskich przepisów i przytłaczający system sądowniczy :(

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:37 

lord vader napisał(a):
w tej kwestii ale nie można zawrzeć w umowie punktu zakazującego sprzedaży czy dzierżawy nabytego obiektu/terenu?

Teoretycznie tak, w praktyce jednak wszystko zależy od skuteczności egzekwowania takich punktów. Jeśli ktoś staje się właścicielem nieruchomości
nie można zakazywać mu jej odsprzedaży. Ja bym się na taki zapis nie zgodził niezależnie od tego czy kupował bym cokolwiek w dobrej czy złej wierze.
Nie można też odebrać nikomu jego własności. Nie można odebrać mu paszportu w momencie zakupu... Gość może wyjechać i nie wracać przez 20 lat. Sam widzisz, że takie zapisy są baaaardzo umowne :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:44 

jeśli chodzi o zakup na własność to i owszem ale corcano pisał o "wydzierżawieniu" i o taką formę mi chodziło :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:46 
Przyjaciel forum

Nie można zakazać. Można tylko podwyższyć podatek od sprzedaży ale to w przypadkach,
gdy teren, obiekt był sprzedawany na preferencyjnych warunkach.

Poza tym, obiekty, tereny były państwowe, ich zagospodarowaniem interesuje się gmina
a nie państwo. Jakie niby warunki miałby ustalić a potem dopilnować urzędnik w stolicy?
Urzędnicy się zmieniają, ustawy też.

W przypadku Miłosnej szwindel ze sprzedażą był widoczny od samego początku.
Inwestor prywatny wylicytował ale nie kupił, potem cena dziwnie spadła i znów nie kupił.
Miasto odkupiło te tereny gdy aferę można już było udowodnić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 10:49 

lord vader napisał(a):
corcano pisał o "wydzierżawieniu" i o taką formę mi chodziło :)

To była dzierżawa wieczysta, tj. na 99 lat.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 22:04 

Wy tu gadu gadu a ja ciągle nie wiem o co chodzi z tą muzą mechaniczną :-D

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, o 22:33 

trzeba czytac od poczatku :P bo chodziło o to ze niby gdzies bylo napisane ze bedzie muzyka mechaniczna na tej imprezie :) a teraz sie jej doszukują :P

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, o 21:34 
Przyjaciel forum

Nie chciałem zabierać głosu w tej dyskusji, ale...

Wiecie co, nasze miasto jest jednym z nielicznych miast, które ma tak dużą ilość imprez masowych z wstępem za przysłowiowy "frajer" (za darmo), a stale słyszy się jakieś narzekania, a to że daleko od miejsca zamieszkania, a to, że nie ma miejsca parkingowego, a to, że klimat nie odpowiada itd. itp. ...
Co mają powiedzieć mieszkańcy miast w których takich imprez za "frajer" nie ma wcale :?:
Wydaje mi się, że mamy za dobrze i niektórym przewraca się w "dupkach" ;)
Pewnie zaraz każdy odpowie, a co mnie inni, liczy sie to, że ja chce mieć jak najlepiej...

Mojego posta potraktujcie jako podsumowanie i niech każdy z Was narzekających się chwile zastanowi zanim zacznie ponownie narzekać...
Czy to warto :?:
jeżeli ktoś odpowie, że tak, to niech sie zgłosi do organizowania imprez plenerowych w przyszłym roku i wykaże sprytem i opowie o wrażeniach, najlepiej o pozytywnych :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, o 22:07 
drosik napisał(a):
Co mają powiedzieć mieszkańcy miast w których takich imprez za "frajer" nie ma wcale :?:

Jakie miasta nie mają tyle co my:?:

Ta np imreza co była teraz to nie tylko w naszym mieście, my byliśmy na ich trasie, dzień wcześniej Prefect grał w Wejherowie. Inne miasta mają również imprezy. Patrząć choć na Ryjewo, nie wiem czy już ma prawa miejskie ale w sezonie letnim u nich jest imprez dużo więcej niż u nas. Może nie tak duże ale są, ostatnio z większych gwiazd grał tam Zbigniew Wodecki.

Ogólnie imprez aż tak dużo nie ma jak piszesz, każde miasto ma swoje dni, a dochodzi tylko dzień IP, z roku na rok gorszy i wcześniej jabil day czy campus day, w tym roku już ponoć nie bedzie, powitanie lata, to nawet górki mają.

Cytuj:
Wiecie co, nasze miasto jest jednym z nielicznych miast, które ma tak dużą ilość imprez masowych z wstępem za przysłowiowy "frajer" (za darmo), a stale słyszy się jakieś narzekania, a to że daleko od miejsca zamieszkania, a to, że nie ma miejsca parkingowego, a to, że klimat nie odpowiada itd. itp. ...

Jak to się mówi, każdy ma prawo się wypowiedzieć, jeżeli brać moją osobę to preferowałem vardziej imprezy na stadionie, ewentualnie pod teatrem (chodź teraz imprezy są zbyt duże aby tam pomieścić ludzi)

dzajant napisał(a):
gdzies bylo napisane ze bedzie muzyka mechaniczna na tej imprezie :) a teraz sie jej doszukują :P

A no tu było i jest, ostatnia linijka tekstu.

http://portal.e-kwidzyn.pl//index.php?o ... &Itemid=11

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2007, o 09:17 
Przyjaciel forum

Popieram Adamo. Naprawde szanujmy sie i stawiajmy na jakosc a nie na ilosc, na milosnej bylem tylko dlatego poniewaz byla to impreza promocyjna mojego ulubionego napoju. To polska rzecz ponarzekac, ale przyznaje ze duza sztuka bylo tam sie dobrze bawic...

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2007, o 10:35 

Dla mnie imprezki na Miłosnej są OK. Po prostu lubię tamtejsze plenery i tyle :-)
Sama impreza wypadła jakoś tak bezpłciowo, no ale wpadłem tam ok 19 i możliwe, że największe atrakcje mnie ominęły :wink: Za to załapałem się na 3 inne:
1. Piwo za zeta - Wystarczy, iż rzeknę - warte swej ceny - porażka, prawda panie electro-nick :wink: Starego misia na sztuczny miód próbowali nabrać!. Udało mi się zdobyć jeden z kuponów i spróbowałem tego czegoś. Pozostało mi tylko zrezygnować :wink:
2. Koncert Golden Life - nie widziałem jak weszli na scenę, ale słysząc ich muzykę, myślałem że to jakiś band z kino-teatru. Ta kapela się skończyła! Dla mnie była to kakofonia, tak jakby każdy z nich grał/śpiewał coś innego i tylko przypadkiem, chwilowo trafiali na siebie. W przearanżowaniu swoich kawałków osiągnęli absolut bliski dokonaniom Rubika :grinka: Nie wyszedł im nawet tak tani chwyt typu "iii-jooo-oo... iii-jeee-ee", czyli dialog "gwiazdy" z publiką. Będąc kilka razy w Kwidzynie na koncertach, z występu na występ widać było "spadek formy" tej kapeli. Niżej już się nie da.
3. Koncert Perfectu - naprawdę bardzo fajny występ. Sceptycznie podchodziłem do tej pozycji programu, bo wiadomo "trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść", a oni nie schodzą :!: :?: :wink: O nie, weterani polskiego rocka jeszcze pograją, bo tym koncertem zaznaczyli, że ani myślą o zawieszeniu gitar na kołku. Byłem pod wrażeniem charakternej gry perkusisty, fajnych gitarowych zawijasów i nadal mocnego głosu Markowskiego.
Pomijając kwestię dwóch pajacowatych "wodzirejów" na scenie, piwa z kija zastanawiającej jakości i występu Goldenów, to nie żałuję wyjścia na tą imprezę - ot, takie inne spędzenie niedzielnego wieczoru :grin:

"Każdego dnia, raz dziennie,dawaj sobie prezent. Nie planuj tego. Nie czekaj. Niech się zdarzy. To może być nowa koszula,drzemka w fotelu, albo... dwie filiżanki dobrej, gorącej, czarnej kawy. Takiej jak ta."
Special agent of FBI, Dale Cooper

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1