Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 08:03 

Hehe, a skad wiedziales ? ;)
Wlasnie przesluchalem kilka dem umieszczonych na stronie... taaak, wcale nie musialem tego robic :570:

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 08:24 

KrzaQ napisał(a):
http://www.neo.art.pl/

Spójrzcie do galerii zespołu - swojskie klimaty :grin:

Czy druga wokalistka Neo Anna Głogowska-Firlej to "nasza" dyrygentka z Harfy :?:

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 08:39 

Piotr_J napisał(a):
Spójrzcie do galerii zespołu

A to widzieliście ?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 13:23 

do kanonu gwiazd związanych z naszym miastem można doliczyć Włodzimierza Nahornego (muzyk jazzowy, pianista, saksofonista, kompozytor i aranżer) oraz Halinę Frąckowiak (tego wątku niestety nie znam jednakże "ludzie coś o tym gadają"). Podejrzewam, że jedynym wątkiem łączącym Halinę Frąckowiak jest fakt, iż wspólpracowała ona z zespołem Tarpany Edwarda Hulewicza.

Pierwszym postem tego tematu był kwidzyński akcent w biografii pani Wandy Kwietniewskiej, a właściwie jego brak... niestety nikt nie odpowiedział jak było naprawdę, wobec czego napiszę plotkę, którą zasłyszałem od osób starszych ode mnie...
Z relacji tych ludzi:
Cytuj:
"pani Wanda Kwietniewska pomija swój wątek związany z Kwidzynem celowo, ponieważ nie ma czym się pochwalić... Pani Wanda przyjechała do Kwidzyna z Elbląga, nie do końca na własne życzenie, aby nie ukończywszy edukacji w naszym "Ogólniaku", ponownie wrócić do Elbląga. Osoby te wspominają, że pani Wanda Kwietniewska spełniała się artystycznie w pobliskich wsiach (między innymi w ówczesnej świetlicy w Olszanicy)"
:-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 19:04 

Proponuję poszerzenie spektrum ludzi którzy byli związani z Kwidzynem o aktorów. Wyszukiwarka odnalazła mi Marka Tynde. Czy też ktoś go zna? :wink:

http://www.teatrpolski.pl/home.php?akcj ... 3&aktor=31

http://www.teatry.art.pl/!rozmowy/pasjonujam.htm

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 19:19 

Aktorów Kwidzyn wydał wielu :

Maria Robaszkiewicz

www.filmweb.pl napisał(a):
Po ukończeniu łódzkiej PWFTViT w roku 1976
spędziła jeden sezon w Teatrze im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. W latach 1977-82 była aktorką poznańskiego Teatru Nowego, gdzie grała ważne role (Antygona, Balladyna) w spektaklach m.in. Izabelli Cywińskiej, Janusza Nyczaka i Wojciecha Szulczyńskiego. Od "Balladyny"zaczyna się jej współpraca z Januszem Wiśniewskim, do którego grupy teatralnej należała w latach 1989 - 93, grając m.in. w "Olśnieniu" i "Życiu, które cudem jest".

Aktorką Teatru Powszechnego w Warszawie była w latach 1983 - 1988 i ponownie od roku 1997 do chwili obecnej.

Ma w swoim dorobku udział w kilku filmach (m.in. "Dług") i serialach telewizyjnych ("Miasteczko", "Sukces", "Pierwszy milion").

2004: Mój Nikifor jako Lelito
    2000: Wielkie rzeczy: Gra jako Szefowa sklepu
    2000-2001: Miasteczko jako Ciotka Ula
    1999: Dług jako Matka Basi
    1994: Podróż Trzech Króli jako Matka Pięciu Córek
    1993: Trzy kolory: Biały
    1988: Zakole jako Danuta Świderska
    1988: Gdzieśkolwiek jest, jeśliś jest jako Pielęgniarka opiekująca sie Niną
    1986: Cudowne dziecko jako Mama Jacka
    1980: Gorączka jako Gość na wystawie

Jacek Borcuch
nazwisko sie pojawiło wcześniej ale nic poza tym...

www.stopklatka.pl napisał(a):

zawód: reżyser, scenarzysta, aktor
    data urodzenia: 17 kwietnia 1970
    miejsce urodzenia: Kwidzyn, Polska
    znak zodiaku: Baran
    wykształcenie: PWST Warszawa

Studiował filozofię na Uniwersytecie Warszawskim, oraz aktorstwo w PWST w Warszawie i Studio Aktorskim w Gdyni. Reżyser, scenarzysta i aktor filmowy. W 1999 roku zagrał jedną z głównych ról w nagrodzonym Złotymi Lwami na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni filmie "Dług" w reżyserii Krzysztofa Krauze. Współpracował między innymi z Krzysztofem Zanussim i Witoldem Adamkiem.

Reżyserski debiut Jacka Borcucha - "Kallafiorr" był pierwszym polskim filmem niezależnym, który trafił do szerokiej dystrybucji. Film pokazywany był na wielu festiwalach filmowych w kraju i za granicą. "Kallafiorr" otworzył w polskiej kinematografii erę filmów offowych – obrazów niezależnych, niskobudżetowych.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 20:33 

wrobi napisał(a):
Proponuję poszerzenie spektrum ludzi którzy byli związani z Kwidzynem o aktorów. Wyszukiwarka odnalazła mi Marka Tynde. Czy też ktoś go zna?

Oczywiście, że tak wypilismy trochę swego czasu (swoje prywatne odczucia co do jego osoby pozostawiam dla siebie :-D , i niech juz tak zostanie).

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 20:52 

jarekm napisał(a):
Oczywiście, że tak wypilismy trochę swego czasu (swoje prywatne odczucia co do jego osoby pozostawiam dla siebie :-D , i niech juz tak zostanie).

No cóż... zawsze był lekko nawiedzony :582: :582: raczej w pozytywnym znaczeniu... ;) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2006, o 21:11 

idąc za ciosem, bo to mój konik, istniały w Kwidzynie dwie formacje, które dawały rozgłos naszemu miastu...
Zacznę od grupy, która istniała pod dość dziwnym szyldem, a mianowicie CO ZA ZESPÓŁ. Panowie tworzący trzon tego zespołu, czyli Karol oraz Bodzio (celowo podaję tylko imiona tych dwóch panów) założyli gdzieś około roku 1983 zespół o nazwie BRZYTWA. Debiutowali w ówcesnym "Cedrusie". Niestety wówczas chyba nie do końca byli świadomi do czego służą instrumenty (mialo to oczywiście swój urok). Grali muzykę punkową, a inspiracją dla nich była kształtująca się scena punkowa w Polsce (WC, Dezerter, Siekiera itp.) jak i muzyka gigantów punk rocka (Sex Pistols, GBH, Exploited, UK Subs i inne), ale również takie tuzy jak Black Sabbath czy Deep Purple. Panowie ci szybko "zjarzyli" do czego służą instrumenty muzyczne i w kilka lat później w jednym z programów telewizyjnych w TVP (1 lub 2, wybaczcie, ale nie pamiętam) zostali okrzyknięci prekursorami Nowej Fali punk rocka w Polsce. Zanotowali oni między innymi udany występ w Jarocinie kiedy to awansowali z "małej" sceny na "dużą". Aktywnie uczestniczyli w życiu Kwidzyna dając koncerty pod szyldem "Co Za Zespół" jak i innych projektach muzycznych w ramach pamiętnych Przeglądów Zespołów Młodzierzowych (temu wątkowi poświęcę więcej czasu). Cechą charakterystyczną wyróżniającą ten zespół sposród innych był fakt, iż w trakcie wykonywania utworów na scenie występowało dwóch aktorów pantomimy "Zuza" i "Ślimak".

Na marginesie...
Z opowieści Bogdana (wokalista, gitarzysta oraz "przeszkadzajki") wiem tyle, iż zmiana nazwy z BRZYTWA na CO ZA ZESPÓŁ nastąpiła w momencie "rejestracji" zespołu przed występem na jakimś festiwalu (nie pamiętam o jakiej imprezie mówił), a wyglądalo to miej więcej w ten sposób, iż po podejściu do jakiegoś gościa facet z kartką w ręku pyta "co za zespół" na to pada odpowiedź CO ZA ZESPÓŁ , po tym nastąpiła jeszcze jakaś gra słów... cdn

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2006, o 06:22 

KrzaQ
Cytuj:
Jacek Borcuch
nazwisko sie pojawiło wcześniej ale nic poza tym...

No nie do końca bo wrobi już wcześniej podał linka, gdzie jest hronologicznie poukladana cała twórczość Jacka.
wrobi
Cytuj:
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1123945

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2006, o 15:45 

A o mnie kiedy napiszecie? Jako o slawnym Kwidzyniaku :-D

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2006, o 20:43 

jak się ujawnisz "GWIAZDORZE"...

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2006, o 10:32 

wrobi napisał(a):
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1123945 no bo chyba są bracmi Gosia - tak? :roll:

Jacka bym nie zaliczał - zobaczcie, gdzie się urodził - "Kwidzy ń" :lol: To on chyba nie nasz... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, o 13:37 

jarekm,
jarekm wspomina o kapeli CO ZA ZESPÓŁ. 20 lat temu - we wrześniu 1987 roku zagrałem ze swoim zespołem Stan Wojenny (z Poznania) na imprezie, którą współorganizowali chłopacy z CZZ. Pamiętam, że grała tam jeszcze kapela Pabieda z Malborka. Czy ktoś pamięta jak te imprezy się nazywały (Przeglądy Zespołów Młodzieżowych?)? Można gdzieś jeszcze poczytać o muzyce z tamtych lat w kwidzyn iu i o Co Za Zespole???
Bardzo miło wspominam ten wyjazd, koncert i bardzo gościnne miasto Kwidzyn!!!
Pozdrowienia dla wszystkich! :)

Tytuł: Oczywiście, że znam
PostNapisane: 1 października 2007, o 15:32 

wrobi napisał(a):
Proponuję poszerzenie spektrum ludzi którzy byli związani z Kwidzynem o aktorów. Wyszukiwarka odnalazła mi Marka Tynde. Czy też ktoś go zna? :wink:

http://www.teatrpolski.pl/home.php?akcj ... 3&aktor=31

http://www.teatry.art.pl/!rozmowy/pasjonujam.htm

bardzo utalentowany aktor, fajny człowiek i do tego z dużym poczuciem humoru. Miałam przyjemność grać z nim w słuchowisku radiowym pewnego autora, którego lepiej nie wymieniać. Bardzo mile wspominam te czasy. I mam nadzieje, że moje obrazki do dziecinnego pokoju, które mu namalowałam wiszą jeszcze tam gdzie powinny hehe. Bardzo sredecznie go pozdrawiam.

Marek Tynda jest aktorem Teatru Miejskiego W Bydgoszczy. Gra wspaniale czego dowodem jest nagroda dla najlepszego bydgoskiego aktora sezonu "Laur Grzymały" W województwie kujawsko -pomorskim to jest naprawdę wielkie wyróżnienie. Tym bardziej, że Marek dostał ją zaledwie po roku lub 1,5 roku bycia aktorem w Bydgoszczy. Miałam okazję oglądać go w przedstawieniu pt:
"Ślub" podczas "Nocy muzeów" w Bydgoszczy w 2006 roku. Super gra, po prostu super!!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1