Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 21:01 

I jeszcze dołączyć opcje "samousunięcie" :D
Coś w stylu harakiri :D :D :D :D
A drosik, w akcie łaski po prawidłowo przeprowadzonym samounicestwieniu graficznie ścinałby głowę delikwentowi :D :D :D :D

(ja to mam durne pomysły)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 21:24 

Temat jak zwykle trochę się rozmył. Mówimy o w.....cych dzwonkach z pobliskich kościółków.
Nagłaśnianiu mszy, ślubów, chrztów, pogrzebów i innych imprez kościelnych. Najbardziej hałaśliwia instytucja w naszym kraju. Proboszcze kilku kościołów uważają się za mentorów naszego życia. :-(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 22:06 
jerbro napisał(a):
Proboszcze kilku kościołów uważają się za mentorów naszego życia.
Chyba czegoś nie rozumiesz.
Cytuj:
pojęcia "mentor" używa się jako określenia nauczyciela, mistrza. W sensie negatywnym mentor oznacza osobę lubiącą prawić innym morały
Wszyscy księża są "mentorami", taki ich zawód i powołanie wobec przyznających się do nich owieczek. Ja podzieliłbym ich na mentorów i dzwonników.

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 22:27 
Zbanowany

Budslavsky napisał(a):
taki ich zawód i powołanie wobec przyznających się do nich owieczek.
A wg statystyk - ponad 90% mieszkańców Polski zadeklarowało się jako "katolik" - jest to znaczna większość społeczeństwa. Więc jakieś tam chyba podstawy są, żeby za "mentorów" się uważali... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, o 09:53 

magzeust napisał(a):
ponad 90% mieszkańców Polski zadeklarowało się jako "katolik"

Tak właściwie, to ponad 99% katolików zostało, jako niemowlęta, zadeklarowanych przez dorosłych, przeważnie rodziców do tego kościoła. Jak wynika z życia (nie mylić z obchodami świąt), dużo mniejsza część mieszkańców naszego kraju deklaruje się jako praktykujący katolik (zresztą nie rozumiem określenia niepraktykujący katolik).

Wracając do tematu, warto byłoby zreformować sposób ogłaszania terminów nabożeństw. Przecież każdy zainteresowany zna, przykładowo, terminy zmian w zakładzie pracy, otwarcia sklepów, seansów filmowych itp. Kiedyś zakłady pracy oznajmiały zakończenie zmiany, głównie o 14-tej, gwizdem. Porannej i nocnej nie odgwizdywano. Obecnie tego już się nie praktykuje z racji powszechnego dostępu do zegarków (prócz więzień). Obecne bębnienie w dzwony jest niestosowne, bo nie ma monopolu oznajmiania czasu na nabożeństwo. Każdy przecież zainteresowany uczestnictwem zna terminy odbywania się ich, a to, czy nadeszła pora, może sprawdzić na własnym, lub jakimkolwiek publicznym i prywatnym zegarku. By jednak tradycji stało się zadość, możnaby zadzwonić w środku dnia, np. o 12.00 czy np o 15.00.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, o 14:05 
Zbanowany

W spisie powszechnym było pytanie - religia, wyznanie - i to tam właśnie te 90% + się zadeklarowało - a dorosła osoba już chyba decyduje o samym sobie ;)

Odnośnie dzwonów - fakt to już tradycja, i zupełnie niepraktyczna, choć bez tych dzwonów było by jakoś pusto i "obco". Niedziele w Polsce nieodłącznie będą mi się kojarzyły z dzwonami przed południem i nigdy mi nie przeszkadzały, wręcz przeciwnie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, o 21:38 
Przyjaciel forum

kwidzownik, w tym przypadku jestem całkowicie za Tobą.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, o 09:38 
Przyjaciel forum

KrzaQ napisał(a):
Xonc "Dzik" z Miłosierdzia znany jest

podobno odszedł "na zawsze" :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, o 10:14 

drosik napisał(a):
podobno odszedł "na zawsze"

to pewne??

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, o 08:50 

Warszawskie problemy z biciem dzwonów:

Cytuj:

Proboszcz jest ze swoich dzwonów bardzo dumny. Z mieszkańców, którzy na nie narzekają - mniej.

- To są tępi ludzie - spokojnie stwierdza ks. Tomasz Król, proboszcz parafii pw. św. Tomasza.

Całość artykułu:

Bicie dzwonów kościelnych - "to są tępi ludzie"

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 22:40 

Odwiedziłem niedawno piekny Kraków. Bardzo klerykalny, ale o wiele mniej w......cy od naszego pieknego Kwidzyna. Dzwony są bardziej dyskretne. Duzo mniej natarczywe niż kwidzyńskie. Mieszkałem na przeciwko koscioła w centrum miasta. Rano spokój. Godziny wybijane szybko i cicho. Rewelacja. W południe również nie było wojny w stylu kwidzyńskim. Trzeba posłac naszych kwidzyńskich kleryków, aby liznęli trochę świata, to może będziemy mieli mniej tej WIOCHY jaka tu robią.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 05:22 
Wyroki Opatrzności są nieodgadnione. Moje ulubione elektroniczne „kuranty”, które trzy razy dziennie odzywały się z dzwonnicy przy kościele w Sadlinkach głucho milczą po rażeniu piorunem, który zdemolował to urządzenie.
Trudno mi uwierzyć , że to spowodował jakiś przypadek. Przypuszczam, że „na górze” dokonano bilansu dobrych i złych emocji, jakie wzbudzały dźwięki z kościelnej dzwonnicy, zwłaszcza te o świcie, no i dlatego zapadła tam taka decyzja.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 06:12 

Budslavsky napisał(a):
Przypuszczam, że „na górze” dokonano bilansu dobrych i złych emocji, jakie wzbudzały dźwięki z kościelnej dzwonnicy, zwłaszcza te o świcie, no i dlatego zapadła tam taka decyzja.

:grinka: Znasz kolejność rozpatrywania podobnych problemów? Ciekawy jestem kiedy zapadnie jakaś decyzja dotycząca mojego sąsiada. :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 07:44 
Corzano napisał(a):
Znasz kolejność rozpatrywania podobnych problemów?
Jak widzę z rozwoju sytuacji "w temacie" kościelnych hałasów, to kwidzyńska metoda wk.. się, wyzywania i złorzeczenia nie przynosi żadnych wyciszających efektów.
W sprawie twojego sąsiada polecam Ci sposób tradycyjny, który podobno był zastosowany w Sadlinkach przez matki niemowląt wyrywanych ze snu.
Polega to na spokojnym i grzecznym składaniu odpowiedniej prośby, po uprzednim złożeniu dłoni w pozycji na klęczkach, rano i wieczorem.
Jeśli zależy Ci na pozytywnym rozpatrzeniu swego podania, to wiedz, że skutkuje jedynie wielokrotne systematyczne ponawianie takich próśb, i co ważne, bez żadnych pogróżek ani złości, bo Najwyższa Instancja może nie zachować precyzji wysyłając w twoje sąsiedztwo wyproszoną łaskę. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 08:25 

Budslavsky napisał(a):
W sprawie twojego sąsiada polecam Ci sposób tradycyjny

Zastosowałem sposób jeszcze lepszy: wstaję wcześniej. ;)
Obym miał tylko takie "problemy". :smile:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1