Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 09:59 
Zbanowany

GSXR napisał(a):
magzeust, to że na tych ziemiach rozpanoszyli się niemiaszkowie to już mnie nie interesuje.
Jakbyś w swojej wielkiej historycznej świadomości nie zauważył miasta te kiedyś nazwały się z goła inaczej. To że zostały zniemczone to już inna bajka.
Rozumiem, że Kwidzyn jest tego najlepszym przykładem? Najpierw "okupywali" nas Prusowie, później wyparli ich "niemiaszkowie" ale w 45 miasto wróciło do macierzy?

GSXR napisał(a):
Przypominam Ci także, że wszelkie decyzje rządu narzuconego Nam po 45 nijak się mają do decyzji narodu.
Znowu się okazuje, że wszyscy byli w głębokiej opozycji. Może i naród myślał inaczej, ale po odzyskaniu wolności czy też jak wolą niektórzy niepodległości - naród ten uznał spuściznę tamtych rządów. Zresztą o czym my tu dyskutujemy - naród nie zgadza się z wysokimi podatkami i wydatkami publicznymi ale i tak płaci! Prawo - a to co naród sobie myśli w domu przed kolacją i wypisuje na forum to póki co dwie zupełnie inne sprawy.

GSXR napisał(a):
I zacznij czytać ze zrozumieniem w moim poście chodziło mi o Pana z SS, nie jak to Ty ująłeś erike czy jakąś inną Panią z BDM.
Staram się czytać ze zrozumieniem, ale bzdur zrozumieć nijak nie potrafię, przepraszam. Jakaś Erika czy inna pani z BDM - jeśli nie piszesz o "Beskidzkim Domu Maklerskim" to znowu nie potrafię zrozumieć co piszesz - Jak zapewne wiesz ( w swojej świadomości ....) Frau Steinbach urodziła się w roku 1943 a żeby być członkinią wspomnianego BDM musiałaby mieć co najmniej 10 lat - co byłoby trudne biorąc pod uwagę, że Liga przestała funkcjonować jakieś 2 lata po jej narodzinach.
GSXR napisał(a):
Tak Erikę całujesz w siedzenie to może coś Ci zaprezentuję:
Widocznie lepiej potrafisz czytać tekst ode mnie, bo ja nie dopatrzyłem się nigdzie "całowania w siedzenie". Co tym cytatem chciałem udowodnić? Że wśród niemieckich emerytów nadal jest spora grupa byłych żołnierzy nazistowskich Niemiec? Masz rację, ale zauważ, że wśród naszych obywateli - także wśród przedstawicieli narodu polskiego takich ludzi sporo znajdziesz. Nie mówię o oszołomach którzy się z tym obnoszą, ale wielu polaków odbyło służbę w tych formacjach i nie wszyscy byli wcieleni siłą. Nie pisz o czasach o których jak widać nie masz pojęcia.
GSXR napisał(a):
I co z taką milusią Panią i jej organizacją mamy dyskutować?
Tak - wypadałoby. Ty jak widzę umiejętności dyskusji jeszcze nie opanowałeś, a krzykiem i wyzywaniem niczego nie załatwisz, ale na szczęście to nie Ty i Tobie podobni prowadzą ten dialog. Próbujesz na siłę wcisnąć mnie w ramy - obrońcy Steinbach, człowieka podważającego niepodległość, suwerenność i prawo do samostanowienia Polski - nie tędy droga. Po prostu jak już chcesz wypowiedzieć się na jakiś temat to - jeśli poza Wikipedią nie czytasz już nic - to ogranicz się do wypowiedzi własnej bez obrażania ludzi których nie znasz i o których nic nie wiesz.

Cytuj:
Jasne - Wrocław i Gdańsk - odwieczne piastowskie gniazda. :lol:
Kiedyś mówiło się, że liczy się kto historię pisze, ale ostatnio widać, że liczy się nawet to kto ją czyta :) Bo jeden czyta "ze zrozumieniem" a inny czyta tekst ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 10:31 

magzeust napisał(a):
ale wielu polaków

Magzeust, sam zadaj sobie pytanie, czy ktoś piszący o własnym narodzie z małej litery (nie pierwszy zresztą raz) i próbujący silić się na autorytatywne wypowiedzi może być wiarygodny?
Czy Twoja edukacja zakończyła się na szkole podstawowej ?

magzeust napisał(a):
Ty jak widzę umiejętności dyskusji jeszcze nie opanowałeś,

Prosiłbym cię magzeust usilnie, abyś jako osoba szczególnie znana z wypisywania inwektyw,
starał się nie pouczać innych, bo im bardziej się starasz tym bardziej jesteś śmieszny :twisted: .

Jednak, po Twoich wypowiedziach widać, że tak często powtarzany przez Ciebie motyw"czytanie ze zrozumieniem" jest Twoim poważnym problem, a Twoje żałosne próby nadinterpretacji wypowiedzi GSXR zakrawają na granice absurdu.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 11:04 

Corzano, nie mówiłem o Polakach...
A jakbyś nie zauważył spolszczyć Prusaków my też mogliśmy, gdyby nie Niemcy.
Jeszcze odnoście "skarbów" proponuje przeszukać trzewia jednego z portali i poczytać jak to Niemcy oburzali się o wystawianie niemieckich odznaczeń na ichnim ebayu przez Polaków.
Oczywiście miejsca ich pochodzenia nie muszę Ci tłumaczyć.

magzeust, Ty naprawdę masz problemy z czytaniem ...
Czy ja gdzieś napisałem, że chodziło mi o polską władzę w tych miastach?
Co Ty mi tu wymyślasz o jakiś podatkach, usilnie starasz się rozmywać temat?
Nie tu mnie rozbawiłeś do cna :D
magzeust napisał(a):
Widocznie lepiej potrafisz czytać tekst ode mnie, bo ja nie dopatrzyłem się nigdzie "całowania w siedzenie". Co tym cytatem chciałem udowodnić? Że wśród niemieckich emerytów nadal jest spora grupa byłych żołnierzy nazistowskich Niemiec? Masz rację, ale zauważ, że wśród naszych obywateli - także wśród przedstawicieli narodu polskiego takich ludzi sporo znajdziesz. Nie mówię o oszołomach którzy się z tym obnoszą, ale wielu polaków odbyło służbę w tych formacjach i nie wszyscy byli wcieleni siłą. Nie pisz o czasach o których jak widać nie masz pojęcia.

Teraz nie wiem, czy to on cytował, czy może ja? :D :D
I jeszcze coś panie "historyku", akurat o tym dziale historii to możemy podyskutować.
Powiedz mi ile Polaków było w SS, jaki był Panie mądralo wybór pomiędzy pójściem w kamasze do armii Adolfa a nie pójściem?
Czy pomimo wcielania do WH/LW ludzie Ci zawsze byli żołnierzami?
Nie masz pojęcia o czym piszesz a na siłę starasz się udowodnić co innego.
Odpowiedz na powyższe pytania.
Co do pani z BDM nie chwyciłeś ironii, ale to już Twój problem.
Tak to bywa jak się ma wąskie klapki na oczach, a akurat do tej pani to pasuje jak ulał.
Jeszcze raz Ci przypomnę od wyzywania i oczerniania innych, nadinterpretacji ich tekstów jesteś tutaj Ty, czego dowodem jest ten czerwony pasek pod awatarem.
O czytaniu tekstu ze zrozumieniem odpisał ci Porcellus, nie będę strzępił języka.

Obrazek

Ostatnio edytowano 16 czerwca 2009, o 11:05 przez GSXR, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 11:27 

GSXR napisał(a):

Czy mógłbyś rozwinąć myśl, bo nie zrozumiałem. :neutral: Czy z Twojej wypowiedzi mam zrozumieć, że Niemcy germanizowali Prusaków? :551: I kiedy/jak mieliby oni zostać spolonizowani?
GSXR napisał(a):
Jeszcze odnoście "skarbów" proponuje przeszukać trzewia jednego z portali i poczytać jak to Niemcy oburzali się o wystawianie niemieckich odznaczeń na ichnim ebayu przez Polaków.

Jeśli tak, to oceniam to (sprzedaż, a nie rozkopywanie grobów) dokładnie tak samo, jak przypadek ze sztandarem.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 11:34 

Corzano, no proszę Cię...
1226 rok i chrystianizacja Prus. Gdybyśmy nie zaprosili pewnego zakonu (Niemieckiego)
na te ziemie (chełmińską) to kto wie jakby Prusowie mówili po latach :P :)

Jeżeli dla Ciebie odznaczenia na ebayu to tylko i wyłącznie z grobów to przepraszam żem się odezwał.

Obrazek

Ostatnio edytowano 16 czerwca 2009, o 11:50 przez GSXR, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 11:44 

GSXR napisał(a):
1226 rok i chrystianizacja Prus.

A co mają Prusowie do Prusaków? Chyba to, co Indianie do Indii. :wink:
GSXR napisał(a):
Jeżeli dla Ciebie odznaczenia na ebayu to tylko i wyłącznie z grobów

Nie, nie tylko, ale wolałem się zastrzec.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 11:47 

Corzano napisał(a):
GSXR napisał(a):
1226 rok i chrystianizacja Prus.

A co mają Prusowie do Prusaków? Chyba to, co Indianie do Indii. :wink:

Fakt przejęzyczyłem się (dzieciak mi tu lata koło głowy ;) )zdążyłem poprawić :) sorriiiii
Ale z tego co widzę wiesz o co mi chodziło :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 12:04 

W takim razie chodziło Ci o to, jak rozumiem, że Niemcy germanizowali Prusów. Nie chcę się czepiać, ale papiści tak przetrzebili ten naród, że nie było kogo germanizować. Inna sprawa, że pojęcie państw narodowych w średniowieczu nie istniało, więc nie można też mówić o jakieś polityce mającej na celu narzucenie narodowości. To co nazywasz Polską, było zlepkiem (bez pejoratywnego znaczenia) księstw i dominiów pod panowaniem królów, których dziś byśmy Polakami nie nazwali. Nie mówię, że to źle albo dobrze, ale chciałbym zwrócić uwagę, że dyskutowanie o historii z współczesnymi definicjami państwa i narodu w głowie, może zaprowadzić na manowce.
A wracając do aukcji i podsumowując mój udział w tym wątku: jestem zdania, że można handlować zdobycznymi trofeami, ale nie zawsze wypada.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 12:44 
Zbanowany

GSXR napisał(a):
Czepianie się literówek na tym forum to modna sprawa, więc i ja się czepię. Coś mi się nie wydaję, że moglibyśmy ich spolszczyć, poza tym, eksterminacja a germanizacja to mimo wszystko dwa odmienne procesy.
GSXR napisał(a):
Tak, a dlaczego się oburzali? Czy przypadkiem nie dlatego, żeby nie propagować wśród młodych ideologii której Niemcy dawno się wyparły? Czy to było oburzenie - sprzedają nasze zagrabione rzeczy, czy raczej - łamią naszą konstytucję handlując rzeczami odnoszącymi się zbrodniczej ideologii?

GSXR napisał(a):
Ty naprawdę masz problemy z czytaniem ...
fakt, bzdur i bełkotu szczególnie... najpierw piszesz, że te ziemie były POLSKIE, ale "rozpanoszyli się niemiaszkowie" i to Cię nie interesuje. Później piszesz, że nie chodziło Ci o polską władze w tych miastach - więc zdecyduj się - chodzi Ci o POLSKĄ obecność na tych ziemiach? W takim przypadku powinniśmy dążyć do odzyskania Baku a w niedalekiej przyszłości wysunąć roszczenia w kierunku Londynu.

GSXR napisał(a):
Powiedz mi ile Polaków było w SS, jaki był Panie mądralo wybór pomiędzy pójściem w kamasze do armii Adolfa a nie pójściem?
Zdziwiłbyś się ale często był. Toruń i okolice przodowały w ilości ochotników z polskimi nazwiskami. Akurat w naszych okolicach (podobnie na śląsku (górnym)) wcielenia były zazwyczaj przymusowe, ale byli też ochotnicy. Żołd potrafił zapełnić niejeden żołądek, rodzina nie głodowała i miała zapewnione względne bezpieczeństwo. Ocenę moralną takich działań pozostawiam "forumowym autorytetom moralnym" ale takie są fakty. Jeśli Ślązaków traktować jako Polaków to ich w W SS było sporo, tak samo jak Kaszubów... Więc nie pisz, że wszyscy byli wcielani siłą, bo obrażasz w ten sposób tych którzy wyboru nie mieli.
GSXR napisał(a):
Nie masz pojęcia o czym piszesz a na siłę starasz się udowodnić co innego.
Włącz monitor, bo piszesz chyba do lustra ;)

GSXR napisał(a):
Co do pani z BDM nie chwyciłeś ironii, ale to już Twój problem.
Fakt, ponownie to mój problem. Najwyraźniej za nieumiejętność chwycenia ironii dorobiłem się tego czerwonego paska. A może za przypomnienie komuś jego własnych słów? Ale jak już wspomniałeś - to już mój problem.

GSXR napisał(a):
Tak to bywa jak się ma wąskie klapki na oczach, a akurat do tej pani to pasuje jak ulał.
I założę się, że dokładnie takie samo zdanie mają ludzie po drugiej stronie Odry czytając krzyki ludzi Twojego pokroju! Polacy sami obsmarowują się błotem, nie szanują własnych praw i krzyczą głosem "zakompleksionych polaczków" a później dziwią się i oburzają, że nie dość, że nie są traktowani poważnie, to jeszcze każda ich inicjatywa przegrywa z ( w tym przypadku) niemieckimi. Polska mocno oprotestowuje Centrum które miałoby powstać w Berlinie - ale ze swojej strony dotąd nie zaproponowała niczego sensownego.

GSXR napisał(a):
Jeszcze raz Ci przypomnę od wyzywania i oczerniania innych, nadinterpretacji ich tekstów jesteś tutaj Ty, czego dowodem jest ten czerwony pasek pod awatarem.

To może proponuję przeanalizować wątek w którym otrzymałem owy pasek i wtedy porusz ten temat, bo póki co nadal błądzisz w oparach absurdu nijak nie potrafiąc odnaleźć meritum sprawy.

GSXR napisał(a):
O czytaniu tekstu ze zrozumieniem odpisał ci Porcellus, nie będę strzępił języka.
Więc nie strzęp - dawno - a może nigdy - nie czytałem Twojej wypowiedzi z sensem, więc po co te usprawiedliwianie? Prosiaka i jego radosną twórczość ograniczyłem to formułki "Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij ...." i wydaje mi się, że za wiele nie straciłem.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 13:48 

Nie wiem jakie masz słowniki nawet google nie protestuje przeciwko słowu "spolszczyć".
Szczególny przykład pokojowej eksterminacji uups germanizacji mieliśmy przez wszystkie zabory po koniec 45 roku włącznie.

Jak nie znasz praw panie mądry inaczej to nie dyskutuj w tym temacie.
Zabronione jest propagowanie treści nazistowskich nie sprzedawanie przedmiotów z nią związanych.Ale oczywiście Ty już zinterpretowałeś prawo na swój sposób.

A to jest najlepsze.... pisałem o zagrabionym sztandarze, ale oczywiście złotousty zrozumiał opacznie.... cóż za nowość.

Kolejne bzdury wypisujesz to że ktoś miał polsko brzmiące nazwisko nie znaczy, że był Polakiem. Proponuje wrócić do edukacji na początek "Zagraniczne formacje SS".

Opcją odnośnie wstąpienia do WH był na terenach Marienwerder obozik w Sztutowie.
Oczywiście wiedziałeś o tym Panie mądralo.
Do tego nie rozgraniczasz SS i WH dla Ciebie to jedno i to samo.
Oczywiście błaźnisz sie w ten sposób maksymalnie. Nie odpowiedziałeś poza tym na wszystkie pytania. Co niewiedza??

Wydaje Ci się, że jesteś zabawny?
Masz rację................. wydaje Ci się.

Z tego co wyczytałem czerwony paseczek dostałeś za "ciężką pracę".
To mówi samo za siebie.

No to zaproponuj Panie polaczku coś mądrego i godnego superpolaków zza morza...

O wypowiedziach z sensem wypowiada się pokładowy troll, ręce załamać można.
Uwierz mi Porcellus bije Cię na głowę wiedzą i pisaniem z sensem i to raczej on powinien użyć opcji "Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij ...." i wiele by nie stracił.

Skończ waść rozmywać temat i robić z siebie błazna udając wszechwiedzę z omawianego okresu. Bawisz się w "filozofa greckiego" lub ewentualnie tego co w d...ie był i gó...o widział.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 15:05 

Pozwolę sobie skrobnąć parę zdań.

GSXR napisał(a):
w moim poście chodziło mi o Pana z SS

Którego 'Pana z SS'?
Tego, którego Budslavsky w poście rozpoczynającym wątek określił - raczej dość jak dla mnie niefortunnie - "Niemiec z jednostki SS Leibstandarte Adolf Hitler sprzedaje 'łup wojenny'"?
Czy tego, o którym mówi fragment z artykułu: "Wiele wskazuje na to, że chodzi o żołnierza dywizji SS, który walczył w Polsce i osobiście zabrał sztandar."?

Jakże szybko przyszło nam (przy nieocenionej inspiracji mediów oczywiście) uznać owego Niemca-sprzedawcę za esesmana, a co za tym idzie - na pewno bandytę i oprawcę ("...bo każdy pijak to złodziej!")...
Pewnie na dodatek był katem w Auschwitz, pacyfikował lubelszczyznę, mordował sowieckich i amerykańskich jeńców wojennych. Że o mordowaniu Żydów, łapankach i paleniu wsi nie wspomnę.
:roll:

GSXR napisał(a):
Zabronione jest propagowanie treści nazistowskich nie sprzedawanie przedmiotów z nią związanych.

U nas? Czy u Niemców?
Bo o ile się orientuję, to w Niemczech zakazany jest także obrót takimi przedmiotami.
Generalnie ta kwestia jest posunięta u nich do granic absurdu, bo nawet modele sprzętu niemieckiego pozbawiane są wszelkiej symboliki nazistowskiej.
U nas rzeczywiście - tylko propagowanie podpada pod paragraf.

GSXR napisał(a):
Kolejne bzdury wypisujesz to że ktoś miał polsko brzmiące nazwisko nie znaczy, że był Polakiem. Proponuje wrócić do edukacji na początek "Zagraniczne formacje SS".

Nooo... Czemu od razu bzdury?
Jak ktoś miał niemieckobrzmiące, to nie musiał być od razu Niemcem...
Acha, jeszcze jedno - na pewno w Wehrmachcie i innych niemieckich siłach policyjnych lub porządkowych (najprawdopodniej także w SS) byli także Polacy-ochotnicy.
Na którymś z forów dyskusyjnych (bodaj na DWŚ) czytałem niedawno wątek poświęcony temu zagadnieniu, opinie dyskutantów w nim zawarte były podparte literaturą (żeby to nie było na zasadzie "wydaje mi się").

GSXR napisał(a):
To mówi samo za siebie.

Nie czujesz GSRX, że to z Twojej strony cios poniżej pasa?

GSXR napisał(a):
Uwierz mi Porcellus bije Cię na głowę wiedzą i pisaniem z sensem i to raczej on powinien użyć opcji "Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij ...." i wiele by nie stracił.

Sam szczerze żałuję, że tego jeszcze nie zrobił.

Jeszcze na marginesie - aż dziw bierze, że media nie protestują w sprawie wynoszonych z Instytutu Polskiego i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie przez polskich naukowców dokumentów, które potem trafiają do obrotu kolekcjonerskiego, a nawet aukcyjnego...

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 15:54 
Zbanowany

GSXR napisał(a):
nawet google nie protestuje przeciwko słowu "spolszczyć".
Może dlatego, że ja odwołałem się do różnicy pomiędzy "Prusakami" a "Prusami".
GSXR napisał(a):
Szczególny przykład pokojowej eksterminacji uups germanizacji mieliśmy przez wszystkie zabory po koniec 45 roku włącznie.
pokojowa eksterminacja? wszystkie zabory pod koniec 45 włącznie - faktycznie - mam problemy ze zrozumieniem tekstu. Czy "zakonnicy niemieccy" germanizowali Prusów? Oni ich ogniem nawracali na chrześcijaństwo - populacja malała równie szybko co odsetek "niewiernych" więc nie wiem skąd żeś wziął tą pokojową germanizację i do czego teraz pijesz??

GSXR napisał(a):
Zabronione jest propagowanie treści nazistowskich nie sprzedawanie przedmiotów z nią związanych.Ale oczywiście Ty już zinterpretowałeś prawo na swój sposób.
Ja nie zinterpretowałem tego prawa na swój sposób tylko na sposób rządu w Berlinie! Przypomnij sobie - lub przeczytaj - o co chodziło z blokowaniem aukcji itp.

GSXR napisał(a):
A to jest najlepsze.... pisałem o zagrabionym sztandarze, ale oczywiście złotousty zrozumiał opacznie.... cóż za nowość.
Corzano, już chyba Ci coś wspominał o zagrabionych dobrach - więc przestań na siłę próbować....
GSXR napisał(a):
Fakt, nie znaczy, ale odbijając piłeczkę - nie każdy z niemieckim nazwiskiem to Niemiec -? Znałem kilka osób które potrafiłby wyjaśnić Ci te sprawy - nawet biorąc pod uwagę fakt, że musieliby zacząć od pokazania Ci spektrum pomiędzy czernią a bielą.

GSXR napisał(a):
Do tego nie rozgraniczasz SS i WH dla Ciebie to jedno i to samo.
Oczywiście błaźnisz sie w ten sposób maksymalnie.
Ja już przyzwyczaiłem się, że na tym forum się tylko błaźnię i tylko maksymalnie - ale ocenę pozostawię już innym. Gdzie ja wspomniałem o wcieleniach do Wehrmachtu (ani razu nie padło to słowo w przeciwieństwie o SS) - zanim odpiszesz - przeczytaj. Później zacytuj - bo póki co - jedynie usiłujesz krytykować słowa które nigdy nie padły. Nie jesteś pierwszy i nie ostatni.

GSXR napisał(a):
Wydaje Ci się, że jesteś zabawny?
Masz rację................. wydaje Ci się.
Nie, wydaje mi się, że to kolejna żenująca dysputa która do niczego prowadzi. W której z wcześniejszych wypowiedzi napisałem, że tutaj każdy temat kończy się albo prostackimi wyzwiskami, albo "kasztanami: - tak czy inaczej - sensu dalszego pisania nie widzę. ( teraz możesz zacytować, odniosłeś tryumf etc - zmusiłeś trolla do milczenia.... )
GSXR napisał(a):
To mówi samo za siebie.
mówi, przede wszystkim, że Ty zbyt dużo pracy w czytanie nie włożyłeś - szczególnie wątku do którego Cię odesłałem. Ale cóż - jedno zdanie to aż nadto.
GSXR napisał(a):
No to zaproponuj Panie polaczku coś mądrego i godnego superpolaków zza morza...

1. Nie jestem "polaczkiem" - ten tytuł rezerwuję dla takich jak Ty.
2. superpoaków zza.... - zgubiłem się po drugim "z"

GSXR napisał(a):
Wierzę, i dlatego polecałem mu ten krok przy każdej okazji - ale on widocznie woli się męczyć. Swoista forma masochizmu intelektualnego - albo jedyna szansa na udowodnienie sobie, że jeszcze umie pisać.
GSXR napisał(a):
Skończ waść rozmywać temat i robić z siebie błazna udając wszechwiedzę z omawianego okresu. Bawisz się w "filozofa greckiego" lub ewentualnie tego co w d...ie był i gó...o widział.

Już kończę, faktycznie poziom nie mój - ja potrafię przekazać coś bez konieczności kropkowania poszczególnych wyrazów i odnieść się do cytowanego fragmentu. Nie potrafię czytać między wierszami i wkładać ludziom do ust słów które nie padły. Gdzie byłem, co widziałeś - niewiele mnie to interesuje i podejrzewam, że reszta świata też jakoś by bez tej wiedzy się obyła.

EOT.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 16:53 

magzeust napisał(a):
Gdzie byłem, co widziałeś - niewiele mnie to interesuje i podejrzewam, że reszta świata też jakoś by bez tej wiedzy się obyła.

No,no magzeust napisał coś szczerze :grinka: :grinka: :grinka:.
Faktycznie forumowa "reszta świata", z pewną taką przyjemnością obyłaby się bez Twoich hm.... mądrości. Dobrze, że masz tego świadomość.

magzeust napisał(a):
superpoaków zza.... - zgubiłem się po drugim "z"

Mam wrażenie, że zgubiłeś się wcześniej..... dużo wcześniej.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 17:05 

Z racji tego, że troll już zakończył wypisywanie swoich bredni (GLORIA !) odniosę się tylko do postu Grzecha.
Po pierwsze nie przesadzaj Leibstandarte SS Adolf Hitler nie brała udziału w pilnowaniu obozów. Od tego była dywizjia SS Totenkopf. Polecam książkę "Kto sieje wiatr..." Herberta Brunneger'a.

Co by wyjaśnić nie tylko Tobie, nie chodziło o prawo o denazyfikacji (widzę, że obaj wiecie lepiej) chodziło o te same podejrzenia, które miał Corzano.
Proponuje poszukać na pewnym forum.
Prawo w Niemczech jest mi na tyle znane, że wiem o tych czy innych absurdach.
Np malowanie odrestaurowanej, hiszpańskiej wersji BF-109.

Nazwiska :) tak Grzechu np Erich von dem Bach-Zelewski przypomnieć Ci kto to był?

Pozwolisz, że zacytuje jakąś tam książkę i podeprę się wydaje mi się, że czytałem:
"[...] część ludności opowiedziała się po stronie wroga. Najczęściej byli to folksdojcze, czyli osoby niemieckiego pochodzenia, zamieszkujące od pokoleń w Europie Wschodniej.
Naziści uważali ich za przyszłych obywateli Wielkich Niemiec-oraz kandydatów ma żołnierzy stale rozrastających się sił zbrojnych Rzeszy: WH i SS.[...]
[...]folksdojcze z zachodniej Polski (czyli obszarów należących do Niemiec do końca I wojny światowej) utworzyli lokalne bojówki, przeorganizowanie następnie w oddziały samoobrony-Selbschutzu, [...]
Oddziały Selbschutzu znalazły się pod kontrolą SS, a konkretnie Hauptamtu-SS i RSHA, kierowanego przez Heydricha.[...]"

I teraz najlepsze może w końcu zrozumiecie :

"Polaków którzy zgłosili się ochotniczo na niemiecką służbę było bardzo niewielu. Skierowano ich do pracy przymusowej na rzecz III Rzeszy."
Chris Bishop
"Zagraniczne Formacje SS"

Jak widzisz Grzechu nie jakieś forum, nie gdzieś słyszałem, lecz czytałem i wiem z pewnego źródła.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, o 17:43 
Zbanowany

GSXR napisał(a):
zgłosili się ochotniczo na niemiecką służbę (...) (...) Skierowano ich do pracy przymusowej na rzecz (....)
źródła godne pozazdroszczenia....

GSXR napisał(a):
Nazwiska :) tak Grzechu np Erich von dem Bach-Zelewski przypomnieć Ci kto to był?
Ja chętnie usłyszę Twoją wersję - kim w końcu był ten pan. Bo zarówno wg badaczy tematu jak i samego zainteresowanego - szczególnie po wojnie - zarówno matka i ojciec byli Polakami. Czyli Niemiec i zbrodniarz mordujący rodaków z wyboru?? Nie - musieli go zmusić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1