Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, o 20:00 

A ja pamiętam, że w tym jeziorze wcale nie tak dawno temu były raki. A wiadomo raki są - znaczy czysta woda. A teraz to ni HU HU!! ani jednego już dawno nie widziałam.

Tytuł: Niefajne sprawy » motorówki i skutery
PostNapisane: 30 lipca 2007, o 20:38 
nika napisał(a):
A ja pamiętam, że w tym jeziorze wcale nie tak dawno temu były raki. A wiadomo raki są - znaczy czysta woda.

Rzeczywiście, są one strażnikami czystej wody. Za moich czasów było ich w tym jeziorze multum, ale i tak jeździliśmy nas raki do Wandowa, gdzie było ich na małym jeziorku jeszcze więcej. Zanim je pożarliśmy, to nie chcąc konsumować zdechłych wrzucaliśmy je (niestety) do ukropu z koprem za życia. Wyznawane wówczas przez nas hedonistyczne rozkosze podniebienia przesłaniały nam to barbarzyństwo wobec naszych zaskorupiałych braci mniejszych, którzy i tak, tylko przy naszym skromnym udziale wyginęli już w okolicznych jeziorach.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, o 20:47 

Budslavsky napisał(a):
barbarzyństwo
pewnie też miało w tym swój udział, ale ja myślę, że przyczyna tkwi jeszcze w czym innym.
Ilu ludzi korzysta z darmowej kapieli w jeziorku z uzyciem szamponów, mydeł itp?
A ilu ludzi wylewa zawartość szamb na swoje sąsiadujące z jeziorem działki?
A ilu siusia do wody podczas kapieli?
To wszystko niestety nie pozostaje bez wpływu na jakość wody. Tylko nie wszyscy sobie zdają z tego sprawę.

Tytuł: Niefajne sprawy » motorówki i skutery
PostNapisane: 30 lipca 2007, o 21:29 
Droga (co ja mówię) najdroższa Niko. Jak tylko sprawię sobie gigantofon, to Twoją homilię:
Cytuj:
Ilu ludzi korzysta z darmowej kąpieli w jeziorku z użyciem szamponów, mydeł itp?
A ilu ludzi wylewa zawartość szamb na swoje sąsiadujące z jeziorem działki?
A ilu siusia do wody podczas kąpieli?
To wszystko niestety nie pozostaje bez wpływu na jakość wody. Tylko nie wszyscy sobie zdają z tego sprawę.
będę puszczał na okrągło moim sąsiadom, którzy z premedytacją (dla pięciu dych każdorazowo zaoszczędzonych na flachę) regularnie spuszczają mi do stawu przetransformowaną zawartość swoich lodówek i pralek.
Niestety, wiem że taki happening nic nie zmieni, jak i wszystkie interwencje zadziwionej moimi protestami policji, straży miejskiej i bardzo miłych Pań z tutejszego Referatu Ochrony Środowiska zajętych głównie ochroną zajmowanych przez siebie biurek.
To gów.o z mojego stawu wypływa parkowym strumieniem do Babicy na Elbląg i przepływa wokół Elbląskiego Ratusza udekorowanego przez brukselskie instytucje honorową flagą za czystość tutejszych wód. Gdy tamże wytknąłem tą niestosowność - usłyszałem, że ujmuję to zbyt poetycko. A to po prostu śmierdzi i nijak się z poezją nie kojarzy. A flaga nad ratuszem dynda.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, o 21:35 
Przyjaciel forum

nika napisał(a):
A ilu siusia do wody podczas kapieli?

Pewnie tylu, ilu ma siusiaki :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, o 21:56 

Budslavsky napisał(a):
Niestety, wiem że taki happening nic nie zmieni
i ja niestety też to wiem, ale za mało nas. A ja nie wiem jak można być aż tak ograniczonym, żeby sobie z tego sprawy nie zdawać, ale szkoda mi już na to moich nerwów. A w górach np. Tatrach to samo się dzieje. Idąc pod górę z ciężką bo pełną butelką dajmy na to wody mineralnej jest dobrze, ale jak sie schodzi z pustą już butelką to nagle się robi za cięzka i sru ją w krzaki. A potem się taki delikwent zachwyca pięknem gór, których może niedługo widać nie będzie spod śmieci. I przez ten mały móżdzek nawet cień myśli mu nie przeleci że może jednak jego lub przynajmniej moje dzieci i wnuki też by chciały zobaczyć to co on.
A szkoda gadać, ręce mi opadają.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2007, o 05:41 

nika napisał(a):
A potem się taki delikwent zachwyca pięknem gór, których może niedługo widać nie będzie spod śmieci. I przez ten mały móżdzek nawet cień myśli mu nie przeleci że może jednak jego lub przynajmniej moje dzieci i wnuki też by chciały zobaczyć to co on.
A szkoda gadać, ręce mi opadają.

Są tacy delikwenci , którzy cenią sobie " bliski kontakt z przyrodą " . Ten debil na fotce w aucie miał trójkę małych dzieci i wjeżdżał do wody. Czy te dzieciaki będą kiedyś szanowały cokolwiek co zostanie ze środowiska ?

Załączniki:
DSC00228.JPG
DSC00228.JPG [ 209.59 KiB | Przeglądane 4240 razy ]

— Oscar Wilde

Ostatnio edytowano 31 lipca 2007, o 07:17 przez warzek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2007, o 14:02 

warzek napisał(a):
... Czy te dzieciaki będą kiedyś szanowały cokolwiek co zostanie ze środowiska ?

Niestety, dzieci sa bardzo chłonne na to co robią starsi szczególnie rodzice i idą później w ich ślady. Brak dystansu do bezmyślnego ryzyka owocuje później tym że niektórzy ćwiczą np. hamowanie na oblodzonej nawierzchni jak nie przymierzając jakiś czas temu w Korzeniewie.
Z innej beczki nie jest też rzadkością mycie auta nad np. nad Liwką. Nie tak dawno byłem świadkiem jak dwóch panów pucowało auto nad Liwką przy polance utworzonej za działkami miłosnej.
Pzdr.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, o 11:19 

Großvater napisał(a):
Nie tak dawno byłem świadkiem jak dwóch panów pucowało auto nad Liwką przy polance utworzonej za działkami miłosnej.

Jeśli dobrze zlokalizowałem miejsce, o którym piszesz, to nie jest to Liwka, tylko jeden z jej dopływów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, o 10:53 

Coś się chyba ruszyło w tej sprawie i dobrze...

Cytuj:
Gmina Gardeja. Na sześciu akwenach będzie oaza ciszy

18.08.2007

Oazy ciszy powstaną na 6 jeziorach w gminie Gardeja. O ustanowienie takiego prawa zabiegają Niezależne Towarzystwo Wędkarskie i Nadleśnictwo Kwidzyn. Wnioski w tej sprawie trafiły już do komisji ochrony środowiska, działającej przy Radzie Powiatu Kwidzyńskiego. Radni podejmą decyzję czy na jeziorach Klasztorek, Leśne, Sarnówek, Rybno, Otoczyn i Kucki nadal będą pływać jednostki napędzane silnikiem spalinowym.

- Powodem naszych starań jest to, że jeziora są po prostu zbyt małe, by mogły pływać skutery wodne. Poza tym wokół akwenów ulokowane są ośrodki wypoczynkowe, a przecież nikt nie buduje domku letniskowego po to, by słuchać odgłosów silników - mówi Zbigniew Sitko, prezes NTW.

Ważnym argumentem na rzecz ustanowienia oaz jest również ochrona środowiska. Motorówki płoszą bowiem ptactwo i ryby, co bywa także powodem konfliktów z wędkarzami. Pomysł zostanie zrealizowany prawdopodobnie w przyszłym roku ze względu na długotrwałe procedury. Na razie wniosek czeka na rozpatrzenie komisji ochrony środowiska.

- Opinii jeszcze nie ma, ale osobiście jestem za wprowadzeniem takiego zakazu. Oaza wpłynie na poprawę środowiska i bezpieczeństwo kąpiących się osób - mówi Zdzisław Biesiekierski, przewodniczący komisji.

(ZŁOTY) - Dziennik Bałtycki

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/759983.html

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, o 21:08 

dzięki za info
nareszcie dobra wiadomosc

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, o 11:04 

sezon za pasem a na forum cisza .
czy wszyscy żeglarze wyjechali

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, o 11:06 

Mirrr napisał(a):
czy wszyscy żeglarze wyjechali

Jeszcze nie, ale powoli się zbierają :-)

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, o 16:08 

czy na zdjęciu co dodał kol. warzek nie jest przypadkiem uwiecznione jez. Kuchnia w Czarnym Malym?
lakoc

Ostatnio edytowano 25 kwietnia 2008, o 08:20 przez lakoc, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, o 16:27 

lakoc napisał(a):
czy na zdjęciu co dodał kol. warzek nie jest przypadkiem uwiecznione jez. Kuchnia w Czarnym Malym?
lakoc

Nie przypadkiem , jest to Kuchnia. Fotka z pomorskiego brzegu.

— Oscar Wilde

Ostatnio edytowano 25 kwietnia 2008, o 08:21 przez warzek, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1