Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polscy piraci z P2P: spodziewajcie się pozwów!
PostNapisane: 28 września 2006, o 09:53 

fragment tekstu:
Cytuj:
Kilka dni temu w Sieci pojawiła się wiadomość, że polska organizacja ZPAV (Związek Producentów Audio Video) - wzorem amerykańskiej RIAA - planuje rozpoczęcie zdecydowanej walki z procederem nielegalnego dystrybuowania muzyki w Internecie. Postanowiliśmy dowiedzieć się więcej na ten temat - dlatego też o antypirackich planach ZPAV-u rozmawialiśmy z Markiem Staszewskim, pełnomocnikiem organizacji. Wygląda na to, że piraci z P2P powinni zacząć się bać - "Będziemy wykorzystywać wszystkie dostępne prawem polskim środki przeciwko osobom udostępniającym nielegalnie pliki muzyczne w Internecie, a działania będą kierowane zarówno przeciwko osobom (firmom) oferującym takie serwisy i dysponującym serwerami, jak i osobom indywidualnym udostępniającym (rozpowszechniającym) nielegalnie pliki muzyczne w Internecie" - zapowiada Marek Staszewski.

calosc dostepna TU.

i co wy na to?? :/

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2006, o 10:41 
Przyjaciel forum

ja nie korzystam z P2P wiec czuje sie bezpieczna .... :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Polscy piraci z P2P: spodziewajcie się pozwów!
PostNapisane: 28 września 2006, o 10:44 

lord vader napisał(a):
i co wy na to?? :/

Ja empetrójek nie ściągam, ani nie udostępniam, więc nie dotyczy to mnie bezpośrednio. Trudno jednak im się dziwić - walczą o sporą kasę, ale na razie to więcej tu propagandy i straszenia niż działania.
Jeśli już zdarzy mi się szukać jakiejś empetrójki, to jest to muzyka tak niszowa, że nie do dostania w Polsce, więc zagrożenia dla interesów ZPAV nie stanowię.
Problemem, jak widać, nie jest ściąganie, a udostępnianie kontrowersyjnych plików i dlatego uwzględnie to przy konfiguracji swojego Muła udostępniając jedynie to, do czego mam prawa autorskie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2006, o 11:40 

lord vader napisał(a):
co wy na to??

a niech to szlag jasny trafi :!:
Przez taką działalnośc propagandową ZPAV-u będę uboższy o conajmniej 90% doznań muzycznych. A, że doznania muzyczne to co najmniej 50% moich doznań życiowych, to o tyle zmaleje moja chęć do życia :-D . Trzeba będzie szukać jakiegoś substytutu i łączyć się przez serwery w np. Singapurze :-D . Tylko kwestia kto będzie tę muzę udostępniał.

Miejmy tylko nadzieję, że to:
Corzano napisał(a):
na razie to więcej tu propagandy i straszenia niż działania

No i oczywiście: "nie strasz, nie strasz, bo się zesrasz" :-D

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2006, o 18:47 

A ja ściągam wszystko i to dużo przed premierą. W jaki sposób będzie ZAPV nas czy mnie ścigać? :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2006, o 19:15 
Trytonit napisał(a):
W jaki sposób będzie ZAPV nas czy mnie ścigać?

osobiście sądzę ze to tylko plota puszczona w prase aby ludzie się trochę wystraszyli. Jeżeli by mieli faktycznie robić kontrolę p2p to by ją robili dawno, taka sama gadka była z oprogramowaniem windows, że będą sprawdzać i karać użytkowników posiadających nielegalne oprogramowanie, jest jak było czyli pewnie ok 90% osób posiadających komputer ma nielegalnego windowsa czy offica, a oni jak nie sprawdzali tak nie sprawdzają. To samo będzie pewnie z p2p.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2006, o 19:26 

Zgadzam się całkowicie. Po za tym śledzenie sieci P2P nie jest takie proste. Szczególnie gdy duża część urzytkokwników ma zmienne adresy IP (neostrada, multimedia, vectra, dialog DSL). Mój adres IP przy następnym połączeniu trafi do innego usera. W jaki sposób udowodnić że to właśnie Ja a nie ktoś inny ściągał dane? Po za tym są jeszcze inne sposoby.... :mrgreen:
Generalnie to bajki, które z powodzeniem mogę czytać mojej córce zaraz po "Lokomotywie" :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2006, o 21:37 

noo panowie nichce zamocno zabuzac waszego sielnkowego swiatopogladu ale ....

1) BSA caly czas robi naloty ale glownie na firmy i instytucje bo z takich podmiotow latwiej kase sciagac ale zapewne jak juz wyczerpia im sie firmy to zaczna po mieszkaniach lazic :) a swoja droga to osobiscie znam kilka przypadkow gdzie policja przyszla do domu i skasowala kompa albo dysk!! :) noo ale to sporadyczne przypadki wiec nie bede sial fermentu :D

2) po sekundo to anonimowosci w sieci NIE MA!! :) dynamiczny IP nic ci trytonit nie daje :) ISP od ktorego masz net dokladnie loguje komu kiedy jakie IP przydzieli wiec masa ludzi zyje w nieswiadomosci ze im nic nie grozi :) nawet NAT-owanie da sie wykryc i obejsc! prawda jest taka ze na wszystkie techniki sa "anty-techniki" a jesli ich nie ma to pracuja nad nimi tak by sie pojawily :P jakims wyjsciemjest sa bezpieczne tunele (polaczenia szyfrowane) oparte na kluczach cos jak SSH wtedy taki cwaniak zdaje sobie sprawe ze sie laczysz z jakims serwerm czy kompem i pobierasz mase informacji ale nie jest w stanie wiedziec jakich! :) a jesli ci nie udowodni ze pobierales najnowszy hit pashalskiej czyt. paszczalskiej to guzik ci zrobia! ale tu pojawia sie kolejny element gry czyli prowokacja :) w stanach wytwornie fonograficzne czesto stosowaly taka metode ze wystawialy kompa z chodliwymi materialammi i tylko sprawdzaly kto kiedy i co sciaga! - przykre ale ludzie sami wlazili w paszcze lwa :)

jak narazie jedyna metoda na anonimowosc jest FreeNET siec o bardzo specyficznej budowie (Wiki)

noo ale zeby nie bylo az tak strasznie to poyslmy ze w polsce zyje kilkaset tysiecy piratow codziennie pobierajacych muze, filmy, soft i kto wie co jeszcze :) wiec prawdopodobienstwo ze dupna ciebie jest stosunkowo male :D

tak wiec dobrych transferow panowie i panie :-P

Ostatnio edytowano 29 września 2006, o 09:51 przez lord vader, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 06:41 

lord vader napisał(a):
osobiscie znam kilka pzypadkow gdzie policja przyszla do domu i skasowala kompa albno dysk!!

Osobieście, tzn. ludzie z Kwidzyna? Jeśli nie to skąd?

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 06:54 

Znam przypadek, kiedy policja przyszła gościowi do domu ale
gość miał zarejestrowana działalność gospodarczą na adres domowy.
Firma świadczyła usługi w zakresie tworzenia oprogramowania.
Weszli, sprawdzili, znaleźli.

Ostatnio edytowano 29 września 2006, o 07:25 przez KrzaQ, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 07:16 

lord vader napisał(a):
1) BSA caly czas robi naloty ale glownie na firmy i instytucje..... noo ale to sporadyczne przypadki wiec nie bede sial fermentu :D

Zgadzam się, osobiście nie znam żadnego takiego przypadku :mrgreen: Po za tym nikogo do domu bez nakazu nie wpuszcze. Drugie, jeżeli ktoś nie szyfruje danych to jego własna głupota.

lord vader napisał(a):
dynamiczny IP nic ci trytonit nie daje :) ISP od ktorego masz net dokladnie loguje komu kiedy jakie IP przydzieli"

Prawda niektórzy ISP logują przydział DHCP. I co z tego? W logach będzie że w dniach takich a takich miałem taki adres IP, i??? To nie jest żaden dowód. Dowodem jest fizyczne trzymanie danych na nośniku. Nie logi, czy wykazy transferów.

lord vader napisał(a):
nawet NAT-owanie da sie wykryc i obejsc!

Ha ha ha, dobre. W jaki sposób chciałbyś to zrobić? NAT przydziela dynamicznie adresowi prywatnemu adres publiczny. Z zewnątrz dane są widziane pod jednym adresem IP. Tak dokładnie to na jednym adresie publicznym może "siedzieć" wiele hostów, bo mapowanie odbywa się na poziomie portów.

lord vader napisał(a):
bezpieczne tunele (polaczenia szyfrowane) oparte na kluczach cos jak SSH wtedy taki cwaniak zdaje sobie sprawe ze sie laczysz z jakims serwerm czy kompem i pobierasz mase informacji ale nie jest w stanie wiedziec jakich!

Zgadzam się całkowicie.

lord vader napisał(a):
wiec prawdopodobienstwo ze dupna ciebie jest stosunkowo male....tak wiec dobrych transferow panowie i panie

Dziękuje, mam na poziomie 250kb/s w obie strony

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 07:23 
Jedyny przypadek jaki znam kontroli policyjnej za posiadanie nielegalnego mp3, audio, filmow i gier to jest z bydgoszczy. Gliniarze wpadli do akademika, pod konkretny numer pokoju i rozwalili towarzystwo. Tylko że oni sami byli sobie tego winni, bo barany ogłaszali sie na ulotkach na mieście o sprzedaży nielegalnego oprogramowania muzy itp (na ulotkach mieli tylko o konkurencyjnych cenach). Inaczej pewnie do końca studiów by tym handlowali.

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 08:04 

Trytonit z NAT-em chodzi mi o to ze z zewnatrz mozesz wykryc czy host z jakim sie laczysz jest ostatecznym hostem czy moze jest bramka z translacja addresow nie napisalem ze z zewnetrzej sieci mozesz przegladac siec prywatna (NAT-owana) :) to tak zeby byla jasnosc :P

co do przypadkow wlotu do domu to z kwidzyna rowniez pare znam :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 08:21 

lord vader napisał(a):
a swoja droga to osobiscie znam kilka pzypadkow gdzie policja przyszla do domu i skasowala kompa albno dysk!!

...też znam jednego gościa... :-D ale to inna para kaloszy :!: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 15:02 

Mieli nakaz rewizji, bo wiecie, że bez tego to mogą pocałować pirata w pupcię?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1