Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 08:07 

Cytuj:
Ziemia jest datowana na 4.5 bilionów lat.

To ja też w kwestii formalnej, początek naszej planety jest datowany na 4,5 miliarda lat.
niby szczegół pomyliłeś się tylko 1000 razy :grinka:
Ale ten błąd ma też inne wyjaśnienie. Amerykanie nasz swojski miliard nazywają billion i stąd może to wynika :cry:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 08:11 
Fakt, dane mam z wikipedii, tam używali takich miar....
Lata świetlne to faktycznie miara odległości. Wybaczcie moją ignorancję już się poprawiam. Człowiek uczy się całe życie.
Moja wina, ale sens chyba oddałem?

Ostatnio edytowano 16 stycznia 2008, o 08:25 przez canario, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 08:24 

Cytuj:
Moja wina, ale sens chyba oddałem?

Jasne.. :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 20:39 

andrzej49 napisał(a):
Wierzący i niewierzący dochodzą do tych samych wniosków.

Podobno, jak pisze Canario, naukowcy zlokalizowali w mózgu ludzkim miejsce odczuwania obecności Boga, o ile czegoś nie pokręciłem. Czytałem już kiedyś o tym na Onecie. To tak, jakby każdy miał wszczepioną w konkretne miejsce w mózgu potrzebę istnienia Boga. Wynika ona z całą pewnością z przyczyny istnienia w człowieku uczuć wyższych i zabiegania o kultywowanie ich. Mimo wielu tysięcy lat ignorowania tych potrzeb, czyli odrzucania sumienia (patrząc na to nauką Biblii), w ludziach nadal istnieje ten pierwotny zew sumienia. Podejrzewam, że niewierzącym bardziej nie podobają się pośrednicy pomiędzy nimi, a Bogiem, niż sam Bóg. By uniemożliwić zakusy pośredników, odcięli się od Najważniejszego, którym się tamci posługują, jako pretekstem, by uzależniać ludzi do siebie. A szkoda. Przecież można się od nich wszystkich odciąć i być z Bogiem i tak w zgodzie, a właściwie dopiero wtedy w zgodzie.

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 22:36 

canario napisał(a):
Jakie prawo mamy uważać, że jesteśmy specjalni?

Chyba żadne - Biblia mówi także o istnieniu życia na innych planetach, więc na pewno nie jesteśmy sami i też nie jesteśmy specjalni.

A co do twojego racjonalnego podejścia do życia - chyba nie zetknąłeś się nigdy z działaniem sił przez nas nie wytłumaczalnych, prawda? Istnieje jednak wiele 100% - owych dowodów na różnego rodzaju siły nadprzyrodzone - w jaki sposób je tłumaczysz?

A tą książkę, którą ci poleciłem, znajdziesz np. pzy pomocy google - wystarczy wpisać tytuł.

Ostatnio edytowano 16 stycznia 2008, o 22:41 przez Peterek74, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 22:40 

drosik napisał(a):
nie pisz posta pod postem, bo to monolog

Monologiem jest odpowiadanie na własne, często retoryczne pytania, a nie odpowiadanie przy okazji na różne posty różnych forumowiczów.

Tak przy okazji jakoś nie zwróciłeś uwagi Kwidzownikowi, kiedy pisał wypracowania na całą stronę, więc dlaczego mnie się teraz uczepiłeś?

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 22:41 

Canario... Oto on, głos wolności, wolność propagujący.
To mądre zdanie to podtytuł czasopisma jakim się kiedyś karmiłem.
Napisałeś "To się nazywa wolność samodzielnego myślenia(...) itd."
I dobrze, tylko dlaczego odmawiasz tej wolności wierzącym. Przecież to, że ktoś świadomie wybiera Boga wskazuje właśnie, że skorzystał z tej wolności. Mógł przecież wybrać opcję przeciwną.
A samodzielne myślenie... No cóż, zależy przede wszystkim od tego, co sam wiesz (nie myślę tu o ograniczoności rozumu). A swoją wiedzę opierasz na doświadczeniu i literaturze. Zauważylem, że w interesujących ciebie tematach jesteś mistrzem.
A co wiesz o Bogu? Na czym się twoja wiedza opiera? Piszesz, że wychowałeś się w rodzinie katolickiej jak większość w Polsce, na pewno chodziłeś do kościoła w niedzielę- jak większość, przeczytałeś Biblię kilka razy-tu nie mogę stwierdzić -jak większość. I to wszystko? A czy tak naprawdę próbowałeś poznać Boga? Ty go odrzuciłeś zanim go poznałeś. Zanegowałeś jego istnienie bo nie pasował do twojego sposobu postrzegania świata. Myślałeś kiedyś w ten sposób?

Wszystkim, którzy ostatnio się wypowiadali polecam ksiażkę Zakazana Archeologia, Ukryta Historia Człowieka, Michael A.Cremo i Richard L. Thompson.

Canario, nie obraź się, zrobiłeś i tak więcej niż ci, którzy deklarują się wierzącymi.

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, o 22:44 

Peterek74 napisał(a):
Tak przy okazji jakoś nie zwróciłeś uwagi Kwidzownikowi, kiedy pisał wypracowania na całą stronę, więc dlaczego mnie się teraz uczepiłeś?

ten temat już dawno "przekształcił" się w "monolog" i jest jedynym gdzie pisanie posta pod postem toleruję - to tylko tak dla wiadomości abyś nie "monologował" gdzie indziej :-)

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 06:25 
Andrzej. Wszystko się zgadza w twoim wpisie oprócz jednego. Ja nikomu nie odmawiam niczego. Na samym początku napisałem, że szanuję każdą religię. Chodzi mi tylko o nazywanie rzeczy po imieniu a nie dopisywanie swoich historii (dlatego troszkę pośmiałem się z Biblii). Nawet w tym artykule z Racjonalista.pl o "boskim hełmie Persingera" nie wyklucza się istnienia Boga (zauważ, że tym razem napisałem ten wyraz z dużej litery). Wg mnie dyskusja o Bogu jest czysto filozoficzna i nie ma nic wspólnego z racjonalnością.

Co do zjawisk paranormalnych to jasne, że nie potrafię ich wytłumaczyć podobnie jak wielu naukowców. Twierdzę jedynie, że teraz nie ma żadnych dowodów. Kto wie - może przyszłość przyniesie nam definitywną odpowiedź na wiele zagadek. Może kiedyś uda nam się wymyślić teleport do świata bogów nordyckich i nakryjemy Thora gdy ten będzie siedział na kibelku? Ciekawe czy wtedy się zirytuje :)

[edit] Co do Zakazanej Archeologii to właśnie ją zamawiam - znalazłem na gandalf.com.pl. Wprowadzenie brzmi zachęcająco - lubię czytać o teoriach spiskowych :)
A z innej beczki... słyszeliście, że podobno jeden archeolog kreacjonista "odkrył" dziwnie zbudowane siodło datowane na okres, gdy żyły dinozaury? Może starszy Giertych się nie myli i jednak nie pochodzimy od małpy :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 22:12 

malgos napisał(a):
ten temat już dawno "przekształcił" się w "monolog"

Ten temat zaistniał, bo pragnąłem w zawartych w nim artykulikach wyjaśnić, że pokutująca o Świadkach Jehowy negatywna opinia nie ma racji bytu. Istnieje, ponieważ wielu posiłkuje ją kłamstwami, lub półprawdami. Nie muszę dochodzić przyczyn takiego stanu rzeczy, bo nie jest mi to do niczego potrzebne, chociaż się ich domyślam. Jesteśmy traktowani tolerancyjnie, ale w skrajnych przejawach, jak najgorsi wrogowie, chociaż nie walczymy żadną bronią, a jedynym orężem jest Pismo Święte. Ta ogólna niechęć, której doświadczam dowodnie świadczy, że sprawa, która to nakręca i ludzie jej służący mają coś w zanadrzu, co się udziela ogółowi, bo to jest "modne". Jedyne, co mogę w tej sytuacji zrobić, to zapewnić, że nie ja pragnę wam szkodzić. No, ale modne jest, by mi nie wierzyć...

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 22:19 
Sorry Kwidzownik, ale nie mogę się powstrzymać. Mam nadzieję, że przejawisz pewien dystans do poniższego dowcipu :)
---------------------------------------------------------
Kto tam?
- Policja!
- Kto!?
- No..ze straży pożarnej... Gaz się u pana ulatnia!
- Cholera, już otwieram!
....
- Dzień dobry, czy wierzy pan w Boga...?

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 22:23 

kwidzownik napisał(a):
No, ale modne jest, by mi nie wierzyć...

wyluzuj kwidzownik, dawno już Ci napisałam że religia jest mi obojętna. Wpadam tu czasem sprawdzić czy jest porządek nie czytając postów w tym temacie jeśli mają więcej niż pięć zdań - w przeciwieństwie do postów które piszesz w innych działach i które uważam za interesujące. Temat religijnych wywodów mi nie przeszkadza jak również kompletnie nie interesuje :584:
Piszesz o czym chcesz, wierzysz w co chcesz i tyle :583:

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 22:24 

canario napisał(a):
No..ze straży pożarnej... Gaz się u pana ulatnia!
- Cholera, już otwieram!
....
- Dzień dobry, czy wierzy pan w Boga...?

Wierzę w Boga jedynego i jego opiekę.....
A wy gapie sp......ć

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 08:29 

canario napisał(a):
Mam nadzieję, że przejawisz pewien dystans do poniższego dowcipu

Ja też.
Dzwonek do drzwi.
Lokator wystraszony myśli:
- Kto to może być? Dilerzy po należność za prochy? A może policja dowiedziała się, że przekazywałem towar z włamania? Albo komornik, bo nie spłaciłem długu w banku?
- A może listonosz z przekazem, bo to już po pierwszym?
Podchodzi do drzwi i pyta, kto tam?
- Czy interesuje pana, czy będzie lepiej na świecie?
- Nie dziękuję, mam swoją wiarę!

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 08:41 
Hehehe... stara dobra paranoja...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1