Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 15:36 

A mi i tak jakoś brakuje wśród tych obchodów czegoś w rodzaju festynu...może jakichś pokazów fajnych na deptaku... waty cukrowej... balonów dla dzieciaków i stolików z piwkiem pod "ptakiem przyjaźni"

To jest święto radości a nie pochodów. Powinniśmy się radować na 3 maja i spędzać ten czas z rodzinąw ramach atrakcji organizowanych przez miasto. Ja rozumiem że to dzień wolny ale cieszyłbym się osobiście jeśli mógłbym np. przyjśćna 3 maja na deptak i dla przykłądu posłuchać fajnej muzyczki.

Może 3 maj powinien przejść do kalendarza imprez plenerowych ?? :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, o 17:23 
Przyjaciel forum

Wczoraj byłem w Mikołajkach Pomorskich, tam się świętuje tak jak pisze Rafikkk,
wata cukrowa, strzelnica dla starszych, ślizgawka dla młodszych, koncert zespołu rockowego, piwo dla starszych :D domowe wypieki i kawa dla wszystkich, w planach podobno były pokazy strażackie, no ogólnie wspaniała zabawa :)
Ja niestety nie mogłem w niej uczestniczyć, więc mam tylko kilka fotek, które zrobiłem tuż przed "imprezą"

Załączniki:
IMG_6440.JPG
IMG_6440.JPG [ 106.67 KiB | Przeglądane 5737 razy ]
IMG_6424.JPG
IMG_6424.JPG [ 154.31 KiB | Przeglądane 5737 razy ]
IMG_6431.JPG
IMG_6431.JPG [ 132.86 KiB | Przeglądane 5737 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, o 13:25 

drosik napisał(a):
wata cukrowa, strzelnica dla starszych, ślizgawka dla młodszych, koncert zespołu rockowego, piwo dla starszych domowe wypieki i kawa dla wszystkich, w planach podobno były pokazy strażackie, no ogólnie wspaniała zabawa

Właśnie coś takiego miałem na myśli :) Kurde drosik skąd ty bierzesz niusy o takich imprezach :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, o 16:10 

Rafikkk napisał(a):
Właśnie coś takiego miałem na myśli :) Kurde drosik skąd ty bierzesz niusy o takich imprezach :)

tez bym chcial sie tego dowiedziec :D

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, o 16:55 
Przyjaciel forum

pewnie ma rodzinę w Mikołajkach :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, o 19:18 
Przyjaciel forum

Rafikkk napisał(a):
Kurde drosik skąd ty bierzesz niusy o takich imprezach

Obrazek

grin_ajz napisał(a):
pewnie ma rodzinę w Mikołajkach :)

ano mam, ale o tej imprezie nie dowiedziałem się od nich :D Od nich dowiedziałem się o Objawieniu w Balewie :D

Jak jeszcze nie wiecie, to w najbliższą niedziele (10 maja 2009 roku), w Tychnowach będzie obchodzone święto strażaka ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, o 07:55 

Jedni odpoczywają leżąc , inni biegając .Święta kościelne na mszy , a państwowe pod pomnikiem nieznanego żołnierza . Nowa władza jeszcze nie ustaliła nowego świątecznego obrządku ,a może się mylę ?

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, o 10:15 
Powyższą wymianę zdań traktuje jako swój sukces reporterski. Udało mi się pstryknąć fotkę, która pobudza do refleksji już nie technicznych, a socjologicznych. A wszystko z powodu faceta z dywanem idącego w dniu 3 Maja "pod prąd" Obrazek i zadziwionego, bo święto to było przecież dwa dni temu - 1 Maja.
Mirrr napisał(a):
Nowa władza jeszcze nie ustaliła nowego świątecznego obrządku
Myślę, że dziś obowiązuje zasada "Róbta co chceta" i to chyba nie jest złe, choć najmłodszych warto uświadomić, z czego mogą rezygnować, ale nie muszą.
W przeciwieństwie do wymuszanych pierwszomajowych spędów w przeszłości, na tej uroczystości i w paradzie wzięło udział sporo mieszkańców.
Byli:
    ci, którym tak wypadało i powinni być,
    ci, którzy muszą,
    ci, którzy nie muszą a chcą
    i ci, którzy byli z tego dumni.

Załączniki:
Ci-którym-wypada-być-na-uroczystości.jpg
Ci-którym-wypada-być-na-uroczystości.jpg [ 277.74 KiB | Przeglądane 5312 razy ]
Ci-muszą-być-na-imprezie.jpg
Ci-muszą-być-na-imprezie.jpg [ 225.24 KiB | Przeglądane 5312 razy ]
Ci-nie-muszą,-ale-przyszli.jpg
Ci-nie-muszą,-ale-przyszli.jpg [ 242.43 KiB | Przeglądane 5312 razy ]
Ich-też-nikt-nie-zmuszał.jpg
Ich-też-nikt-nie-zmuszał.jpg [ 223.03 KiB | Przeglądane 5312 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, o 10:39 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
ci, którzy nie muszą a chcą

Tych było zdecydowanie za mało :sad:

Zastanawiam sie jak te obchody będą wyglądały za kilkanaście lat, gdy nie będzie już kogo postawić w pierwszym rzędzie :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, o 12:02 

Mam pytanie, na poważnie. Dlaczego z okazji obchodów rocznicy uchwalenia trzeciomajowej konstytucji składano wieńce pod pomnikiem Piłsudskiego? Co ma piernik do wiatraka? Czy są w Kwidzynie inne "narodowe" pomniki? Może wybrano ten z baraku laku?... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, o 13:33 
Kwidzyński Piłsudski był pierwszym pomnikiem powstałym za obecnej władzy, więc ten przemarsz, to raczej "z baraku laku". Nie przypuszczam, że dla uczczenia urodzin autorki pomnika. :wink:

Jestem pewien, że gdyby w Kwidzynie był np. pomnik Kołłątaja, to niechybnie pytałbyś, dlaczego ów ks. patriota zgodził się pisać swoje "manifesta trzeciomajowe" dopiero gdy mu obiecano niezłą kasę.(Fakt historyczny). Ale tak już bywa z bohaterami, którzy im są więksi, tym większej forsy domagają się za swoje bohaterstwa. Czyż nie tak jest z Wałęsa, który parę dni po kongresie, na którym wysławiał Unię Europejska - na kolejnym kongresie przeciwników Unii kadził im za niemałe pieniądze. Ciekawie ile wziął od PO za kongres w Wa-wie. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, o 14:09 

Budslavsky napisał(a):
niechybnie pytałbyś, dlaczego ów ks. patriota zgodził się pisać swoje "manifesta trzeciomajowe" dopiero gdy mu obiecano niezłą kasę.

:grinka: Za dobrą robotę trzeba płacić i to dobrze. Robiący dla idei są nieobliczalni, a Ci z ktorymi mi nie jest po drodze bywają niebezpieczni. :wink:
Budslavsky napisał(a):
Nie przypuszczam, że dla uczczenia urodzin autorki pomnika.

Ten pretekst do mnie bardziej przemawia. Najlepsze życzenia dla Autorki. :)

A co pomników, to oczywiście nie tylko w Kwidzynie tego dnia Piłsudski był gloryfikowany. Mi to nie przeszkadza, choć trochę śmieszy. Nic jednak nie przebije władz Gdańska składających kwiaty pod pomnikiem "Tym co za Polskość Gdańska" (sic!). Równie dobrze można udowadniać polskość Madagaskaru (skoro jesteśmy w temacie Piłsudskiego ;) ).

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 09:56 

Znów odgrzeję stary wątek.

W kontekście harcerskich wart honorowych: 3 Maja obstawiały warty honorowe wystawione przez ZHR, 11 Listopada objął ZHP z dh Andrzejem na czele. Widać różnicę, prawda?

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 10:21 

Piotr_J, no i tak powinna wyglądać harcerska warta honorowa.
Amen

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 11:09 

Hehe, Andrzej zawsze potrafił "zwięźle i precyzyjnie" wydawać polecenia. Nie inaczej było teraz, podczas 11 listopada. "Kolumna, z orkiestrą na czele, w kierunku Rona Roweckiego Grota na lewo maszerować"...
Dobrze, że orkiestra wiedziała gdzie ma iść, bo z każdym rozkazem było już tylko "lepiej", a pod pomnikiem Piłsudskiego został wydany rozkaz maszerowania do "kontrkatedry"... Mało brakowało a by się wszyscy pogubili :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1