Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 13:47 

chester napisał(a):
Cytat z jego wypowiedzi (chwali kwidzyniaków):
" ...Wprawdzie Kwidzyn nie jest dużym miastem, ale mieszkający tu ludzie mają wielkomiejską mentalność, są otwarci na nowe doświadczenia. Mają wiedzę i chcą ją dalej wzbogacać, dbając przy tym zarówno o rozwój materialny jak i duchowny..."

Zdaje się pan naiwny i nieświadomy. Otóż wielkim bólem Kwidzyniaków jest to, że właśnie nie są otwarci na nowości. I przyjmują się one tutaj z ogromnymi trudnościami. Jest dla mnie zadziwiające dlaczego ludzie z Kwidzyna jeżdzą na zakupy do Gdańska zamiast robić je tutaj. Zwróćcie uwagę ile w ostatnich latach pojawiło się nowych sklepów i marek ciuchów, gadżetów i ile szybko zostało zlikwidowane. Dopiero w ostanim roku powstały te nowe "centra handlowe". Ale co z tego, przykre to ale nie wróżę im długiej bytności. Kwidzyn jest bogatym miastem, mieszkańcy też biedni nie są, wyjaśnijcie ten fenomen po co wywożą pieniądze stąd? Nawet pewnie nie zdajecie sobie sprawy jak jest opinia w Grudziądzu. Stamtąd ludzie przyjeżdżają właśnie do nas na zakupy. Jest jakaś dziwna mania, że tu kupuje się tylko artykuły podstawowe, a już po buty "trzeba jechać". Gdyby Kwidzyniacy chcieli nowości z całą pewnością sklepy i knajpki by się rozwijały. Ostanio zauważyłem, że został zlikwidowany sklep conversa przy deptaku. I czemu?

Podsumowując mam nadzieję, że się pan winiarz nie przliczy i będzie fajna knajpka.

g@rczek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 14:28 

garczek napisał(a):
dlaczego ludzie z Kwidzyna jeżdzą na zakupy do Gdańska zamiast robić je tutaj
- choćby ze względu na cenę garczek. Przykład z ostatniego weekendu - byłam na zakupach w Toruniu po kurtkę dla córki. Marka taka sama jak w Kwidzynie - tu 200 zł. W Toruniu za tę samą kurtkę + bluzkę 160... Jeśli nastawisz się na większe zakupy rachunek jest prosty ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 14:36 
Przyjaciel forum

garczek napisał(a):
Jest dla mnie zadziwiające dlaczego ludzie z Kwidzyna jeżdzą na zakupy do Gdańska zamiast robić je tutaj.

1. Może dlatego, że wybór jest większy,
2. Może dlatego, że w naszych sklepach jak chcesz coś kupić to możesz to najczęściej zobaczyć tylko w katalogu a jak już jest to dla przykładu tylko dwa rozmiary,
3. Może dlatego, że kwidzyńscy handlarze nie robią wyprzedaży posezonowych,
4. Może dlatego, że Gdańsk jest całkiem ładny i warto czasami pójść na spacer po starówce,
5. Może dlatego, że w jednym wielkim centrum handlowym można kupić praktycznie wszystko, a u nas trzeba zwidzić całe miasto,
6. A odnosząc się do podanego przykładu sklepu Converse to dlatego, że czasami cena butów kupionych w Gdańsku razem z biletami wychodziła niżej niż u nas,
7. Może również dlatego, że bywa się tam z innych powodów i przy okazji można wskoczyć na małe zakupy w którymś z centrów (wiem z doświadczenia, że zawsze jakieś centrum jest po drodze),
7. A ostatni powód jaki przychodzi mi do głowy to zwykła ludzka mentalność i przyzwyaczjenie do wyjazdów na zakupy - bo u nas to nic nie ma :smile: .

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 15:22 
Przyjaciel forum

Ilość i jakość towaru jest uwarunkowana, ilością (i jakością) potencjalnych klientów.
Handlowiec, choćby najbardziej chciał, nie może sobie pozwolić na sprowadzanie towaru,
którego będzie miał małą szansę sprzedać. W dużych miastach, przy dużej rotacji
potencjalnych nabywców - jest to łatwiejsze.

Ja mogę mieć w swych sklepach każdy towar, który jest produkowany na świecie i jego cena
(ze względu na mniejszy koszt utrzymania lokalu) będzie dużo tańsza niż w dużym mieście.
Niestety, muszę posiadać minimum przekonania, że ktoś z miejscowych go kupi. Przez kilka lat
posiadałem w ofercie towar, który przekraczał możliwości portfelowe Kwidzyniaków,
musiałem się z tej działalności charytatywnej wycofać.

Chcieliśmy mieć w Kwidzynie Empik i mamy, ale nie wiadomo czy na stałe. Obroty są za małe
by utrzymać punkt a przecież wszystkie ceny w tych punktach są takie same.

Zamawianie towaru pod potrzebę danego klienta jest najnormalniejszą i prawidłową
praktyką, szczególnie w asortymencie technicznym (w ciuchach - mniej). Obecnie świat
produkuje tak olbrzymią ilość asortymentu, że nie ma możliwości by cały stał na półkach.
Ważnym jest by sklep potrafił i miał możliwości sprowadzić szybko i rzetelnie dany towar.

Dawniej, gdy sam stałem za ladą, to niejednokrotnie, po rozmowie z klientem -
proponowałem mu by teraz nic nie kupował bo wyczuwam jego potrzeby i za tydzień
otrzyma u mnie towar, który będzie jego marzeniem.

Niestety, mamy tu klasyczną kwadraturę koła. Klienci jadą do dużego miasta, bo tam jest większy
asortyment, więc handlowcy kwidzyńscy muszą ograniczać swój, by utrzymać się na rynku.

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 15:28 

"bo u nas nic nie ma"

nowy sklep->nie ma popytu->ceny rosną->jeżdzimy po tańsze->likwidują sklepy
i tak w kółko
zostają starzy wyjadacze

wolałbym jednak mieć ten wybór tu, a wydaje mi się że podeście "bo u nas nic nie ma" jest przyczyną takiej sytuacji

zgadzam się z oki, że sytuacja handlowców jest lipna, klienci w Kwidzynie baaardzo wolno przekonuja się do nowości,
np. jak w jakimś punkcie miasta był mięsny i ktoś na to miejsco zrobił dajmy na to sklep z butami, to przynajmniej 3 razy dziennie będzie ktoś przychodził kupić pasztetową.
a po takie same buty i tak pojadą ludzie do Gdańska, nawet nie sprawdzą bo tam był mięsny

wkurza mnie to bo musiałem przez taką mentalność zlikwidować sklepik, w tym samym miejscu były już chyba ze 3 różne inne i nic się nie przyjęło, cały czas ktoś przychodził po kurczaki..

po prostu na tym rynku nie opłaca się handlowcom wprowadzać czegoś nowego bo nie ma zbytu. zaczęcie nowego interesu też jest ryzykowne. przypominjcie sobie ile znanych producentów ubrań się przewinęło.

w ostanim okresie tylko sklepy typu kaufland/hyper.. mają jakiś tam ruch, bo po masło się nie opłaca jechać gdzieś dalej, chociaż znam i takich

i po co?

g@rczek

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2007, o 23:28 

oki44 napisał(a):
Chcieliśmy mieć w Kwidzynie Empik i mamy, ale nie wiadomo czy na stałe. Obroty są za małe
by utrzymać punkt a przecież wszystkie ceny w tych punktach są takie same.

Skąd Ty niby wiesz jakie są obroty w kwidzyńskim salonie? Pracujesz tam? Nie, prawda? Więc bardzo proszę byś nie opowiadał ludziom rzeczy, o których nie masz za bardzo pojęcia. EMPiK ma się coraz lepiej - nie ma powodów do paniki. Mogę Was zapewnić, że na dzień dzisiejszy EMPiK będzie i nikt nie myśli o jego zamknięciu - a co do przyszłości to zobaczymy. Dodam jeszcze, że EMPiK będzie też w Malborku i Grudziądzu. Docelowo EMPiK ma być obecny w mniejszych miastach (ale nie będę już tu wchodził w szczegóły)

Ostatnio po Kwidzynie ktoś rozgłasza dziwne plotki o rzekomym zamknięciu salonu, co jest wielką nieprawdą. Zastanawia mnie skąd to się bierze. Nie wierzcie w to! Więcej optymizmu i wiary w sukces.

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, o 00:15 

Verdan napisał(a):
ktoś rozgłasza dziwne plotki o rzekomym zamknięciu salonu,

ja pierwsze slysze

ciesze sie ze empik ma zostac, gdyby nie ochroniarze sklep bylby na "szóstkę"

Verdan napisał(a):
Skąd Ty niby wiesz jakie są obroty w kwidzyńskim salonie?

oj... pewnie wie :-D

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, o 16:37 

zgadzam sie całkowicie co do ochroniarzy :grinka: chłopaki czasami za bardzo wczuwają sie w misje i nie dają ci na dłuższą chwile poczuć zbyt dużej swobody, a wiadomo ze przyjemnością jest spędzenie w tym sklepie przynajmniej 15 min zanim dokona sie wyboru i zakupu. Lepsza byłaby niewidzialna ochrona jak u naszego premiera :wink:

Strefa czasowa: UTC + 1