Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 20:03 

oki44 napisał(a):
e-kwidzyniacy mogli by zgłosić jakieś swoje preferencje w stosunku do tych wypraw

Oki, z całym szacunkiem, ale jak mam zgłaszać swoje preferencje skoro byłem tylko raz w życiu na spływie i to na Twoje zaproszenie. Nie znam zagadnienia i wszystko co zapropunujesz w swoim projekcie uważam za zasadne. Sam, z tego co mi wiadomo, wielokrotnie wykazałeś się kunsztem organizacji tego typu przedsięwzięć oraz masz w swoich szeregach konkretnych fachowców.
Chyba, że wśród użytkowników naszego forum również są fachowcy, którzy to mogliby coś zasugerować (wiem, że są - co wynika z postów tegoż tematu, ale czy chcą coś wnieść lub przedyskutować to juz inna sprawa).

Ja w każdym bądź razie chcę, abyś zawsze mial na uwadze moją osobę przy tego typu imprezach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, o 20:33 

jarekm napisał(a):
Nie wiem czemu nie było odzewu

bo widzisz... to trzeba lubic, popieram Wasze działania i jestem z Wami sercem i duszą ale po prostu nie interesują mnie kajaki i już, co nie znaczy że inni mają milczec i czekac co z tego wyniknie. Zgłaszac mi się tu e-kwidzyniacy :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 8 grudnia 2007, o 01:28 

Zgłaszam się i informuję, że ze względu na stan Mamby odpadamy z przyszłorocznych wypraw. Chyba, że jakoś koniec sierpnia, pocz. września wybrałbym się na łatwą traskę z Olusią. Może to jest pomysł? Wyprawa, na którą można zabrać dzieciaczki 6-10 letnie, czyli łatwa trasa bez przenosek, mająca na celu oswojenie dzieci z wodą i sprzętem. Rodzic wiosłuje, dziecko podziwia (starsze też mogą wiosłować). Przy okazji przystanki z pogadanką przyrodniczą dla dzieci i końcowy postój z ogniskiem. Całość dopasowana do tandemów dziecko - rodzic. Fajnie by było. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 9 grudnia 2007, o 00:51 
chętnie wybrałbym się z moją połówką! kiedy pierwsze terminy?

Tytuł:
PostNapisane: 9 grudnia 2007, o 04:09 
Przyjaciel forum

Spokojnie. Pierwsze terminy to wiosna 2008 :-D
Jak będę robił spływ to zgłoszę na forum.

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2007, o 20:22 

oki44 napisał(a):
To nie tak. To ja w przeciągu dwóch tygodni muszę napisać projekty wypraw i złożyć je w konkursie Miasta.

Mam nadzieję oki, że nie poczujesz się dotknięty kiedy napiszę kilka porcellusowych dywagacji w temacie pomysłów projektów.

Zacznę od tego, że znam tylko jednego człowieka, który może o sobie powiedzieć, iż przepłynął całą Liwę (pomijając parokilometrowy niespławny odcinek "źródłowy".
Warto by zastanowić się nad spływem "Wielka Sztafeta - Liwa 2008", której celem byłoby pokonanie ponad stu kilometrów rzeki przez kilka ekip jednak w jednym odcinku czasowym na zasadzie "ludzie się zmieniają a kajaki płyną dalej".
Początkowy odcinek rzeki byłby bardzo trudny ale możliwy do pokonania przez doświadczone osady i zapewne atrakcyjny dla tych dla których pływanie na odcinku Prabuty - Brokowo może już wydawać się trochę nużące.
Na odcinkach znanych, osady mogli by stanowić nowicjusze dla, których udział w takiej sztafecie byłby bardzo nobilitujący.
Cała "Operacja Sztafeta" wymagałaby sprytnych rozwiązań logistycznych ale jest jak najbardziej wykonalna.
Oczywiście jest to tylko szkielet pomysłu wymagający dobrego dopracowania.

Drugim moim pomysłem jest wieloetapowy rajd rowerowy, podczas którego można by odwiedzić wszystkie miejsca udokumentowanych miejsc, w których zbudowano wiatraki i udokumentowanie ich. W tym miejscu widzę dużą rolę forum, na którym znalazłoby się wiele osób mogących opracować pełną listę obiektów i służących wsparciem dobrego sprzętu GPS do lokalizacji. (Zamiast wiatraków mogłyby być cmentarze ale jak znam życie mogłoby to nie być dobrze widziane przez pewne "miejskie kręgi').

Zapraszam do dyskusji i przepraszam za marny styl tego posta ale jak mawiał Imć Onufry wspomogłem oleum "co by koncept nie wysechł" :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2007, o 23:28 
Przyjaciel forum

Porcellus, wszystkie Twoje pomysły są przednie tylko...
Kajaki: musiał bym się umawiać z Opacianem i ew jedną kajakarką.
Ja miałem na myśli, że uczestnicy e-kwidzyn chcieli by aby zrobić jakąś imprezę
dla nich ale widzę, że jeszcze muszę pojedynczo przez kilka lat ich pozachęcać.

Mi się marzy sklasyfikowanie i udrożnienie odcinka Liwy Górki - pod zamkiem.

Rowerki: na razie są dwa pomysły historyczne - szwedzki i kamieni Wilhelma.
Pomysł wiatrakowy jest dobry, ale trudny, bo wymagający wielu wypraw.
Tyle mamony Miasto nie da.

Widzisz, ja nie pisałem, że nie mam pomysłów.
Myślałem że wciągnę w to grupę e-kwidzyniaków.

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, o 10:10 

oki44 napisał(a):
Kajaki: musiał bym się umawiać z Opacianem i ew jedną kajakarką.

Zastanawia mnie, skąd przekonanie, że górna Liwa jest taka trudna, iż tylko Opacian i jak mniemam pewna mieszkanka Malborka są w stanie jej podołać.
Nawet nie biorę pod uwagę opcji, że trudności niewiele większe niż np. Szadowo- Brokowo skutecznie zniechęcają KTR-ków do eksploracji rzeki.
Po prostu myślałem, że np przedłużenie imprezy majowej o parę dni tak aby np. wpisała się w majowy spływ uatrakcyjniło by imprezę.
Mogę śmiało powiedzieć, że na forum są przynajmniej trzy osoby, które pisałyby się na górną Liwę.
Co do kamieni Wilhelma, to tak myślę "cudze chwalicie swego nie znacie" - toż to powiat sztumski.
Moim skromnym zdaniem cenniejsze jest wydawanie miejskich pieniędzy na promocję powiatu i naszych okolic.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, o 10:25 
Przyjaciel forum

Widzisz, gdy robię spływ, to biorę 12 kajaków (jednorazowy transport na wózku) i z tego wychodzi 24 osoby.
W tym jest z 8 sprawnych kajakarzy, resztę muszę jakoś ogarnąć i zapewnić nie tylko bezpieczeństwo,
ale i to, by byli w miarę zadowoleni. Podczas spływu ja biorę na siebie (jak na razie) pełną odpowiedzialność za ludzi.
Muszę mieć ich w miarę w kupie i na oku itp.

Co do kamyków. Owszem, powiat sztumski, ale blisko i historycznie i ciekawie. Jeździliśmy też szlakiem świątków, Mennonitów itp.

Tak naprawdę to pieniądze wydawane są aby ludzie się ruszali, a jeśli przy okazji uda się poznać powiat to dobrze.
My rocznie robimy około 30 wypraw a dofinansowanych jest 5-6.

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, o 10:29 

oki44 napisał(a):
Muszę mieć ich w miarę w kupie i na oku itp.

Jak muchy :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, o 10:37 
Przyjaciel forum

Tak, to się ładnie opowiada, dopóki się nic nie przytrafi...
Potem to już w TVN24 mają niusa.

Zupełnie inaczej, gdy się płynie swoją zgraną paczką...

Tytuł: Jest dobrze
PostNapisane: 10 stycznia 2008, o 14:01 
Przyjaciel forum

Na naszej KTR-owskiej stronce napisałem:
Cytuj:
Zatwierdzono nam wszystkie siedem projektów na realizację zadań publicznych. W 2008 roku KTR otrzyma na ten cel 7373,00zł

Otrzymałem pismo z Urzędu Miejskiego o następującej treści:

Uprzejmie informuję, że przedłożona przez Państwa w dniu 31 grudnia 2007 r. oferta realizacji zadania publicznego pn Organizacja wypraw rowerowych i spływów kajakowych. Organizacja szkolenia na Przewodnika Turystyki Rowerowej spełniła wymogi określone w art.14 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz w ogłoszeniu Burmistrza miasta z dnia 1 grudnia 2007r. W dniu 3 stycznia br. Burmistrz Miasta za pośrednictwem Komisji Konkursowej dokonał rozstrzygnięcia otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych w dziedzinie sportu...

Oznacza to, że wszystkie siedem naszych projektów: trzy wyprawy rowerowe, trzy spływy kajakowe i szkolenie na Przewodnika Turystyki Rowerowej zostaną dofinansowane przez Burmistrza Miasta Kwidzyna. Oznacza to też, że nauczyliśmy się pisać prawidłowo projekty, że Burmistrz docenił nasze ubiegłoroczne dokonania i zaufał nam w tym roku. Przy tej miłej dla nas okazji, pragnę podziękować tym naszym członkom, którzy pomogli mi konstruować naszą ofertę. Teraz pozostaje zabrać się do pracy.

Pozytywnie usposobiony, Marian Roszak

Cóż to oznacza dla społeczności e-kwidzyn?
Ano to, że nasze spływy i wyprawy w 2008 roku nie będą obciążać kieszeni uczestników.

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2008, o 14:07 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Cóż to oznacza dla społeczności e-kwidzyn?

Oznacza to również, że w mieście są ludzie, którzy chcą coś robić, robią to i niejednokrotnie im się to udaje :!:
Koniec wazeliny z Warszawy :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2008, o 14:14 
Przyjaciel forum

A oto nasza, zatwierdzona przez Miasto, oferta:
Cytuj:
Załącznik nr 1 str 1

Szczegółowy opis zadania / spójny z kosztorysem

Nauczeni zeszłorocznym konkursem – występujemy w konkursie tylko w znikomej części
naszych planów na 2008 rok. Pozostałe spróbujemy przeprowadzić własnymi siłami.

Wyprawy rowerowe

1. Wyprawa rowerowa dla młodzieży z cyklu „Historia naszych okolic”
pod tytułem: Szwedzkie Szańce. Trasa: Kwidzyn – Benowo - Kwidzyn
Kosztem wyprawy są napoje i gadgety dla uczestników upamiętniające wyprawę.

2. Wyprawa rowerowa dla młodzieży z cyklu „Historia naszych okolic”
pod tytułem: Kamienie Wilhelma. Trasa: Kwidzyn - Stary Dzierzgoń - Kwidzyn
Kosztem wyprawy jest transport uczestników i rowerów do i z Prabut, napoje,
gadgety dla uczestników upamiętniające wyprawę i nagrody w konkursach.

3. Wyprawa rowerowa dla młodzieży z cyklu „Historia naszych okolic”
pod tytułem: Śladami bitwy grunwaldzkiej Trasa: Lubawa – Grunwald - Lubawa
Kosztem wyprawy jest dowóz i przywóz uczestników wycieczki do i z Lubawy,
napoje i gadgety dla uczestników upamiętniające wyprawę.

Spływy kajakowe

4. Wiosenny spływ kajakowy dla młodzieży pod tytułem: Sprzątamy Liwę, czyli pożyteczna przyjemność. Trasa: Jurandowo – Szadowo Młyn.
Podczas spływu – uczestnicy będą zbierać śmieci z nurtu rzeki.
Kosztem jest transport uczestników na miejsce spływu, wynajęcie i transport kajaków, zorganizowanie ogniska z kiełbaskami i napojami, gadgety dla uczestników spływu.
Worki na śmieci i późniejsze ich wywiezienie zorganizujemy w porozumieniu i na koszt
WOŚP w Szadowie-Młyn.

5. Letni spływ kajakowy po Liwie dla zaawansowanych oraz nowicjuszy, pod tytułem: Przecież ona opływa Kwidzyn – dlaczego nie jest nam przyjazna?
Podstawowym celem wyprawy będzie zweryfikowanie szlaku w celu przyszłych działań
w celu jego udrożnienia dla turystyki kajakowej.
Kosztem jest wynajęcie i transport kajaków, napoje i gadgety dla uczestników spływu.

6. Jesienny spływ kajakowy po Liwie pod tytułem: Dlaczego bobry gryzą nas w kajaki? Na trasie Prabuty - Młynisko.
Podstawowym celem wyprawy jest spopularyzowanie pływań kajakowych wśród mieszkańców Kwidzyna i ukazanie piękna Liwy.

Kosztem jest transport uczestników na miejsce spływu, wynajęcie i transport kajaków, zorganizowanie ogniska z kiełbaskami i napojami, gadgety dla uczestników spływu.

Załącznik nr 1 str 2

Szkolenia

7. Organizacja kursu dla nauczycieli na Przewodnika Turystyki Rowerowej

Motywacja:

Kwidzyńskie Towarzystwo Rowerowe po roku swego działania jest rozpoznawalne na naszym terenie. Pragnęliśmy organizować wycieczki rowerowe dla młodzieży szkolnej
ale dostawaliśmy odpowiedzi od nauczycieli, że nie podejmą ryzyka uczestnictwa w prowadzeniu uczniów bez odpowiednich uprawnień. Proszono KTR o zorganizowanie szkolenia umożliwiającego uzyskanie takowych.

Działanie:

KTR posiada w swych szeregach członków PTTK. W oparciu o kadrę Zarządu Głównego PTTK posiadamy możliwość zorganizowania kursu państwowego na Przewodnika Turystyki Rowerowej. Warunkiem będzie przynależność do PTTK i staż w jeździe rowerowej.
Te dokumenty będą w pełni zaspokajać uprawnienia do prowadzenia rajdów rowerowych
z młodzieżą szkolną.
Planowany kurs odbędzie się w lutym 2008. Organizatorem będzie Kwidzyńskie Towarzystwo Rowerowe.

Wykładać będą instruktorzy:
1. Krzysztof Mieczkowski – Pasłęk - Kierownik kursu ( członek Komisji Turystyki Kolarskiej Zarządu Głównego PTTK )
2. Zbigniew Boroński - Bydgoszcz ( członek Komisji Turystyki Kolarskiej Zarządu Głównego PTTK )
3. Waldemar Wieczorkowski - Toruń ( Przewodniczący Komisji Turystyki Kolarskiej Zarządu Głównego PTTK )
4. Andrzej Beger – Chojnice – ( komisja weryfikacyjna odznak tur. kolarskiej )

Kurs będzie trwał 3 dni (piątek, sobota i niedziela - 36 godzin wykładów, w tym 16 godzin
w Sali KCK i 20 godzin w terenie). Kurs zakończony zostanie egzaminem państwowym
i wydaniem dokumentów Przewodnika Turystyki Rowerowej. Kurs projektowany jest
na 20 uczestników, w tym pięciu z KTR.

Koszty:

Kosztami kursu będzie zapłata wykładowcom za kurs, przyjazd, noclegi i ich wyżywienie.
Kosztem będzie też wynajem sali wykładowej w KCK i autobusu na przejazd w teren oraz opłaty egzaminacyjne, koszty książeczek PTTK i dokumentów kwalifikacyjnych.
Część kosztów uczestnicy kursu poniosą osobiście.

Rezultaty:

Uzyskanie przez nauczycieli uprawnień do prowadzenia grup młodzieży szkolnej w rajdach rowerowych pozwala domniemywać, że zwiększy się uczestnictwo młodzieży szkolnej w wyprawach rowerowych, a co za tym idzie – ich umiejętności i kondycja fizyczna.
No i KTR tą metodą będzie miało szansę pozyskać nowych, kwalifikowanych turystów.

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2008, o 14:56 

No to oki gratulacje :grinka: . Przynajmniej miejski grosz nie pójdzie na zatracenie.
Czyżby władze wybaczyły Ci posiadanie własnego i nie zawsze zgodnego "z linią partii" zdania w paru kluczowych kwestiach. :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1