Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1610 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 108  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2007, o 18:09 

Nie ma odzewu, więc kontynuuję wakacyjną porcję muzyki.
Od jakiegoś czasu są to mocno przytłaczające dźwięki takich formacji jak: Diecast, 39 Crazyfists, Arch Enemy, War Of Ages, Unearth, Underoath, Threat Signal, It Dies Todey, Every Time I Die, Lamb Of God, Soilwork jak również Heaven Sholl Burn.

Jedno na co warto zwrócić uwagę to fakt, iż trzeba lubić pewien rodzaj muzyki żeby to "przetrawić". Jednakże porażającym jest fakt z jaką łatwością muzycy tych formacji łączą różne gatunki muzyczne, których celowo nie wymienię, bo daleki jestem od tzw. "szufladkowania".

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 10:32 

Widzę że w dalszym ciągu nie ma odzewu na wakacyjne propozycje Jarka.

W takim razie dołożę coś od siebie. Gorąco polecam grupę Nodes of Ranvier, jest to moje wakacyjne odkrycie. Dodatkowo kapela Killswitch Engage w której mamy polski akcent w postaci gitarzysty Adama Dudkiewicza, który to jest też producentem płyt swojej macierzystej grupy, jak i ostatniej płyty grupy As I Lay Dying, którą też gorąco polecam. :gitara: :gitara:

No i na koniec System Of A Down, wszystko co nagrali jest po prostu niesamowite. GORĄCO POLECAM. A tak na marginesie, to w pazdzierniku ma się ukazać solowy album wokalisty SOAD, Serj'a Tankiana. Nie mogę się doczekać.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 11:23 

Nie przepadam za Jazzem ale ostatnio oglądałem koncert Pat Metheny ( szkoda ,że w TV) . Dla mnie rewelacja .

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 12:40 

kulfon napisał(a):
Nodes of Ranvier
Killswitch Engage

Nie da się ukryć, iż te formacje dosłowie ścinają z nóg.

PS
Tak na marginesie jeśli bym nawet nie chciał to i tak bym słuchał... gorzej, że czasami zmuszony jestem przesłuchać jeden utwór po kilka razy :!: :-D Ale gorzej byłoby gdybym zmuszony był dzielić pokój (dla wtajemniczonych gabinet) z fanem folkloru :-D

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, o 19:34 

jarekm napisał(a):
gorzej byłoby gdybym zmuszony był dzielić pokój (dla wtajemniczonych gabinet) z fanem folkloru :-D

Hej, hej - jeśli skandynawski, to jestem za! :)

Może nie jest to muzyka na wakacje (pasowała by tu bardziej jesienno-zimowa aura), ale ostatnimi czasy mocno zatracam się w muzyce Deine Lakaien. Formacja ta rozpoczęła swą działalnośc w 1985 roku z inicjatywy Ernsta Horna (dyrygenta z zawodu, pasjonującego się muzyką średniowieczną, folklorem i dramatem operowym) i Alexandra Veljanova (studenta historii teatru, muzycznie oddanemu gatunkom New Wave, Punk i wczesnemu Gothic). W unikalny/awangardowy sposób łączą muzyczną finezję z pierwiastkami elektronicznymi. Poruszający głos Veljanova idealnie współgra z dźwiękami Horna i nie istotne jest to, czy utwór ma klimat eletro, darkwave, klasyczny, folk czy średniowieczny.
Na zapoznanie polecam tledyski:
"Return"
"Into My Arms"
"Generators"

"Każdego dnia, raz dziennie,dawaj sobie prezent. Nie planuj tego. Nie czekaj. Niech się zdarzy. To może być nowa koszula,drzemka w fotelu, albo... dwie filiżanki dobrej, gorącej, czarnej kawy. Takiej jak ta."
Special agent of FBI, Dale Cooper

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, o 22:08 

DunkelWald,

niech ci Bóg (wierzysz czy nie - nie stanowi :-D ) w dzieciach wynagrodzi, albo w Totka przyniesie wygraną (jak wolisz).

PS
Ale wybrnąłeś :!: :-D Myślę, że płytka czeka w Bachusie :?: :!:

Pozdrawiam przeserdecznie :!:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 12:58 

To ja proponuję w takiej kolejności: pierwszy Totek, a potem wynagrodzenie w postaci dzieci :D
Oczywiście płytka do odebrania w pubie. Czekam na opinię odnośnie jej zawartości.
Życzę udanego weekendu:)
Pozdrawiam!

"Każdego dnia, raz dziennie,dawaj sobie prezent. Nie planuj tego. Nie czekaj. Niech się zdarzy. To może być nowa koszula,drzemka w fotelu, albo... dwie filiżanki dobrej, gorącej, czarnej kawy. Takiej jak ta."

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 16:10 

Dziaij zostałem "rozjechany" przez japońską formację BLOOD STAIN CHILD.Dawno nie słyszłem tak energetycznego grania. Połączenie metalu, trance'u, industrialu i jeszcze paru innych gatunków. Polecam fanom "ostrego grania" (i nie tylko), ich ostatni album MOZAIQ.

Poniżej link do ich ostaniego teledysku. OSTZREŻENIE: ZANIM KLIKNIESZ SKONTAKTUJ SIĘ Z LEKARZEM LUB FARMACEUTĄ :grinka:

http://www.youtube.com/watch?v=2oi-8xl7uZs

P.S.

Jarekm, zgadnij czego będziemy słuchać w poniedziałek :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 22:23 

Mnie zaś ostatnio napadło na muzykę przypominającą czasy kiedy do spichlerza chodziło się z przyjemnością a nie obrzydzeniem :grinka: Nightwisch, Planet Hell czy też utwór z filmu Van Helsing

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 22:45 

kulfon napisał(a):
BLOOD STAIN CHILD

Trzeba przyznać, że dość śmiały eksperyment :!: Ale czego innego można bylo spodziewać się po "Japońcach" :-D

malgos napisał(a):
Nightwisch, Planet Hell czy też utwór z filmu Van Helsing

Jest mi niezmiernie miło, że akurat to proponuje nasza Pani Administrator :-D Sam utwór i klip rozwala w "nadgarstkach" :!:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 23:39 

no to taka mała ciekawostka :D Yoshida Brothers

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 19:17 

W końcu zabrałem się za nadrabianie zaległości w muzyce metalowej.
I tak obecnie mam "na ruszcie" najnowszą płytę Megadeth United Abominations. Ciekawostką jest fakt pojawienia się na playliście tejże pozycji znanego przeboju grupy z roku 1994 A Tout Le Mond wykonany wspólnie z Christiną Scabbia - wokalistką z Lacuna Coil. Reszta utworów to kawał solidnego metalowego grania. Płyta trochę cięższa aniżeli ostatni krążek z 2004 roku pt. The System Has Failed.
Osobiście "od wieków" faworyzuję ten zespół i stawiam go w mojej płytotece wyżej niż formację Metallica. Skojarzenie to nie jest zbiegiem okoliczności ze względu na wokalistę i założyciela Megadeth - Dave'a Mustaine, który to w filmie dokumentalnym o Metallice Some Kind of Monster użala się ze łzami w oczach nad tym jak ciężko być "Nr 2" na kartach historii thrash metalu.

PS
Kontynuując wątek metalcore'u polecam grupę All That Remains, która to "wyrwała mnie z butów" od pierwszych dźwięków.
Ponadto jedna ze starszych kapelek gatunku Zao.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2007, o 15:42 

No panie Jarku, pewnie nie trafiłem na odpowiedni moment, bo widzę, że obecnie dominują u Ciebie klimaty bardziej ostre, ale po Deine Lakaien polecam coś, na co wpadłem kilka tygodni temu. Wiem, że nie przechodzisz obojętnie obok nazwy Joy Division :wink: , zresztą tak jak ja. Znając moje muzyczne gusta, pewna życzliwa osoba podrzuciła mi dwa pierwsze albumy formacji Interpol (alternativ / independent). Odpadłem! Od razu rzuciła mi się ich angielska maniera muzyczna (nie wspominająć o wizerunku cold wave Denglera) i tym bardziej byłem zaskoczony, gdy powiedziano mi, że kolesie, to Nowojorczycy z Williamsburga (dzielnica Brooklynu). Nie wierzyłem i doszedłem do tego, Banks (voc/git) i Kessler (git) są Anglikami, Dengler (bg) z pochodzenia Niemcem, a Fogarino (dr) Sycylijczykiem. Właśnie ten "europejski pierwiastek" czuć w Interpol jak cholera i całe szczęście, bo amerykańskiej maniery muzycznej cholernie nie cierpię.
Muza jest interesująca, nacechowana wpływem Joy Division, czy The Cure, ale oryginalna w swej materii na tym specyficznym polu gatunkowym. Gdyby Joy Division istniało do tej pory, to możliwe, że ich twórczość miałby taki wymiar. Polecam do zaznajomienia album Turn on the Bright Lights - ot tak w przerwach miedzy metalowo-hardcoreową sieczkarnią :wink: ;).

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2007, o 10:48 

DunkelWald,
Dzięki za powyższe :!:
Album, który polecasz
DunkelWald napisał(a):
Turn on the Bright Lights

to pierwszy album, ja natomiast zacząłem przygodę z ta kapelką od najnowszego Our Love To Admire. W dalszej kolejności pozostaje Antics i kilka singli.
Niewątpliwie tak jak piszesz powyżej jest to kapelka, która rzuca na kolana (w przeciwieństwie do Deine Lakaien - to oczywiście moje zdanie). Ciekawostka jest również fakt, iż nie słychać tu "amerykańskich" new wave - punkowych riffów, mimo miejsca pochodzenia kapelki. Jednakże czysto europejskie granie to napewno jak pisałeś europejskie pochodzenie jej członków.
Podsumowując fajne granie i barwna biografia wykonawców sprawiają, iż nie można przejść obojętnie obok ich muzyki.

PS
DunkelWald,
tak na marginesie to czekam na dzien kiedy zrzucisz z siebie te skóry, założysz czarną koszulę i czarny krawat oraz zetniesz hairy na coś w stulu new romantic :-D

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2007, o 11:54 

Cieszę się, że trafiłem :grin: Najnowsza płyta Interpol jest taka sobie, ale nie zmienia to faktu, że też warta zaznajomienia.
Cytuj:
DunkelWald,
tak na marginesie to czekam na dzien kiedy zrzucisz z siebie te skóry, założysz czarną koszulę i czarny krawat oraz zetniesz hairy na coś w stulu new romantic :-D

A gdzie jednorzędowa, czarna marynarka? :wink: Może Cię zaskoczę, może nie, ale 5 lat tak się nosiłem (no, z tymi krótkimi hairami, to bym nie wysakiwał :twisted: ) - szkoła mundurowa, której nakazy można było sprytnie obejść... no, nie nosiłem tylko oficerek i bryczesów jak to cold wave/new romatic miało w swoim zwyczaju :-D ale w przyszłości, w innych okolicznościach przyrody... nie mówię, że nie :wink: :-D Jakaś alternatywa dla skór musi istnieć :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1610 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 108  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1