Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2007, o 07:39 
Przyjaciel forum

Myślę, że czas Twojego "blogu", na tym forum, chyli się ku upadkowi, bo po cóż pisać, skoro wszyscy zaczynają to ignorować. ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2007, o 16:01 

drosik napisał(a):
Myślę, że czas Twojego "blogu", na tym forum, chyli się ku upadkowi, bo po cóż pisać, skoro wszyscy zaczynają to ignorować. ;)

Drosik. Po pierwsze: mój czas na tym forum, przynajmniej w tym temacie, nie chyli się ku upadkowi, bo mam jeszcze wiele zagadnień w tym temacie do zaproponowania. Jedno z nich, które chciałem w pierwszej kolejności przedstawić, to Szkodliwość palenia papierosów w biblijnym aspekcie.
Po drugie: o tym, czy ten temat jest ignorowany, czy nie, świadczy ilość wyświetleń, śmiem twierdzić, że chyba najwyższa w tak krótkim czasie na tym forum, bo osiągnęła już liczbę 9400.
Po trzecie: wobec tak licznego zainteresowania tym tematem (nie wnikam, czy z negatywnym, czy pozytywnym nastawieniem), brak rzeczowych, krytycznych wypowiedzi dowodzi jego bezproblemowości i oczywistości.
Po czwarte: jedynym problemem dla nielicznej świty tu rezydującej jest samo istnienie tego tematu. Ci dziwni ludzie, nie odważywszy się na polemizowanie z meritum tematu, stara się już od dłuższego czasu, sposobem wziętym z totalitarnych metod, wyprowadzić mnie z równowagi, bym jakimiś gwałtowniejszymi wypowiedziami dał powód do zamknięcia mi możliwości czynnego udziału w forum.
Nie będzie po piąte, bo mielibyście powód.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2007, o 16:27 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Szkodliwość palenia papierosów w biblijnym aspekcie

to może być ciekawe co biblia mówi o paleniu papierosów, zważywszy na fakt, że papierosy to wynalazek raczej nowoczesny to z chęcią poczytam.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2007, o 18:09 
Przyjaciel forum

Czesc,
kwidzownik napisał(a):
Po drugie: o tym, czy ten temat jest ignorowany, czy nie, świadczy ilość wyświetleń, śmiem twierdzić, że chyba najwyższa w tak krótkim czasie na tym forum, bo osiągnęła już liczbę 9400.

Tu bym sie tak nie zapedzal ja np. odklikuje (czyli ukazuje sie jako odslona) Twoj temat bo nie lubie miec nieczytanych postow. Nie ignoruje, bo bardzo mi sie podobaja niektore polemiki. Co jakis czas ktos nie wytrzyma i cos odpisze. Bywa zabawnie :-D

kwidzownik napisał(a):
Po trzecie: wobec tak licznego zainteresowania tym tematem (nie wnikam, czy z negatywnym, czy pozytywnym nastawieniem), brak rzeczowych, krytycznych wypowiedzi dowodzi jego bezproblemowości i oczywistości.

Przykro mi ale tu tez nie powinienes byc tak do konca pewny. Ja na przyklad nie mam czasu, ani checi z Toba dyskutowac w tym temacie. Nie powinienes tego moim zdaniem odczytywac jako mojej zgody i akceptacji a tym bardziej odczytywac braku odzewu jako dowodzenie czegokolwiek.
Co do pkt.4 to mam nadzieje ze nie uznasz mnie za jednego z tych "dziwnych ludzi", bo dla mnie nie jest problemem istnienie tego tematu. Nie byloby dla mnie tez istnienie wydzielonych watkow dla innych wiar.
A teraz PAX, wyluzuj i pisz swoje :-D , tylko nie odczytuj braku odzewu jako akceptracji bo w tym przypadku mozesz sie mylic.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2007, o 20:26 

kwidzownik napisał(a):
o tym, czy ten temat jest ignorowany, czy nie, świadczy ilość wyświetleń, śmiem twierdzić, że chyba najwyższa w tak krótkim czasie na tym forum, bo osiągnęła już liczbę 9400.

Przyznaję, że w tej liczbie są moje odsłony choć nie przebrnąłem przez ani jeden Twój post. Otwieram to i sprawdzam, czy ktoś nie łamie regulaminu a przyznam, że temat religii (zwłaszcza ten tutaj) jest potencjalnym ogniskiem zapalnym. Wcześniej traktowałem ten temat jak swego rodzaju folklor i zaglądałem tu z ciekawości. Od dawna jednak już tak nie jest. Nie mam zamiaru podejmować dyskusji ani tu ani w trakcie ulicznych i domowych wizyt głosicieli ŚJ. Jeśli jednak chcesz ... to pisz. Wszyscy tu robimy coś ku jakiejś/czyjejś chwale. Nie łudź sie jednak, że liczba 9400 czy jakakolwiek inna, jest czy będzie wskaźnikiem zainteresowania tematem. Dopóty będziesz cieszył się wzrostem odwiedzin, dopóki będziesz pisał a Twoje posty będą zalegały w "nieprzeczytanych". Mam zatem prośbę do wszystkich, których temat nie interesuje by dodali go do ignorowanych tematów, aby niepotrzebnie nie generować odwiedzin, które mogą zostać odczytane jako zainteresowanie tematem.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2007, o 21:44 

Ponieważ liczba 9400 wyświetleń kwalifikuje ten temat do nieprzeczytanych, wnioskuję, ku uciesze wszystkich wrogów Świadków Jehowy, by usunąć go z tego forum.
Powtarzam jeszcze raz i czynię tę wypowiedź miarodajną do mojej woli.

Proszę administratorów tej witryny o usunięcie tematu: Religia wg Kwidzownika, z tutejszego forum.

Andrzej Zbigniew Melkowski - kwidzownik

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2007, o 22:07 

kwidzownik napisał(a):
wnioskuję, ku uciesze wszystkich wrogów Świadków Jehowy

wrogów? Nie przecieniasz nas? Religia ŚJ jest mi równie obojętna jak inne wyznania, nie wyłączając "jedynej słusznej" :roll: co nie znaczy że nie zadaję pytań z czystej ciekawości :roll:
Wybacz, lecz nie rób z siebie forumowego męczennika, jesteś inteligentym człowiekiem jak do tej pory mającym odpowiedź na każdy zarzut czy zadane pytanie i tak po prostu się poddajesz?

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, o 05:35 

No widzisz, Małgoś, nawet tę moja jednoznaczną prośbę potraktowałaś z niedowierzaniem. Nie mam zamiaru tu robić za jarmarczną papugę ku ciekawości gawiedzi. Ponawiam prośbę o usunięcie z forum tematu: Religia wg Kwidzownika.

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, o 17:51 

Nie bylo mnie troche, jak smiesz "ludzka istoto" tak do mnie gadac?Szanujcie staruszki, tez nimi bedziecie ;) ;) ;)
baj, baj

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, o 19:26 

A ja sie nie zgadzam. Temat umrze wtedy gdy zabraknie zainteresowanych a nie kiedy Ty jako podstawowy zainteresowany sobie zażyczysz. Nie jest to twój watek, aczkolwiek Ciebie dotyczy i od Ciebie się wywodzi. Jeśli chodzi o odwiedziny to myślę, że przynajmniej 1/4 jest twoim udziałem sugerując się statystyką postów (tak pobieżnie). Osobiście nie zignoruję nigdy tego topika, interesują mnie nie tylko twoje ale i i innych osób wypowiedzi w tej dziedzinie. Jeśli chcesz zamknięcia tego wątku to tylko Ty sam jesteś w stanie to zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, o 19:45 

Tosia napisał(a):
jak smiesz "ludzka istoto" tak do mnie gadac?Szanujcie staruszki, tez nimi bedziecie

Tosia napisał(a):
A ten dalej bije "piane", do kogo Ty gadasz?

3. Każdy użytkownik forum powinien starać się traktować innych uczestników dyskusji tak samo, jak sam chciałby być traktowany. Oczekując szacunku, pamiętajmy o okazywaniu go innym.

Trochę krytycyzmu. Tutaj damski szowinizm salonowy nie skutkuje, tym bardziej, że już raz mnie usiłowałaś wodzić za nos. Może coś takiego byłoby możliwe, ale przy jakimś stopniu zażyłości, a ty jesteś mi kompletnie obca i jeszcze jakieś docinki. Wiekiem się nie zasłaniaj, bo zadyszki tu nie można dostać, nawet wirtualnej. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, o 23:37 

kwidzownik napisał(a):
Na poglądy o istocie ducha mają poważny wpływ ograniczenia w ludzkich możliwościach.

W wolnej chwili chciał bym powrócić do tematu o Duchu Świętym - Kwidzowniku, twoje negowanie osobowości Ducha Świętego na gruncie biblijnym jest bezpodstawne, teologicznie błędne, dodam więcej, etycznie bluźniercze.

Istnieje mnóstwo wypowiedzi trynitarnych potwierdzających Trójcę Świętą (przytoczę jedynie nam bardzo znane Mt. 28:19). W nawiasie - będę cytował tylko nieliczne, by nie popaść w ten nam dobrze znany problem zwięzłowości. Mamy też wystarczająco wyrażeń pluralistyczych - Gen. 1:1 (w oryginale). No i oczywiście wszystkie wydarzenia z ingerencją Ducha Świętego (np. Łk. 1:35).

Myślę jednak, że nie uzyskamy tutaj żadnego konsensu, więc nie musisz dalej atakować herezyjnie Tajemnicy Trójcy Świętej.
To, że Biblia często określa Ducha Świętego słowem duch jako żywioł (np. ruach) prowadzi u was ewidentnie do błędnego wyobrażenia dotyczącego osoby nazwanej tym mianem. Aniołowie a nawet sam Bóg zostali nazwani duchami (sam to przytaczasz), co wcale nic nie świadczy o ich osobowości.

Powiem więcej - podane przez ciebie argumenty już dawno nie wytrzymały krytyki logiczno-skrypturystycznej. Oparte są na prymitywnym sposobie myślenia religijnego i teologicznego a nawet wugaryzują to ważne zagadnienie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, o 09:02 

Peterek74 napisał(a):
Myślę jednak, że nie uzyskamy tutaj żadnego konsensu, więc nie musisz dalej atakować herezyjnie Tajemnicy Trójcy Świętej.

To znaczy, że nie muszę ci odpowiedzieć na tę krytyczną opinię o moim poglądzie na istotę ducha świętego?
Peterek74 napisał(a):
Oparte są na prymitywnym sposobie myślenia religijnego i teologicznego a nawet wugaryzują to ważne zagadnienie.

A to obraźliwe stwierdzenie pominąć milczeniem?

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, o 14:26 

Dawno tu nie zaglądałam, a tu taka dyskuja,

nawet Kwidzownik prosi aby usunięto temat Religia wg Kwidzownika.

Ciekawe.

No cóż mogę napisać. Chyba dyskusja mówi sama za siebie.
kwidzownik napisał(a):
ku uciesze wszystkich wrogów Świadków Jehowy, by usunąć go z tego forum.
.

Nie wiem Kwidzowniku dlaczego tych którzy mają inne poglądy niż Twoje oceniasz jako wrogów. Myślę , że nikt nie jest tutaj Twoim wrogiem, nikt z ludzi, którzy nie chcą rozmawiać ze ŚJ nie jest dla nich wrogiem.
Owszem, możemy tutaj na forum powymieniać poglądy, nie rozumiem tylko dlaczego ta wymiana stała się aż tak agresywna?
I wiesz, dlaczego inni traktują Twoją wiarę jako sektę? myślę ,że min. dlatego , że masz taki a nie inny sposób wypowiedzi, sposób przesłania, zatwardziałość w swoich przekonaniach, poza tym łatwo trafiacie do ludzi bardziej wrażliwych i podatnych, właśnie oni Was słuchają.

Co do wiary to jedno jest pewne - Jest Jeden BÓG.
Wiem, że Bóg nas kocha, mnie Ciebie, nas Wszystkich. Bóg osądzi nas po swojemu, bowiem dla Boga to co dla nas dobre, dla Niego może okazać się zupełnie innym. Starajmy się nie oceniać innych, abyśmy i my nie byli sądzeni przez Boga.
Co do Biblii to istnieją różne interpretacje, stąd te rozbieżności. Jednak Pan Jezus w którego wierzysz Ty i ja i inni na tym forum, przyniósł nam jedno przykazanie,
Przykazanie Miłości, Bóg jest przecież największą Miłością.
A czym jest Miłość ,Biblia jasno wyjaśnia.

1 List do Koryntian 13

Hymn o miłości

1 Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący.

2 Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym.

3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał.

4 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą;

5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego;

6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą.

7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma.

8 Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie.

9 Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy.

10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe.

11 Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce.

12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany .

13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość.

Rozpisałam się, wiem, ;)

Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, o 15:11 
Przyjaciel forum

kama napisał(a):
I wiesz, dlaczego inni traktują Twoją wiarę jako sektę?

tzn którzy :?: :?:

kama napisał(a):
Starajmy się nie oceniać innych, abyśmy i my nie byli sądzeni przez Boga.

no przecież właśnie przez Boga będziemy sądzeni :roll: :roll:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1