Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, o 16:10 

Kilka zdjęć z dzisiejszego dnia.

Załączniki:
pod katedrą1.jpg
pod katedrą1.jpg [ 100.42 KiB | Przeglądane 5487 razy ]
pod katedrą2.jpg
pod katedrą2.jpg [ 113.9 KiB | Przeglądane 5487 razy ]
pod katedrą3.jpg
pod katedrą3.jpg [ 74.61 KiB | Przeglądane 5487 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 06:27 
Bierrocker napisał(a):
Dobrze, ze coś się zaczyna dziać, oby we właściwym kierunku...
A swoją drogą, jeżeli ma być budowany podziemny parking, to chyba najpierw archeolodzy powinni zbadać teren "pod resztkami kamienic". W końcu musi tam być jeszcze trochę "wiadomości" na temat zaczątków naszego miasta :).
Chociaż z drugiej strony, znając życie, opóźniło by to prace o kilka kolejnych lat...

Bierrocker krakał i wykrakał. Dziś w porannej audycji Radia Gdańsk dr Antoni Pawłowski, (archeolog i kierownik Muzeum Zamkowego w Kwidzynie) mówił o najnowszym odkryciu na Starym Mieście. Chodzi o ciąg kilku piwniczek z nieźle zachowanymi resztkami ceglanych sklepień gotyckich. Podobno te resztki architektoniczne mają zabytkową wartość zbliżoną do pozostałości romańskich piwnic w okolicach Hali Targowej w Gdańsku. (http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php ... ght=#22763)
Ponieważ umowa z inwestorem przewiduje wstrzymanie prac w razie ewentualnych ciekawych znalezisk archeologicznych, to obecnie trwają „targi” na ten temat Pro-Inwestu z nadzorem konserwatorskim, choć p. Pawłowski już zapowiedział wstrzymanie prac budowlanych.
Pewnie te zachowane łuki z gotyckich cegieł zostaną wyeksponowane i w przyszłości będą stanowiły atrakcję w podziemnym garażu, a póki co, znów budowa będzie odwleczona na jakiś czas do granic cierpliwości inwestora.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 06:34 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
do granic cierpliwości inwestora.

Myślę że inwestor był przygotowany na taką okoliczność i ubezpieczył umowę.
Tego typu zabiegi są znane i mogą przynieść nawet pokaźne dochody inwestorowi, który tak naprawdę nie ponosi kosztów.
Przypadki znane i przerabiane w trakcie różnego rodzaju inwestycji nie tylko w naszym kraju :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 07:36 

Rozmawiałem wczoraj z panem Serockim. W chwili obecnej mają "błogosławieństwo" konserwatora i mogą kontynuować pracę.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 11:43 

Cytuj:
Bierrocker krakał i wykrakał.
:-D Wybaczcie! Na szczęście? jest "błogosławieństwo" konserwatora...

Jako niedoszły archeolog, mam tylko nadzieje, ze nie zostanie tutaj zniszczone coś o wartosci historycznej. Przecież wszelkie prace archeologiczne można przeprowadzić w miarę sprawnie i szybko. I jeżeli prace budowlane są opóźniane, to nie jest to bezpośrednia wina badan, tylko cala masa biurokracji, która se za tym ciągnie jak zmora...

Budslavsky napisał(a):
Pewnie te zachowane łuki z gotyckich cegieł zostaną wyeksponowane i w przyszłości będą stanowiły atrakcję w podziemnym garażu

A to tez by była jakaś opcja. :grin: W końcu pod Bazylika św. Piotra w Watykanie, można do dnia dzisiejszego podziwiać resztki fundamentów wczesnochrześcijańskiej bazyliki wybudowanej przez Konstantyna Wielkiego w 324 r.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 19:13 
Jakoś nie dopisała mi fantazja primaaprilisowa i mój kawał o rzekomych perturbacjach budowlanych na Starym Mieście
wypadł mizernie i okazał się po prostu pudłem. Sprawa zbyt prawdopodobna, więc nie mogła zadziwić.
Ale widzę, że nikt inny z szanownego towarzystwa nawet nie próbował dziś zmyślać.
Czekałem na jakieś rewelacje, np. że bracia Kaczyńscy poróżnią się w sprawach polityki, albo, że zjednoczone polskie homofoby i homofile wystosują tym dwu kochasiom z USA suplikę z błaganiem o wybaczenie za zbytnią wobec nich oziębłość Polaków,
ale te i podobne bzdury okazały się rzeczywistością i nie trzeba było ich zmyślać. Ginie tradycja w narodzie i obserwujemy jak to Prima Aprilis staje się w Polsce zbędny, bo i bez niego mamy dookoła i na co dzień zbyt wiele bzdur i bujdy. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 19:22 
Przyjaciel forum

Budslavsky,

Bo wszystko co kiedyś było dzikie, głupie lub śmieszne, dzisiaj jest codziennością.
Duch w narodzie ginie, został nam się ino sznur :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 19:51 

Dałem dzisiaj się nabrać w pierwszym momencie , słysząc o odebraniu Polsce Euro 2012. :D

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 20:20 

Nie przejmuj się Budslavsky. Dziś miałam w pracy taki przypadek. Informuję chłopaka, że popełnili błąd na maszynie i w złe opakowania papier pakują, a ten się śmieje, i mówi, że się nie nabierze na psikusa. Efekt jest taki, że znów bez premii chodzą. Przez tyle lat powinni wiedzieć, że ja w pracy nie żartuję.

A teraz do rzeczy. Jako, że te całe "wykopki" dzieją się obok mojego bloku mam dzisiejsze zdjęcia. Poszłam, zrobiłam, skoro taką rewelację nam tu kolega Budslavsky przekazał. :-)

Załączniki:
P1040300.JPG
P1040300.JPG [ 82.29 KiB | Przeglądane 5317 razy ]
P1040303.JPG
P1040303.JPG [ 88.99 KiB | Przeglądane 5317 razy ]
P1040304.JPG
P1040304.JPG [ 87.92 KiB | Przeglądane 5317 razy ]
P1040305.JPG
P1040305.JPG [ 86.21 KiB | Przeglądane 5317 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 20:29 
Przyjaciel forum

Rachel,
Ja nawet nie wiedziałem, że Ty na "Finishing department" pracujesz :D

Jak patrzę na fotki, to jakoś mi się tak żal na sercu robi, bo się chyba za bardzo przyzwyczaiłem do widoku tych ruin :roll:

Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2008, o 20:37 przez drosik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 20:35 

Przy ręcznych przekopach kontrolnych do poziomu - 1,5 m nie natrafiono na nic ciekawego.
Dalej nie ma pierwotnego gruntu.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 21:11 

Drosik - Ano pracuję. Czasem nawet spotykamy się "na dymku". Jarek M mi tam zazwyczaj smacznego mówi. :-D
Ruin mi nie szkoda. Wolałabym tam jednak widzieć trawnik, kwiaty, krzewy...
Gdyby tak tylko Ratusz odbudowali, salę ślubów w nim urządzili. To jest moja wizja zagospodarowania tego terenu. :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 21:14 
moim skromnym zdaniem to oni powinni zacząć od budowy ratusza, a nie bawią się w budowę kamienic, których wynajmowanie będzie z pewnością cholernie drogie i co za tym idzie, nie będzie chętnych na ich wynajęcie, tak jak część pomieszczeń w galerii Kopernik..

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 21:46 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
wynajmowanie będzie z pewnością cholernie drogie

Te lokale sa obecnie na sprzedaz. Na wynajem moga byc jesli przyszli wlasciciele sie na to zdecyduja.
A ceny? 3000zl do 3700zl (netto) za metr to duzo jak na kwidzyn ale lokalizacja zacna :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, o 22:58 

nowm napisał(a):
moim skromnym zdaniem to oni powinni zacząć od budowy ratusza

Na razie lepiej niech nie zaczynają, bo wątpię, żeby były środki na odbudowę z prawdziwego zdarzenia.
Ratusz będzie, tak jak katedra, symbolem naszego miasta, wiec powinno to być zrobione z klasa.
Jak wygram w totka to sie chętnie dołożę ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1