Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 14:03 
Propozycja Zbigniewa Jujki:

Załączniki:
Z.Jujka.jpg
Z.Jujka.jpg [ 94.69 KiB | Przeglądane 5759 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 17:05 

Corzano napisał(a):

Na temat czego? Sekt? Ja otworzyłem wątek: Religie Kwidzyna i nikt nie oponował. Ty teraz obraźliwie i typowo po ortodoksyjnym katolicku insynuujesz, że reprezentuję sektę. Jak chcesz, mogę udowodnić na tym forum, że jesteśmy chrześcijanami i w mniejszym stopniu różnimy się od pierwszych chrześcijan, niż religie powołujące się na związki z Jezusem Chrystusem. Zapewne zrobię to bez twych chęci i to niedługo. :smile:

Jujka zasugerował UE nową odmianę trójcy.

Ostatnio edytowano 19 sierpnia 2007, o 20:36 przez kwidzownik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 18:29 

kwidzownik napisał(a):
Ty teraz obraźliwie i typowo po ortodoksyjnym katolicku insynuujesz, że reprezentuję sektę.

To do mnie? W którym miejscu robię to, o co mnie oskarżasz? No i nie wiem, czy katolicy byliby zadowoleni z takiego określenia, jakie użyłeś.
Proszę, zwróć uwagę, że podałem jedynie link do artykułu, którego autorem nie jestem. Bez własnego komentarza. Nie napisałem nawet, czy się z tym tekstem zgadzam, czy nie i w jakim stopniu.
kwidzownik napisał(a):
Zapewne zrobię to bez twych chęci

W to nie wątpię.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 19:32 

Corzano napisał(a):
W którym miejscu robię to, o co mnie oskarżasz?

W wypowiedzi:
Cytuj:

Tematem wątku są religie, a nie sekty. Jedynym powodem takiej wypowiedzi jest insynuacja, że jesteśmy sektą. Tak twierdzi ortodoksyjna część katolików. Pozostali mają inne zdanie, zgodne z orzeczeniem trybunału w Strasburgu, że jesteśmy znaną religią. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 20:49 

kwidzownik napisał(a):
Tematem wątku są religie

Dla formalności: tematem jest "religia", czyli system wierzeń. Mój link prowadził do artykułu, który o tym traktował. Że jest tendencyjny, zmanipulowany i jest reklamówką dominikańskich ośrodków to fakt i nie trzeba być ŚJ by to widzieć.

Tytuł: "Świadkowie Jehowy"
PostNapisane: 19 sierpnia 2007, o 21:57 
kwidzownik napisał(a):
Corzano napisał(a):

Ty teraz obraźliwie i typowo po ortodoksyjnym katolicku insynuujesz, że reprezentuję sektę.
itd.
Spróbuj na chwilę zaprzestać uniesienia religijnego (szklanka zimnej limoniady, chłodny kompres na czoło) i przypomnij sobie swoje zmagania z nietolerancją wobec twojej odmienności wyznaniowej w prawie homogenicznym otoczeniu. Zdobądź się na tolerancję własną. Pozwalasz sobie na napastliwe wycieczki wobec krytykowanych przez Ciebie innych wyznań, nie dopuszczając żadnej racji ich bytu, a gwałtownie reagujesz gdy ktoś podrzuca źródłowy tekst o twoim wyznaniu, które prezentujesz jako jedynie słuszne.
Jak sam zauważyłeś:
kwidzownik napisał(a):
Ja otworzyłem wątek: Religie Kwidzyna i nikt nie oponował
, Bo internet jest schronieniem dla wszystkich: dziwaków, fanatyków, awanturników i wszystkich innych tak długo, jak się nie zacznie pluć do talerza.
Życzę Ci wielu jeszcze długich i jeszcze dłuższych kazań, ale wygłaszaj je z tej "ambony" nie rozlewając ich w innych, często niepoważnych watkach, gdzie religię mieszasz z tekstami o d.maryni i z innymi kasztanami. Niejednego to i obraża i wkurza i wyraźnie hamuje swobodny tok forum, a że nikt nie oponuje (jak to było w Onecie), to dowodzi to nie tylko obojętności, ale i szlachetnej tolerancji użytkowników (no, może z moim wyjątkiem :grinka: ). Zechciej zauważyć, że nikt tu Cię nie napada. Sam prowokujesz jedynie wypowiedzi swym natrętnym misjonarstwem.

Przy okazji gratulacje :grinka: dla zapewne rozanielonego Corzano, którego właśnie ochrzciłeś "ortodoksyjnym katolikiem". Jeśli do tego wystarczyła mu sama jego propozycja lektury artykułu prasowego, to ja też chciałbym na to zasłużyć, a że nie otwiera się cytowany przez Ciebie link, to muszę się posłużyć chociaż fragmentem inkryminowanego tekstu:
Cytuj:
Sławek był kilkanaście lat członkiem świadków Jehowy. Podobnie jak jego rodzice. Nie potrafi nawet w przybliżeniu podać, ile godzin spędził na agitowaniu ludzi. I do czego był zdolny, by złowić kolejnego naiwniaka. Chodzenie od domu do domu – to klasyka, elementarz. On godziny spędzał na kolejowych peronach, na koncertach nielubianej muzyki rockowej, na katolickich pielgrzymkach wyśpiewywał z wielkim oddaniem oazowe piosenki, wkręcał się na wielkie firmowe imprezy, wysłuchiwał historii chorób w poczekalniach przychodni lekarskich. Nauczył się języka migowego, by agitować głuchoniemych. Bywały tygodnie, że nie odchodził od telefonu, obdzwaniając numery w okolicznych miasteczkach i wioskach. Wystarczyło mu minimalne zainteresowanie, a "klient" był jego. – Byłem pionierem w głoszeniu – opowiada. – Pięćdziesiąt godzin pracy w tygodniu na rzecz Jehowy! Oprócz, oczywiście, pracy zawodowej i życia rodzinnego. To ostatnie przestało istnieć. Stałem się fanatykiem. Każdy krok, adres, nazwisko trzeba było skrupulatnie notować do wglądu "góry". – Byliśmy szkoleni, jak nie dać się zbyć ludziom. O co pytać, jak prowadzić rozmowy. Jak subtelnie, ale metodycznie nękać – mówi. – W konfrontacji z głosicielami przeciętny człowiek nie ma szans. Takie jest moje zdanie. Jedyną metodą na głosicieli świadków Jehowy jest zdecydowana odmowa. Nie dawajcie takim jak ja najmniejszych szans...

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 07:53 

Budslavsky napisał(a):
rozanielonego Corzano, którego właśnie ochrzciłeś "ortodoksyjnym katolikiem".

Nie jestem rozanielony. Jestem zaskoczony, bo spodziewałbym się jakiegoś rzeczowego komentarza.
A nazwanie mnie "ortodoksyjnym katolikiem" byłoby nie lada zaskoczeniem dla lokalnego proboszcza i to pod względem mojej ortodoksji, jak i katolicyzmu. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 19:35 

Corzano napisał(a):
Mój link prowadził do artykułu, który o tym traktował.

W artykule klasyfikuje się Świadków Jehowy, jako sektę, a ty linkiem to akceptowałeś. Brakiem komentarza sugrowałeś, że to prawda. Dopiero po moim proteście raczyłeś zaopiniować go.
Na marginesie. Czy wyraz: ortodoksyjny, jest obraźliwy, czy raczej katolik, w stosunku do ciebie. :grin:

Budslavsky napisał(a):
Pozwalasz sobie na napastliwe wycieczki

Tutaj nie ciebie dotyczą, więc o co ci chodzi. Adwokat? :grin:

Powiem wam jedno. Często, z tego powodu nie można mieć racji, ponieważ przeciwnik ją ma. Nawet filozofia nie pomaga, ani wątpliwe autorytety. :-D

EDIT
połączyłem to wszystko w jedno, a Ciebie proszę o nie robienie takich łańcuszków, pisz sobie w notatniku, a pod koniec dnia wklejaj.
dopisał drosik

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2007, o 19:59 przez kwidzownik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 19:57 

kwidzownik napisał(a):
W artykule klasyfikuje się Świadków Jehowy, jako sektę, a ty linkiem to akceptowałeś. Brakiem komentarza sugrowałeś, że to prawda.

A myślałem, że to ja jestem dziwny. :wink:
"Akceptacja linkiem" - muszę to sobie zapamiętać. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 20:07 

Corzano napisał(a):
A myślałem, że to ja jestem dziwny.

Proponuję jednoznaczną wypowiedź na temat tego artykułu i sprawa przestanie być dziwna. :grin:

Budslavsky napisał(a):
Propozycja Zbigniewa Jujki:

W imię Boga,
Jahwe
i Allaha

znowu trzech? Ech. :sad:

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2007, o 20:30 przez kwidzownik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 22:18 

Corzano napisał(a):
A nazwanie mnie "ortodoksyjnym katolikiem" byłoby nie lada zaskoczeniem dla lokalnego proboszcza i to pod względem mojej ortodoksji, jak i katolicyzmu

Jak zaczniesz dawać na tacę to proboszcz może mieć "zejście" :grinka: :-P

Tak sobie czytam Twoje wypowiedzi kwidzownik i tak sobie myslę jako tu Budslavsky słusznie zauważył, w necie możesz napisać wszystko, a kulturalni ludzie cię zleją, jednak kwidzownik gdybyś zaczął nawijać takie banialuki ludziom w drzwiach domu, to zapewne byś nimi dostał.
Mam na swoim forum usera MW :-D chłopak z młodzieży wszechp. i nie widzę różnicy, uogólniając kpiąco z mojej strony - politycy czy religijni fanatycy :-P ta sama ideologiczna papka, ale jakby nie patrzyć, tworzycie forumowy folklor, akceptuje was administracja, jako swoistych nadwornych b..... :grinka:

Sorrki za brak dyplomacji, ale to na trzeźwo :-D :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2007, o 20:01 

Azaziz napisał(a):
w necie możesz napisać wszystko, a kulturalni ludzie cię zleją, jednak kwidzownik gdybyś zaczął nawijać takie banialuki ludziom w drzwiach domu, to zapewne byś nimi dostał.

Zapewne od polecanych przez ciebie, niewątpliwie kulturalnych ludzi. Kultura takich ludzi, to banialuki.
Cytuj:
Mam na swoim forum usera MW :-D chłopak z młodzieży wszechp. i nie widzę różnicy, uogólniając kpiąco z mojej strony - politycy czy religijni fanatycy :-P ta sama ideologiczna papka, ale jakby nie patrzyć, tworzycie forumowy folklor, akceptuje was administracja, jako swoistych nadwornych b.....

No i co z tego. Przecież każdy, kto o czymś tu pisze jest bajarzem traktowanym z przymrużeniem oka, dopóki ktoś nie weźmie jego wywodów poważnie, bo są mu do czegoś potrzebne. Nie rozumiem skąd twoje i Budslavskyego wypieki i czerwone uszy na mój temat, jeżeli jestem jedynie forumowym bajarzem?

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, o 19:39 

Ale jedno daje się zauważyć .............. jad i to niesamowity.

Powiem krótko i zwięźle, nie podoba mi się:

- wprowadzenie religii do szkół, wszak zadnej religii ani wyznania państwo nie może faworyzować ( zgodnie z konstytucją), a tym bardziej finansować ( pensje dla Księży itp)

- brak wyraźnego rozgraniczenia między Państwem a Kościołem,

- nękanie ( czyli nawiedzanie , czy to w domu czy na ulicy) ludzi przez Świadków Jehowy ( nie jest dla mnie istotne, czy jest to wiara czy sekta),

Uważam , że religia i wiara jest prywatną sprawą każdego człowieka i nikt nie powinien wchodzić z buciorami innym w tą sferę życia

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, o 21:51 

beges napisał(a):
Uważam , że religia i wiara jest prywatną sprawą każdego człowieka i nikt nie powinien wchodzić z buciorami innym w tą sferę życia

Rzeczywiście, jad niesamowity. :-P

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, o 06:43 

beges, zgadzam się z Tobą, ale co do tego
beges napisał(a):
nękanie ( czyli nawiedzanie , czy to w domu czy na ulicy) ludzi przez Świadków Jehowy ( nie jest dla mnie istotne, czy jest to wiara czy sekta),

to mam inne zdanie. Wg mnie misjonarstwo jest prawem każdego związku wyznaniowego. Tak samo dwukrotnie "nękają" mnie przedstawiciele kościoła rzymskiego wpraszając się na kolędę, choć co roku odmawiam i bardzo ich proszę o skreślenie mnie z listy. Afery z tego powodu nie robię, choć wolałbym, by głowy mi nie zawracali. Uznaję to za konsekwencje życia we współczesnej społeczności. Jeśli bardzo, by mi to przeszkadzało, wyprowadziłbym się w Bory Tucholskie. :wink:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1