Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Mennonici na Żuławach. Ocalone dziedzictwo" wysta
PostNapisane: 18 czerwca 2008, o 17:57 

Gdyby nie Marienburg.pl to pewnie przeminęłoby niezauważenie :???:

Cytuj:
[center]Serdecznie zapraszamy na otwarcie kwidzyńskiej edycji wystawy:
"Mennonici na Żuławach. Ocalone dziedzictwo"
W salach kwidzyńskiego zamku
dnia 20 czerwca 2008 r., godz. 15.00.
Wystawa przygotowana we współpracy z Muzeum Narodowym w Gdańsku.
[/center]

Wystawa Mennonici na Żuławach. Ocalone dziedzictwo jest opowieścią o niezwykłej społeczności, dla której przez cztery stulecia delta Wisły była ojczyzną. Opowieścią o ocalonych śladach ich obecności, śladach, a także o tych, których materialna postać bezpowrotnie została utracona.
Mennonityzm kształtował się około połowy XVI wieku na marginesie szerszego ruchu protestanckiego rozwijającego się w Niderlandach i północnych Niemczech i wiąże się z postacią Menno Simonsa, który nadał mu kierunek i nakreślił założenia. Mennonici opuszczali Niderlandy uchodząc przed niepokojami i wojnami religijnymi. Przybywali do Prus Królewskich, gdzie zyskali prawo osiedlenia - włączeni zostali w proces zagospodarowania depresyjnych ziem żuławskich i dolin nadwiślańskich; liczyć również mogli na tolerancję dla swego wyznania.
Mennonici, osiedlając się od XVI wieku na Żuławach. stali się współgospodarzami tej ziemi trwając na niej aż do zakończenia drugiej wojny światowej. Przyczynili się w wielkim stopniu do powstania specyficznego krajobrazu - nie tylko architektonicznego, ale i kulturowego. Poza obszarem Żuław społeczność mennonicka występowała w znacznie mniejszych skupiskach - wyspach osadniczych położonych w dolinie dolnej Wisły min. w Dolinie Kwidzyńskiej.
Na wystawie przedstawiono zarys historii mennonitów jako społeczności zintegrowanej wokół swego wyznania oraz zaprezentowano zachowane ślady obecności mennonitów - zabytki kultury materialnej, dokumenty rękopiśmienne, drukowane, przedstawienia ikonograficzne, fotografie, mapy. Zabytki pochodzą ze zbiorów muzealnych, archiwów, bibliotek i kolekcji prywatnych.
Wystawie towarzyszy publikacja wydana prze Muzeum Narodowe w Gdansku, na którą składają się artykuły przedstawiające społeczność mennonicką w różnorodnych aspektach jej funkcjonowania i osadzenia w kulturze Żuław.
Do realizacji projektu zaproszeni zostali przedstawiciele społeczności i stowarzyszeń mennonickich z Europy i Ameryki Północnej; Stowarzyszenie Miłośników Nowego Dworu Gdańskiego - Klub Nowodworski, Żuławskie Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Niderlandzkiej oraz Towarzystwo Miłośników Ziemi Kwidzyńskiej.

"Mennonici na Żuławach i w Dolinie Kwidzyńskiej. Ocalone dziedzictwo"
Wystawa w Oddziale MZM - Muzeum w Kwidzynie
20 czerwca - 15 października 2008

Koncepcja i scenariusz wystawy - mgr Ewa Gilewska
(Muzeum Narodowe w Gdańsku - Oddział Etnograficzny w Oliwie)
Aranżacja plastyczna - mgr Hanna Błaszkowska - Gregor
Oświetlenie - mgr inż. Krzysztof Paluch

Komisarz kwidzyńskiej edycji wystawy - mgr Sylwia Tatara

źródło

Załączniki:
z_1.jpg
z_1.jpg [ 54.78 KiB | Przeglądane 7378 razy ]
z_2.jpg
z_2.jpg [ 37.82 KiB | Przeglądane 7378 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, o 18:26 
Przyjaciel forum

malgos napisał(a):

To cóś ta Pani Mgr. Sylwia mało kumata jest żeby nie powiadomić mediów :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, o 18:37 

Darek napisał(a):
To cóś ta Pani Mgr. Sylwia mało kumata jest żeby nie powiadomić mediów
- Darku - zdziwiłbyś się, jak czasem trzeba media prosić, żeby coś zamieściły kulturalnego ;-)... Ale jak ktoś kogoś "zaciuka" to jest na pierwszej stronie...

Tytuł: Re: "Mennonici na Żuławach. Ocalone dziedzictwo" w
PostNapisane: 18 czerwca 2008, o 19:13 

malgos napisał(a):
....

Przy okazji chciałbym poruszyć pewna kwestię. W przeciągu ostatnich 1-2 miesięcy na terenie Kwidzyna odbyły się (a jedna chyba jeszcze trwa) dość ciekawe inicjatywy. Nie podam szczegółów bo na te informacje trafiłem przypadkowo w lokalnej prasie ale wynikało z nich iż w Kwidzynie odbyło się http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/9/4199 (posłużyłem się linkiem znalezionym w sieci) oraz chyba jeszcze trwająca wystawa zdjęć (jak mnie pamięć nie myli) archiwalnych w lokalu mieszczącym się bodajże gdzieś na Katedralnej, czynna od poniedziałku do piątku - więcej szczegółów nie pamiętam (mam nadzieję że za dużo od siebie nie dodałem :grinka: ). Podsumowując, jakoś nie kojarzę aby o ww. inicjatywach jakoś szerzej informowano "na mieście" i również nie widziałem o nich wzmianki na forum co raczej potwierdza że tego typu imprezy są jakoś mało nagłaśniane a wręcz ukrywane, co również widać na przykładzie wystawy o której wspomina malgos.
P.S
Tak przypadkowo, parę tygodni temu widziałem przy dawnych "koniach" informację że z okazji ?-lecia istnienia szkoły urządzono na jej terenie wystawę archiwalnych zdjęć, może to kogoś zainteresuję (nie wiem czy wystawa jest nadal aktualna).

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, o 20:41 

agniesz-ka napisał(a):
zdziwiłbyś się, jak czasem trzeba media prosić, żeby coś zamieściły kulturalnego

ale chyba nie wszystkie media tak mają?

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, o 21:07 

KrzaQ napisał(a):
ale chyba nie wszystkie media tak mają?
- oczywiście - częściowo odszczekuję :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, o 17:12 

Zamek w Kwidzynie jest filią MZM w Malborku (uważam to za swoisty absurd) i wszelkie wystawy ,,przechodzą" przez pracownię plastyczną w zamku malborskim, akurat do ,,Mennonitów" robiłam opracowanie graficzne lokalnej mapy Mennonitów (reszta przyjechała z Gdańska). Obiecuję zawiadamiać na forum o wszelkich wystawach, które dla Kwidzyna będziemy opracowywać pod względem plastycznym . Mam nadzieję że pracownicy Muzeum w Kwidzynie nie obrażą się o takie ,,przecieki " :))
(ps nie wiem dlaczego w wyedytowanym poście mam ,,Kwidzyn" z małej litery, chociaż napisałam poprawnie !!! Edytuję trzeci raz i nic, zmienia jakiś chochlik :(

Ostatnio edytowano 26 czerwca 2008, o 23:02 przez Andy, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, o 17:49 
Przyjaciel forum

Andy napisał(a):
chociaż napisałam poprawnie !!! Edytuję trzeci raz i nic, zmienia jakiś chochlik :(

Z tą poprawnością nie przesadzaj liczba pojedyncza- Kwidzyn, gdzie w Kwidzynie dla kogo czego Kwidzyna i wszystko będzie git :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, o 18:19 

No przepraszam ponownie :) I dziękuję za podpowiedź ! Poprawię się teraz, gdy wiem jak:)

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, o 19:27 
Przyjaciel forum

Andy napisał(a):
No przepraszam ponownie :)

Nie ma za co, wielu ma z tą odmianą problem, dla tego istnieją mechanizmy wbudowane w edytor, które nie pozwalają pisać niepoprawnie, pewnie stąd Twoje kłopoty :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, o 20:45 

Andy napisał(a):
pracownicy Muzeum w kwidzyn iu nie obrażą się o takie ,,przecieki

My będziemy wdzięczni za przecieki .):

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2010, o 20:10 

W necie znalazłem taką stronkę: http://holland.org.pl/art.php?kat=art&dzial=kwi&id=toc, na której opisane osadnictwo holendrów na ziemi kwidzynskiej - ciekawe artykuły i fotki.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 07:55 

chester napisał(a):
ciekawe artykuły i fotki.

Ciekawostką jest powoływanie się na kwidzynopedia.pl . :-) Np. w haśle Ryjewo. Miło. :-)

Strefa czasowa: UTC + 1