Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 19:38 

drosik napisał(a):
przecież to wandalizm

Ha ha ha! Dobre. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 21:52 
Przyjaciel forum

Drosik napisal:
Cytuj:
a za vlepki nie dostaniesz mandatu :?: przecież to wandalizm :(

Najpierw trzebaby bylo mnie zlapac, a biegac nie mam zamiaru-dla zasady bede atakowal z roweru, poza tym moge nawet pojsc siedziec jesli tylko zobacze ze gosc ktory zostal obklejony dostaje mandat za blokowanie sciezki rowerowej...[/b]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 08:27 

Auto z fotki zamieszconej przez Drosika zostało ukarane - pozwoliłam swojemu psu osikać mu dwa koła :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 22:16 

drosik napisał(a):
a za vlepki nie dostaniesz mandatu :?: przecież to wandalizm :(

Moim zdaniem takie działanie można podciągnąć pod wykroczenie polegajace na niszczenu mienia:

Cytuj:
" Art. 124 Kodeksu wykroczeń § 1. Kto cudzą rzecz umyślnie niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, jeżeli szkoda nie przekracza 250 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny"

A w przypadkach cięższej wagi czyn może kwalifikować się nawet na przestępstwo z kodeksu karnego:

Cytuj:
Art. 288. § 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 22:22 

electro_nick napisał(a):
poza tym moge nawet pojsc siedziec

Wszystko w porządku? Nie lepiej od razu podpalać samochody, po co się bawić w naklejki :?:

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2007, o 00:23 

Ciężki temat!!!
Ciekawe jaki będzie finał tej wojny dwu i jednośladów (wojny partyzanckiej).
Pozdrawiam!!!
:cool:

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2007, o 05:53 
Przyjaciel forum

Nie chodzi mi o niszczenie ani nic w tym rodzaju, chce uswiadomic kierowcow ze w kwidzynie istnieje ruch rowerowy i ma wyznaczone trasy do tego, na ktorych samochody w zadnym wypadku nie maja prawa parkowac. Naklejka moge zniszczyc jedynie dobry humor kierowcy bo bedzie musial poswiecic chwile czasu zeby przywrocic piekny wyglad swojej maszynie, jestem pewny ze zobaczy co na tej naklejce jest i (mam wielka nadzieje) nastepnym razem dwa razy sie zastanowi zanim zaparkuje na sciezce rowerowej...

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2007, o 08:23 

Dajcie już spokój z tymi wlepkami. Widzisz delikwenta - zadzwoń do Straży Miejskiej. Odczekaj 15 minut. Jak nie przyjadą - złóż zażalenie na opieszałość SM.

A teraz druga strona medalu. Sporo pisaliśmy tutaj o niezgodności naszych, jak to pięknie nazwał electro_nick, "tras" z normą ustanowioną w rozporządzeniu ministra transportu. Wyobraźcie sobie sytuację, że właściciel samochodu nie przyjmuje mandatu za parkowanie na naszych "ścieżkach" i sprawa kierowana jest do sądu grodzkiego. Tam ów właściciel z uporem twierdzi, że nie parkował na żadnej drodze rowerowej, bo to na czym parkował wg owego rozporządzenia drogą dla rowerów nie jest. Jak sądzicie, kto wygra sprawę?

Stawiam na właściciela pojazdu. Niestety. :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, o 14:11 

Zainteresowanym tematem polecam zakup piątkowego DB z wkładką KPK i/lub zaglądnięcie na portal. Również w piątek. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, o 08:12 

fuhrer napisał(a):
jaki będzie finał tej wojny dwu i jednośladów

Na razie wygrywają ci z cięższym kalibrem, bo przecież nie powinien im nikt przeszkadzać (jakiś tam rowerzysta), jak chcą pojechać na drugą stronę ulicy po gazetę.
A teraz poważnie. Wzrastające koszty paliwa powinny zacząć mówić kierowcom, że taki sprzęt, jak czar czterech kółek, powinien być coraz częściej ograniczany na ulicach miasta, a wykorzystywany na dalsze trasy. Co prawda nic nie zastąpi własnego środka transportu w drodze do pracy, ale mógłby to być lżejszy sprzęt. Może jeszcze przez konstruktorów pojazdów nie wymyślony. Przepraszam, są już pojazdy na sprężone powietrze. Małe, zgrabne, tyle że hałaśliwe, ale i to można z czasem zwalczyć odpowiednią konstrukcją. Natłok pojazdów spalinowych na miejskich parkingach w godzinach szczytu daje znać, że zaczyna brakować miejsca dla megalomanii posiadaczy pancernych wozów, im większych, tym lepiej spełniających ambicje królów asfaltów. Ciekawe, kiedy zacznie się spychanie na pobocza ich pojazdów. Może, kiedy zacznie się na dobre era tirowatych pojazdów osobowych, choćby służących za domy na kółkach. :o

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2007, o 23:02 

Ja i tak jutro (od dawna nie byłem na rowerku) nie będę korzystał z tych ścieżek;P

Co to za jazda pomiedzy przechodniami i to z prędkością nie przekraczającą 30 km/h
I według prepisów - przechodzić na pasach dla pieszych a nie przejeżdżac. Jak ja tak na każdym przejsciu dla pieszych miałbym odpinać i wpinać buty to mi szkoda bloków - pedały SPD (dla niewtajemniczonych buty spięte z pedałami).

Dlatego ja nie będe korzystał z tych ścieżek. Niestety sory kierowcy (sam nim też jestem), ale jak mam kogoś przejechać to wole wdychać spaliny...albo jechać do lasu i pooddychać swiezym powietrzem.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2007, o 19:04 

ja właśnie od niedawna przekonuję się do tego żeby zrezygnować z 4 kół na rzecz roweru i faktycznie rozumiem całkowicie wasze rozgoryczenie i frustrację. Sam jako kierowca nie zwracałem na to uwagi czy zaparkowałem na ścieżce rowerowej ale sam teraz widze że mnie to doprowadza do szału jak na 100 metrowej ścieżce musze ominąc 3 słupy 2 samochody i prosić ludzi o ustąpienie miejsca:) zastanawiałem się, iż skoro mamy tak zwartą zabudowę to może przerzućmy te ścieżki w miejsca niekoniecznie zlokalizowane w samych najciaśniejszych i zakorkowanych ulicach np. ścieżka na ulicy grunwaldzkiej jest znośna ale od strony płotu od PKP biegnie prawie metrowy pas trawy po którym można by było puścić ścieżkę; myślałem również aby dojazd do centrum rowerem również został poprowadzony niekoniecznie najbardziej zatłoczonymi uliczkami ale tymi mniej uczęszczanymi np. Kopernika, Konopnickiej, 15 Sierpnia, Basztowa, Słowiańska, Chełmińska, Kolejowa!!!, Magazynowa, Zbożowa, Tęczowa). Oczywiście jest to totalnie subiektywne spostrzeżenie, nie jestem specjalistą ale po tym co widziałem na ścieżkach chętnie zostanę ;) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, o 00:28 

bloszek napisał(a):
albo jechać do lasu i pooddychać swiezym powietrzem

to póki co najlepsza alternatywa w naszym mieście :!:

PS
.. no i zawsze browarka można pierdyknąć :-D

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, o 09:20 

jarekm napisał(a):
PS
.. no i zawsze browarka można pierdyknąć

:503:

Ja nie jeżdże na % i wogóle nie lubie alkoholu, takze mi to lotto :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, o 20:53 
Przyjaciel forum

Dzisiejsza wiadomość dla wszystkich, ale w szczególności dla Piotra_J

Byłem dzisiaj w ratuszu na spotkaniu dot. "Dnia bez samochodu" (22 wrzesień)

Obiecano nam, że w tygodniu poprzedzającym ten dzień, pojedziemy z burmistrzem
rowerkami po kwidzyńskich niby ścieżkach. Sprawa szczegółów jeszcze będzie dogrywana.

Piotrze_J, rozumiem że pojedziesz z nami?

Jest to początek postawienia tego problemu na nogi.
Jeśli będą inni chętni do wzięcia udziału w tej eskapadzie
to oczywiście zapraszam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1