Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Parking...a właściwie jego brak
PostNapisane: 12 września 2007, o 17:19 

Pracuję w firmie na ulicy Zielnej (sąsiadującej z Zaciszem).
Otóż nie ma tam parkingu dla pracowników - jest tylko mały placyk i rozjeżdżony trawnik.
Na Zaciszu mieszkańcy nie chcą obcych aut - dochodziło nawet do przecinania opon lub po prostu do zgłaszania policji, że stoją samochody niemieszkańców - prawdę mówiąc wcale mnie to nie dziwi. Na chodnikach i poboczach też nie można postawic samochodu, bo straż miejska robi fotki i zaprasza do siebie.
Sytuacja z dnia na dzień robi się poważniejsza, bo pracowników przybywa - przyjeżdżają często nawet z dosyc odległych miejsc.
Sama korzystam z autobusów, ale niektórzy nie mają takiej możliwości. Co mają robic ?

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2007, o 19:39 

tak to jest wielki problem, ale to firmy powinny zadbac o pracownikow i rozbudowac parkingi... Jabil ma swoje dwa parkingi (jeden blizej jeden troszke dalej) ale to i tak za malo miejsc bo osob przybywa glownie w sezonie (czyli w II polowie roku) natomist FFP ma jeszcze gorzej gdyz wogole niema miejsc parkingowych...
dixi napisał(a):
jest tylko mały placyk i rozjeżdżony trawnik.
potem jest koszmar wyjechac i wogole sytuacja jest nienajlepsza...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2007, o 11:26 

dixi napisał(a):
Co mają robic ?

Jeździć rowerami :!: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2007, o 16:54 

ale przeciez firma o to dba, placi tyle pracownikom zeby nie bylo ich stac na samochody,i po problemie, podejrzewam ze dla kierwnictwa parking jest

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2007, o 21:24 

sos napisał(a):
podejrzewam ze dla kierwnictwa parking jest

tak przy wejsciach do jabila są nawet oznaczone numerami rejestracyjnymi wiec mają swoje miejsca...
jarekm napisał(a):
Jeździć rowerami

mi by sie niechcialo codzinnie jezdzic z grudziadza iławy sztumu malborka itd rowerkiem

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2007, o 10:40 

W FPP parking dla vip'ów jest na terenie fabryki.
dzajant napisał(a):
mi by sie niechcialo codzinnie jezdzic z grudziadza iławy sztumu malborka itd rowerkiem

no właśnie sporo osób jeździ z prabut, grudziądza różnych wiosek

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2007, o 12:15 

dixi napisał(a):
no właśnie sporo osób jeździ z prabut, grudziądza różnych wiosek

ale większość dojeżdża z Kwidzyna...

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2007, o 13:38 

Ja nie chcę dyskutowac skąd kto dojeżdża i czy kwidzyniacy stanowią większośc.
Ludzie mają samochody i chcą nimi jeździc, wcale im się nie dziwię - po to kupili auta, żeby nie jeździc autobusami.Chciałam tylko się dowiedziec, kto jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy: dyrekcja, czy może choc odrobinkę miasto, bo straż miejska ma w tym miejscu niezły zarobek - karzą ludzi za parkowanie w nieodpowiednim miejscu, kiedy odpowiedniego miejsca jest brak.
...i żeby nie było - ja korzystam z komunikacji miejskiej. Jestem tylko świadkiem tego, co tam się dzieje.

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2007, o 21:29 

dixi napisał(a):
żeby nie jeździc autobusami

Jaruś jakbys sie prtzejachal takim autobusem "Jabilowskim/IP" po pracy lub do pracy odrazu przesiadlbys sie na autko :D

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2007, o 05:46 

dzajant napisał(a):
Jaruś jakbys sie prtzejachal takim autobusem "Jabilowskim/IP"

Swego czasu jeździłem nim prawie codziennie (jeżeli nie zaspałem), później z racji mojego braku zdyscyplinowania jeździłem z kolegami, a teraz (od niedawna) jeżdżę właśnie rowerkiem :-D Stąd też podjąłem dyskusję na ten temat :-D .

Także autobus "Jabilowskim/IP" nie jest mi straszny. Ponadto poczekajmy (nie daj Boże) dzajant jak ze względu na siedzący charakter pracy (kompletny brak ruchu) zaczniesz podupadać na zdrowiu :twisted: Wówczas taki np. rower staje się nie tylko alternatywą dojazdu do pracy, ale wręcz "koniecznością".
I jeszcze dla wyjaśnienia dodam, iż nie dojeżdżam samochodem mojej żony do pracy bo:
- po pierwsze nie mam (i w najbliższym, jak i mniej odległym czasie nie będę miał) prawa jazdy);
- po drugie samochód mojej żony służy jej do załatwiania wielu zawodowych, ale również naszych rodzinnych spraw, przez co jestem mniej "obciążony" :twisted: .

Nie bez znaczenia piszę o samochodzie mojej "łajf", bo ona zostawia samochód na parkingu, który usytuowany jest na lewo od wejścia do FPK.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2007, o 18:34 

Odnośnie parkingów przy zakładach na Zielnej i Lotniczej, teren przyległy należy albo do firmy, albo miasta. Teraz propozycja dla pracowników dojeżdżających samochodami: w firmach są związki zawodowe, które powinny sprawę parkingow ruszyć w kierownictwie firmy (jak dotąd sprawa wygląda po prostu tak, że kierownictwo olewa swoich pracowników), po za tym regularnie odbywają się sesje rady miejskiej. Można się zwrócić do radnych, by poruszyli temat na sesji. Władze miasta wspólnie z kierownictwem firm powinny zająć się tym tematem. Miejsca na parkingi jest sporo.
Swego czasu też dojeżdżałem rowerkiem w tamte strony przez cały rok i uważam że propozycja jarekm jest warta rozpatrzenia do czasu rozwiązania problemu parkingów.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2007, o 20:55 

Okej, rowerek...
Tylko co z powrotem do domu - po 8 godzinach stania ja czasami nie mam siły palcem ruszyc, a co dopiero pomyślec o pedałowaniu.
ptomson, dzięki za rady - pogadam z ludźmi ze związków.
Do rady osobiście się nie zwrócę - jestem tylko zwykłym szeregowym pracownikiem. Uważam, że powinien to zrobic ktoś ważniejszy.

PS
W FPP nie ma siedzącej pracy. Jest tak zwana stojąca, w ruchu.

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2007, o 18:09 

Do naszych radnych może zwrocić się każdy obywatel, po to ich wybraliśmy. Interpelacje radnych na sesjach pochodzą od zwykłych ludzi. Czasem są to takie banały, że skreca czlowieka jak się je słyszy. A problem parkingów istnieje od lat i powinien być dawno rozwiązany. Można podejść do Urzędu Miejskiego podczas dyżurów radnych miejskich i zglosić interpelację.
Odnośnie kondycji - wiadomo po ciężkiej pracy każdy chce jak najszybciej znaleść się w domu. Tak w przybliżeniu jazda rowerem skaraca czas podróży o połowę w stosunku do marszu i nie ma potrzeby stale pedałować. Po za tym podczas jazdy pracuje inna partia mięśni. To się tylko wydaje takie męczące.

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2007, o 11:07 

jarekm napisał(a):
dzajant jak ze względu na siedzący charakter pracy (kompletny brak ruchu)

na szczescie ja w pracy najczesciej jestem w ruchu :)
jesli chodzi o autobusy to keidys niebylo takiego przepychu, teraz jest ogrom ludzi i obojetnie jaka bylaby to zmiana to ludzi jest pełno w autobusie (co jest oznaką ze niewszyscy jezdza autkami) a poza tym jak pisala dixi
dixi napisał(a):
po 8 godzinach stania ja czasami nie mam siły palcem ruszyc, a co dopiero pomyślec o pedałowaniu.
dlatego lepeij zasiasc za kierownica lub wsiasc prawie wygodnie do autobusu.
niepisze ze rower jest zly ale przy pracy siedzacej czy takiej gdzie sie nienarobisz
ja poki co tez niemam prawka ale slysze jak narzekaja na parkingi ja poki co korzystam stale z komunikacji miejskiej

Tytuł:
PostNapisane: 21 stycznia 2008, o 19:37 

nie dość że samochodów przybywa a parkingowych miejsc coraz mniej to coraz częściej obserwuję takich pseudo kierowców parkujących w poprzek, bądź pośrodku nie zważając,że parkując jak najbliżej poprzedniego samochodu pozostawiłby miejsce jeszcze dla innego pojazdu.Ale poco? Najważniejsze że sam zaparkował.Ale gdy trafia na podobnego sobie, to klnie aż uszy więdną. Więcej kultury KIEROWCY i nie tylko osobistej ale i myślenia .Bo ponoć MYŚLENIE MA KOLOSALNĄ PRZYSZŁOŚĆ......
:grinka:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1