Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 09:07 
Przyjaciel forum

Bambo napisał(a):
Wielka zasługa w tym władz miasta :)

O jakiej zasłudze piszesz :?:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 09:23 

W sensie, że starają się o to żebyśmy mieli most, bo napewno bez ich starań mostu by nam nie postawili, napewno nie teraz i byśmy na niego czekali dwa razy dłużej, takie jest moje zdanie, ale moge się mylić :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 09:32 
Przyjaciel forum

Cytuj:
W sensie, że starają się o to żebyśmy mieli most,

Starali się mniej więcej od 1950 roku a był to jeszcze zamierzchły PRL.

Już dzisiaj ci co się starali nie żyją, czy mają w tym też jakąś zasługę :?:

Wydaje mi się, że zasługę można mieć jak się czegoś dokona, bo za samo staranie to ja już miał bym kontener medali, gdyby dawali :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 11:23 

drosik napisał(a):
Nie tylko obiecywali, ale nadal obiecują i jak dobrze, pójdzie, a taką mam nadzieje
obiecywali nadal będą ...
/przepraszam za drobny żart/ :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 11:25 
Przyjaciel forum

Darku, weź na luz. Fakt że w czach komuny przebąkiwano o moście, ale wtedy kto inny
decydował i po tych staraniach nie pozostał żaden realny ani mentalny ślad.

Fakt ze obiecywały wszystkie opcje bo to jest medialne i nic nie kosztuje, ale faktem też jest,
że PO od wielu lat całkiem realnie pracuje aby ten most powstał.
Są to setki spotkań, dziesiątki przeróżnych dobijań się do wysokich progów, doprowadzenie
do zmiany wielu planów i decyzji i w końcu - wydania już niejednych pieniędzy przez Samorząd.

Kwidzyn jest mały, nieustosunkowany i nie tak znowu ważny dla centralnej Polski. Taka inicjatywa nie ma szans
na bezproblemowe przebicie się. Trzeba się trochę napracować, i to właśnie od lat robi obecna kwidzyńska ekipa.

Nie wiem czy wiesz, ale pierwsze działania polegały na znalezieniu dojścia do biskupa Głódzia za którego
wstawiennictwem znaleziono dojście do wojska aby te wyraziło strategiczną zgodę na komunikację wschód-zachód.
Takie były początki, a potem całe masy partyjnych gierek, które nie pomagały inicjatywie.

Pamiętaj, że w naszym mieście od początku zmian - władzę sprawuje jedna PO ekipa, a w kraju w tym czasie rządziło już SLD i PIS.
Ani jedni, ani drudzy - mimo górnolotnych obietnic - nie mieli zamiaru uszczęśliwiać niepodległego im miasta.
Faktem jest też, że teraz władze centralne są, że tak powiem - nasze. Więc, jeśli nie teraz, to nigdy.

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 11:51 
Przyjaciel forum

oki44,

Przeczytałem Twój tekst trzy razy, masz rację, to ogromne przedsięwzięcie, co nie znaczy że niemożliwe.

Nie mam nic do żadnej partii ani żadnego wyznania, ale nasza Polska polityka schodzi cały czas na manowce.

Jeżeli ekonomicznie Pomorza nie stać na most, lub jest on akurat pod Kwidzynem logistycznie i ekonomicznie nieuzasadniony, to po jakiego czorta wydawać pieniądze na nowe projekty i robienie ludziom wody z mózgów.

Chyba, że ludzie to lubią :grinka:

Powiem tak, mnie ten most wisi bo dojeżdżam do Was z południa, ale ciekaw jestem ile pieniędzy zostało włożone w starania i kolejne projekty, ale tak uczciwie (wiem że informacji nie uzyskam)

Czy ktoś w ogóle próbował to policzyć :evil:

Mogło by się niechcący okazać, że już na materiały i drogi dojazdowe kasa została rozpierniczona.

Oto jest pytanie :?:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 12:31 
Przyjaciel forum

Darku, nie wiem z jakiej perspektywy to mówisz. Mosty zwykle budowane są przy udziale budżetu centralnego. Reszta z funduszy unijnych.
Logistycznie i ekonomicznie nieuzasadniony? Firmy podkwidzyńskie były by odmiennego zdania.

70 kilometrów od mostu w Grudziądzu do mostu w Malborku i rozwój komunikacji północ - południe po tamtej stronie Wisły.
Sądzisz że w rozwijającym się kraju to jest szczyt marzeń? Kwidzyn posiada wolę rozwoju przemysłowego i udowodnił
że potrafi to robić. W chwili obecnej, brak dogodnej komunikacji jest największym hamulcem dla tego regionu.

Cała centralna polityka komunikacyjna odcina nas od reszty kraju. Kolej już prawie nie istnieje.
Drogi nie będą posiadały priorytetu rozbudowy na bardziej przepustowe. Jedynym wyjściem jest
podłączenie się do dróg za Wisłą.

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 12:47 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Jedynym wyjściem jest
podłączenie się do dróg za Wisłą.

To akurat wiem i popieram z całego serca, ale jak sam widzisz ponad pięćdziesięcioletnie starania, logicznie uzasadnione, do niczego nie doprowadziły.

Nie - doprowadziły do utraty sił zabiegających i straty dużej kasy na kolejne przymiarki.

Czasami myślę czy Was ktoś przeklął jak te nasze autostrady.

Z drugiej strony urządzamy olimpiady, otwieramy nowe stacje kolejowe w szczerym polu, budujemy tarcze przeciwrakietowe, kupujemy popsute myśliwce.

Kiedyś jeszcze bym zrozumiał "ruscy nam kazali" ale teraz w państwie demokratycznym :?:

Powiedz mi Oki boś mądrzejszy, o co lub, komu o co chodzi, bo ja tylko mam wykształcenie politechniczne więc wiedza z zakresu nowopsychologii jest dla mnie zbyt ciężka do ogarnięcia :oops:

Zachodzi też możliwość, że mam dzisiaj zły dzień, więc lepiej gdybym poszedł pogłębiać Wisłę :evil:

Efekt zbieżny z budową mostu w Kwidzynie :oops:

PS. mówię to z perspektywy Polaka mieszkańca terenów nazwanych Polską :!: :-P

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 14:37 
DAAD, ja mam wrażenie, że Ty byś wolał, żeby ten nasz Kwidzyn był takim małym Kwidzynem, bez przemysłu, bez rozbudowanych dróg, jak taka większa wieś. Dla nas kwidzyniaków, przynajmniej dla mnie, miło jest popatrzeć jak moje miasto się rozwija, rozrasta i próbuje dogonić np. Warszawę :-D Jak będę kiedyś miał dosyć tego miejskiego zgiełku, wyprowadzę się na wieś :-P, póki co mieszkam w mieście :-D

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 15:34 
Przyjaciel forum

Cytuj:
DAAD, ja mam wrażenie, że Ty byś wolał,

To masz tylko takie wrażenie, jasne że chciałbym żeby miasto żyło i rosło z prostej przyczyny kocham je.

Tylko boli mnie jak cała para idzie w gwizdek, wszyscy niby się starają a mostu jak nie było tak nie ma.

O moście mówiło się jeszcze jak byłem gnykiem i co roku spędzałem wakacje w Kwidzynie, mówi się nadal, przyjdzie mi umrzeć i nadal się będzie mówiło.

Kurde wiecznie żył nie będę a z mostu chciałbym skorzystać choćby, żeby odwiedzić rodzinę w Gdańsku :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 15:39 

Darek napisał(a):
Kurde wiecznie żył nie będę a z mostu chciałbym skorzystać choćby, żeby odwiedzić rodzinę w Gdańsku :grinka:

Albo na grzyby jechać w Bory ;) :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 15:43 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
Albo na grzyby jechać w Bory ;) :-D :-D :-D

Albo do Gniewu, bo go postawili z drugiej strony rzeki, albo gdziekolwiek na północ o :!:

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 15:50 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
bo ja tylko mam wykształcenie politechniczne

Darku, w polityce to żadne wyróżnienie. Unia Wolności miała mocne wykształcenie i długo nie powojowała,
Pan Prezydent ma solidne wykształcenie (nie jakieś tam - podwórkowe) i jest jaki jest.
Stocznie i kopalnie należało by zamknąć (sprywatyzować) - ale kto stanie przed tysiącem luda z kilofami w rękach
(pewna angielka kiedyś stanęła).

Większe grupy nacisku zbudują sobie peron w polu bo w danej chwili mają siłę. My mamy taką malutką siłkę,
ale konstelacja gwiazd w chwili obecnej jest najszczęśliwsza. Pożyjemy - zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 15:54 

oki44 napisał(a):
Pożyjemy - zobaczymy.

No nie wiem czy zdążysz?? :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 16:42 
Przyjaciel forum

Krzyżak - ten most, albo zaklepią w tym roku, albo można o nim zapomnieć :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1