Plamy od masci stosowanych na oparzenia zawierajace srebro oraz bardzo popularny Rivanol moi drodzy sa nie do zmycia. Niestety zarowno Rivanol jak i "odkazacze" na bazie srebra stosuje sie powszechnie w szpitalach. Uwierzcie mi, ze nie jest priorytetem zadnego dyrektora szpitala biala posciel i mam nadzieje, ze nidgdy takim priorytetem sie nie stanie. Posciel biala i czysta to nie synonimy.
Zalozmy, ze pobyt przecietny w szpitalu to tydzien. Przez szpital w Kwidzynie przewija sie jakies 15-18tys pacjentow rocznie. Niekiedy posciel musi byc zmieniana nawet 2 razy dziennie. Jesli u 30% pacjentow zastosujemy skladniki trwale brudzace posciel to zdaniem co niektorych trzeba by te setki kompletow poscieli po prostu wywalac.
Mysle, ze marnotrastwo idzie tutaj juz w dziesiatki tysiecy.
Co do WIELKICH PIENIEDZY placonych na sluzbe zdrowia w Polsce.
Skladka placona jest od dochodow. Zarowno dochody jak i skladka procentowo jest nizsza od podobnych na tzw zachodzie. Leczeni jestesmy w Polsce w sposob identyczny jak na zachodzie. (te same procedury, te same leki, te same materialy)
Mi rachunek sie nie zgadza, albo napisze inaczej - doplacaja na takie leczenie personel nizszy, pielegniarki i lekarze, ktorych praca jest wyceniona nieco inaczej niz na zachodzie...