Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2008, o 09:12 

canario napisał(a):
Jestem zainteresowany tą biblią elektroniczną

Nic nie kosztuje, a jedynie będzie problem z przekazaniem, bo program instalacyjny do Biblii Gdańskiej, Warszawskiej i Tysiąclecia jest w czterech kawałkach po 1,4 MB, jeszcze z 1999 roku, a Biblia NW w dwóch ST 4,8 MB i NT 1,9 MB w Wordzie. Czy poczta to łyknie? Jeżeli tak, to natychmiast prześlę.

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2008, o 10:28 
Chyba kolega nie na czasie jest :) Dzisiaj darmowe serwisy pocztowe oferują nie mniej niź 1GB miejsca :) Wrzucaj śmiało na adres w moim profilu.

Tytuł: Pięcioksiąg
PostNapisane: 30 stycznia 2008, o 11:38 

Księga Genesis, czyli 1 Księga Mojżeszowa, została spisana przez Mojżesza i ukończona w 1513 roku p.n.e. Skąd informacje tam zawarte? Jest wiele teorii zależnych od stopnia wiary w jej treść, a co za tym idzie, istnienia nadnaturalnego Stwórcy wszechświata. Zarzuca się również Izraelowi czasów Mojżesza całkowite zdziczenie w egipskiej niewoli i brak historycznej tradycji, a samemu Mojżeszowi hołdowanie zasłyszanym u obcych kultur wierzeniom. Żeby jednak te zarzuty uprawdopodobnić, opóźnia się napisanie jej do czasów, kiedy na Izrael zaczęły mieć wpływ wierzenia sąsiednich ludów. Widać jednak, że nie potrzeba takich dziwnych i podejrzliwych rozwiązań, bo kolejne księgi spisane po Mojżeszu mają szereg wzmianek odnoszących zapis tej księgi do Mojżesza (np. Jozuego 8:31-35). A w Ew. wg Łukasza napisano, że Pan Jezus potwierdza, iż pisarzem Ksiąg Prawa jest Mojżesz (Łuk.24:44; także Mk 10:3), a także Księgi Rodzaju (Marka 12:26; Łuk.20:37). Warto autorytet Jezusa i w tym względzie przedkładać nad inne.
Wszystkie Księgi Pentateuchu napisał Mojżesz, prócz końcówki opisującej jego śmierć, którą dopisał arcykapłan Eleazar, lub następca Mojżesza, Jozue, a przepisywacze włączyli ją w skład Pięcioksięgu.
Jeszcze tylko o kodeksie Hammurabiego, który rzekomo miał być pierwowzorem dla Prawa Mojżeszowego. Po pierwsze, Prawo nie było pomysłem Mojżesza, ale zostało przekazane przez anioła Jehowy (Sędziów 2:1; Wyjścia 20). Z całą pewnością miało przepisy bardziej humanitarne, niż u Hammurabiego. Podobieństwo w przepisie "oko za oko..." jest pobieżne, bo u Hammurabiego dosłowność stosowania go odnosi się jedynie do przestępców o niższym statusie. W Prawie Mojżeszowym natomiast odpowiedzialność wszystkich jest równoprawna, a przepis ten ma odstraszać szyderców próbujących prześladować czcicieli prawdziwego Boga.
To może tyle na razie, bo temat jest obszerny i sam Pięcioksiąg budzi wiele polemik.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, o 12:01 
W między czasie jak będę szukać w swoich bluźnierczych zbiorach polecam
anglojęzyczny film z video google : http://video.google.com/videoplay?docid ... 8178434620
Pod tytułem Who wrote the Bible :)
Proszę zarezerwować sobie 2 godzinki bo film trwa 1h 43 minuty.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, o 15:46 

Kwidzownik chciałbym Ciebie zapytać: Jak Świadkowie Jehowi uzasadniają, że Jezus Chrystus nie jest Bogiem? Proszę aby odpowiedź była oparta na słowach Pisma Świętego

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, o 16:19 

Abstrahując od tematu, pomyślałam sobie.... wykończą nam kwidzownika :-)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, o 18:36 

Maranatha napisał(a):
Jak Świadkowie Jehowi uzasadniają, że Jezus Chrystus nie jest Bogiem?

Masz fajny nick. Biblijny. O zawartym w pytaniu problemie pisałem już na 10 stronie tematu, na którym się znajdujemy, w podtytule 'Czemu, jako chrześcijanin, nie wyznaję trójosobowego Boga'. Proponuję zgłębić zagadnienie i napisać o swoich wnioskach.

Rachel napisał(a):
wykończą nam kwidzownika

Dziękuję Rachelko za troskę. Mam nadzieję, że jednak nie, ale co mi tam. :???: :601:

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, o 20:02 

canario napisał(a):
Nie przeszkadza mi też jak ktoś wierzy, że ludzie jeździli na dinozaurach.

O tym pisałem już na 13 tej stronie w podtytule Stwarzanie cz.2. Ten problem nigdy nie istniał.

Tytuł: Trójca Święta
PostNapisane: 31 stycznia 2008, o 09:43 

Kwidzownik jako odpowiedź na twoje wywody przeczące istnieniu Trócy Świętej chciałbym Ci przedstawić artykuł "Odnówmy w sobie prawde o Trójjedynym Bogu" - z książki "Nadzieja poddawana próbom" ojca Jacka Salija: http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_44.htm
Polecam go nie tylko tobie ale także wszystkim którzy szczerym sercem poszukują prawdy.

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, o 09:53 

Maranatha napisał(a):
szczerym sercem poszukują prawdy.

Niektórzy patrząc nawet z najwyższej wieżyczki strażniczej mają wąskie horyzonty
i widzą tylko fatamorganę.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, o 14:49 

Porcellus napisał(a):
mają wąskie horyzonty
i widzą tylko fatamorganę.

Fatamorgana, to zjawisko występujące na pustynnych terenach, gdzie zachodzą sprzyjające warunki do załamania promieni, tak że obiekty odległe widzi się, jakby były bliżej.
Po pierwsze. Świadkowie Jehowy upatrują źródło "wody żywej" w treści Pisma Świętego, a to ma sporo informacji, więc pustynia nie grozi. Co prawda, tak jak w fatamorganie, za wcześnie upatrywano nadejścia Królestwa Bożego, ale nawet kiedy będzie później, to i tak będzie. Ci, którzy sobie to bagatelizują, mają trochę więcej czasu na opamiętanie. Ale wiem, że dla nich to i tak czas zmarnowany. :neutral: :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, o 14:58 
Kwidz > Ty chyba nie do końca wiesz na czym polega ewolucja. To co napisałeś na 13 stronie to jakiś komiczny pseudo naukowy miszmasz z elementami religijnymi - podobny do bełkotu ze Star Trek tylko z próbą udokumentowania tego przekazami równie absurdalnymi...

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, o 15:53 

Daleko mi do czerpania z takich pomysłów, jak Star Trek, a teorię ewolucji w postaci, jaką proponuje nauka, odbieram jako próby unikania obowiązku okazywania wdzięczności Stwórcy za własne istnienie. To tak, jakby dawać posłuch opowiadaniu, że matka znalazła ciebie w głąbie kapusty i resztę życia wypiąć się na nią. Nie taka wolność przynosi najwięcej satysfakcji i korzyści. Absurdem jest pod koniec takiego niewdzięcznego życia satysfakcjonować się jego ochłapami, kiedy przy pełnej wdzięczności i wynikającego z tego konsekwentnego postępowania można byłoby osiągnąć pełnię obietnicy życia wiecznego. Może lepszy wróbel w garści, niż gołąbek na dachu, ale w taki sposób tracono fortuny na nic nie przynoszące uciechy hulaszczego życia. I to jest absurdalne.

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, o 16:02 

Kwidzownik dlaczego nie odpowiadasz nic na artykuł, który Ci zaproponowałem do przeczytania. Czyżbyś bał się go przeczytać, czy może przeczytałeś ale wolisz spuścić na to zasłonę milczenia i potwierdzasz fałszywość waszych twierdzeń?

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, o 16:12 
Kwidz> Dlaczego ty zawsze odpowiadasz w sposób zupełnie nie związany z tematem.
Pytanie- Z czym masz kanapki?
Odpowiedź - Dwie bułki.

A jak ktoś z Afryki w mailu proponuje ci przelać 8 baniek na konto to też w taką obietnicę wierzysz?

Poza tym ty znów mylisz pojęcia - ateizm/ agnostycyzm nie równa się hedonizmowi. Znasz takie pojęcie jak Świecki Humanizm ?

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1