Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, o 06:48 

A to są treści o których wspominałem.

Rz 8,18-23
Sądzę bowiem, że cierpień teraźniejszych nie można stawiać na równi z chwałą, która ma się w nas objawić.
Bo stworzenie z upragnieniem oczekuje objawienia się synów Bożych.
Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei, że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych.
Wiemy przecież, że całe stworzenie aż dotąd jęczy i wzdycha w bólach rodzenia.
Lecz nie tylko ono, ale i my sami, którzy już posiadamy pierwsze dary Ducha, i my również całą istotą swoją wzdychamy, oczekując <przybrania za synów> - odkupienia naszego ciała.
(BT)

Ufam, że nie jest to obietnica utworzenia na wieczność hegemonów odbierających radość życia reszcie istnień. Treści Księgi Objawienia zapewniają, że każdy może dostąpić tych obietnic, o ile spełni warunki niezbędne, by takim się stać. Przecież nie można fruwać, jeśli się nie ma skrzydeł. Nie wystarczy sama wiara, trzeba ją praktykować i żyć jej zasadami. Darem ducha jest to, co dobrego wykształcimy w swym umyśle i nawykach.

:grin:

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, o 21:06 

IGNORANCJA?!!! :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, o 21:08 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
IGNORANCJA?!!!

Nie DEMOKRACJA :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 13:53 

Czy to znaczy, że milczenie jest znakiem akceptacji?
Jak wynika z mechanizmów postępowań na tym forum, można tak wnioskować.
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Dzięki !!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 14:07 

Cytuj:
Czy to znaczy, że milczenie jest znakiem akceptacji?

Hehe, tłumacz sobie to jak chcesz. :twisted: Akceptacji czego? Ciebie jako osoby o innych poglądach religijnych? Tak, akceptuję Cię. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 14:45 
No dobrze, to ja Ciebie też akceptuję. :-) fajnie, prawda? też lubię byc akceptowany :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 14:48 
Przyjaciel forum

caballarius napisał(a):
też lubię byc akceptowany :)

no to ja akceptuje Ciebie :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 14:51 
naprawdę? dobrze, zaakceptuję Ciebe również drogi Drosiku ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 15:28 
Przyjaciel forum

caballarius napisał(a):
naprawdę? dobrze, zaakceptuję Ciebe również drogi Drosiku ;-)

A ja akceptuję Was wszystkich jak leci, innego wyjścia nie ma :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 17:25 

Ale rozmydliliście temat. Najważniejsze, że mnie też zaakceptowaliście i wnioskuję, że moje zachowania również. Daliście mi w ten sposób, mimo pewnych oporów, możliwość wypowiadania się na pasjonujące mnie tematy. Teraz wiem, że nawet gdyby nie było z waszej strony reakcji, to akceptujecie moją wypowiedź i dopiero kiedy odpowiecie krytycznie, nie będzie to akceptowane. A wszystko demokratycznie. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, o 18:07 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
zaakceptowaliście

Pamiętaj jednak że akceptacja czyjegoś stanowiska nie ma nic wspólnego z przyznaniem racji temu stanowisku. Akceptacja oznacza jedynie uznanie że taki ktoś jest i głosi swoje prawdy. :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2007, o 07:26 

dzisiaj kościół katolicki obchodzi święto bożego ciała, czy ktoś zna podstawy historyczne tego święta?

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2007, o 07:58 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
podstawy historyczne

Święto to zostało ustanowione na skutek widzeń bł. Julianny z Cornillon. Pod ich wpływem bp Robert ustanowił w 1246 r. takie święto dla diecezji Liege. W 1252 r. zostało ono rozszerzone na Germanię. W 1263 miał miejsce cud eucharystyczny w Orvieto, gdy hostia w rękach wątpiącego w transsubstancjację księdza zaczęła krwawić. W 1264 r. papież Urban IV bullą Transiturus ustanowił to święto dla całego Kościoła. Uzasadniając przyczyny wprowadzenia tego święta wskazał: zadośćuczynienie za znieważanie Chrystusa w Najświętszym Sakramencie, błędy heretyków oraz uczczenie pamiątki ustanowienia Najświętszego Sakramentu, która w Wielki Czwartek nie może być uroczyście obchodzona ze względu na powagę Wielkiego Tygodnia. Jednakże ze względu na śmierć Urbana IV bulla ta nie została ogłoszona, a tym samym święto nie zostało ustanowione. Uczynił to dopiero papież Jan XXII, który umieścił powyższą bullę w Klementynach. W Polsce po raz pierwszy wprowadził to święto bp Nanker w 1320 r. w diecezji krakowskiej.

Takie w zarysie są przesłanki, a że przesłanki z bardzo odległych czasów a religia w szkołach prawie przymusowa, dzisiejsze pokolenie traktuje ten dzień jako dzień wolny od pracy i szkoły.
Mnie święto Bożego Ciała kojarzy się z procesjami, w niektórych zakątkach kraju bardzo barwnymi.
Kiedyś z taką prawidłowością że tego dnia musiał choć trochę popadać deszczyk.
:grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2007, o 18:17 

Na stronie ";Internetowa Liturgia Godzin"; tak można przeczytać:
„Jednak w tym samym roku biskup Robert zmarł. Wyższe duchowieństwo miasta za namową teologów uznało krok zmarłego ordynariusza za przedwczesny, a wprowadzenie święta pod taką nazwą za wysoce niewłaściwe. Co więcej, omalże nie oskarżono św. Julianny o herezję. Karnie została przeniesiona z klasztoru w Mont Cornillon na prowincję (1247). Na interwencję archidiakona katedry w Liege, Jakuba, kardynał Hugo po ponownym zbadaniu sprawy zatwierdził jednak święto."
Zastanawiające czemu zakwestionowano to objawienie?
Może było sprzeczne z treścią Pisma Świętego, które twierdzi:
2 Kor 5:16 Tak więc i my odtąd już nikogo nie znamy według ciała; a jeśli nawet według ciała poznaliśmy Chrystusa, to już więcej nie znamy Go w ten sposób.
(BT)
1 Kor 8:7 Lecz nie wszyscy mają wiedzę. Niektórzy jeszcze do tej pory spożywają pokarmy bożkom złożone, w przekonaniu, że chodzi o bożka, i w ten sposób kala się ich słabe sumienie.
(BT)
Jn 6:53-55 Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.
Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem.
(BT)
Kiedy jednak nawet jego uczniowie poczuli się zdezorientowani, czy czasem ich Pan nie namawia ich do kanibalizmu i spożywania krwi, zabronionych przez Prawo, Jezus wyjaśnił:
Jn 6:63 Duch daje życie; ciało na nic się nie przyda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i są życiem.
(BT)
Nie więc o dosłowne ciało zaistniałe z przemienionego chleba chodziło, lecz o ducha, którego swym ciałem w dziele Bożym prezentował.

Dodam jeszcze, że ta sama strona podaje nieco odmienną wersję, niż Wikipedia, oficjalnego ustanowienia tego święta:
";Impulsem bezpośrednim do ustanowienia święta miał być cud, jaki wydarzył się w Bolsena. Kiedy tam kapłan odprawiał Mszę świętą, po Przeistoczeniu kielich trącony ręką przechylił się tak nieszczęśliwie, że wylało się kilkanaście czy kilkadziesiąt kropel krwi Chrystusa na korporał. Przerażony kapłan ujrzał, że postacie wina zmieniły się w postacie krwi. Zawiadomiony o tym cudzie papież, który przebywał wówczas w pobliskim mieście Orvieto, zabrał ten święty korporał. Do dnia obecnego znajduje się on w bogatym relikwiarzu w katedrze Orvieto."

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2007, o 20:49 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Impulsem bezpośrednim do ustanowienia święta miał być cud, jaki wydarzył się w Bolsena. Kiedy tam kapłan odprawiał Mszę świętą, po Przeistoczeniu kielich trącony ręką przechylił się tak nieszczęśliwie, że wylało się kilkanaście czy kilkadziesiąt kropel krwi Chrystusa na korporał. Przerażony kapłan ujrzał, że postacie wina zmieniły się w postacie krwi. Zawiadomiony o tym cudzie papież, który przebywał wówczas w pobliskim mieście Orvieto, zabrał ten święty korporał. Do dnia obecnego znajduje się on w bogatym relikwiarzu w katedrze Orvieto.

Jak dla mnie zbyt dużo zbiegów okoliczności, ale mam nadzieje, że tylko ja to tak postrzegam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1