Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dla kogo ten plan miasta
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 12:21 
Przyjaciel forum

Jakiś czas temu, zastanawiałem się na sensem robienia takich inwestycji jak ta na poniższych obrazkach. :roll:

Załączniki:
IMG_1570.jpg
IMG_1570.jpg [ 85.52 KiB | Przeglądane 6047 razy ]
IMG_1571.jpg
IMG_1571.jpg [ 117.56 KiB | Przeglądane 6047 razy ]
IMG_1576.jpg
IMG_1576.jpg [ 81.45 KiB | Przeglądane 6047 razy ]
IMG_1575.jpg
IMG_1575.jpg [ 152.24 KiB | Przeglądane 6047 razy ]

Ostatnio edytowano 20 lutego 2009, o 16:48 przez drosik, łącznie edytowano 1 raz
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 12:36 
Zbłąkanego turysty ? :roll: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 13:13 

jak by nie było to wtedy też było by źle jest to też nie dobrze, zawsze na coś trzeba ponarzekać

osobiście jest to znacznie bardziej praktyczniejsze i tańsze niż konie za 14k Euro, może Kwidzyn nie jest centrum turystyki ale przyjeżdżają tu ludzie może nie stricte turystycznie ale np. do znajomych/rodzin itp. sami chcieliby pochodzić po mieście więc mają możliwość sprawdzenia i się nie zgubienia. sam często korzystałem z takich map będąc w jakimś mieście, mapy nie zawsze są w kioskach.

a co do nieco zabłoconego terenu to jesienią w trakcie remontu Warszawskiej była tam "baza" tak więc teren został nieco zryty ale myślę że na wiosnę zostanie poprawione i przywrócone do stanu poprzedniego chyba nie sądzisz że ktoś będzie tam sadził kwiatki zimą :D

Tytuł: Re: dla kogo ten plan miasta
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 13:55 

drosik napisał(a):
Jakiś czas temu, zastanawiałem się na sensem robienia takich inwestycji jak ta na poniższych obrazkach. :roll:

Moim skromnym zdaniem to bardzo dobry pomysł i niejeden przyjezdny skorzysta z tej legendy. W każdym szanującym się mieście jest cosik takiego i to się sprawdza. Też często korzystałem z takich mapek jak byłem w innej miejscowości a po zakupie mapy w kiosku okazało się że nie ma na niej ulicy której szukam. Nie każdy przyjezdny wie też, że legenda jest np obok katedry. Poza tym musiałby najpierw tam jakoś trafic :-)

Ps. Drosik, jakaś bombka z farbą i masz kłopot z głowy :-D

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 14:06 
plan miasta szczegółowy, nawet z zaznaczeniem marketów- bardzo praktyczne. Dostęp do tej tablicy jest lekko utrudniony- brak parkingu przy tablicy, ale przyjezdny gość, który z daleka wypatrzy tablicę będzie miał możliwość zapoznania się z planem miasta. Podobne stoi naprzeciw dworca pkp.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 14:22 

nowm napisał(a):
Dostęp do tej tablicy jest lekko utrudniony- brak parkingu przy tablicy

Ścieżka rowerowa, awaryjne i można zabierać się do czytania :-D

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 19:04 
Ciekawe do którego osiedla (Zatorze I czy Zatorze II) należy moja ulica Wybickiego :-) .Plan trochę nieaktualny, ponieważ w miejscu Urzędu Miejskiego i Starostwa Powiatowego pozostanie sam Urząd Miejski.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 19:10 

DarekK napisał(a):
Plan trochę nieaktualny

Championa już nie ma,
przy skrzyżowaniu ulic Wschodnia - Mickiewicza nie ma ronda,
brak połączenia Wschodniej i Szerokiej,
nie ma stacji benzynowej Neste na mapie,
brak BRICO przy Warszawskiej,
itp.

Ostatnio edytowano 20 lutego 2009, o 19:39 przez Bombka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 19:36 

nie oczekujcie że po powstaniu nowego marketu albo jakiegoś obiektu będą wymieniane plany, koszty przygotowania i wydruku zapewne nie są małe tak więc mało opłacalne i raczej zbyteczne jest aktualizowanie raz na rok czy nawet na dwa lata :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 19:58 
Przyjaciel forum

Sama idea stawiania tego typu "konstrukcji" jest dla mnie jak najbardziej słuszna, ale co do jej jakości mam duuuuuże wątpliwości.

lord vader napisał(a):
zawsze na coś trzeba ponarzekać

ano trzeba, bo troszkę boli mnie serce, jak wydaje się publiczne pieniążki na coś takiego...
lord vader napisał(a):
sprawdzenia i się nie zgubienia

do mnie by raczej nie trafili :evil:
lord vader napisał(a):
a co do nieco zabłoconego terenu to jesienią w trakcie remontu Warszawskiej była tam "baza" tak więc teren został nieco zryty ale myślę że na wiosnę zostanie poprawione i przywrócone do stanu poprzedniego chyba nie sądzisz że ktoś będzie tam sadził kwiatki zimą :D

a nie można o tym pomyśleć od razu i przygotować chociaż jedno miejsce postojowe dla auta, choć osobiście uważam, że sama lokalizacja tego planu miasta to pomyłka, powinien się znaleźć po drugiej stronie ulicy, tak aby wjeżdżający do miasta, mieli ułatwiony dostęp.
Pewnie to wszystko zostanie poprawione, jak ktoś przeczyta te nasze posty, ale to znowu będą musieli ogłosić przetarg, wyłonić wykonawcę no i oczywiście znowu za to zapłacić...

nowm napisał(a):
Podobne stoi naprzeciw dworca pkp.

Zgadza się, ale tylko podobne, w odróżnieniu od tego, jest on aktualny, albo prawie aktualny, a postawiony niemalże w tym samym czasie.

adamblue napisał(a):
np obok katedry.

taaa, chyba dawno tego planu nie widziałeś...
Postawiono go w bodajże w 2006 roku, a już rok później stała się bardzo nieczytelna i stoi sobie tak bidulka do dziś, oby jej losów nie podzieliły fundamenty naszej przyszłej starówki...

Załączniki:
Komentarz: plan miasta, zdjęcie zrobione w okolicach katedry 11-ego stycznia 2009
IMG_1003-1.JPG
IMG_1003-1.JPG [ 101.92 KiB | Przeglądane 5915 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 20:14 

Drosik - czepiasz się i tyle!

remont warszawskiej skończył się na jesieni, zasypując plac piaskiem albo czymś podobnym pewnie nie wiele by dało bo na wiosnę i tak trzeba by to było zrobić raz jeszcze więc po co płacić dwa razy za to samo? (sam piszesz o oszczędnościach), aby przygotować miejsce postojowe to nie takie hop, że sobie ktoś wymyśli i już, musi być plan zagospodarowania przestrzennego itp. itd.

do ciebie plan nie trafia, może na geografii za bardzo nie uważałeś i nie potrafisz czytać mapy?? :D plan jak plan żadna filozofia, mają być oznaczone drogi i ważne obiekty.

lokalizacja po drugiej strony ulicy? wydaje mi się że tam były mniej zauważalny ale to kwestia dyskusyjna.

nie mam zamiaru bronić to kogokolwiek itp. ale są rzeczy do których znacznie bardziej można się przyczepić jak już wałkowane konie za 14k Euro, wspaniała ankieta w internecie itp. nie wiem też jakie pieniądze wchodzą w grę przy planach ale same witryny są dosyć drogie do tego dochodzą wydruki w dużym formacie z odpowiednią rozdzielczością a to też kosztuje oraz przygotowanie/aktualizacja samego planu.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, o 20:21 
Przyjaciel forum

lord vader napisał(a):
czepiasz się i tyle!

No a nie mogę :?: :D

lord vader napisał(a):
do ciebie plan nie trafia, może na geografii za bardzo nie uważałeś i nie potrafisz czytać mapy?? :D

Potrafię, a czy Ty potrafisz się przyjrzeć dokładniej :?:

Czy nie widzisz, że ta konstrukcja jest nieszczelna i sama mapa już się zaczyna marszczyć i wyginać, co oznacza, że do środka dostaje się wilgoć, a co za tym idzie, jej trwałość będzie jaka będzie...

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, o 07:52 

drosik napisał(a):
do mnie by raczej nie trafili :evil:

Bo to plan dla uczestników InO. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, o 09:44 
drosik napisał(a):
Postawiono go w bodajże w 2006 roku, a już rok później stała się bardzo nieczytelna

powinni to jak najszybciej wymienić.. chociażby zamienić z tamtą koło Bricomarche, bo strasznie to wygląda

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, o 18:02 

czyli co trzeba kupić nowe hermetyczne wystawy które kosztują 10x tyle po to by jakiemuś debilowi zechciało się kiedyś rzucić w nią kamieniem?

drosik sam piszesz o oszczędnościach i racjonalnym wydawaniu pieniędzy ale jakoś twoje pomysły nie do końca przemyślane. Zresztą zakładając cykl aktualizacji i wymiany mapy co dwa lata powinna wystarczyć, być może już niebawem mapy zostaną wymienione na nowe proste niepomarszczone :)

Ostatnio edytowano 21 lutego 2009, o 20:07 przez lord vader, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1