Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wypadek autobusu na trasie Kwidzyn-Prabuty
PostNapisane: 21 września 2008, o 19:19 
Przyjaciel forum

Czy ktoś z Was coś słyszał na temat wypadku autobusu dziś w godzinach południowych na trasie Kwidzyn-Prabuty :?:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, o 19:42 

Ok. 13:40 wzmożony ruch karetek na Warszawskiej w stronę Prabut. Szczegółów nie znam.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, o 20:02 

Pastwa. Gmina Kwidzyn - Wypadek drogowy

Cytuj:
Około 13 w niedzielę do dyżurnego KPP Kwidzyn zadzwoniła osoba, która poinformowała, że na drodze W-521 na wysokości Pastwy czerwony ford mondeo uderzył w autobus. Na miejsce zdarzenia dyżurny wysłał 2 patrole policji powiadomił również straż pożarną oraz pogotowie. Przybyli na miejsce policjanci zastali leżącego w rowie forda mondeo oraz stojący w poprzek drogi autobus. Przybyłe na miejsce ekipy ratownicze przystąpiły do wydobywania kierowcy mondeo, by go uwolnić strażacy musieli użyć specjalistycznego sprzętu do rozcinania pogiętej karoserii pojazdu. Prowadzący na miejscu czynności policjanci wstępnie ustalili okoliczności, które mogły być przyczyną wypadku. Kierowca autobusu jadącego od strony Prabut postanowił ominąć ruszający z przystanku Pastwa inny autobus. Kiedy był już w trakcie manewru omijania zauważył nadjeżdżającego z naprzeciwka czerwonego forda mondeo. Zaczął hamować i próbował wrócić na swój pas ruchu. Jednakże pod koniec manewru hamujący ford czołowo uderzył w tylnią oś autobusu. W wyniku tego uderzenia ford został wyrzucony do rowu, a autobus stanął w poprzek jezdni. Ogółem w wypadku ucierpiało pięć osób. Troje pasażerów forda i dwoje autobusu odwieziono do kwidzyńskiego szpitala. Jak się później okazało najpoważniejszych obrażeń doznał dwudziestoletni kierujący fordem w postaci stłuczenia płuca oraz złamań kończyn dolnych i górnych. Jadący pozostali pasażerowie mondeo doznali złamań kończyn górnych jedna z osób złamania miednicy oraz ogólnych wielomiejscowych stłuczeń. 2 pasażerki autobusu mogą mówić o większym szczęściu. Jedna z nich będąc na domiar złego w ciąży, doznała stłuczenia głowy, druga zaś stłuczenia miednicy. Jak twierdzą lekarze rany odniesione przez uczestników wypadku w tym przez kierującego fordem nie stanowią zagrożenia dla ich życia. Dalsze czynności w sprawie prowadzą policjanci z sekcji dochodzeniowo-śledczej KPP Kwidzyn.
Data publikacji: 2008-09-21, Oficer prasowy KPP

Ostatnio edytowano 21 września 2008, o 20:03 przez aaa3, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, o 20:08 
Przyjaciel forum

aaa3 napisał(a):
na drodze W-521 na wysokości Pastwy

Jak to możliwe? Znowu nic nie rozumiem :-|

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, o 21:17 

Z jednej strony to ja tych kierowców autobusów rozumiem, że wymuszają pierwszeństwo, włączając sie do ruchu, mają takie prawo, nie wyobrażam sobie, żeby czekali za każdym razem, wyjeżdżając z przystanku, aż inni kierowcy ich wpuszczą do ruchu (były by kolosalne opóźnienia).
Z drugiej jednak strony niektórzy kierowcy, zachowują sie jak święte krowy, nadużywając tego przepisu, tak w mieście jak i poza miastem.Nie raz musiałem hamować w takiej sytuacji, będąc w trakcie wyprzedzania, autobus wyjeżdżający z przystanku w ostatniej chwili włączał kierunkowskaz i zajeżdżał mi drogę, włączając sie do ruchu, nie robiło na nim wrażenia to, że z naprzeciwka mam jadący samochód i nie mam gdzie uciec.
Niektórzy kierowcy autobusów nie dość że, narażają na niebezpieczeństwo innych użytkowników dróg, to jeszcze narażają na niebezpieczeństwo swoich pasażerów.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, o 21:46 

dzisiaj wracajac z sobotnio-niedzielnego wyjazdu widzialem czerwone mondeo kombi na lawecie w okolicach stacji benzyzowej orlen. przypuszczam ze to byl wlasnie ten woz z tego wypadku. wygladal wrecz makabrycznie.
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, o 22:10 

electro_nick napisał(a):
aaa3 napisał(a):
na drodze W-521 na wysokości Pastwy

Jak to możliwe? Znowu nic nie rozumiem :-|

No własnie co on robił pod Pastwą? Przecież to całkiem w przeciwnym kierunku?

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, o 22:12 

Info i zdjęcia są już na Portalu. Bez Pastwy.

Nie wiem komu się wsie mylą, ale koło Pastwy to to nie jest.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2008, o 00:39 
no nieźle to wygląda.. ludzie z forda mają wielkie szczęście. Widzę, że "nowy" autobus będzie wymagał niemałego nakładu finansowego, żeby mógł znowu trafić na drogę. Widzę na fotce dziwnie przekrzywioną przednią oś kół.. i te powyginane blachy.. szkoda ludzi i żal mi tej maszyny.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2008, o 05:39 

krzyzak napisał(a):
Z jednej strony to ja tych kierowców autobusów rozumiem, że wymuszają pierwszeństwo, włączając sie do ruchu, mają takie prawo, nie wyobrażam sobie, żeby czekali za każdym razem, wyjeżdżając z przystanku, aż inni kierowcy ich wpuszczą do ruchu (były by kolosalne opóźnienia).
Z drugiej jednak strony niektórzy kierowcy, zachowują sie jak święte krowy, nadużywając tego przepisu, tak w mieście jak i poza miastem.Nie raz musiałem hamować w takiej sytuacji, będąc w trakcie wyprzedzania, autobus wyjeżdżający z przystanku w ostatniej chwili włączał kierunkowskaz i zajeżdżał mi drogę, włączając sie do ruchu, nie robiło na nim wrażenia to, że z naprzeciwka mam jadący samochód i nie mam gdzie uciec. Niektórzy kierowcy autobusów nie dość że, narażają na niebezpieczeństwo innych użytkowników dróg, to jeszcze narażają na niebezpieczeństwo swoich pasażerów .

Kolego a nie lepiej ustąpić kierowcy autobusu i wpuścić go - pomimo tego że nie masz takiego obowiązku. Ja zawsze jak widze autobus, gdy już ma wyjeżdżać z zatoczki to go wpuszczam. Tak czy siak sctarę tą chwile ale i tak nic mi to nie da jak i tak dalej trzeba będzie stać np. na jakiejś krzyżówce. A na trasie jak to na trasie przecież i tak się go wyprzedzi, albo sam zjedzie na następna zatoczkę :grin:

To jest ich praca i jakby tak nikt nie wpusicił autobusu i kierowca miałby czekać na wolną okazję wizadu to by stał i stał - a ludzie by czyekali i czekali na przystankach. Dlatego odrobina kultury na drodze zawsze się przydaje.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2008, o 06:41 
Przyjaciel forum

bloszek napisał(a):
Dlatego odrobina kultury na drodze zawsze się przydaje.

Dziwne ale obserwuję to tylko u nas w kraju, poza granicami wykluczając wschodnią dojeżdżając maleńką podporządkowaną uliczką do ulicy z pierwszeństwem, jestem zazwyczaj z uśmiechem wpuszczany do ruchu.

Jeden problem skąd wziąć u nas tą kulturę jak my wszyscy mądrzejsi od innych :?: :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2008, o 14:48 

bloszek
Kolego :-P Przeczytaj uważniej mój post. ;)
Jak go zrozumiesz to wtedy podyskutujemy,
a jak się chcesz pokazać jako dobry, rozsądny,rozważny, itd... kierowca, :-)
to nie musisz mnie cytować. :-P ;) :-) :grin:
A żeby kogoś uczyć kultury,Kolego, to najpierw trzeba być kulturalnym :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, o 17:43 

Nie o kulturę jazdy chodzi ,a przepisy ruchu drogowego .Niestety w Polsce łamanie prawa nazywa się wykroczeniem lub " dla jaj " .mam na myśli dopuszczalne prędkości na drogach innych niż ekspresowe ( ciekawe kto je wymyślił ) .Oczywiście lepiej puszyć się dobrymi manierami czy przykładami z europy niż przyznać się do winy .

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, o 17:46 
Przyjaciel forum

Mirrr napisał(a):
Oczywiście lepiej puszyć się dobrymi manierami

To akurat nam nie grozi jeszcze przez kilka pokoleń, podobno frak dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, o 18:27 

Z punktu widzenia przepisów to stwierdzić jedynie można, iż zgodnie z art. 18 ustawy z dnia 20.06.1997 r. Prawo o ruchu drogowym:
"1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego."

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1