Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 16:54 

Cześć Kwidzyniaki! Od czasu do czasu zaglądamy do rodzinki do Kwidzynkowa, bo bardzo ją lubimy i lubimy Wasze miasto.To co wczoraj mogliśmy oglądać, to było mocne przeżycie. Najpierw zobaczyłam snop skłębionego, czarnego dymu, gdy wracaliśmy znad Wisły, potem w Centrum ludzi zmierzających w jednym kierunku i wycelowane telefony i aparaty w stronę płonącego Urzędu. Ogień, który wydobywał się spod dachówek i trawił antenę satelitarną -robił wrażenie. Tyle bezsilnych osób w obliczu takiego żywiołu mogło się tylko przyglądać. Archiwa, dokumenty, komputery i tak piękny budynek w jednej chwili musiały ulec tej bezwzględnej sile. Aż nogi mi się trzęsły z emocji z powodu tego co zobaczyłam i z tego, że musiałam uważać na gapiów podczas jazdy samochodem. Jest mi bardzo przykro z powodu tego co się stało. Mam nadzieję, że jakoś straty uda się zminimalizować, a reprezentacyjny budynek miasta odzyska swoje piękno. Przyjadę następnym razem, to zobaczę. Do zobaczenia. Nie dajcie się!

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:05 
Przyjaciel forum

Osobiście nie było mnie przy pożarze.
Jednak dzisiaj rozmawiałem z dwoma osobami które tam były (dwie oddzielne rozmowy).
Nie są fachowcami w gaszeniu pożarów , ale obydwoje potwierdzili , że sama akcja gaśnicza nie przebiegała ich zdaniem zbyt sprawnie.Obydwoje kolegów stwierdzili min:
- tony wody lały się na dachówkę i spływały , zamiast lecieć do środeka poddasza - (może trzeba było dachówki w niektórych miejscach szybciej zniszczyć)
- jak użyto później piany gaśniczej to efekt był dużo lepszy , może piana od początku dałaby lepszy efekt.
- strażacy na wyśięgnikach w niektórych momentach sprawiali wrażenie ,że nie wiedzą gdzie lać wodę i lali ją po dachówkach.sprawiali wrażenie że śpią :sad:
Chętnie poznałbym opinię innych , którzy obserwowali całe zdarzenie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:05 

Sorki. Tak mi się wymknęło. Mogłem z innej beczki, że palenie, to taka nasza tradycja...ale po co. :grin: :-P

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:17 
kwidzownik napisał(a):
Auf bifiel! Preusiche ordnung. Duetsche schule. Alle zusammen. :-

Gruss aus
Cytuj:
Reichetages
:607: meine Kollege.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:24 

Jaa, jaa. Danke. Schoen dank! :-D

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:29 
Przyjaciel forum

noo Panowie widzę , ze to "westpreussen" forum się rodzi - po polsku proszę - nie kazdy miał niemiecki w "domu" :wink: Pzdr.

"...Kiedy siadam do stołu, żeby się napić - piję wódkę. Nie jest moją wadą, że robię to solidnie. Ani to, że wolę się napić sam, niż w towarzystwie, którego nie lubię, nie cenię, albo które jest głupie nawet przed wypiciem."
A.G.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:31 

aszastra napisał(a):
tony wody lały się na dachówkę i spływały , zamiast lecieć do środeka poddasza - (może trzeba było dachówki w niektórych miejscach szybciej zniszczyć)
- jak użyto później piany gaśniczej to efekt był dużo lepszy , może piana od początku dałaby lepszy efekt.
- strażacy na wyśięgnikach w niektórych momentach sprawiali wrażenie ,że nie wiedzą gdzie lać wodę i lali ją po dachówkach.sprawiali wrażenie że śpią

Nikt z nas nie ma prawa krytykować celowości działań straży, nie pierwszy raz gasili pożar i na pewno wiedzieli co robią.
Coś co może wydawać się dla niektórych bezcelowe może mieć głęboki sens w "ogniu walki.
Dowodzący akcją zawsze tak dobiera posiadane środki aby je wykorzystać jak najbardziej efektywnie.
Gaszenie pianą ma na celu odcięcie dopływu tlenu do źródła ognia i zatrzymanie reakcji spalania. Gaszenie wodą ma zaś na celu obniżenie temperatury powierzchni materiału aby nie dopuścić aby przekroczyła temperaturę zapłonu.
Tak więc pianą gasimy płomienie (co jest bardziej efektowne) a wodą działa niejako przed linią ognia aby zapobiec jego rozprzestrzenianiu się.
Polewanie dachówek miało o tyle sens, że opóźniało przebijaniu się płomieniom na powierzchnię dachu i otwieraniu nowych "kanałów" dopływu powietrza zwiększających tempo reakcji spalania.
Po za tym dowódca jednostek gaśniczych ma ograniczony zasób środków pianotwórczych i musi nimi gospodarować bardzo oszczędnie. Wodę zawsze można dowieźć.
Proszę nie szukajmy dziury w całym tam gdzie jej nie ma.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:52 

NOWY(L) napisał(a):
Jacek Wiecki napisał(a):
Dzajant
A ludzie tam pracowali dzisiaj?Bardzo chciałbym zobaczyć jak tam wygląda w środku po pożarze,ale pewnie tam nie wpuszczają.Czy może ktoś ma???

Z tego co przekazała mi przyszła szwagierka(pracuje w wydziale komunikacji) wiekszosc personelu miała sie dzis stawic w pracy w celu pomocy przy pogorzelisku.Ale dla mnie to jest troche dziwne , chyba najpierw policja, straz i inne słuzby musza tam swoje czynnosci porobic.Szkoda tego wszystkiego, pieniadze mozna było przeznaczyc na cos innego, a tak pójda na remont.

Urząd odgrodzono już płotkami, nad wejściem bocznym budowany jest drewniany daszek dla ochrony przed spadającymi dachówkami itp. Pracownicy wynoszą sprzęt i dokumenty. Część wydziałów będzie miała tymczasową siedzibę w budynku kablówki, pozostałe w KCK.
Przypuszczam, że jutro Warszawska będzie już przejezdna, "plac budowy" został oddzielony do krawędzi jezdni.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:54 
Przyjaciel forum

Porcellus napisał(a):
oki44 napisał(a):
(źródło informacji - Mieczysław Góralski)

Mirosław.....Toć on nie Mietek jest :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Sory, jak zwykle pomyliłem imię. Ale ty też Porcellus.
Moim rozmówcą był Mirek, czyli Mirosław Góralski - architekt miejski.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 17:55 

tak wygląda góra

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 18:09 

Robik napisał(a):
tak wygląda góra

A dół? :559:

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 18:27 

Piotr_J napisał(a):
Dajcie już spokój. Simm ma u mnie plusa za info na ogólnopolskim portalu. A z tym cieszeniem się... Pocieszy się i poźniej mu przejdzie. Mam tylko nadzieję, że nie zakończy swej reporterskiej kariery na tym jednym reportażu. Simm, portal e-kwidzyn czeka na kolejne meldunki z pierwszej linii. Wykaż się! ;)

Szczerze to mam np. fotoreportażyk o temacie "Płonący samochód" zrobiony jakoś latem :D
Poza tym to jeszcze jakiś tam wypadek w Lublinie. Jak mam okazję to robię zdjęcia. Nie jestem jakimś gówniarzem z 'małpką', żeby nie było.

I jedna prośba... Nie po niemiecku :D

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 18:39 

Dobra. Już nie będę.
Ale pamiętaj, że "Płonąca żyrafa" już była. :smile:

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 18:59 

w sumie to co napisał simm potwierdzili wszyscy, którzy wybrali się na "wieczorny spacer" na ul. Warszawską - choć może mówią inaczej.
"rozbawiło" mnie zachowanie jednego z "reporterów", który rozstawił by swój trójnóg NA ULICY około 21 godziny!?

"nie sądź nie będziesz sądzony" - tyle

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, o 19:10 
Przyjaciel forum

krzychu napisał(a):
"rozbawiło" mnie zachowanie jednego z "reporterów", który rozstawił by swój trójnóg NA ULICY około 21 godziny!?

a czemu :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1