Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 12:43 
Przyjaciel forum

kama napisał(a):
Według kwidzownikowskiej wiary do nieba to pójdą tylko wybrani

Gadanie, to tak jak wybrani są w rządzie :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 13:42 

Darek napisał(a):
No i już mnie zdołowałeś, choć nadal mam przekonanie że grzechu żadnego nie popełniam,

Pewnie poszło o papierosy. Nie dawaj się tak łatwo zdołować, bo co prawda zaśmiecasz i niszczysz płuca, ale wiesz, co robisz i kiedyś z tym skończysz. Grzechy popełnia każdy, nawet papież, bo też jest tylko człowiekiem, mimo że wie, co trzeba, a co nie. A co myślisz, że ja jestem ideałem? To co robię, co prawda nie dla zysku, ale z nadzieją, że nie zostanę pominięty przy wskrzeszaniu z martwych, jak nastanie Dzień Jehowy.

kama napisał(a):
Według kwidzownikowskiej wiary do nieba to pójdą tylko wybrani 1444.

Kamuniu. To drobny błąd o rząd wielkości, bo chodzi o 144 000 wybranych. Mniejsza o to, ponieważ nie ludzie zdecydują, kto się tam znajdzie i w jakiej rzeczywiście liczbie. Wiem, że z Bożej łaski możemy mieć szansę na zmartwychwstanie tu na ziemi. Jeżeli tak się stanie, to krzyknijcie KWIDZOWNIK, a jeżeli zostanę objęty programem wskrzeszenia z martwych, to na pewno się zgłoszę.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 13:50 

kwidzownik,
kwidzownik napisał(a):
Kamuniu. To drobny błąd o rząd wielkości, bo chodzi o 144 000 wybranych.
No widzisz?, ale coś mi tam jednak świta w tej główce, wprawdzie 1 i 4 wymieniłam.

Wszystko super, tylko niekiedy odnoszę wrażenie, że wstępujecie do tej wiary , bowiem uważacie , że tylko WY zostaniecie zbawieni.
A ja też chcę, pomimo, żem grzeszna, jak każdy zresztą.

Na szczęście papierosów nie palę, to już jest jakiś plus dla mnie. ;)

Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 14:00 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Grzechy popełnia każdy, nawet papież, bo też jest tylko człowiekiem

Toś mnie uspokoił :grinka:
kwidzownik napisał(a):
A co myślisz, że ja jestem ideałem?

Tak uważałem do tej pory :sad:
kwidzownik napisał(a):
bo chodzi o 144 000 wybranych

No to się załapię :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2007, o 14:12 

kama napisał(a):
odnoszę wrażenie, że wstępujecie do tej wiary , bowiem uważacie , że tylko WY zostaniecie zbawieni.

Bo taki pogląd krzewiono, ale po rozważeniu informacji o zmartwychwstaniu sprawiedliwych i niesprawiedliwych nie jest to już takie pewne. Mnie frapuje stwierdzenie Pana Jezusa, że tylko tym nie będzie wybaczone, którzy grzeszą przeciwko duchowi świętemu. Jedynie świadoma ignorancja tego ducha może uniemożliwić osiągnięcie nadziei zmartwychwstania.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 06:39 

kwidzownik,
kwidzownik napisał(a):
Jedynie świadoma ignorancja tego ducha może uniemożliwić osiągnięcie nadziei zmartwychwstania.

Ja to doskonale rozumiem, poza tym miałam okazję rozmawiać na ten temat z księdzem, powiedział dokładnie to samo.
Widzisz człowiek popełnia grzechy ciężkie na ziemi, które mogą zostać wybaczone, bowiem w głębi serca może być dobrym człowiekiem. Jeśli buntujesz się wobec ducha to jest to tak jakbyś odrzucał wszystko to co mówi Pan. Opowiem Ci pewną historię z życia wziętą.
1.Pewne więźniarki, które popełniły zbrodnie, zdecydowały się pomagać chorym nieuleczalnie dzieciom. Robiły to, co przeciętny , powiedzmy prawy człowiek, nigdy by nie zrobił. Myślę, że ich duch był czysty, bowiem popełniły grzech ze zwykłej słabości ludzkiej, a nie wobec ducha.
2. Poza tym mnie zaintrygowała inna rzecz, że jeśli łamiesz choćby jedno z przykazań, to tak jakbyś popełniał grzech wobec całego przymierza. Nie ma więc znaczenia, które przykazanie złamał człowiek, to tak jakbyś wyjął jeden klocek z układanki, czyż nie zostanie wtedy zachwiana cała równowaga? Ten przykład pokazuje, że grzeszyć wobec ludzi jest rzeczą ludzką, zawsze można się poprawić i służyć innym w celu zmazania win. Tak jak zrobiła to, wspomniana przeze mnie wcześniej, Maria Magdalena, i te więźniarki myślę, że one nie popełniły grzechu wobec ducha, tylko wobec ciała, gdyby odrzuciły słowa Pana i pełniły grzech nadal , to już byłby grzech wobec ducha, bowiem świadomie odrzucałaby prawdę, nie chcąc jej przyjąć. Widzisz Pan Jezus dokładnie pokazuje, że to co dla ludzi uchodzi za złe, u Boga wcale nie musi takie być. To wszystko układa się w bardzo ładną całość. :-)

Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 07:52 

Odsuwanie grzechu wobec ciała na margines ważności jest na tyle niebezpieczne, że też może mieć coś wspólnego z grzechem przeciwko świętemu duchowi. Duch święty jest zbiorem cech samego Boga, Stwórcy. Poza Jego mocą cudotwórczego działania, ujmuje takie cechy, jak miłość, mądrość i sprawiedliwość. Idealne posługiwanie się nimi, to doskonałość i zarazem świętość. Kolejność, w jakiej wyliczyłem te cechy nie odpowiada ich ważności, a jedynie niedoskonałości zapisu, bo w końcu od czegoś trzeba zacząć i na czymś skończyć. Istotą działania Bożego jest jednak nie pomijanie żadnej z nich. Wyjątkiem jest to, kiedy z mądrej miłości Bóg ocenia sprawiedliwie i nie okazuje od razu swej mocy. Wobec ludzi pierwszy raz Bóg okazał się takim, kiedy ci zgrzeszyli nieposłuszeństwem i brakiem zaufania. Czy Bóg im to wybaczył? Nie, bo co zapowiedział, to się spełniło. Po długim czasie, ale i tak zmarli. Dodam jeszcze, że dokładnie w tysiącletnim dniu, bo dla Boga dzień, to jak dla nas tysiąc lat. Zwłoka w wykonaniu wyroku była okazaniem miłości i sprawiedliwości ich potomstwu. Inaczej poniosłoby konsekwencje grzechu swych rodziców, mimo że nie miało żadnego wpływu na popełnienie go. W naturalny jednak sposób odziedziczyło po swych rodzicach skłonność do grzeszenia. Prawo Mojżeszowe pokazało w czym to grzeszenie się objawiało.
Żeby nie wejść świadomie w strefę grzechu przeciwko świętemu duchowi Bożemu trzeba zawsze mieć się na baczności i nie bagatelizować tego, co nam mówi sumienie na ten temat. To ono przecież powinno być głównym dopingiem do zdobywania wiedzy na temat Boga i Jego wymagań wobec swych stworzeń. To ono też posiłkując się tą wiedzą zżyma się, kiedy popełnimy coś wbrew. To właśnie ono, po takim błędzie, nakłania do szczególnego zwrócenia uwagi, by po raz wtóry tego nie zrobić.
Jeżeli zaczynamy świadomie ignorować jego głos i stawiać mu przeszkody nieprawdziwymi argumentami, wtedy prawdopodobnie zaczyna otaczać nas śmiercionośna sfera grzechu przeciwko duchowi świętemu.

Ostatnio edytowano 17 października 2007, o 08:02 przez kwidzownik, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 07:58 
Przyjaciel forum

Nie musisz dwa razy powtarzać, w szkole byłem prymasem :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 08:04 

Przy wysyłaniu wyskoczył komunikat o błędzie, więc powtórzyłem wysyłkę i pojawiły się dwa te same posty. A ty musiałeś zaraz to zauważyć i przypieczętować. :-P :-D

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 08:13 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
A ty musiałeś zaraz to zauważyć i przypieczętować.

Bo jakoś się dziwnie do Ciebie przywiązałem :grinka: :grinka: :grinka:
PS.jak masz komunikat to tylko przeładuj stronkę "reload" albo inaczej zależy od przeglądarki :570:

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 08:44 

kwidzownik, Toć ja przecie o tym mówię, tylko trochę prościej niż TY.

Ale Bóg jest Miłosierny. Gdybyśmy w to nie wierzyli, to też byłby grzech. :smile:

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 08:48 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Gdybyśmy w to nie wierzyli, to też byłby grzech.

Nie nie mógłby to być grzech, z tej przyczyny że pojęcie grzechu występuje u ludzi wierzących.
Ateista nie grzeszy najwyżej narusza przepisy kodeksu prawa obowiązującego na danym terytorium. :-P

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 08:50 

kama napisał(a):
Toć ja przecie o tym mówię, tylko trochę prościej niż TY

Widzę, ale korzystam z okazji, żeby precyzować temat. Można np. postawić parę punktów na okręgu i twierdzić, że się go koreśliło, ale nie ma to, jak opisać go wzorem i wszystko jasne. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 08:54 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
jak opisać go wzorem

Też ciężko, jako że jeden z elementów wzoru nie jest ułamkiem skończonym, więc zachodzi konieczność większych lub mniejszych przybliżeń :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2007, o 08:54 

Darek napisał(a):
Ateista nie grzeszy

Darku, grzeszy. Przecież prawo twierdzi, że jego nieznajomość nie zwalnia od odpowiedzialności za nieprzestrzeganie. :-D
Darek napisał(a):
zachodzi konieczność większych lub mniejszych przybliżeń

Jak się ma gruby grafit w ołówku, to z dokładnością jeszcze gorzej. Ja myślałem jednak o tym wzorze z kwadratowymi parametrami wartości na osiach. :grin:

Ostatnio edytowano 17 października 2007, o 09:01 przez kwidzownik, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1