Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gdzie się wszyscy podziali?!
PostNapisane: 10 czerwca 2007, o 22:51 

Witam wszystkich serdecznie! To mój pierwszy post na tym forum.

Czy "stali" mieszkańcy Kwidzyna mogą zdradzić tajemnicę, gdzie spędzają wolny czas? Dlaczego ulice są puste nawet gdy pogoda jest idealna do spacerów / spotkań na powietrzu itp?
Dzisiaj z kumplem obeszliśmy pod wieczór całe miasto. Wynik - spotkaliśmy po drodze może kilka osób, miasto martwe... Gdzie Wy wszyscy się podziewacie? Dlaczego ludzie siedzą w domach zamiast spotkać się gdzieś w mieście?
Jakiś czas temu miałem okazję być w Zielonej Górze i jedną z rzeczy, które wywarły na mnie silne wrażenie było to, że w niedzielę we wczesnych godzinach popołudniowych ciężko było znaleźć jakiekolwiek miejsce do siedzenia w centrum! Fantastyczna atmosfera! Gwar, masa wesołych, "emitujących" pozytywną energię ludzi dookoła. Poczułem się jak na zachodzie, gdzie spędzanie czasu w mieście jest czymś naturalnym.
Dlaczego w Kwidzynie tak nie jest? Rozumiem, że brakuje tutaj starówki, ryneczku, na którym znajdowałyby się ogródki etc. Ale mamy deptak, mamy zamek, mamy masę zieleni.

Czy ktokolwiek jest w stanie podać mi chociaż jedną racjonalną przyczynę tego tragicznego stanu rzeczy?
Ruszcie czasem tyłki sprzed kompa lub telewizora i przejdźcie się... ;]

Pzdr! :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2007, o 23:21 

No, no, no... ależ wejście :grinka:

Przyznam Ci rację w sprawie Zielonej - tam faktycznie jest cudnie o każdej porze dnia i nocy - wiem coś o tym :grinka: :grinka: :grinka:

W mieście brak miejsca w którym warto byłoby posiedzieć i pogadać niekoniecznie przebywając w towarzystwie "rozwrzeszczanej młodzieży". Przydałby się taki klimacik jak mają choć w Malborku nad Nogatem czy w Sztumie nad jeziorem. Może brak większej wody zaraz, blisko, w mieście jest powodem iż lepiej w takie upały posiedzieć przy "własnej" fontannie :?: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2007, o 23:28 

A moze dlatego ze wiekszosc tych co "wychodzili" sa obecnie za granica. :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 06:37 

A może dlatego, że Kwidzyn jest tak obrzydliwie bogatym miastem, że większość z nas "stałych" mieszkańców spędza wolny czas w domkach nad jeziorem? :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 07:11 

KrzaQ napisał(a):
A może dlatego, że Kwidzyn jest tak obrzydliwie bogatym miastem

Może nie obrzydliwe, ale trochę nudne. Na przykład teraz jak organizowane są imprezy plenerowe to prawie poza miastem (Miłosna), uliczek z kafejkami brakuje ...
Druga rzecz to, że mamy blisko jeziora, niedaleko jest do morza, a to są miejsca gdzie latem można przyjemnie spędzić czas.

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 07:54 

chester napisał(a):
a to są miejsca gdzie latem można przyjemnie spędzić czas.

i spotkać wielu znajomych na przykład spacerując promenadą w Stegnie

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 10:16 
Przyjaciel forum

Trzeba przyznać, że TG ma trochę racji, wczoraj było wyjątkowo pusto na mieście, może nie całkiem pusto, ale bardzo mało ludzi się kręciło, a i frekwencja na festiwalu Kerygmat nie była zbyt duża. :)

P.S.
TG zapraszam do działu Poznajmy się

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 10:34 

Może spójrzmy na to z innej strony. Od czwartku mamy długi weekend i ... zajefajną pogodę, to dobra okazja aby udać się gdzieś dalej. Wiele osób to wykorzystało więc może stąd tak duża absencja na ulicach. Ale najbliższy weekend zapowiada się dość ciekawie więc kwidzyniacy (i nie tylko) pokażą jak potrafią się dobrze bawić :gitara: :piwo: :gitara: :064: .

Pzdr.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 11:47 

Hmm, niestety nie każdy ma ochotę lub możliwość siedzenia w dusznym centrum miasta w taki upał, w dodatku w czasie dłuuugiego łykendu.

Od jakiegoś czasu unikamy z Mambą miejskiego zgiełku. M.in. po to produkujemy już drugi rok nasz ogródek. Chcemy aby było to miejsce, gdzie będziemy mogli spotkać się z przyjaciółmi, pooddychać świeżym powietrzem, nacieszyć się zielenią przy okazji podglądając nasze pociechy brykające po bezpiecznym terenie. Poza tym lubimy wyrwać się z naszego gniazdka i uciec gdzieś, gdzie jest spokój. Przykładem niech będzie niedzielne popołudnie, kiedy po wizycie gości w ogródku zabrałem Olcię na ścieżkę rowerową w stronę Korzeniewa. Razem zrobiliśmy ponad 4 km. Ola na rowerku, ja na piechotkę. Oboje wróciliśmy natlenieni i usatysfakcjonowani. Mamba w tym czasie zajęła się doglądaniem jej roślinek, które cieszą nasze oczy każdego dnia.

Sądzę, że gdyby nie: goście, ogródek, sobotnia powódź itd. to alternatywą dla tego, co się działo w ten łykend byłaby ucieczka do lasu, lub gdzieś nad wodę. Tak więc kolego TG sam widzisz, że brak ludzi w mieście wcale nie musi wynikać z ich lenistwa. Sądzę, że jest dokładnie odwrotnie. Młodzi ludzie są zbyt aktywni, żeby spędzać czas siedząc w ogródku piwnym. Zwłaszcza w taką pogodę. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 12:20 

Piotr_J napisał(a):
nasze pociechy

hmmm, a to ciekawe :?: :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 12:24 
Przyjaciel forum

mamba napisał(a):
a to ciekawe

Gratuluję, ale się Pan mąż sypnął :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 12:42 

mamba napisał(a):
nasze pociechy

Nooo, nasze i... przyjaciół. :razz: Narazie :-D :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 14:56 

Sęk w tym, że nie stworzyłbym tego tematu, gdyby ta sytuacja była odosobnionym przypadkiem. Tak jest po prostu zawsze, bez względu na to, czy jest długi weekend czy nie. Nie sądzę, by co tydzień na cały weekend większość wyjeżdżała nad jezioro/morze... W mieście jest po prostu ponuro. Nie ma knajpek? Nie ma, bo nie ma klientów. A klientów nie ma też m.in. dlatego, że nie ma knajpek. Będzie więcej ludzi, będą i knajpki. Kwestia zmiany mentalności ludzi.
Temat ma też drugie dno - chodzi o to, że w Kwidzynie nie ma gdzie poznać ludzi :P. I o ile dla mnie nie jest to problemem - więcej czasu niż tutaj spędzam w stolicy Wlkp, to dla wielu ludzi pewnie tak. Co za altruista ze mnie ;]...

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 16:08 
Przyjaciel forum

TG napisał(a):
w Kwidzynie nie ma gdzie poznać ludzi

eeee tam marudzisz troszkę ;)
Ja swoją szanowną małżonkę poznałem własnie w PUBie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, o 19:53 
Przyjaciel forum

TG napisał(a):
Co za altruista ze mnie ;]...

heheh :)

a na powaznie to jestem tego samego zdania co wiekszosc..ludzie teraz wola spedzac wolne dni na dzialkach, nad jeziorami...a ja osobiscie jak mam isc w miasto na piwo to wszedzie otaczaja mnie gimnazjalisci i liceum wiec to zniecheca :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1