Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Niemcy się z nas śmieją - Der Popolski Show
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 13:04 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Der Popolski Show to nowy rozrywkowy przebój w niemieckiej telewizji wymyślony przez znanego komika, Achima Hagemanna - czytamy w "Dzienniku Zachodnim". W programie grupa niemieckich satyryków i muzyków udaje polską rodzinę z zabrzańskiego bloku. Śląska familia to wąsaci mężczyźni, którzy tłoczą się w ciemnym pokoju, piją wódkę, rzucają kieliszkami, a najczęściej słyszanym zwrotem jest gromkie: "Na zdrówko!".

Show zdobył już ogromną publiczność, a wytwórnia Sony BMG wydała Popolskim płytę. Żeby nie było wątpliwości, album nazywa się "Live in Zabrze". Na okładce ogórek kiszony z polską flagą.

Wielki sukces programu o fikcyjnej rodzinie Popolskich z Zabrza dowodzi, że Niemcy wciąż chcieliby widzieć w Polaku mało rozgarniętego pijaka, któremu cywilizacja uciekła razem z planem Marshalla.

- Polaków lubimy i mamy mnóstwo polskich przyjaciół - deklaruje Achim Hagemann, serialowy Paweł Popolski. -

Nie pokazujemy Polaków kradnących samochody, przedstawiamy ich raczej w pozytywnym świetle. Owszem, powtarzamy pewne stereotypy, ale przecież to tylko zabawa.

Niemcy mają żenujące poczucie humoru - uważa Krzysztof Skiba, satyryk, publicysta i członek grupy Big Cyc. - Skoro im dalej wydaje się, że Polak ma wąsa, stary sweter i od rana do wieczora pije wódkę, to my powinniśmy sądzić, że Niemiec to śmierdzący kapustą facet z brzuchem, w mundurze Wehrmachtu, z hełmem na głowie i piwem w dłoni.

źródło

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 13:53 

A sami z siebie się nie śmiejemy? Od lat leci "Świat wg Kiepskich". Podobne scenki i jakoś nikt nie komentuje. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 13:56 
Zbanowany

Bo "kiepskich" grają "nasi" aktorzy itp - a jeśli robi to ktoś inny... burza w szklance.

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 14:04 

Niektórzy ludzie z zachodniej Europy i nie tylko z Europy naprawdę mają taką opinię o Polsce. Myślą, że my siedzimy jeszcze w kożuchach, palimy ognisko w pokoju i pijemy wódkę. Na szczęście to tylko znikomy procent ludzi tak uważa a w wiekszości Amerykanie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 14:20 
Zbanowany

Ale większość z tych ludzi których wymieniłeś jest święcie przekonana, że Europa jest jakimś państwem położonym w bliżej niekreślonym miejscu między Ameryką a Azją i Afryką, Polska jest wg nich jedną z republik radzieckich etc. Chyba nie ma co się przejmować zdaniem takich osobników.

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 14:24 
Za dużo przejmujecie się opinią innych osób.

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 14:27 
Przyjaciel forum

Cytuj:

Pewnie będę niepopularny ale Niemcom za bardzo się nie dziwię, że mają takie postrzeganie naszych ziomali :grinka: :grinka: :grinka:

Często będąc za granicami naszego kraju mam ochotę zasłonić tablice rejestracyjne mojego samochodu :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 14:30 

canario napisał(a):

Może tak a może i nie. Każdy ma prawo do wypowiadania swoich opinii na ten temat, bez względu na to czy jest to przejmowanie się, czy nie przejmowanie. Forum od tego jest. :razz:

Darek napisał(a):
zasłonić tablice rejestracyjne mojego samochodu

A ja bym je sobie na czole przykleił i tak chodził po mieście, bo jestem dumnym Polakiem. :grinka:

Ostatnio edytowano 24 stycznia 2009, o 17:12 przez adamblue, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 14:59 
Przyjaciel forum

adamblue napisał(a):
Darek napisał(a):
zasłonić tablice rejestracyjne mojego samochodu

A ja bym je sobie na czole przykleił i tak chodził po mieście, bo jestem dumnym Polakiem. :grinka:

Nikt Ci tego nie zabrania, możesz to zrobić nawet w kraju na miejscu :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 15:02 

dobry pomysł, nie wpadłem na to. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 15:13 

Jeszcze 10 lat temu siostra przebywająca we Francji z grupą muzyków mieszkała u francuskiej rodziny(wykształconej) i przez całe 3 tygodnie edukowała ich.Co wtedy wiedzieli o Polsce:
-kraj w okolicach Gruzji(a Gruzja to państwo niedaleko Chin ,tak mówili:grinka: )
-cały czas śnieg i mróz
-niedźwiedzie białe chodzą po miastach
-pijemy wódkę,produkowaną w Polsce,ale podrabiamy rusków,bo to ich produkt

Ja byłem wielce zaskoczony jak wyglada Polska w oczach Francuza.

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 15:34 
A co robimy aby to zmienić? Jaki dajemy przykład? Marnujemy czas własnym podgryzaniu siebie nawzajem i pokazywanie palcem winnego. Byle dalej od siebie.

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 16:20 
Zbanowany

Baltazar napisał(a):
...Francji z grupą muzyków mieszkała u francuskiej rodziny(wykształconej)
To chyba słabo byli wykształceni... Fakt, że sporo ludzi nawet w Europie niewiele wie ( lub wiedziało - jeszcze kilka lat temu zanim wstąpiliśmy do EU), ale ludzie z odrobiną "oleju" w głowie wiedzą gdzie leży nasz kraj - Wystarczy czasem obejrzeć telewizor - czasem pokazują mapki itp.

O odnośnie zakrywania tablic itp - Nie ma nic śmieszniejszego od "kowalskiego" na siłę próbującego zaprzeczyć swoim związkom z "buraczanym narodem".

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 16:41 
Przyjaciel forum

canario napisał(a):
Marnujemy czas własnym podgryzaniu siebie nawzajem i pokazywanie palcem winnego.

To już chyba cecha narodowa :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł: Re: Niemcy się z nas śmieją - Der Popolski Show
PostNapisane: 24 stycznia 2009, o 19:06 

drosik napisał(a):
...W programie grupa niemieckich satyryków i muzyków udaje polską rodzinę z zabrzańskiego bloku. Śląska familia to wąsaci mężczyźni, którzy tłoczą się w ciemnym pokoju, piją wódkę, rzucają kieliszkami, a najczęściej słyszanym zwrotem jest gromkie: "Na zdrówko!"....

Nie byłbym zaskoczony gdyby pomysłodawcą ww. show byli "rasowi" polscy Niemcy, mający swe korzenie na Pomorzu lub na Śląsku. Znam przypadki "Niemców" którzy wyjechali z Polski 2-3 lata temu, a teraz odwiedzając rodzime strony potrafią w spożywczaku kaleczyć niemiłosiernie język ojczysty lub "szprechać" po niemiecku bo zapomnieli już jak po polsku brzmi Bier lub Brot. Z drugiej strony podziwiam rodaków którzy po 30-50 lat przebywania w USA nadal mówią czysto po Polsku jakby nigdy nie opuszczali kraju. Wspominam akurat polską Polonię bo w mediach słyszę czasami rodaków mieszkających na stałe w stanach i za każdym razem jestem mile zaskoczony ich polszczyzną. Mam wrażenie że jest to chyba kwestia wychowania które w starszych pokoleniach kultywuje szacunek do tradycji i języka ojczystego.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1