Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 16:42 
Zbanowany

Bronq napisał(a):
Z tym, że policja odsyła dzwoniących pod 112 na 999 spotykam się już nie pierwszy raz.

Czytając ten wątek mam Deja Vu! U mnie rodził się synek i policjant odpowiadający pod nr 112 odesłał mnie na 999 - plus kilka dobrych rad, ile zapłacę i odsiedzę za zbytnio sugestywne wyartykułowanie swoich pretensji pod adresem tego i pana i jego przydatności, zajmowanie jego cennego czasu i brak dobrych manier ( w końcu co tydzień rodzi nam się pierwsze dziecko w domu gdy jesteśmy sami w domu bez pomocy starszych doświadczonych osób ;)) To, że karetka na Kościuszki jechała jakieś 30 minut dłużej niż ja tą samą odległość pokonuję pieszo to już inna sprawa. Ale odnośnie tych darmozjadów z błękitnego budynku - tego przeboleć nie potrafię. Sanitariusz który przyjechał na miejsce, mimo, że był zaskoczony widokiem maleństwa zamiast kobiety z bólami, zachował się bardzo profesjonalnie i to między innymi dzięki niemu malutki jest w pełni zdrowy a ojciec spokojniejszy ;) Ale policja ze swoimi dobrymi radami - za co oni biorą pieniądze? Dlaczego na to pozwalamy?

Bronq napisał(a):
Swoją drogą, gdyby więcej osób szkoliło się z zakresu pierwszej pomocy to i temu mężczyźnie i kobiecie można pomóc przed przyjazdem ambulansu.

no, w moim przypadku kurs pierwszej pomocy pomógł niewiele. ;) Najważniejsze, że wszystko poszło dobrze, warto było przeczytać kilka pozycji o ciąży i narodzinach - mało kto przypuszcza, że kiedyś będzie musiał stanąć w takiej sytuacji ;) Wrażenia niezapomniane, Moja sąsiadka, wytłumaczyła mi później, że ludzie tacy jak my, są w pewnym sensie naznaczeni na resztę życia. To dość elitarny klub, ale nie życzę nikomu aby musiał do niego wstępować wbrew swojej woli. Dobra, rozpisałem się nie na temat.

Co do policji i ich informacyjnych zdolności - myślę, że w dobie internetu łatwiej znaleźć nr alarmowy (sic!) w www.google.pl, niż dzwoniąc do wąsatego nieroba, który miast wypełniać sumiennie swoje obowiązki za które płaci obywatel odsyła pod inny nr. Powtórzę jeszcze raz ACAB!

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 17:08 

magzeust napisał(a):
Ale odnośnie tych darmozjadów z błękitnego budynku

magzeust napisał(a):
niż dzwoniąc do wąsatego nieroba

moim zdaniem głównie sprawę pokpiła pani dyspozytorka i ona tu głównie zawiniła... więc po co takie inwektywy.... kogokolwiek one by się tyczyły...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 17:56 
Przyjaciel forum

Niestety miałem kilka razy wątpliwą przyjemność z policją z Kwidzyna i nie chcę nikogo oskarżać ani obrażać tylko za to że ma wąsy, powiem tyle: ACAB i magzeust to zrzęda :lol: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 19:49 
Zbanowany

agniesz-ka napisał(a):
moim zdaniem głównie sprawę pokpiła pani dyspozytorka i ona tu głównie zawiniła... więc po co takie inwektywy.... kogokolwiek one by się tyczyły...

Pisząc o wąsach nie miałem na myśli ludzi noszących wąsy, tylko policjantów - wszak to bardzo często ich znak rozpoznawczy.;) W wielu miejscach polski chcąc obraźliwie nazwać policjantów nie mówi się "psy" ale "wąsy". Dyspozytorka, dyspozytorką - ja też kilka razy usłyszałem, że "to nie helikopter" i "po co się pan tak denerwuje", ale najwięcej pretensji miałem do policji i widzę, że w tym temacie nic się nie zmienia. Ciekaw jestem, czy zgłaszający sprawę miał także przyjemność wysłuchania bzdur o odpowiedzialności karnej za nieodpowiednie wykorzystywanie nr alarmowego - bo mnie to właśnie tak rozsierdziło.

Cytuj:
magzeust to zrzęda :lol:

może i zrzęda, ale w moim przypadku udało się. Dziecko urodziło się zdrowe i rośnie jak na drożdżach - gdyby policjant przyjął zgłoszenie od razu gdy zadzwoniłem i zrobił to co nakazuje mu odpowiednia ustawa ( była ustawa regulująca działalność i wykorzystanie 112), obyło by się bez stresu i nerwów, we wspomnianym przypadku mężczyzna miałby zapewnioną odpowiednią opiekę od razu ( przynajmniej teoretycznie, ale wykonałby swoje zadania, więc jeśli mimo wszystko wynikły by problemu to już nie z jego winy). Spójrzcie jak często rodzą się dzieci z paraliżem - zazwyczaj jest to najprawdopodobniej błąd lekarza podczas porodu, a w każdym razie komplikacje podczas, czy gdyby to wasze dziecko rodziło się w takiej sytuacji, gdyby poród przyszedł zbyt szybko i nie mielibyście czasu na spokojne dotarcie do szpitala, gdyby nie daj boże pojawiły się jakieś komplikacje i dziecko wyszłoby z łona z uszczerbkiem, lub ( nawet nie powinienem o tym pisać) co gorsza dziecko zmarłoby w trakcie porodu... Czy gdybyście - odpukać w niemalowane, zostali postawieni w takiej sytuacji nadal uważalibyście, że te 10 minut poświęconych na wysłuchiwanie bzdur policjanta nie miało wpływu na to wszystko? Nigdy nie pałałem zbytnią miłością do żadnych ze służb mundurowych ale tamto wydarzenie przelało czarę goryczy. W tym wątku poruszono podobną sprawę - ignorancję, niedopełnienie obowiązków, "olewactwo" i narażenie życia - to samo zresztą tyczy się dyspozytorki pogotowia ratunkowego!
Obecnie polecam do wyboru dwie opcje:

1. Starać się zapomnieć o sprawie, pójść na łatwiznę i opuścić nasze piękne miasteczko broniąc się tym samym przed korzystaniem kiedykolwiek z ich "usług". Do p. premiera - jako szefa państwa nadzorującego zarówno Ministerstwo zdrowia jak i MSW, wysłać list w którym zażądamy zwrot podatku - bo dlaczego mamy płacić i wypełniać tym samym swoje obowiązki, a w zamian nie dostajemy nawet minimum? Może to dość radykalne, ale tak powinno się zrobić - Państwo - podatnik to obustronny układ i obowiązki nie tylko ze strony płatnika!

2. ( chyba mniej radykalne rozwiązanie, zdecydowanie lepsze wyjście) Udać się ze swoimi zeznaniami do prokuratora - jeśli kilka osób pójdzie siedzieć albo przynajmniej straci pracę i będzie to odpowiednio nagłośnione - to na pewno reszta dwa razy się zastanowi zanim odmówi wysłania pomocy.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:10 

magzeust napisał(a):
Dyspozytorka, dyspozytorką (...) ale najwięcej pretensji miałem do policji

Na taką logikę nie ma argumentów :-D

P.S. Przepraszam, musiałam.... :-P

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:18 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
Spójrzcie jak często rodzą się dzieci z paraliżem - zazwyczaj jest to najprawdopodobniej błąd lekarza podczas porodu,

a skąd takie osądy :?: znowu coś wymyślasz, jak z tą mapką :roll:

reszty postu nie chce mi się nawet komentować ;) chociaż bardzo denerwuje mnie to, że najlepszym rozwiązaniem problemu wg Ciebie jest ucieczka od niego :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:19 
Zbanowany

pogotowie po prostu -mimo kilku nieporozumień", w końcu się zrehabilitowało i dojechało - mi nie odmówiono pomocy, a jedynie wykazywano pewna "opieszałość" - policja natomiast do końca broniło swojego bzdurnego stanowiska strasząc i grożąc.

już temat nam uciekł, więc na pewno zostanie wydzielony,
drosik napisał(a):
a skąd takie osądy :?: znowu coś wymyślasz, jak z tą mapką :roll:

a skąd takie osądy? czym jest paraliż - efekt niedotlenienia mózgu - czyż nie? (znaczna większość przypadków) a w jaki sposób dochodzi do owego niedotlenienia - nieodpowiednie obchodzenie się z dzieckiem podczas porodu, dziecko w pewnym momencie musi zaczynać oddychać samodzielnie - często to osoba która go odbiera musi mu w tym pomóc - niestety nieraz się nie udaje. Większość moich znajomych przerabiała już porody swoich pociech i wystarczająco dużo nasłuchałem się o zwichnięć podczas porodu, "cesarki" i decyzji o niej w ostatnich chwilach, pomocy niezbędnej dziecku w wydostaniu się na świat - często lekarz po kilku lat studiów i kilkuletniej praktyce ma duży problem z przyjęciem dziecka - komplikacje pojawiają się częściej niż byśmy tego chcieli (brzmi idiotycznie, ale mimo to uważam, ze to dobre sformułowanie), a jak ma poradzić z tym człowiek który szpital starał sie unikać szerokim łukiem przez całe życie? Nie poradziłby sobie - gdyby cokolwiek poszło nie tak to czyja byłaby wina - nieudolnego ojca położnika bez specjalistycznego przygotowania czy leniwego funkcjonariusza który nie ma zamiaru wysłać na czas pomocy? Jak już pisałem - u nas odbyło się bez komplikacji, ale opisany wyżej przypadek wydaje się dość poważą kontuzją i nie wiem czy gdyby policja wysłała od razu karetkę to było by lepiej - ale na pewno byłby większa szansa na uratowanie zdrowia! Tutaj sprawę pokpili i policjanci i PR - więc nastąpiło nieprawdopodobne wręcz niedbalstwo i brak odpowiedzialności - dlatego właśnie polecam wizytę u prokuratora.

drosik napisał(a):
reszty postu nie chce mi się nawet komentować ;) chociaż bardzo denerwuje mnie to, że najlepszym rozwiązaniem problemu wg Ciebie jest ucieczka od niego :roll:

ok, więc będę wredny i odeślę na kurs czytania ze zrozumiem :
magzeust napisał(a):
2. ( chyba mniej radykalne rozwiązanie, zdecydowanie lepsze wyjście) Udać się ze swoimi zeznaniami do prokuratora - jeśli kilka osób pójdzie siedzieć albo przynajmniej straci pracę i będzie to odpowiednio nagłośnione - to na pewno reszta dwa razy się zastanowi zanim odmówi wysłania pomocy.

Ostatnio edytowano 16 stycznia 2008, o 10:29 przez magzeust, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:31 
Przyjaciel forum

na pierwszym miejscu postawiłeś coś innego, więc nie odsyłaj mnie na kursy ;)

ale nadal nie rozumiem o co Ci chodzi z tymi paraliżami, prowadzisz jakieś statystki :?:

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:40 
Zbanowany

nie statystyki, po prostu mam kilkoro znajomych którzy albo sami są sparaliżowani od urodzenia albo mają dzieci które miały to "szczęcie". W każdym ze znanych mi przypadków gdy rozmawialiśmy na temat padało zdanie - komplikacje przy porodzie, najprawdopodobniej sytuacja przerosła lekarza.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:47 

A ty magzeust nie masz przypadkiem takiego paraliżu? Ja jestem tolerancyjny nie wstydź się. Pozdrawiam! :smile:

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:47 
Przyjaciel forum

magzeust,
moja żona miała komplikacje przy porodzie i dzięki fachowości i profesjonalizmowi naszych lekarzy mamy zdrowego synka, więc proszę Cię...

mam masę znajomych i Ci znajomi mają masę dzieci i jakoś nikt dzięka Bogu nie ma problemów związanych z komplikacjami poporodowymi, no ale tak, pewnie mam ich za mało...
mam wrażenie, że znowu generalizujesz i jakoś tak omijasz sprawę bokiem i kombinujesz jakby się tu wycofać :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 21:51 

Dzięki Bogu dziecko magzeusta jest zdrowe. Ale może też na wszelki wypadek obwinić lekarzy że dzięki nim ktoś może mieć taką przypadłość w Indonezji.

http://youtube.com/watch?v=DStwXsmZ3OE

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, o 22:04 
Zbanowany

drosik napisał(a):
magzeust,
moja żona miała komplikacje przy porodzie i dzięki fachowości i profesjonalizmowi naszych lekarzy mamy zdrowego synka, więc proszę Cię...

Czytam, czytam i nie pojmuję czy czytasz to samo co ja- właśnie o tym jest wątek - policja poprzez swoją opieszałość pozbawiła mnie i człowieka z sokolej możliwości skorzystania z ich fachowej i profesjonalnej pomocy! Gdyby nie daj boże jakiekolwiek komplikacje się pojawiły to zostałbym z ręką w nocniku. Przecież nigdzie nie piszę, że wina leży po stronie lekarzy - po prostu nie zawsze udaje im się pomóc, ale mogą spróbować jedynie wtedy gdy kobieta jest na miejscu w szpitalu. Jeśli poród przychodzi nagle i jedynym wyjściem jest już zadzwonić po karetkę to człowiek odzywający się pod nr 112 powinien ją wysłać aby dać dziecku i matce tą właśnie szanse!

drosik napisał(a):
mam masę znajomych i Ci znajomi mają masę dzieci i jakoś nikt dzięka Bogu nie ma problemów związanych z komplikacjami poporodowymi, no ale tak, pewnie mam ich za mało...
mam wrażenie, że znowu generalizujesz i jakoś tak omijasz sprawę bokiem i kombinujesz jakby się tu wycofać :roll:

i ciesz się, że nie masz takich znajomych - bo to oznacza, że albo ich jest naprawdę tak mało, albo ty trafiasz tylko na zdrowe przypadki. Ja miałem okazję poznać kilkoro ludzi którzy mają mniej tego szczęścia. Nie rozumiem zarzutu o generalizację i omijanie, wycofywanie się itp. Nie wszystko na świecie jest tak różowe jak Ci się wydaje i czasem człowiek przegrywa z losem - a policja, pogotowie, lekarze, nawet ten leń który odbiera telefon 112, są po to abyśmy mieli szansę powalczyć!
faktycznie - nasze wypowiedzi się różnią - ja pisze o złych rzeczach - uważam, że chwalić można dopiero gdy nie ma już za co ganić - a tematy póki co jedynie się mnożą zamiast zanikać. ty natomiast w każdej sprawie piszesz o dobrych stronach - troszkę przejaskrawię, ale Twój akcent z synem i profesjonalną pomocą lekarzy, zabrzmiał dla mnie trochę jak :

Fakt, policjant nie przysłał karetki, ale podał nr "999", Karetka przecież przyjechała i wszystko skończyło się dobrze. Ale niestety nie zawsze kończy się dobrze i chyba powinniśmy wymagać czegoś ponad "przecież w końcu przyjechała".

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 15:41 

może nie rozumiem więc zapytam , winisz policję , lekarzy a dlaczego tak długo czekałeś z zoną w domu ,nie było objawów że poród nadchodzi

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 17:11 

"cegiełka" do dyskusji dotyczącej numeru 112. Tekst z dzisiejszego "czerwonego" Kuriera.

Załączniki:
Untitled-Scanned-04.jpg
Untitled-Scanned-04.jpg [ 280.31 KiB | Przeglądane 6182 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1