Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 12:16 

Cytuj:
My akurat na Quedinie z tym problemów nie mamy.

widzialem te luksusy na 1 Maja :D i zazdroszcze

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł: Re: Żeglarskie winiety!
PostNapisane: 26 maja 2009, o 12:46 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Coraz bardziej stęskniony do rozpoczęcia sezonu żeglarskiego często zaglądam na rózne portale o tej tematyce.
Natknąłem się na pewną informację. Wiem, że wielu naszych forumowiczów będzie zainteresowanych. Podaję cumę do tematu:
Winiety na Jezioraku
Zaskoczyło mnie to i póki co z tego zaskoczenia nie mam swojego zdania na ten temat ale może jakaś dyskusja się rozwinie.

Skoro w taki sposób podałeś temat, to w taki sam sposób Ci odpowiem. Na SailForum napisałem:
http://sailforum.pl/viewtopic.php?p=122 ... ht=#122873

Cytuj:
Obserwowałem w zeszłym roku stawianie tych pomostów. Było widać ze jest w to włożona duża kasa i miałem wrażenie ze to nie koniec.
Że pójdą za tym WC i pojemniki na śmieci. Kasa pewnie unijna ale... to trzeba przecież utrzymać i obsłużyć. Myślę że gminy zobowiązały się do tego.
Myślę że powstało jakieś przedsiębiorstwo, które tę robotę dozgonnie będzie wykonywać. Czy dobrze? tego nie wiem, zobaczymy.

Teraz o opłatach. Gdyby żeglarze dobrowolnie mieli partycypować w takiej akcji, hmm, czemu nie...
Chętnie przykleił bym sobie naklejkę na łódkę "My dbamy o czystość Jezioraka", i niechby kosztowała
55 zeta. Każdy użytkownik akwenów wodnych wie, że z tą dbałością było nie najlepiej,
więcej - w ogóle jej nie było. Więc gdyby taka inicjatywa miała się udać - ja jestem ZA.

Cytuj:
Maca napisał/a:
oki44 napisał/a:
Więc gdyby taka inicjatywa miała się udać - ja jestem ZA

No to mamy za o wypić browar :) Do zobaczenia na Jezioraku.

Myślę że wszyscy turyści wodniacy, żeglarze mają podobne zdanie. Wątpliwości biorą się stąd, że nie raz bylismy oszukiwani i wyciągano z nas forsę bez realnego uzasadnienia.
Nie wyobrażam sobie żeglarza, który nie wydał by nieco zeta wiedząc że to jest na zbożny cel, ba - nadal nie wiemy czy to jest taki cel.
Ja osobiście jestem urodzonym optymistą i wierzę że inicjatywa się uda.

Pływam po Jezioraku już czterdzieści lat, różnie bywało, ale zawsze brakowało mi takiej właśnie inicjatywy. Skoro powstała - to grzech by było się nie przyłączyć. Morze niektórzy pamiętają że Skrzat 700 husky nieco po tych wodach pływał.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 13:31 

Moi drodzy, przecież te winiety nie są na pokrycie dziury budżetowej powstałej po budowie pomostów, a na realizację przyszłych pomysłów. Związek Gmin Jeziorak to organizacja non-profit, to co dostaje, idzie w wydatki, a nie do czyjejś kieszeni, może stąd mój optymizm, że mam do niej zaufanie. Nikt nikogo nie zmuszał do jej utworzenia, została powołana dla realizacji celów, których nie mogła realizować skostniała administracyjnie, ustawowo gmina. Podoba mi się sposób działania łączący rozwój infrastruktury Jezioraka z uszanowaniem miejsc chronionych i równowagi ekologicznej, a takie podejście, po tym co widzę i słyszę, prezentuje ta instytucja. Zaznaczam, że osobiście nie mam z nią nic wspólnego, a moja do niej sympatia jest zupełnie bezinteresowna. :)
Padły tu słowa o pieniądzach unijnych, ale przecież na ich realizację też potrzebny jest finansowy wkład własny i to często jest barierą sięgania po dodatkowe środki. Nową inwestycją realizowaną w porozumieniu z WOPRem i policją wodną ma być wodna karetka pogotowia, są także pomysły związane z promowaniem ekologii i zachowywaniu czystości na Jezioraku, a ta świadomość jest wciąż bardzo niska, brak informacji o strefach ciszy, terenach należących do Parku Krajobrazowego i gatunkach chronionych.
Można czekać aż gminy przekażą związkowi na to wszystko pieniądze z podatków, tak jak można buntować się przeciwko winietom na autostradach, czy zezwoleniom wędkarskim, tylko co to da? Tutaj przynajmniej jest szansa na to, żeby te datki dały jakiś wymierny efekt i że naprawdę będzie czyściej i bezpieczniej.
MACIEKZB, kto nie spędził choć jednej nocy na Czaplaku, ten nie zna Jezioraka. :)
I wiem, że takie zaciszne miejsca się zdarzają, ale coraz ich mniej. Dlatego za najlepszy miesiąc do żeglowania zawsze będę uważała wrzesień.

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 14:21 
Cieszę się, że rozwinęła się dyskusja na temat mojego ulubionego skrawka kuli ziemskiej. Nie mam nic przeciwko vinnietom ale jednocześnie chciałbym też żeby w jakiś skuteczny sposób uprzykrzyć życie brudasom. To takie moje małe marzenie ;)
punky napisał(a):
Uzytek ekologiczny prawem chroniony
tak stanowia te tabliczki

Wiziałem wyraźnie zakaz cumowania ale może był tylko przez jakiś czas.
krzyzak napisał(a):
Dzisiaj nie wiele jest saperek na jachtach,

Ja mam niezmiennie od kilkunastu lat tą samą, MONowską :-D
krzyzak napisał(a):
My akurat na Quedinie z tym problemów nie mamy.
quedin_09_518.jpg

Toż to burżuazja!! :-D
Aylavia napisał(a):
Dlatego za najlepszy miesiąc do żeglowania zawsze będę uważała wrzesień.

Piękny jest też koniec października ze swoimi złotymi kolorami tylko czasami rano nie wiadomo czy postawić żagle czy założyć łyżwy :-D

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 14:45 

Aylavia napisał(a):
Związek Gmin Jeziorak to organizacja non-profit, to co dostaje, idzie w wydatki, a nie do czyjejś kieszeni, może stąd mój optymizm, że mam do niej zaufanie.

z pieniedzy unijnych mialo powstac w Siemianach spore Molo, amfiteatr na polu namiotowym obok Kurki Wodnej i trasa spacerowa wzdluz jeziora
pierwszym planem jaki mialbyc zrealizowany byl wlasnie Amfiteatr
byla to goraca dyskusja ktorej mocnym propagatorem byl Wlasiciel kurki wodnej Pan D.

Widzialem u niego nawet jakis plany tego amfitatru
prace mialy ruszyc tego roku.

Pierwszy moj przyjazd do Siemian i widze ze w miejscu gdzie mialbyc amfiteatr a konkretniej droga do niego stoi wybudowany w 3 miesiace potezny Hotel

ciekawe jakim cudem ?

Czyli amfiteatru nie bedzie

Spacerniaka z tego co obecnie wiem tez nie

Moze jednak molo powstanie?
Zwiazek Gmin Jeziorak chetnie bym zapytal o to kto zmienil decyzje na temat budowy tegoz amfiteatru
stad moje ograniczone zaufanie do tej instytucji

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 15:58 
punky napisał(a):
kto zmienil decyzje na temat budowy tegoz amfiteatru

Jeśli już to tylko gmina a nie związek gmin, mogła zmienić decyzje.

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 16:14 

Aylavia napisał(a):
I wiem, że takie zaciszne miejsca się zdarzają, ale coraz ich mniej. Dlatego za najlepszy miesiąc do żeglowania zawsze będę uważała wrzesień.

Ja wole czerwiec :D chociaz we wrzesniu grzybkow duuuuzo na czaplaku rosnie :D

Cytuj:
Jeśli już to tylko gmina a nie związek gmin, mogła zmienić decyzje.

mozliwe Macku nie znam sie na prawie administracyjnym
wiem ze ktos wzial spora lapowe za to pozwolenie

szkoda szkoda

marzyly mi sie w takim siemianskim amfiteatrze szanty jak jeszcze kilka lat temu organizowala Ilawa :D

NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 16:52 
Przyjaciel forum

punky napisał(a):
marzyly mi sie w takim siemianskim amfiteatrze szanty jak jeszcze kilka lat temu organizowala Ilawa :D

Punky, Iława jest znana ze znakomitej Złotej Tarki, ale to jest jazz. Szanty też były, ale były też (i bywają) U Barana, w Szopie, w Kurce Wodnej :D
Nie bardzo wyobrażam sobie amfiteatr w wiosce Siemiany użytkowany tylko w sezonie żeglarskim.
Za to pomostów unijnych, Toj-Tojek i koszów na śmieci na Jezioraku już jest kilkadziesiąt. Chwała za to Związkowi Gmin :D

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 17:43 

oki44 napisał(a):
Nie bardzo wyobrażam sobie amfiteatr w wiosce Siemiany użytkowany tylko w sezonie żeglarskim.

Planowany byl taki jak w Ilawie czyli otwarty
i w lipcu przeglady piosenki turystyczne zeglarskiej itd.
Zreszta w zeszlym roku odbylo sie cos takiego wlasnie na tym polu namiotowym.

Spacerniaka wzdluz jeziora szkoda (mial prowadzic przez cala dlugosc Siemian) ,ale czesc lokalnych sie nie zgodzila, planowano okolo 10m szerokosci ,a ich posesje i dostep do wody zmalalaby drastycznie - po czesci ich rozumiem.

Co bedzie z Molem nie wiadomo - musze sie zapytac wlasciciela Kurki bo jest w tych tematach bardzo dobrze zorientowany.

Na szczescie w zeszlym roku udalo sie skanalizowac cala wies - tez unijne pieniazki.

oki44, ja tak naprawde obawiam sie jednego
to juz nie chodzi o te 55 PLN

chodzi o to ze takze wedkarze, grzybiarze, tyrysci z pol namiotowych, motorowodniacy powinni placic takie winietki bo wszyscy oni korzystaja z dobr Parku Krajobrazowego.

Postaram sie wyjasnic swoje przemyslenia w najbardziej prosty sposob (a czesto pisze na forum duzymi skrotami myslowymi :D )

Jezdze na to jezioro kupe czasu, sprzatam po sobie zawsze bo tak mnie nauczono, sprzatam tez po innych bo mnie to razi niesamowicie.
Moi znajomi zeglarze to takze ludzie kochajacy to jezioro od zawsze, dbaja o nie.

Wkurza nas ze ktos wycial drzewko na Krowiej czy Lipowej bo baranowi zachcialo sie ogniska (skoro nie ma tam drzewa na ognisko niech poplynie na lad i pozbiera, zapakuje do lajby i spokoj).

To co ja obserwuje i zapewne Ty tak ze to potwierdzisz ze przynajmniej 50% ludzi zeglujacych po tym jeziorze to stali bywalcy - dbajacy o ta przyrode, wywozacy swoje i innych smieci, czy oni powwinni placic za to co i tak robia sami?

Martwie sie baranami ktorzy nie dbaja o nic, niewazne czy tam wroca za rok czy nie.
Taki czlowiek bez mozgu ktory zaplaci za winietke bedzie smiecil z przekonaniem ze nic zlego nie robi bo przeciez zaplacil za sprzatanie - to mnie martwi najbardziej. Tylko to.

A tak przy okazji znasz cypel buraczkowy?

http://buraczek.ayz.pl/

polecam poprzegladac galerie
masa zdjec z dawnych lat o Siemianach Jezioraku i no "Buraczkowie"
ogolnie bardzo ciekawa strona - bardzo ciekawych ludzi

NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 17:46 
Przyjaciel forum

punky napisał(a):
ludzie kochajacy to jezioro od zawsze

To Wam przybył jeden nowy :grinka: link fajny dzięki :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 17:53 
Przyjaciel forum

punky napisał(a):
A tak przy okazji znasz cypel buraczkowy?

Nie znam, ale się zapoznam :)
punky napisał(a):
Planowany byl taki jak w Ilawie czyli otwarty

pewnie byłoby wspaniale, ale przy naszej mizerii finansowej - raczej nieopłacalne
punky napisał(a):
50% ludzi zeglujacych po tym jeziorze to stali bywalcy - dbajacy o ta przyrode, wywozacy swoje i innych smieci, czy oni powwinni placic za to co i tak robia sami?

Tu mam nieco gorsze doświadczenia. Znam stałych bywalców, właśnie tych, którzy wycinają te drzewa, znam takich co ryby prądem...,
znam takich co im śmieci dookoła wiszą... I co z tego? Niektórzy tacy są i ja nic na to nie poradzę :(

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 18:35 

oki44 napisał(a):
Tu mam nieco gorsze doświadczenia. Znam stałych bywalców, właśnie tych, którzy wycinają te drzewa, znam takich co ryby prądem...,
znam takich co im śmieci dookoła wiszą... I co z tego?

niestety smutne jest to co piszesz

oki44 napisał(a):
Niektórzy tacy są i ja nic na to nie poradzę :(

I ja, i moj tato, i jego koledzy zawsze robia awantury takim ludziom za scinanie drzew, smiecenie...

moze to do nich nie dociera

ale napewno wstyd im przed wlasnymi dziecmi, znajomymi, zoną .... (jesli sa z nimi)

jest to jakas metoda, moze cos w tych glowach pozostanie
mam nadzieje ze chociaz troche skuteczna

NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 07:34 

punky napisał(a):
mozliwe Macku nie znam sie na prawie administracyjnym
wiem ze ktos wzial spora lapowe za to pozwolenie

Nie znasz się, nie wiesz kto, a już wiesz? ;)
Szczerze mówiąc nie słyszałam nigdy o projekcie amfiteatru w Siemianach, który miałby powstać z unijnych pieniędzy. Zbadam ten temat, bo mnie zaintrygowałeś. Związek Gmin z pewnością właścicielem terenu nie był, jedynym potencjalnym sprawcą wydaje się być Gmina Iława. No właśnie, tylko sprawcą czego? Gdybym ja miała podjąć decyzję, co lepsze - amfiteatr, czy hotel w Siemianach, też miałabym spory problem. Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli widziałeś Siemiany poza sezonem, wiesz, że to wymarła wieś, z pustymi polami namiotowymi, zamkniętymi sklepami i wysokim bezrobociem. Hotel jest szansą dla mieszkańców na pracę przez cały rok, poza tym rozszerza on dość monotonną ofertę turystyczną w sezonie, również dla tych z zasobniejszym portfelem. Dla ludzi tam mieszkających to ważne, dużo ważniejsze od traktów spacerowych i amfiteatru zbudowanego dla kilku, kilkunastu imprez w roku. Poza tym, moim zdaniem, w Siemianach piosenki żeglarskiej i miejsca na jej wykonywanie nie brakuje, właśnie dzięki takim charyzmatycznym ludziom, jak właściciel Kurki Wodnej, czy nieżyjący już założyciel Szopy. Zdarzało mi się też bywać w Siemianach na świetnych koncertach poezji śpiewanej. Wiele tych imprez kulturalnych finansowanych jest właśnie przez Urząd Gminy.
Jestem ostatnią osobą, która dałaby sobie uciąć rękę za uczciwość i czystość intencji każdego urzędnika, ale nieuzasadnione oskarżanie kogoś z marszu o łapownictwo jest moim zdaniem trochę nie fair.
Siemiany zawsze będą wywoływały wiele kontrowersji, bo to jedno z tych miejsc na Jezioraku, które budzi w żeglarzach największy sentyment, wiele osób czuje się tam jak u siebie i do każdej zmiany podchodzi bardzo emocjonalnie. Sama to mam. :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 09:09 

Aylavia napisał(a):
Szczerze mówiąc nie słyszałam nigdy o projekcie amfiteatru w Siemianach, który miałby powstać z unijnych pieniędzy. Zbadam ten temat, bo mnie zaintrygowałeś. Związek Gmin z pewnością właścicielem terenu nie był, jedynym potencjalnym sprawcą wydaje się być Gmina Iława.

napisze ci prywatna wiadomosc :D

NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 14:16 

Punky, dziękuję za wiadomość, miałam co prawda nadzieję, na jakieś konkrety, osobę, instytucję lub chociaż podstawę oskarżeń, cokolwiek, tym bardziej, że wszystko w tajemnicy i na priv. ;)
Niemniej jednak postaram się dowiedzieć czegoś więcej, choćby o tym projekcie amfiteatru, także dla Twojej informacji, bo też pewnie chciałbyś mieć pewność co do swoich wcześniejszych wypowiedzi.
pozdrawiam serdecznie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1