Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 11:44 
Przyjaciel forum

KrzaQ napisał(a):
Dla mnie to żadna komplikacja, nie należy traktować tutaj zakresu od-do jak ocenę słabe-dobre ... to po prostu liczba punktów.

To tylko oznacza że jesteś fachowcem, tylko po jakiego grzyba, mogę głosować na dwa, trzy czy ileś zdjęć i tylko ostateczna suma powinna decydować, które jest uznawane za fotkę miesiąca.
Wiem że zwłaszcza informatycy lubią wszystko komplikować i wstawiać nieskończoną ilość iteracji, tylko po co. :grinka:
Ma być jak najprościej czyli przejrzyście :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 20:21 

A jakiż to cel przyświeca "fotce miesiąca" :?: Jakieś nagrody czy co :?:

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, o 10:06 

Nagrody to sprawa drugorzędna, celem konkursu jest propagowanie fotografii a nic innego tak nie nakręca ludzi jak współzawodnictwo. A że gdzieś w wyniku tego współzawodnictwa pojawią się nagrody to taki bonus a nie cel

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, o 10:09 

KrzaQ napisał(a):
celem konkursu jest propagowanie fotografii a nic innego tak nie nakręca ludzi jak współzawodnictwo

Przyznam szczerze, że powyższe brzmi pozytywnie, ponadto pomysł zwiększy systematyczność odwiedzin (na pewno moją) galerii e-kwidzyn.

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, o 10:24 
Przyjaciel forum

jarekm napisał(a):
ponadto pomysł zwiększy systematyczność odwiedzin (na pewno moją) galerii e-kwidzyn.

Wreszcie może coś Cię zmobilizuje :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, o 11:18 

Darek napisał(a):
może coś Cię zmobilizuje

Muszę zdradzić, że znudziły mi się docinki drosika w stylu "zapomniałeś hasła na forum?", spotkałem Ofi'ego też coś tam mi napomknął no i wczorajsza rozmowa z malgos też była mobilizująca.
Tak więc widzisz to forum i nie tylko to jakaś sekta, z której ciężko wyjść :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, o 18:24 
Przyjaciel forum

jarekm napisał(a):
znudziły mi się docinki drosika w stylu "zapomniałeś hasła na forum?"

zawsze miałem na Ciebie pozytywny wpływ :D :D :D
tylko, kurna, teraz nie mam powdów do marudzenia :D ale poszukam :D :P

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, o 19:32 
Zbanowany

a podobno o ja tu jestem marudą - na marginesie - przez moment zastanawiałem się dzisiaj czy nie warto by wypożyczyć takiego sprzętu żeby zrobić sobie panoramę Kwidzyna - znalazłem firmę, która udostępnia, ale dałem sobie spokój - po pierwsze doba kosztuje prawie 300€, trzeba wpłacić spory depozyt - nie warto lecieć na jeden dwa dni - i to najśmieszniejsze - nie można "legalnie" wywieźć sprzętu poza wyspy - mimo gigantycznego depozytu. Poza tym - dodatkowe obiektywy i cała zabawa nagle zaczyna tracić sens. W każdym razie - jak dla mnie za dużo kombinowania. Trudno - ale pomarzyć zawsze można.

zapomniałbym link:
http://www.betterlight.com/super10K_PR.html

i jeszcze jedna opcja: ale nie znalazłem wypożyczalni tylko cena zaporowa...

Cytuj:
Szwajcarska firma Seitz wyprodukowała imponujących rozmiarów aparat cyfrowy przeznaczony do fotografii panoramicznej, skanujący obraz na 160 megapikselowej matrycy.

Seitz 6x17 Digital charakteryzuje się skrajnie wysoką czułością matrycy 500 - 10 000 ISO/ASA i ponad 100-krotnie szybszym niż w innych aparatach cyrfowych zapisem danych - 300 KB/s. Pojedynczy 160 - megapikselowy plik zajmuje ok. 950 MB.

Tak duże ilości danych przesyłane są do stacji dokującej wyposażonej w wysokiej jakości procesor i dysk twardy. Produkt został wyposarzony w czujnik obrazu dedykowany przez DALSA Corporation specjalnie do tego modelu.

Wygodę użytkowania zapewnia nie tylko ergonomiczny kształt produktu, ale także intuicyjna obsługa poprzez ekran dotykowy komunikujący się bezprzewodowo z aparatem.

Seitz 6x17 Digital współpracuje z bagnetami obiektywów wielkoformatowych Schneider i Rodenstock, a parametry obrazu 7500 x 21250 px umożliwiają stworzenie obrazów o formatach 6x6, 6x9, 6x15 lub panoramicznym 6x17.

Znana jest już cena Seitz 6x17 Digital - 28 900 EU. Aparat będzie dostępny na rynku na początku przyszłego roku.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 19:47 

magzeust napisał(a):
przez moment zastanawiałem się dzisiaj czy nie warto by wypożyczyć takiego sprzętu żeby zrobić sobie panoramę Kwidzyna

A jak to sie ma do Fotki Miesiąca?

Tytuł:
PostNapisane: 21 stycznia 2008, o 07:31 
Zbanowany

właściwie nijak ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2008, o 23:49 

No dobra, to jak nikt nie zgłasza więcej opinii i pomysłów to pozwolę sobie zaprezentować wczesną wersję testową konkursu. Zagłosować możecie tutaj
http://portal.e-kwidzyn.pl/index.php?op ... &Itemid=88
na zdjęcia nadesłane w styczniu do teraz wrzucone do albumu "Kwidzyn i okolice".
Jestem świadomy niedociągnięć zwłaszcza na stronie prezentującej zdjęcie nie działają przyciski "poprzednie", "następne" ale to jest w tej chwili sprawa kosmetyczna choć dość ważna.
jak już oddacie swoje głosy to będę mógł przysiąść do sposobu ich liczenia, ważenia, uśredniania itp. czyli do prezentacji wyników.

Przy okazji zapytam, czy jest na Forum ktoś, kto zna na tyle dobrze HTML i ma zdolności graficzne aby ubrać mi to w grafikę żeby ładnie wyglądało bo ja, programista i umysł ścisły, zupełnie nie mam do tego głowy i czasu a jak już go mam to wolę zająć się pisaniem, jak to widać na załączonym obrazku (mały kawałek tego co trzeba wklepać aby maszyna wiedziała o co nam w tym konkursie chodzi). Będę wdzięczny za wszelaką pomoc ...

Zapomniałem dodać, że chwilowo konkurs gada do nas dość surowym technicznym językiem posługując się czasami w komunikatach kodami błędów. Dociekliwym mogę wyjaśnić wszystkie a póki co najważniejszym teraz jest kod numer 1 czyli wymóg zalogowania użytkownika przed oddaniem głosu. Wszystkie inne komunikaty to próby nadużyć w czasie głosowania :)

Załączniki:
Komentarz: kawałek kodu PHP :)
Untitled-1 copy.jpg
Untitled-1 copy.jpg [ 47.22 KiB | Przeglądane 8202 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2008, o 00:03 

Działa! Fajnie to wymyśliłeś z blokowaniem już oddanej wartości punktowej. Niestety z HTML-em nie pomogę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, o 00:14 

Raz jeszcze zachęcam do testowego głosowania na fotkę miesiąca ...
Przypomnę, że można głosować na 5 zdjęć przyznając im od 1 do 5 punktów. Raz przyznana jakiemuś zdjęciu wartość punktowa jest niedostępna przy oddawaniu głosu na inne zdjęcie. Prościej mówiąc... można wystawić tylko jedną jedynkę, jedną dwójkę, jedną trójkę, jedną czwórkę i jedna piątkę ...

Piotr_J, Twoje głosy usunąłem, żebyś mógł potestować jeszcze raz po wprowadzeniu kilku poprawek i udoskonaleń. Teraz idę spać i zostawiam jedno niedociągnięcie. Jeśli przeglądamy pierwsze lub ostatnie zdjęcie to odpowiednio linki <--Poprzedni i Następny --> skierują nas w pustkę :) ale nad tym drobiazgiem popracuje rano,

Drosik ... A ty nie testujesz?

Przypomnę tylko jeszcze, że głosowanie wymaga zalogowania się.
http://portal.e-kwidzyn.pl/index.php?op ... wallphotos

no to do dzieła. W końcu dla kogo ja to robię?

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2008, o 22:34 
W elbląskim lokalnym portElu obok konkursu "Fotka miesiąca" jest też comiesięczny konkurs Lapidarium utrwalający detale architektoniczne, podobnie jak nasze "Piękno tracone". W lutym, ze swoją fotką zająłem drugie miejsce w plebiscycie czytelników. A teraz mam "oscarową noc", bo o przyznaniu głównej nagrody w wys. 100 zł :524: decyduje jednak portalowe jury.
A na wszelki wypadek dałem już swoją fotkę na marzec. A co ? Z pstrykaniem i tak nie mam daleko. :-)

Załączniki:
Lapidarium. portEl.jpg
Lapidarium. portEl.jpg [ 73.43 KiB | Przeglądane 8078 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, o 11:31 

kilka lat temu jak pisałem Front Wschodni (ef.art.pl) był podobny problem, chodziło o złotą galerię. w niedzielę o północy wybierane są 4 prace spośród nadesłanych w ciągu tygodnia, selekcja następuje nie po średniej ważonej bo ona nie jest zbyt reprezentatywna tylko po ilości ocen oraz medianie, system sprawdza się całkiem dobrze :)

oczywiście każdy może oddać tylko jeden głos a wyniki widzi dopiero po głosowaniu (aby nie było sugestii)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1