Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 06:20 

kwidzownik,
kwidzownik napisał(a):
A ja mam dla ciebie radę: Idź i nie kombinuj więcej.

No widzisz , tak się składa , że kombinowanie nie jest moją mocną stroną. Ponadto mówienie o czymś co jest wiadome i logiczne wydawało mi się zbędne.

kama napisał(a):
Pan Jezus dostrzegał w ludziach dobro, i przychodził do grzeszników, aby ich nawrócić, .
Pozwolę sobie zacytować:

W Leksykonie duchowości katolickiej czytamy, iż nawrócenie jest procesem podjęcia świadomej decyzji zerwania z grzechem i zwrócenia się do Boga oraz zawierzenia Jego miłości. Dokonuje się ono we wnętrzu człowieka. Wyrazem nawrócenia jest jego pozytywna postawa, działanie, wartościowanie i myślenie. Ma charakter moralny, "stanowi podstawowy warunek podjęcia i rozwoju życia duchowego".

:smile:

Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 08:19 
Przyjaciel forum

rada..

Załączniki:
KAMA.jpg
KAMA.jpg [ 135.74 KiB | Przeglądane 3829 razy ]

"...Kiedy siadam do stołu, żeby się napić - piję wódkę. Nie jest moją wadą, że robię to solidnie. Ani to, że wolę się napić sam, niż w towarzystwie, którego nie lubię, nie cenię, albo które jest głupie nawet przed wypiciem."
A.G.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 08:39 

ofi, A co , wyście uwzięli się na mnie czy co? :sad:

Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 08:53 
Przyjaciel forum

kama - "nie uwzieliśmy" - poprostu Cię lubimy :grinka:
- jesli czujesz się urażona - przepraszam w swoim imieniu :oops:

Załączniki:
KAMA 2.jpg
KAMA 2.jpg [ 216.33 KiB | Przeglądane 3806 razy ]

"...Kiedy siadam do stołu, żeby się napić - piję wódkę. Nie jest moją wadą, że robię to solidnie. Ani to, że wolę się napić sam, niż w towarzystwie, którego nie lubię, nie cenię, albo które jest głupie nawet przed wypiciem."
A.G.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 09:00 

kama napisał(a):
A co , wyście uwzięli się na mnie czy co?

A ja się uwziąłem i podrążę trochę temat, który poruszyłaś. Proszę jednak trochę poczekać, aż napiszę coś sensownego. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 09:33 

Oj Ofi, chyba mi przyjdzie, na tę okoliczność, zapleść warkocze, abyście mnie mieli za co ciągać.

Na tym zdjęciu, to oczywiście nie ja, lecz nie znalazłam innego.

Załączniki:
44569484001f9ef5458600be[1].jpg [31.5 KiB]
Pobrane 179 razy

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 10:21 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Na tym zdjęciu, to oczywiście nie ja

To co nas podpuszczasz :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 11:14 

kama napisał(a):
nawrócenie jest procesem podjęcia świadomej decyzji zerwania z grzechem

Postawa określona przysłowiem: "Ty se mów, a ja zdrów", nie powinna mieć jednak miejsca tam, gdzie powinno się grzesznego postępowania zaniechać. Znajdowanie się pod wpływem działania świętego ducha, chociażby przez znajomość Bożych praw i zasad ma przynosić widoczne efekty. Zerwanie z grzechem, to nie tyle wyjawienie go swemu powiernikowi, ale przekonanie, że jest złem, zadośćuczynienie temu, kogo skrzywdziliśmy, grzesząc i nie popełnianie go więcej.

Są takie błędy, które można naprawić od razu. Np. robione z tradycji i bez przekonania. Na inne trzeba więcej czasu ze względu na przywiązanie uczuciowe i wejście w nawyk. Niektórych jednak nie da się wyrugować w 100%, bo trzeba byłoby wymienić mózg, np. takie choroby, jak kleptomania, czy schizofrenia, a nawet homoseksualizm biologiczny. Homoseksualizm psychologiczny, to raczej upodobanie, którego można się z czasem wyzbyć. Tak samo jest z prostytucją z upodobania. Nie mówię tu o przymuszaniu do prostytucji z różnych względów, bo to psychika potrafi odrzucić od razu. Na całokształt tego problemu warto spojrzeć z punktu widzenia niedoskonałej natury ludzkiej, która co by nie robiła, zawsze gdzieś błąd popełni ze słabości i niewiedzy. Usilne starania, by ich nie popełniać są przez Boga zawsze docenione błogosławieństwem pozbycia się grzechu, nawet graniczącego z cudem. Iluż to ludzi chciałoby pozbyć się nałogu palenia papierosów, picia alkoholu, zażywania narkotyków. Często po odwyku wracają do starego procederu. Ale też jest tak, że u niektórych ten nawyk znika, jak zły sen, kiedy szczerze uciekają się do Bożej pomocy.

Nigdy jednak, będąc świadomym zła, nie wolno go zaakceptować i jemu poddać. Najgorsze, że za taką złą postawą idzie pozoranctwo i obłuda. By ukryć swoją grzeszność, ludzie są skłonni do kłamstw i oszustw, kiedy mieliby na tym stracić to, na czym im zależy. Każdemu przecież zależy na dobrym imieniu i nawet bandyta woli być nazywany przestępcą, bo może uchodzić za Świadka Jehowy odbywającego karę za odmowę odbycia służby wojskowej. Tak samo dziwka ma większą przyjemność uchodzić za damę do towarzystwa, a właściciel burdelu woli być właścicielem agencji towarzyskiej. Do takiej agencji łatwiej przecież zwerbować naiwniaczki, które chciałyby zarobkować jedynie swym towarzystwem, a potem okazuje się, że mają za tę samą cenę wykonać usługę cielesną, czasami bardzo wyszukaną (czytaj: wyuzdaną, zwyrodniałą).

Czy to taki wielki problem, dowiedziawszy się, że coś jest grzechem, unikać tego. A jeżeli to wiąże się z korzyściami i satysfakcją, nie tylko duchowo pojmowaną, to przecież żaden problem. Jedyny problem, to upewnić się, czy tak trzeba i po to jest nieustające szkolenie i ciągłe przypomnienia, co właściwe odbywa się na religijnych spotkaniach, przynajmniej u Świadków Jehowy. Jeżeli ktoś po takim szkoleniu nadal grzeszy i jest w tym przypadku złym przykładem, jest z grona współwyznawców wykluczany, by mógł tym ostrzeżeniem zastanowić się nad swoją upadłą postawą.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 11:24 

kwidzownik, Widzisz, tak się składa, że jest to "temat morze", i naprawdę możnaby wiele czasu poświęcić na rozważania.

Mam jedno pytanie, czy jeśli osoba zostaje wykluczona ze Zboru, to czy istnieje możliwość powrotu?

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 12:12 

kama napisał(a):
czy istnieje możliwość powrotu?

Oczywiście. Do zboru przyłączają ci, którzy wykluczyli. Po stwierdzeniu, że taka osoba przestała grzeszyć, może zostać przyłączona. Nie ma problemu, by osoba wykluczona przychodziła na zebrania, co pomoże szybciej wyzbyć się złych postępowań, ale wiąże się to z utrudnieniami. Po przyłączeniu jest już pełnoprawną współwyznawczynią. Nikogo w zborze nie zwalnia to jednak do ostrożności.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 12:17 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
że taka osoba przestała grzeszyć

Ja to się już w życiu nie załapię :oops: , ale macie jakiś test, np. "próba wody" lub coś takiego? :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 12:24 

Moim zdaniem wykluczenia dotyczą jawnego grzeszenia, np. życia bez ślubu, czy palenia papierosów, itp. Tam próba wody nie jest konieczna. To raczej chodzi o to, by taka osoba nie nabierała wody w usta i przyznała się do tego, co oczywiste. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 12:27 

kwidzownik, Ja wiem, że dużo wiesz na temat religii, Biblii i Boga, wiem też , że treść zawartą w Piśmie św. masz w tzw. "jednym palcu", jednak moim skromny zdaniem zbyt dużo mówi się o końcu świata, ludzie nie chcą tego słuchać, wynika to z ich słabości, nie każdy porafi żyć tak jak radzi Pan.....

"żyj dniem dzisiejszym, jutro samo o siebie troszczyć się będzie". To bardzo trudne. Trzeba naprawdę głębokiej wiary i pracy nad sobą, aby po prostu WIERZYĆ, tak jak pokazuje to Apostołom Pan Jezus stąpający po jeziorze.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 12:36 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
życia bez ślubu, czy palenia papierosów

No i już mnie zdołowałeś, choć nadal mam przekonanie że grzechu żadnego nie popełniam, karę swoją na ziemi odbębnię i tak spotkamy się w niebie :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 12:40 

Darek, Według kwidzownikowskiej wiary do nieba to pójdą tylko wybrani 1444. Kwidzownik-określ mój przedział błędu, bo mogłam się pomylić.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1