Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 17:32 
Zbanowany

nowm napisał(a):
można interesować się równie i dobrze całą kulturą średniowiecza, i to wystarczy
Tak, ale trzeba naprawdę mocno interesować się tematem aby przejechać cały kraj i w 45 minut oblecieć muzeum, katedrę i co dalej? Pizza na Kościuszki i wracamy do Malborka, trójmiasta etc? Trochę tego mało aby tym przyciągać turystów z pieniędzmi....

nowm napisał(a):
estiwal muzyczny- Wieczorne Nastroje, a festiwal w Sopocie również muzyczny, chyba czymś się różnią od siebie. Poezja śpiewana nie jest moją słabością, może twoją tak..
Ale festiwal w Sopocie to radio i teledyski na żywo a wieczorne nastroje to muzyka troszkę bardziej wymagająca - bo musisz się pofatygować, lub kupić płytę - nie wystarczy włączyć radia - tak prawdę mówiąc - nigdy nie widziałem frajdy w oglądaniu teledysków na żywo. Poezja śpiewana ma to do siebie, że trzeba jej słuchać ( tak w muzyce jest tekst a nie tylko rytm!) :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 17:38 
magzeust napisał(a):
wieczorne nastroje to muzyka troszkę bardziej wymagająca

widocznie jestem zwykłym konsumentem przeżutej papki i mnie poezja nie interesuje, za dużo jej w szkole miałem.

magzeust napisał(a):
trzeba naprawdę mocno interesować się tematem aby przejechać cały kraj i w 45 minut oblecieć muzeum, katedrę i co dalej? Pizza na Kościuszki i wracamy do Malborka, trójmiasta etc? Trochę tego mało aby tym przyciągać turystów z pieniędzmi.

Ciebie pewnie trudno będzie przyciągnąć z tych wysp. Jest takie coś jak "Szlak Zamków Gotyckich". Malbork nie narzeka na brak turystów, a z tego miasta do Kwidzyna nie jest jakaś koszmarna odległość, więc jeśliby włodarzą zależało, mogliby się postarać, by ich tu przyciągnąć

Ostatnio edytowano 22 stycznia 2009, o 17:42 przez nowm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 17:39 

nowm napisał(a):
zobaczyć ekspozycję szkieletów, która będzie wystawiona w katedrze

Istna gratka dla nekrofilów. :-D Pewnie się zjadą z całej Europy.

Ciekaw jestem, czy pomysłodawcy tej wystawy chcieliby, aby ich gnaty wystawione były na widok publiczny ku uciesze gawiedzi. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 17:40 

nowm napisał(a):
mnie poezja nie interesuje

Bo do tego trzeba dorosnąć. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 17:44 
Piotr_J napisał(a):
Bo do tego trzeba dorosnąć.

boję się Twojego wieku :-D Obym nigdy nie dorósł ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 18:14 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
Obym nigdy nie dorósł ;)

Powiem Ci jak mawiała moja babcia, obyś w złą godzinę nie wymówił :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 18:16 
Zbanowany

nowm, Nie chodzi o to czy jest szlak czy go nie ma - bo do niczego nie jest wykorzystywany - Malbork się promuje na całym świecie i rok rocznie spija śmietankę - Kwidzyn - leżymy na szlaku, więc czemu nie ma turystów? Chodzi mi o to, że szkielety mogą być dodatkową atrakcją, ale nikt specjalnie nie przyjedzie ich oglądać! Gdy ja kogoś zapraszam do Kwidzyna to słyszę pytanie - co wy tam macie ciekawego - nie mamy co się oszukiwać - to co wydaje się ciekawe dla nas niekoniecznie musi interesować przeciętnego turystę - bo jadąc z rodziną na wakacje nie wybierzesz Kwidzyna - przez tydzień będziesz mieszkał w hotelu robotniczym i zwiedzał zamek - z przerwami na oglądanie komina IP? Bo nic innego nie ma! Mnie przyciągać nie trzeba, bo jestem w Kwidzynie co kilka tygodni, ale ja jadę do rodziców i znajomych a nie jako turysta - bo ten za wiele atrakcji nie ma. Odnośnie poezji - szkoda - jesteś dość młodym człowiekiem i uwierz, mi że warto czasem posłuchać czegoś ponad
nowm napisał(a):
przeżutej papki
- Pan Sztompka udowadnia w jednej ze swoich prac, że czytanie i słuchanie poezji w wieku szkolnym i wczesnej młodości zmusza do pobudzania szarych komórek - a co za tym idzie - sprawia, że jesteśmy "lepszymi" ludźmi - z wyobraźnią, umiejących się zastanowić nad problemem i samodzielnie podejmować decyzję. Rozwija samoświadomość i sprawia, że człowiek interesuje się czymś ponad to, co podadzą mu media... etc. Reasumując - warto zainteresować się czymś ponad wspomnianą papką. Mam kilku znajomych którzy potrafią wiele godzin rozprawiać o muzyce i zapewniam Cię, że takich rozmów nie dałoby się prowadzić odnośnie festiwalu w Sopocie.
Piotr_J, - do tego nie trzeba dorastać - nie chcę oceniać niczyich rodziców - ale wg mnie gusta muzyczne i zainteresowania kształtują właśnie oni. Mnie ojciec "męczył" mnie muzyką za młodu i teraz mimo, że nie wyglądam ( bo musisz przyznać, że nie wyglądam na miłośnika Bursy:) ) to nadal lubię zarówno Demarczyk SBB czy (stosunkowo młodych w tym zestawieniu) Czerwonego Tulipana. ;) Kiedyś nawet podjąłem się próby zrozumienia tekstów Locomotiv GT :) Jak zwykle OT.
pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 18:17 

nowm napisał(a):
boję się Twojego wieku :-D

Nie o wiek tu chodzi. Trzeba dorosnąć mentalnie. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 18:29 
Przyjaciel forum

Pomysł: zamieśćmy na portalu ankietę, pytania proponowane w tym wątku, odpowiedzi i statystyka do urzędu i dla nas-każdy potrafi i lubi krytykować, więc udowodnijmy że potrafimy coś ponadto... Co Wy na to?

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 18:39 
Podzielę się spostrzeżeniem, że nastąpił tu bardzo trafny zwrot od tematu ankiety, jej celowości, domniemań intencji jej autorów do spraw poezji.
Niektórzy koledzy bagatelizują tu jej znaczenie, mimo iż inni zachęcają do przyjęcia wobec niej postawy otwartej.
Ja też do nich należę. A właśnie przypomniałem sobie wierszyk Gałczyńskiego, który wiele może wyjaśnić także w tytułowym temacie promocji miasta.
Zachęcam do lektury, po której nie będziecie mieli wątpliwości, komu to mamy zawdzięczać prawie wszystko.

Zima z wypisów szkolnych

Któż to tak śnieżkiem prószy z niebiosów?
Dyć oczywiście pan wojewoda;
módl się, dziecino, z całą krainą -
niech Bóg mu siły doda;
śnieżku naprószył, śnieżek poruszył
dobry pan wojewoda.

A któż na szybach maluje kwiaty,
czy mróz, czy mróz, dziecino?
Nie, to rączuchną dla siebie, żabuchno,
starosta ze starościną;
srebrzyste prążki, listki, gałązki
dla ciebie, dziwna dziecino.

A któż te śliczne zawiesił sople
za oknem u okapu?
Czy może także mróz niedobry
swą fantastyczną łapą?
Nie, moje złoto, to referenci,
podkierownicy, nadasystenci
nocą nie spali, hurra! wołali,
sople poprzyklejali.

Hej, tam w Warszawie jest pan minister
siwy i taki miły,
przez okno rzuca spojrzenia bystre,
bo chce, by dla ciebie były
zimą sopelki, śniegi i lody:
wszystkie zimowe wygody.

Jeżeli tedy sanki usłyszycz
i dzwonki ich tajemnicze,
wiedz: to minister w skupionej ciszy
nacisnął taki guziczek,
że gwiazdki dzwonią i gwiazdki lśnią
nad miastem i nad wsią.

Konstanty Ildefons Gałczyński
1936

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 18:53 
Przyjaciel forum

Budslavsky

Podoba mi się u niektórych poetów, że poza poezją potrafili robić sobie niezłe jaja :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 21:21 

Cytuj:
Zima z wypisów szkolnych

Ciekawy wierszyk :)

Po kontroli administratora użytkownik Kwidzyn zmienił nazwę na EurOcean i potwierdziło się używanie podwójnej tożsamości.

Skoro tak sobie zagrywa z nami przedstawiciel agencji, to za chwilę okaże się, że sam wypełnił większość wniosków zgodnie z oczekiwaniami ku uciesze mocodawców i pryncypałów.

Ciekawe co na to Pan Burmistrz? Spróbuję jutro zapytać. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, o 21:40 
Już znalazłem skąd Agencja sprowadzi do Kwidzyna turystów. Albo tam pozyska rekordową liczbę swoich ankiet ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2009, o 09:36 

Chryste tak się zastanawiam... PO CO TAK WŁAŚCIWIE TA ANKIETA ?

Czyżby miasto nie posiadało działu rozwoju ?? Czy to nie oni powinni dumać pół dnia nad rozwojem i promocją miasta ??

Troche pomyślunku i nie trzeba wydawać kasy... a wskazana Agnecja skoro juz się posiliła odnaleźć się na forum tzn że kasy dostała nie mało (ja bym obstawiał w dziesiątkach k)

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2009, o 09:42 
Ech... ale zieje stąd malkontenctwem.
electro_nick napisał(a):
Pomysł: zamieśćmy na portalu ankietę, pytania proponowane w tym wątku, odpowiedzi i statystyka do urzędu i dla nas-każdy potrafi i lubi krytykować, więc udowodnijmy że potrafimy coś ponadto... Co Wy na to?

Jestem zdecydowanie za. Udowodnijcie(udowodnijmy), że to nie jest forum malkontentów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1