Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, o 21:08 

Großvater napisał(a):
Dlaczego drogowcy nie prowadzą tych prac całodobowo.

bo to by się wiązało z zatrudnieniem trzy razy większej liczby osób. Każdy z nich nie może przepracować (teoretycznie) więcej niż 160 godzin w miesiącu. To pewnie by podniosło nakłady na siłę roboczą i pewnie był by to wzrost trzykrotny. Poza tym pewnie w tle pracuje cały sztab ludzi, których na Sportowej nie widać (podwykonawcy, firmy kooperujące, dostawcy), które też by musiały pracować na trzy zmiany. Nie twierdzę, że nie mogli by pracować w nocy ale na pewno inwestycja by zdecydowanie podrożała.

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, o 21:20 

KrzaQ napisał(a):
sztab ludzi, których na Sportowej nie widać (podwykonawcy, firmy kooperujące, dostawcy),

vide wytwórnia asfaltu.

A teraz rachunki. 3 miesiące objazdu czyli cirka ebaut 60 dni roboczych. W te i nazad 5 km ,razy 60 to będzie 300 km. licząc bez meniska 18 litrów paliwa( bez stania w korkach) razy 4,7.
85 złociszów w atmosferę. :!:

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, o 21:20 

magzeust napisał(a):
praca w systemie 4 brygadowym

Jak zwykle Złotusty, chcesz się popisać, a nie masz pojęcia o temacie.
System czterobrygadowy dotyczy pracy ciągłej.
W przypadku budowy drogi jak zwykle strzeliłeś sobie w kolano.
Weź tabletkę i idź spać, nic tu po Tobie :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, o 21:37 

Zgodzę się że takie rozwiązanie powoduje wzrost kosztów ale jednocześnie przyspieszyłoby to trzykrotnie pracę. To co teraz wykonają w trakcie 3 mies. wykonaliby teoretycznie w ciągu 1mies. Nie to żebym coś insynuował ale trzymanie się tylko jednego wykonawcy nie wychodzi chyba aż tak najtaniej. Teraz najmniejszy przymrozek opóźnia o parę dni wylanie asfaltu, za chwilę dowiemy się że materiały i paliwa drożeją więc i wykonanie drogi drożeje chociaż stoi w miejscu bo jest zima i mróz :evil: . Nie mówiąc już o uciążliwości dla kierowców i okolicznych firm które też tracą m.in. na zwiększonym zużyciu paliwa stojąc w korkach czy na opóźnieniach w kursowaniu samochodów. Oczywiście, dość mocno uprościłem powyższa sytuację, bo pewnie jeszcze inne czynniki wchodzą w grę i rachunek 3mies. x 1 ekipa nie równa się 1 mieś. x 3 ekipy, ale nie wydaje mi się aby skrócenie prac z np. 12mies. do 6mies. wyszło aż tak drastycznie drożej?

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 00:14 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
Großvater napisał(a):
Mnie zastanawia jedno. Dlaczego drogowcy nie prowadzą tych prac całodobowo
Ponieważ przetarg wygrała firma oferująca najniższe koszty - a praca w systemie 4 brygadowym to dodatkowe pieniądze.

Porceli, teraz to Ty strzelasz, nawet nie wiem w co? Podzielam zdanie Magzeusta, niezależnie,
czy byłby to system 4, czy 3 zmianowy. Wypowiedź była rozsądna i Twoja uwaga - niegrzeczna.

Obydwie osoby proszę o przyjęcie mej uwagi i nie odpowiadanie na nią.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 07:37 

Großvater napisał(a):
za chwilę dowiemy się że materiały i paliwa drożeją więc i wykonanie drogi drożeje chociaż stoi w miejscu

Spokojnie kolego. Firma złożyła ofertę. Zadeklarowała się, że wykona robotę za jakieś tam pieniądze i żadne podwyżki cen materiałów czy różnice kursowe w trakcie wykonywania zlecenia nie mogą wpłynąć na jego cenę. To jest ryzyko wykonawcy i to on ponosi koszty. Inną sprawą są kary za opóźnienia.
Nigdzie w Polsce, nawet przy budowaniu autostrad, mostów czy budynków nie słyszałem o pracy ciągłej. Niektóre krótkie etapy można by wykonywać w nocy ale nie po to żeby było szybko ale po to żeby było mniej uciążliwe dla miasta czy mieszkańców. Tu jednak nie widzę uzasadnienia.

Dobrą praktyką, stosowaną już w naszym kraju ale niestety jeszcze nie w Kwidzynie, jest malowanie znaków poziomych na jezdniach albo wypuszczanie zamiatarek w nocy, kiedy są mniej uciążliwe dla ruchu.

oki44 napisał(a):
Porceli, teraz to Ty strzelasz, nawet nie wiem w co?

Zgadzam się z Tobą Oki. Porcellus cierpi na jakąś chroniczną alergię i teraz już praktycznie zawsze pod postami magzeusta dopisuje złośliwe uwagi. Ciekawe jak długo będziemy zmuszeni to znosić?

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 08:12 

KrzaQ napisał(a):
praktycznie zawsze pod postami magzeusta dopisuje złośliwe uwagi.

Kolejna ofiara Porcellusa? Ile to już mieliśmy takich przypadków? Nie będę proponował radykalnych rozwiązań, ale w tym przypadku czasem by się przydały.

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 09:22 

Jednak poczułem się wywołany do tablicy.
Jakoś tak alergia na Złotoustego nie jest moim odosobnionym przypadkiem na tym forum.
Nie pierwszy i obawiam się, nie ostatni raz pisze on głupoty.
Moja reakcja po raz kolejny bierze się z tego, że zawodnik próbuje się wypowiadać w tematach o których najwyraźniej nie ma pojęcia.
magzeust napisał(a):
Großvater napisał/a:
Mnie zastanawia jedno. Dlaczego drogowcy nie prowadzą tych prac całodobowo
Ponieważ przetarg wygrała firma oferująca najniższe koszty - a praca w systemie 4 brygadowym to dodatkowe pieniądze.

Warunki przetargu (termin, wartość i zakres wykonanych prac) ustala inwestor.
Skoro 100% stanowi cena to wykonawca tak dopasowuje swoje moce przerobowe, aby zmieścić się w terminie. W przypadku prac drogowych jest uzależniony od uslug zewnętrznych np. asfalciarnie, betoniarnie, dostawcy. Co innego budowa autostrady gdzie ten front robót można rozwinąć w systemie 24 h, a co innego przebudowa jakby nie patrzeć lokalnej drogi.
Zapewniam Was, że gdyby firmie opłacało się pracować na trzy zmiany, robiłaby to niezależnie od wartości przetargu. To akurat powinien rozumieć najbardziej oki, dziwi mnie więc uznanie Złotoustej myśli za rozsądną.
Czym innym jest socjalistyczny wynalazek czterobrygadówka, a czym innym praca w systemie trzyzmianowym, wydaje mi się, że od człowieka który uważa się za intelektualistę (przynajmniej w swoim mniemaniu) można wymagać takiego rozróżnienia.
Nie wiem co było niegrzecznego w moim poście - troska o zdrowie Złotoustego, chyba lepiej żeby poszedł spać niż miałby napisać znowu coś głupiego, teraz czterobrygadowy system kiedyś blazonowanie.

Cytuj:
Nie będę proponował radykalnych rozwiązań, ale w tym przypadku czasem by się przydały.

Nie ma sprawy, zaproponuj, a nie piszesz Kaczyńskim.
Tylko skoro obdarzyłeś mnie purpurą za reakcje na głupoty wypisywane przez Złotoustego, staraj się być konsekwentny w drugą stronę i tu nie tylko chodzi o odzywki w stosunku do mnie.

Porcellus

Ostatnio edytowano 2 grudnia 2008, o 09:26 przez Porcellus, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 09:40 

Cytuj:
Tylko skoro obdarzyłeś mnie purpurą za reakcje na głupoty wypisywane przez Złotoustego, staraj się być konsekwentny w drugą stronę i tu nie tylko chodzi o odzywki w stosunku do mnie.

Nie o same reakcje mi chodzi, ale o ton i sposób w jaki reagujesz. Wiesz dobrze, że tępienie głupoty nie jest mi obce. Niestety Twoje reakcje są czasami dalekie od wysokiego poziomu dyskusji, jaki chcielibyśmy utrzymać na tym forum.

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 12:36 
Przyjaciel forum

Porcellus napisał(a):
zawodnik próbuje się wypowiadać w tematach o których najwyraźniej nie ma pojęcia

Porcelli, wielu z nas nie ma pojęcia o poszczególnym temacie, a jednak otwieramy japy.
Forum to nie Kwidzynopedia, tu nie zawsze musimy mieć rację. I... można te potknięcia wytykać,
korygować, nawet kłócić się, lecz na Boga - nie w tym tonie.

Dla mnie to jest jak z przezywaniem się małych dzieci. Mama zawsze mawiała, że świadczy to
o przezywającym, a nie - przezywanym. Poza tym, nastrój udziela się wszystkim uczestnikom.
Gdy ktoś powie coś miłego - wszystkim jest miło, gdy brzydkiego - wszyscy czytający źle się czują.

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 14:28 
Przyjaciel forum

Podobno światełek na Sportowej już nie ma, jednak ruch jest tylko w jednym kierunku, od strony Miłosnej w kierunku miasta.

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 14:36 

A w drugą stronę ? tzn miasto - Miłosna?

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 14:40 
Przyjaciel forum

adamblue napisał(a):
A w drugą stronę ? tzn miasto - Miłosna?

no właśnie nie wiem dokładnie, więc nie pisze, niech napisze ktoś kto już tam był.

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 14:47 

Prawdopodobnie jest tak tak było wczesniej bez świateł tzn od Miłosnej normalnie ulicą a od miasta za Orlenem tym przesmykiem(objazdem) . Widzę z okna ze samochody jadą w kierunku Miłosnej. Trzeba to sprawdzic dzisiaj bo jestem ciekaw.

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, o 15:10 
PAX VOBISCUM
a że dziś łacina to raczej terra incognita, to zaapeluję w bardziej przystępnym języku: Only peace can save us :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1