Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wystawa "GRAFIKA - STARY KWIDZYN"
PostNapisane: 4 września 2007, o 12:10 
Przyjaciel forum

Kwidzyńskie Centrum Kultury zaprasza na wystawę: "GRAFIKA - STARY KWIDZYN"
autor wystawy: Jan Kulpiński

data otwarcia: 18.09.2007, godz. 17:00

miejsce: Klinika Stomatologiczna CHRIST - DENT, ul. Wschodnia 10 A

WSTĘP WOLNY

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, o 12:13 
Przyjaciel forum

rosiak napisał(a):
data otwarcia: 18.09.2007, godz. 17:00

Przydał by się, chociaż skromny reportażyk, co Ty na to miszczu? :-)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, o 12:48 
Przyjaciel forum

Grzechem by było opuścić taką wystawę, już sobie pisze przypomnienie w telefonie :)

Tytuł: O grafice
PostNapisane: 8 września 2007, o 23:41 
W końcu sierpnia wpadłem do Kwidzyna na dwa dni, zaliczyłem co się dało, spotkałem się z każdym, kto się napatoczył, dowiedziałem się kto wygra najbliższe wybory, a także szybko wyszedłem z Bachusa nie zastając tam Dunkewalda tylko smutek jakiś taki byle jaki.
"Pod zegarem" zderzyłem się z Januszem Kulpińskim, który chciał pogadać o swojej wystawie, a ja miałem tylko pięć minut na peron, to nie pogadaliśmy.

Fajnie, że coraz więcej jest prezentacji twórczości ludzi, którzy przełamują bariery onieśmielające ich przed kręgiem wtajemniczenia do Sztuki. Kto trafi do Parnasu to i tak ostatecznie zadecydują o tym jego Muzy. W uprawianiu pasji artystycznych, na szczęście nie ma już wydawania koncesji. A dobrze pamiętam, jak musiałem wypożyczać od znajomych legitymacje uprawniające do zakupu farb artyst. na ul. Partyzantów we Wrzeszczu.
.
Wracam do tytułu wiadomości. Rozpowszechnia się pewien potoczny błąd pojęciowy dotyczący grafiki. Przyjęło się (błędnie), że grafiką jest każdy rysunek, zwłaszcza czarno-biały. Miano grafiki zwykło się przypisywać rysunkom wykonanym tuszem, flamastrem i in. wynalazkami, zapominając, że grafika to dzieła powtarzalne, drukowane i odbijane z uprzednio opracowanych matryc wycinanych w drewnie, w linoleum i in. materiałach, albo trawionych kwasami na odpowiednio spreparowanych blachach. Techniki graficzne są skomplikowane i proste, ale zawsze polegają na powielaniu odbitek, w ilości zależnej od wytrzymałości matrycy.

Nie czepiam się tu szczegółów, lecz chcę podzielić się wiedzą o tym co wiem i co jest powszechnie wiadome.
W najnowszym numerze Schodów Kawowych jest zajawka wystawy Janusza w galerii CHRIST – DENT, którą warto jest obejrzeć. Ale reprodukowane tam rysunki to nie są grafiki .

Załączniki:
Janusz-Kulpiński.jpg
Janusz-Kulpiński.jpg [ 96.61 KiB | Przeglądane 9573 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2007, o 07:50 
Przyjaciel forum

Budsławski napisał(a):
Przyjęło się (błędnie), że grafiką jest każdy rysunek

Też miałem do tej pory takie pojęcie, to powiedz jak nazwać w takim razie pracę którą wykonuję jako rysunek piórkiem ze stalówką, tuszem na kartonie :?: bom ciemniak.
Budsławski napisał(a):
jak musiałem wypożyczać od znajomych legitymacje uprawniające do zakupu farb artyst

To pamiętam, ale działało w obydwie strony, jak przyszedł pewien piękny okres naszej PRL to ja kupowałem dla nich maszyny do pisania, bo miałem pozwolenie, byłem już tzw. rzemieślnikiem, a oni jedynie artystami i wiadomo było z góry do jakich zdrożnych celów taką maszynę by wykorzystali (jeszcze mam jedną z tych czasów) :grinka:
Dobrze być narodem nieuczesanym :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 06:35 
Darek napisał(a):
to powiedz jak nazwać w takim razie pracę którą wykonuję jako rysunek piórkiem ze stalówką, tuszem na kartonie

Po prostu: rysunek tuszem.
A jak będziesz jeszcze używał rozwodnionego tuszu nakładanego na pracę pędzlem, to taką technikę nazywa się: tuszem lawowanym.
To takie klasyczne określenia, bo gdy dzisiaj trafisz na Biennale Rysunku np. w Krakowie, znajdziesz tam prace wykonane wszystkim tylko nie ołówkiem, tuszem itp.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 07:41 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
A jak będziesz jeszcze używał rozwodnionego tuszu nakładanego na pracę pędzlem, to taką technikę nazywa się: tuszem lawowanym.

Troszkę mi się przejaśniło, ale jak zwykle nie do końca (lekko tępy jestem).
Ja próbuję używać mokrego papieru, tuszu ci u mnie dostatek, i jak kiedyś albo nigdy będę chciał zrobić wystawkę, to mam napisać rysunku czy grafiki (min. jest zamek w Kwidzynie).
Wystawka będzie oczywiście zcyfryzowana więc podpadająca pod grafikę, ot problem :-) :?:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 11:03 
Jeśli swojego rysunku (suchego, czy mokrego) nie powielasz ręcznie drukując, czy odbijając to nie jest to żadna grafika.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 11:16 
Przyjaciel forum

Budsławski napisał(a):
Jeśli swojego rysunku (suchego, czy mokrego) nie powielasz ręcznie drukując, czy odbijając to nie jest to żadna grafika.

Odpowiedzi jednak brak, to co czynię jest grafiką, czy rysunkiem, proszę jaśniej.
Co z akwarelą i jej powielaniem, załóż żem głup całkowy :?: :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 12:51 
Jeśli nie żartujesz Darku, :wink: to: rysunki, akwarele i inne obrazy (oleje, gwasze i 1000 innych technik malarskich) to prace unikatowe.
Kopiowanie i reprodukowanie ich dowolną techniką nie zmienia ich statusu pojedyńczego i niepowtarzalnego dzieła.
Odbitki grafik wykonywane są z ręcznie opracowanych matryc (np. w: drewnie, linoleum, szkle, blasze miedzianej, cynkowej, stalowej i in.) i tylko każda odbitka podpisana i ponumerowana w kolejności odbicia posiada status oryginalnego dzieła.

(A co sądzić o tysiącach grafik na rynku sztuki "autorstwa" Salwadore Dalego, który na łożu śmierci podpisywał niezliczone czyste arkusze papieru, na których spadkobiercy odbijali jego prace.) :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 15:25 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
Jeśli nie żartujesz Darku

Ano nie żartuję, płodzę w zaciszu domowym swoje wizje, których apart oddać nie może i nie potrafi. :oops: :oops: :oops: może kiedyś jako noname wam pokażę :oops:
Prawdą jest że na temat rysunków mam jedynie wiedzę politechniczną :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2007, o 19:35 
Przyjaciel forum

czy ktoś pamiętał, że dziś było otwarcie wystawy :?:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2007, o 19:37 

drosik napisał(a):
miejsce: Klinika Stomatologiczna

drosik napisał(a):
czy ktoś pamiętał

Przyznaję, że ja nie, ale z drugiej strony nie ma się co dziwić, bo przecież nie każdy lubi chodzić do dentysty, a tym bardziej do kliniki :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2007, o 16:02 
Przyjaciel forum

Mała informacja :)
Drobna relacja pojawiła się już na portalu ;) klik :D

Strefa czasowa: UTC + 1