Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Naprawa (regeneracja) głośników samochodowych
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 08:19 

Mam pytanie, gdzie w Kwidzynie lub okolicy naprawiają głośniki samochodowe.
Interesuje mnie cena i jakość usługi. Kiedyś był (i chyba istnieje nadal) taki punkt napraw w Kwidzynie i Grudziądzu. Czy ktoś orientuje się jak wygląda to cenowo i co z jakością wykonania (jeżeli się nie mylę są wymieniane całe membrany) oraz gwarancją?
Głośniki padły ze starości, są to standardowe głośniczki montowane seryjnie w drzwiach Astry.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 08:25 

Großvater napisał(a):
Głośniki padły ze starości, są to standardowe głośniczki montowane seryjnie w drzwiach Astry.

Kolego jaki byłby sens regeneracji membran standardowych głosników? Poszukaj na allegro napewno znajdziesz. Jak byłem naprawić zmieniarkę sony (troche leciwa) to słowa sprzedawcy "Tego się już nie opłaca naprawiać, bo pewnie padło coś tam coś tam" - skoro nie da rady naprawić to ja śrubokręcik w łapke i naprawiłem sobie sam :]

Dziś ludzie są strasznie leniwi... Ale też fakt faktem nie opłacalne jest naprawianie sprzętu, którego naprawa przewyższa koszta zakupu uzywanego sprawnego.

Także podsumowując nie wiem czy jest sens - gdzieś mam w domu stare głosniczki do mojej laguny (seryjne) jak bedziesz chciał to ci je dam - musze je najpierw znaleźć :-D

Pozdrawiam,
Bloszek

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 08:26 

Nie wiem jak z naprawą ale że mam podobny problem to "ustawiam" się z chłopakami spod wieży ciśnień na wymianę głośników i okablowania na nowe.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 08:28 

malgos napisał(a):
Nie wiem jak z naprawą ale że mam podobny problem to "ustawiam" się z chłopakami spod wieży ciśnień na wymianę głośników i okablowania na nowe.

A co sie stało ze musisz wymieniać kable - jaki jest sens tej operacji. Zwarcie miałaś czy co że kable się potopiły? To naciąganie klienta na koszta.

Jeśli zakładasz Car Audio zmiana okablowania zalecana, ale na standardowe radio i zwykłe głosniki nie widze sensu wymiany kabli.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 08:54 

bloszek napisał(a):
A co sie stało ze musisz wymieniać kable - jaki jest sens tej operacji. Zwarcie miałaś czy co że kable się potopiły? To naciąganie klienta na koszta.

gdyby to był "plaskacz" to nie byłoby potrzeby zmiany ale że nim nie jest to okablowanie do głośników jest już dawno zgniłym złomem :-)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 08:58 

malgos napisał(a):
gdyby to był "plaskacz" to nie byłoby potrzeby zmiany ale że nim nie jest to okablowanie do głośników jest już dawno zgniłym złomem

A dobre kabelki troche kosztują coś wiem o tym - niedawno zakładałem u siebie Car Audio, aż mi się serce kroiło jak tyle siana na same kable popłynałem :/

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 08:59 

Nie będzie car audio - nie ma potrzeby pchać się w drogie kable :-) Aby tylko było słychać :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:03 

malgos napisał(a):
Nie będzie car audio - nie ma potrzeby pchać się w drogie kable Aby tylko było słychać

To zwykłe 2 x 1,5 mm2 starczą ;) fabryka chyba takie robi albo nawet chyba cieńsze.

U sibie mam 2 mm2 , 2,5 mm2 i 4 mm2 zasilające jak od spawarki czyli 20 mm2 dlatego własnie serducho m isię krajało jak zakładałem to

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:06 

bloszek napisał(a):
...
Kolego jaki byłby sens regeneracji membran standardowych głosników? Poszukaj na allegro napewno znajdziesz. Jak byłem naprawić zmieniarkę sony (troche leciwa) to słowa sprzedawcy "Tego się już nie opłaca naprawiać, bo pewnie padło coś tam coś tam" - skoro nie da rady naprawić to ja śrubokręcik w łapke i naprawiłem sobie sam :]..

Pisząc standardowe miałem na myśli że nie są to jakieś audiofilskie głośniczki o paśmie 20Hz-20kHz (40kHz dla bardziej wymagających). Szkopuł w tym że w porównaniu z klasycznymi głośnikami do sprzętu AV powszechnego użytku, mocowanie tych głośników nie odbywa się w płaszczyźnie membrany ale w płaszczyźnie magnesu tak jak na załączonej fotce z tą różnicą że głośnik z fotki różni się od oryginału tym iż w oryginale obudowa stanowi jedna całość z membraną i jest niedemontowana (przynajmniej dla zwykłego śmiertelnika). Auto ma ponad 10lat i obawiam się że kupione na allegro używki mogą zakończyć żywot równie szybko co moje.
Właśnie przeglądałem allegro i prawdopodobnie poszukiwany przeze mnie komplecik nowych głośników to kwota ok 110zł więc temat do przemyślenia.
Odnośnie samodzielnych napraw to uważam że naprawa głośnika a zmieniarki to dwie rożne sprawy. Przy głośniku trzeba mieć w sobie coś z chirurga lub artysty :-) , tam liczy się przede wszystkim precyzja (chyba że używa się jakichś urządzeń które robią to za Ciebie), natomiast zmieniarka to przede wszystkim elektronika i trochę mechaniki a co za tym idzie potrzeba posiadania jakiejś wiedzy z elektroniki.

malgos napisał(a):

Malgos zabrzmiało to tak jakby „chłopaki „jumali” te głośniki :grinka: . Tam pod "wieżą" jest jakiś oficjalny serwis czy po prostu jest to na zasadzie koleżeńskiej przysługi?

Załączniki:
Komentarz: wspomniany glosnik
glosnik.jpg
glosnik.jpg [ 38.84 KiB | Przeglądane 11965 razy ]

Ostatnio edytowano 10 czerwca 2008, o 09:17 przez Großvater, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:08 

Punkt ze sprzedażą i naprawą głośników znajduje się na przeciwko Urzędu Pracy. Mają tam również różnego rodzaju kable, potrzebne końcówki, anteny itp.
Gdy punkt był jeszcze na 15-sierpnia dałem do niego kolumny estradowe do naprawy. Jak dobrze pamiętam nie zapłaciłem dużo, ale brzmienie z naprawionych kolumienek zdecydowanie lepsze.
Montaż i demontaż car audio jest jeszcze na rogu ulicy Mickiewicza i Żeromskiego.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:14 

chester napisał(a):
...Montaż i demontaż car audio jest jeszcze na rogu ulicy Mickiewicza i Żeromskiego.

Może to wypadek przy pracy, ale znajomemu przy zmianie radia panowie popalili wzmacniacze które były fabrycznie zamontowane w Golfie przy głośnikach mocowanych w drzwiach. Sytuacja miała miejsce parę lat temu więc nie wiem czy był to jednorazowy incydent czy może teraz nabrali większego doświadczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:16 

Großvater napisał(a):
Tam pod "wieżą" jest jakiś oficjalny serwis czy po prostu jest to na zasadzie koleżeńskiej przysługi?

normalny, usługowy zakład - to ten w "prawej" bramie. Obok są alarmy i to nie oni :-)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:17 

Großvater napisał(a):
chester napisał(a):
...Montaż i demontaż car audio jest jeszcze na rogu ulicy Mickiewicza i Żeromskiego.

Może to wypadek przy pracy, ale znajomemu przy zmianie radia panowie popalili wzmacniacze które były fabrycznie zamontowane w Golfie przy głośnikach mocowanych w drzwiach. Sytuacja miała miejsce parę lat temu więc nie wiem czy był to jednorazowy incydent czy może teraz nabrali większego doświadczenia.

Podałem ten sklepik do informacji, że takie coś jest, bo polecać nie będę. Mnie też kiedyś z kwitkiem odprawili, a i znajomi na nich narzekali.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:25 

chester napisał(a):
Montaż i demontaż car audio jest jeszcze na rogu ulicy Mickiewicza i Żeromskiego.

Ja różnież mam niezbyt dobre wrażania z tego sklepu. Wszystko co związane z car audio i CB radiem staram się zakupić na allegro, ale nie bede przecież ściągał za drugie tyle skoro można mieć na miejscu... W kwidzynie kupuję tylko drobne i potrzebne pilnie rzeczy. Niestety marża dość duża jest i taniej wychodzi zakup z allegro i nie ma się problemu z (czasem) niemiła obsługą.

Großvater napisał(a):
mocowanie tych głośników nie odbywa się w płaszczyźnie membrany ale w płaszczyźnie magnesu tak jak na załączonej fotce z tą różnicą że głośnik z fotki różni się od oryginału tym iż w oryginale obudowa stanowi jedna całość z membraną i jest niedemontowana (przynajmniej dla zwykłego śmiertelnika). Auto ma ponad 10lat i obawiam się że kupione na allegro używki mogą zakończyć żywot równie szybko co moje.

Kupić panel redukcyjny z MDF`u lub plastiku i zwykłe głosniki dwudrożne lub zestaw odseparowany. Choć bardziej poleciłbym to drugie.

http://www.powe.com.pl/product_info.php ... cts_id/110

Ale skoro to ma tylko grać to dobór głośników pozostawiam właścicielowi

Großvater napisał(a):
Odnośnie samodzielnych napraw to uważam że naprawa głośnika a zmieniarki to dwie rożne sprawy. Przy głośniku trzeba mieć w sobie coś z chirurga lub artysty

No nie ulega to z mojej strony zadnej wątpliwości:)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2008, o 09:37 

Bloszek, dzięki za tę twórcza dyskusję :piwo: . Po raz kolejny allegro zaskoczyło mnie oryginalnymi patentami jak np. wspomniana przez Ciebie tuleja dystansowa. Jest to ta sama co widoczna na zamieszczonej powyżej fotce dostępna na allegro za ok 30zł. Dotychczas nawet nie pomyślałem aby szukać gotowych rozwiązań w postaci dystansów.
Pzdr.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1