Dziś w nocy o 1:35 na TV1 będzie leciał film z 1966 roku
Mocne uderzenie.
Taka sobie naiwna, wesoła opowiastka, mocno okraszona występami
Skaldów i
Niebiesko-Czarnych.
Nic specjalnego, ale ja w 1967 roku, pamiętam, siedziałem w opolskim Non-Stopie na tym filmie przez trzy seanse pod rząd,
aby dokładnie się przyjrzeć butom perkusisty i po powrocie do domu, długo tłumaczyć szewcowi - jak ma je wykonać, aby były podobne
Pomyślcie - w 1967 roku! Był to czas, gdy aktualna moda i kontakty damsko-męskie zaczynały być moim udziałem
A jak chcecie wiedzieć, jakie buty były wtedy naszym marzeniem (a nie było ich na rynku) to musicie sobie sami to zobaczyć
Obsada aktorska: Magdalena Zawadzka (Lola), Jerzy Turek (2 role: Kuba, Johnny Tomala), Irena Szczurowska (Majka, narzeczona Kuby), Maria Chmurkowska (matka Majki), Wieńczysław Gliński (reżyser telewizyjny Lelewicz, przyjaciel Kuby), Wiesław Michnikowski (kompozytor Henio), Aleksander Dzwonkowski (ojciec Majki), Zofia Czerwińska (asystentka na konkursie piosenki), Maria Garbowska, Zofia Jamry (gość na ślubie), Juliusz Kalinowski (fotograf), Jerzy Karaszkiewicz, Marian Łącz, Zofia Perczyńska, Wojciech Rajewski (strażak), Alina Rostkowska, Tadeusz Somogi (konferansjer), Jarema Stępowski (występuje w roli samego(j) siebie ; odgrywa scenę z serialu "Wojna domowa" ("czy jest suchy chleb dla konia")), Jolanta Wołłejko (kelnerka), Lech Wojciechowski, Andrzej Czekalski (asystent reżysera; nie występuje w czołówce), Stefan Friedmann (członek zespołu; nie występuje w czołówce), Piotr Grabowski (gość na ślubie; nie występuje w czołówce), Piotr Janczerski (piosenkarz; nie występuje w czołówce), Jerzy Passendorfer (reżyser; nie występuje w czołówce), Eugeniusz Robaczewski (kolega Kuby z pracy; nie występuje w czołówce), Ada Rusowicz (piosenkarka; nie występuje w czołówce), Skaldowie (zespół) (nie występuje w czołówce), Kazimierz Stankiewicz (Kazio, asystent Lelewicza; nie występuje w czołówce), Zorika Zarzycka (sekretarka; nie występuje w czołówce)