Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, o 20:45 
Przyjaciel forum

KrzychG napisał(a):
tylko nie podano gdzie

Jak to gdzie do laski marszałkowskiej :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 17:41 

Temat wraca jak bumerang.
Było dużo ciszej przez jakiś okres czasu. W niedzielę nie było nagłośnienia mszy o godz 8.00. Zaczynali się rozkręcać po 9-tej. To już coś. Kościółek dał ludziom pospać. Łaskawcy ;-)
Ale od pewnego czasu znów się nakręcają. Msze w ciągu dnia obowiązkowo z nagłośnieniem. Szczerze mówiąc, to taki debilizm na prawdę zaczyna ludzi w......ć. Czy to państwo PiS jest normalne? Bo jak dla mnie to takich oszołomów (czytaj:proboszczów) to powinno się izolować. Żeby nie krzywdzili ludzi. I tak już nieźle dostajemy w tyłek.
Czy nie ma już więcej odważnych do przecistawienia sie temu dyktatowi? W końcu pracujemy dla siebie, czy dla koscioła???

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 17:44 
Przyjaciel forum

jerbro napisał(a):
Czy nie ma już więcej odważnych do przecistawienia sie temu dyktatowi?

Wyraźnie widzę że chcesz odwiedzin porannych, chłopaków z ABW :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 22:05 

jerbro napisał(a):
Msze w ciągu dnia obowiązkowo z nagłośnieniem.

Na to jest przepis zawarty w Konstytucji:
Rozdział II
WOLNOŚCI, PRAWA I OBOWIĄZKI CZŁOWIEKA I OBYWATELA
Art. 53.
6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nie uczestniczenia w praktykach religijnych.

W przypadku praktyk religijnych tego kościoła wystarczy bierne przysłuchiwanie się mszy, by być jej uczestnikiem. W tym zrozumieniu zagadnienia publiczne nagłaśnianie mszy jest zmuszaniem do uczestniczenia w niej przypadkowych słuchaczy. Tym bardziej ma ten charakter nagłaśnianie mszą sąsiednich prywatnych posesji. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 22:11 

Nie chcę kolejnych głąbów w moim sąsiedztwie. Chcę spokoju. :571: Nie chcę finansować uczelni koscielnych. Nie chcę płacić ubezpieczenia księży. Nie chcę utrzymywać tego towarzystwa. Czy za wiele wymagam. :?:

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 22:13 
Przyjaciel forum

jerbro napisał(a):
Czy za wiele wymagam.

Chyba będziesz musiał wyjechać na Kajmany albo jakie Aleuty :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 22:17 

Nieee, ja tu zostane. Księżulo przybył po mnie. Więc mnie przysługuje prawo zasiedzenia, a jemu tylko prawo PiS-u, które powoli sie kończy. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 22:21 

jerbro napisał(a):
Nie chcę kolejnych głąbów w moim sąsiedztwie.

Może trafisz na takie warunki gdzieś za kołem podbiegunowym, ale nie jestem pewien. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2007, o 22:29 

Za kołem podbiegunowym rządzą Pingwiny. To chyba mądrzejsze stworzenia od PiS-u i purpurowej reszty. Może warto wejść z nimi w komitywe.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2007, o 07:37 

Podobne, ale jakże inne. I potrafią trzymać pion. :grin: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2007, o 15:17 

jerbo chyba nie zdołuje cię za bardzo jak "uprzejmie doniosę", że proboszcz ma zamontowaną kamerę (na rachunek miejski - a jakże :twisted: ) na wieży kościelnej. teraz będzie mógł jeszcze obserwować jak mu pięścią wygrażasz.
okazuje się że nie tylko fonia ale i obraz zaczyna być we władaniu kościelnego. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2007, o 19:36 
Przyjaciel forum

krzychu napisał(a):
na rachunek miejski - a jakże

a co to znaczy :?: kto i co obserwuje z tej kamery, bo chyba nie proboszcz grożących mu parafian :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2007, o 20:04 

Moim skromnym zdaniem zainstalowanie głośników pierwotnie miało służyć tym owieczkom,które nie zdołały dostać się do wnętrza budynku w czasie np.pasterki.
W porządku.A,że apetyt rośnie w miarę jedzenia,to mamy obecną sytuację.
Choć mnie to osobiście nie dotyczy(odległość),to szczerze kibicuję Ci, jerbro.

Tytuł: W Kunowie i w Munster.
PostNapisane: 6 grudnia 2007, o 19:36 
A w Kunowie Kiedy ranne wstają zorze ? O 6.00! Wtedy to z kościelnej wieży rozlega się donośnie ta melodia budząc tych, co wstają z zorzami, jak i wszystkich innych, którzy nie muszą i nie chcą wstawać o tej porze. Więc ci ostatni, ponieważ nie mają lokalnego Forum, z którego mogliby wysyłać w kosmos swoje protesty, lub po prostu netowym obyczajem zbluzgać księdza proboszcza fundującego im te poranne hałasy, zmówili się i podali go do sądu o zakłócanie spokoju. Sąd wziął i umorzył sprawę, ale na tym nie koniec. Iluś tam odważniejszych parafian podało ks. proboszcza do sądu ponownie, tym razem z powództwa cywilnego, gdzie sądowi już nie przyjdzie tak łatwo się wymigać przed wydaniem konkretnego werdyktu. Pod motywacją pozwu, uzasadnionego kokafonią dźwięków i kiczowatością muzyczną odtwarzanego zbyt głośno utworu sam bym się chętnie podpisał, gdybym miał tego doświadczać codziennie o zorzy.

A w Munster, gdy nie tak dawno byłem i zwiedzałem to piękne miasto, po którym oprowadzała mnie mieszkająca tam znajoma, spotkała mnie przygoda, która w oka mgnieniu przeniosła mnie stamtąd do odległego Kwidzyna. W odległości ok. 150 m od Katedry nagle posypał się z nieba łomot przypominający nalot alianckich bombowców, które odwiedzały to miasto w 1944. Nie przygotowani na to trwaliśmy w szoku porażeni koncertem iluś tam olbrzymich dzwonów z wieży katedralnej.
Nasza przewodniczka mówiła, że odbywa się to regularnie ileś tam razy w świątek, w piątek i w niedzielę. Sama mieszka niedaleko i ledwo to wytrzymuje, ale mówi, że musi. Podobno szokuje to już tylko przyjezdnych.
Zatykaliśmy sobie uszy, czekając aż to się skończy, a ja ni stąd, ni zowąd i nie wiedzieć czemu, błądziłem w tym momencie wyobraźnią po ulicy Polnej w odległym Kwidzynie.
I pomyśleć, że w tym zdecydowanie protestanckim mieście „zakłócenia spokoju”, bezkarnie i notorycznie dokonuje przeor świątyni katolickiej mniejszości.
Ta forumowa wycieczka, która będzie jechała do Celle przez Munster, by zobaczyć po drodze polecane przez Martina „Panzermuseum” oraz polecane teraz przeze mnie „Muzeum Zachodniopruskie” z wieloma około-kwidzyńskimi pamiatkami, niech się zaopatrzy w solidne stopery by chronić swe delikatne słowiańskie uszy.

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 10:20 

W dalekiej Australii w kościołach, które posiadają dzwonnice montuje się urządzenia audio. Nie po to, aby wzmocnić siłę dzwonów, a tylko po to, aby zastąpić zbyt głośny i donośny dźwięk i dostosować jego siłę do ilości decybeli podanych w rozporządzeniu magistratu. Przekroczenie dopuszczalnego hałasu jest po prostu naruszeniem prawa. Nic to, ze to dzwon kościelny.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1