Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 07:40 

Nowy11 napisałeś dokładnie to co chciałem napisać. Nic dodać, nic ująć.
Widać, że nie jesteś laikiem.
Czułość takiego systemu udało mi się niechcący kiedyś przetestować zapalając papierosa
w hotelowej łazience i stawiając całą obsługę na nogi. Czujnik zadziałał po paru sekundach.
Dodać jeszcze trzeba, że w budynkach użyteczności publicznej szczegółowe przepisy określają procedury kontroli systemów sygnalizacji pożarowej.

I jeszcze jeden cytat za portalem naszemiasto.pl:
Cytuj:
Największy pożar w najnowszej historii Kwidzyna
23.09.2007

Tysiące akt i dokumentów spłonęło w wielkim pożarze budynku, w którym mieszczą się kwidzyński Urząd Miasta i Starostwo Powiatowe. Straty będą na pewno gigantyczne, liczone w milionach złotych.

- Około godz. 17.45 zauważyłem pierwsze kłęby dymu, byłem akurat na spacerze z rodziną. Mieszkam na ul. Szerokiej, a więc niedaleko miejsca pożaru. Szybko pobiegłem na miejsce i byłem jedną z pierwszych osób, które się tam pojawiły - relacjonuje kwidzynianin Jacek Hillar.
Zdaniem świadków pożar pojawił się na poddaszu, w lewej części budynku, patrząc od frontu.
- Mniej więcej nad miejscem, gdzie kiedyś mieściło się Biuro Paszportowe - dodaje Hillar.
Pożar objął poddasze potężnego, XIX-wiecznego gmachu. W tamtym miejscu usytuowane są m.in. archiwa, wydział budownictwa i architektury oraz kilka innych samorządowych instytucji.
Akcję gaśniczą straż pożarna rozpoczęła ok. godz. 18.20.
Strażacy wydawali się nie panować nad ogniem. Po ponadgodzinnych zmaganiach płomienie wciąż wysoko buchały w różnych częściach poddasza. Do tego doszły problemy z hydrantami. Było ich zbyt mało w pobliżu Urzędu Miasta, wodę więc dowożono z różnych części Kwidzyna.
- Staramy się ogarnąć tę sytuację - mówi Jan Chodukiewicz, rzecznik kwidzyńskiej Straży Pożarnej. - Wozów strażackich jest tak dużo, że nie dla wszystkich starczyło hydrantów. Wodę musieliśmy dowozić na miejsce, to też trochę komplikowało cała akcję.
Do gaszenia pożaru oddelegowano ponad 100 strażaków. Na miejscu zdarzenia byli też policjanci i strażnicy miejscy. Bardzo szybko w pobliżu płonącego budynku pojawił się kilkusetosobowy tłum gapiów. Byli też pracownicy obu urzędów.
- Nie jestem w stanie w tej chwili nawet myśleć o stratach, na pewno są ogromne - mówi kwidzyński starosta Jerzy Godzik. - Nie widziałem jeszcze takiego pożaru. To, czego nie zniszczy ogień, to zaleje woda. Tam są przecież komputery, sprzęt, serwery, a przede wszystkim dokumenty.
Na miejscu był też wicestarosta Andrzej Fortuna. To prawdopodobnie jego córka pierwsza zauważyła dym wydobywający się z poddasza budynku przy ul. Warszawskiej 19 i poinformowała o pożarze.
- Proszę mnie o nic nie pytać. Nie jestem w stanie się skupić - mówił zdenerwowany wicestarosta.
Po godz. 18 kwidzyńska Straż Pożarna poprosiła Sztum, Malbork i Grudziądz o wysięgniki. Pożar był tak wysoko, że polewanie wodą z ziemi nie miałoby sensu.
- Po godz. 19 dopiero dotarły do nas wysięgniki. Ale pożar cały czas się rozprzestrzenia, nie udało się nam jeszcze zlokalizować jego źródła. Nie wiem czy akcja skończy się do rana - dodaje Chodukiewicz.

O 17.45, wydobywały się kłęby dymu, o 17, 50 podobno zawiadomiono straż.
Czy ktoś kpi sobie z nas pisząc o czujnikach, czy też w myśl "pewnego" polityka uważa,
że ciemny lud to kupi? :twisted: :twisted:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 07:59 

Porcellus napisał(a):
ciemny lud to kupi

Jak mówi historia, oficjalne oświadczenia na ten temat zawsze były wydawane, by wystudzić opinię publiczną. Często też nie miały nic wspólnego z rzeczywistością, kiedy miałyby obejmować znane osobistości lokalne.
Jaskrawym przykładem może być wypadek na rondzie powiązany z morfiną i dziwnymi zbieżnościami osób. Miało być oficjalne oświadczenie, a jest pożar. :?:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 11:09 

kwidzownik napisał
Cytuj:
Wniosek jest jeden. Trzeba poczekać na werdykt badających sprawę i nie dać się wciągnąć we wróżenie z fusów.

Drogi kwidzowniku. Czy moje wypowiedzi choćby gdzieś w najmniejszym stopniu zahaczają o wróżenie? Czy choćby w jednym moim zdaniu wyczułeś przypuszczenie, domysł etc? Piszę to co jest niezaprzeczalne. Właściwie zaprojektowany, wykonany i obsługiwany system wykrywa 99% pożarów w zarodku. Czy uważasz może, że system sygnalizacji pożaru, który kosztuje nie małe pieniądze jest po to żeby powiadomić o pożarze, który trzeba gasić kilkanaście godzin ponad setką strażaków? Jeśli tak sądzisz to nie powinienem pisać tego posta bo to nie ma sensu. A forum drogi kwidzowniku jest po to by pisać swoje spostrzeżenia, wymieniać się poglądami i nawet domysłami. Nie lubię totalnego pisania głupot na forum w stylu "wreszcie coś się działo" (to do wątku o pożarze UM) jednak mój post nie był w tym stylu więc proszę nie próbuj dyskredytować tego co napisałem. Nikogo nie obwiniam i nie piszę, że jest tak na 100% (jak widzisz wspominam o 99% pożarów). Pozdrawiam i zachęcam do merytorycznej dyskusji popartej faktami.
I jeszcze jedno dla jasności. Straż pożarna rozpoczęła działania najszybciej jak się dało po otrzymaniu zgłoszenia. To po to żeby nikt nie próbował mi zarzucać, krytyki straży.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 11:37 

Brawo, mądry chlpoczyk.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 12:04 

nowy11 napisał(a):
nie próbuj dyskredytować tego co napisałem

Ponieważ jesteś nowy, więc nie znasz mnie, ale w związku z tym, że Tosia ci napisała komplement, ja mam prościej ci to wytłumaczyć.
Moja wypowiedź, której podałeś cytat, kończy się emotikonem, wg mnie oznaczającym przekorę. Aby podać powód tej przekory, napisałem za Porcellusem kolejną wypowiedź, uzasadniającą naiwność tezy, którą niektórzy tu preferują. Mimo to i tak wyziera z tego bezsilność, bo niewygodne przyczyny nigdy od razu nie oglądały światła dziennego i wyjawiano je bardziej, by zaszkodzić, niż pomóc.
Przepraszam, że wprowadziłem ciebie w błąd. :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 12:19 
Przyjaciel forum

warzek napisał(a):
Informacja od jednego z mieszkańców na ul. Mylnej:
"Tablice informacyjne o hydrantach, które pojawiły się na ul Mylnej dzień po pożarze, tj. w poniedziałek 24.09.2007 r. po godz. 12.00.
Zbieżność terminu instalacji oznakowania z pożarem zapewne przypadkowa."

Pewnie masz rację. Muszę tylko dodać, że Mylna po wybudowaniu (raptem 5 lat temu) była wyposażona
we wszelkie tablice informacyjne dot wody, gazu, prądu itp. Niestety, nasi niefrasobliwi mieszkańcy
sukcesywnie pozbawiali ulicę tychże. Roślinność była zasadzana kilkakrotnie, niejedne tabliczki lokalizujące media, też.
Nie wspomnę już o rurach rynnach i stolarce okiennej w budowanych domach. Taki już jest urok naszej społeczności.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 12:26 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Taki już jest urok naszej społeczności.

Powinno być społeczeństwa, ja nie mogłem korzystać przez tydzień z windy, było tam dużo elementów aluminiowych, ale ktoś chyba wziął do remontu :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 12:36 

warzek napisał(a):
Informacja od jednego z mieszkańców na ul. Mylnej:
"Tablice informacyjne o hydrantach, które pojawiły się na ul Mylnej dzień po pożarze, tj. w poniedziałek 24.09.2007 r. po godz. 12.00.
Zbieżność terminu instalacji oznakowania z pożarem zapewne przypadkowa."

Gdyby się nie pojawiły, wyglądałoby to w całokształcie jeszcze gorzej. Była okazja uzupełnić. :-|

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 18:44 

W budynku UM znajdował się quasi-system sygnalizacji pożaru. Nawet najprawdopodobniej nie kosztował tyle (kilka czujek) co pełen zbiornik paliwa np. Opla Zafiry. Poza tym znajdowały się one w zupełnie innych miejscach niż powstał ogień. Promień działania czujki dymu to 7m więc... To tyle co udało mi się ustalić. Jeśli ktoś może zweryfikować moje informacje bardzo proszę.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 18:45 

witam ...czytam i przyglądam się z boku temu wątkowi ...
każdy w swoich domysłach i wrażeniach po tym co się wydarzyło ma trochę racji ....
każdy jednak swojej własnej ...
gdzie leży racja i w czym tkwią tak naprawdę przyczyny pożaru ...tego zapewne dowiemy się oficjalnie niebawem.
przyznać należy ,że to co się stało sparaliżowało funkcjonowanie Urzędów i dużo czasu minie zanim pewne zasadniczo ważne dla miasta sprawy ruszą ponownie i doprowadzone zostaną do stanu "sprzed" 23.09. nie mówię tu już o samym budynku bo to zakrawa na gruntowny remont od parteru po dach ...( i tak też się pewnie stanie)

myślę jednak ,że bez względu na przyczyny zdarzenie to, tak jak wywarło na nas wszystkich ogromne wrażenie, tak też wielu rzeczy nas uczy ... ( twierdzę po przeczytaniu postów w temacie z dnia 23.09. i tym)
podoba mi się zachowanie innych instytucji i podmiotów w mieście ...
stworzenie zaplecza dla naszych " bezdomnych" urzędników i pomoc w ogarnięciu wszystkiego ...
przy okazji wypowiedzi ...wyrazy uznania dla dzielnych strażaków... oraz władz miasta

Tytuł: Reakcja
PostNapisane: 26 września 2007, o 18:49 

nowy11 napisał(a):
Osoba odbierając sygnał alarmowy niezwłocznie wysyła patrol i informuje straż pożarną.

I dokładnie tak było. Czujka zadziałała. Przekazała informację ochroni. Osoba odbierająca sygnał wysłała patrol a ten..... I tu musicie poczekac na oficjalną informację, bo ta, którą ja posiadam mogłaby komuś zaszkodzić. Kwidzownik ma rację, zamiast snuć domysły poczekajcie na oficjalną informację. Jeśli nie będzie zgodna z prawdą spróbuję ją lekko skorygować ale póki co, ruch należy do ekspertów. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 19:26 

Widać Marku, że z Corby masz szerszy horyzont i więcej stamtąd widzisz (i słyszysz). ;-)

Tak sobie Was czytam i dochodzę do wniosku, że kluczowe do wyjaśnienia są trzy sprawy:
1. Rozmieszczenie czujek.
2. Dokładny czas powiadomienia agencji ochrony.
3. Co działo się pomiędzy tą godziną, a 17.51 kiedy PSP odebrała zgłoszenie o pożarze.

Nowy11, sprawdzę u dwóch producentów czujek, z którymi współpracuję jakie są ich parametry pracy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 19:39 

Jako, że forum i portal stały się ważnym medium informacyjnym Kwidzyna nic nie stoi na przeszkodzie, aby w oficjalnej formie zadać parę pytań osobom odpowiedzialnym za budynek.
Uciełoby to wszelkie spekulacje i domysły.
Proponuję aby dalej w tym wątku zaproponować zestaw pytań dla urzędników w takiej formie żeby nie mogli schować się za wygodną zasłoną typu " dobro śledztwa".
Do bardzo dobrych pytań Piotra dołożę jeszcze swoje.
-jakie zabezpieczenia przeciwpożarowe wykonano podczas remontu poddasza zapobiegające rozprzestrzenianiu się ognia.
-jaki procent kosztów stanowiły wszystkie elementy ochrony przeciwpożarowej w stosunku do całości kosztów remontu poddasza budynku Urzędu.

Jako pytanie dodatkowe proponuję zapytać osoby odpowiedzialne, czy podczas remontu przewidują usunięcie w mansardzie poddasza okien połaciowych, które zapewne znalazły się tam przez przypadek i niesamowicie szpecą bryłę budynku.
Przywróćmy budynkowi historyczny wygląd !!!!!!!!!!!!!

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 19:49 

Porcellus napisał(a):
Proponuję aby dalej w tym wątku zaproponować zestaw pytań dla urzędników w takiej formie żeby nie mogli schować się za wygodną zasłoną typu " dobro śledztwa".

poczułam się przez chwilę jak w dobrym kryminale ...
zabrzmiało złowrogo ale jednocześnie przekonująco ..
Porcellus ja proponuję :jak już zbierze się lista pytań Ciebie wytypować jako tego , który z nią "uderzy " do odpowiedzialnych za budynek ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 19:54 

Właśnie dorwałam nasze lokalne "słowo drukowane" w ilości 2 (słownie - dwa egzemplarze) i co czytam...

Cytuj:
- O godzinie 17.40 dyżurny firmy ochroniarskiej, który jest podwykonawcą usług ochroniarskich dla Urzędu Miasta został poinformowany telefonicznie przez firmę z Elbląga o sygnale czujki dymu na trzecim piętrze urzędu. O godz. 17.44 dyżurny AD wysłał patrol tutejszych funkcjonariuszy, który potwierdzili, że faktycznie z poddasza wydobywa się dym. Już o godzinie 17.49 dyżurny AD poinformował Policję, Straż Pożarną i Pogotowie Ratunkowe, co późniejsze czynności prokuratorskie, policyjne i straży pożarnej ustaliły z rozmów telefonicznych (odsłuchali rozmowy, nagrania radiostacji) - pierwszy patrol policji i straży pożarnej przyjechał o 17.55 i rozpoczął czynności- płynnie mówi rzecznik Stefańska.

cytat pochodzi z dziejszego Pulsu (26.09.2007) autorem tekstu jest "eska", pisownia oryginalna...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1