Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, o 09:15 

Felo napisał(a):
Mają jeszcze czas do końca czerwca ;) Wierzę, że im się uda :D Później to już tylko "obiecanki-cacanki" :roll:

koniec czerwca się zbliża a o moście nikt nic nie mówi....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, o 19:23 

W przyszłym roku wybory prezydenckie i wybory do samorządów lokalnych. Masz jak w banku powrót tematu. Może nawet pojawi się w mieście jakiś kandydat na prezydenta, (o ile obecnie panujący nie wydłuży sobie kadencji do 7 lat) i obieca swoim kolegom - kandydatom na samorządowców, że dołoży wszelkich starań za poparcie dla siebie i dla kolegów :idea:

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, o 07:54 

KrzaQ napisał(a):
o ile obecnie panujący nie wydłuży sobie kadencji do 7 lat

czyżbyś również na niego nie głosował ?? :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, o 14:27 

A ja mam swój własny most ;)
troche mały ale ważne że jest...

Obrazek

I mam też takie cudo:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, o 11:49 

Nie lubię zaglądać do tego tematu,
bo ile razy zajrzę i przeczytam cokolwiek to,
RZYGAĆ! mi się chce :563:

Ostatnio edytowano 25 czerwca 2009, o 11:51 przez krzyzak, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, o 13:26 
Zbanowany

krzyzak napisał(a):
Nie lubię zaglądać do tego tematu,
bo ile razy zajrzę i przeczytam cokolwiek to,
RZYGAĆ! mi się chce :563:
Ja wręcz przeciwnie - Mostu jak nie było tak nie ma:), a przynajmniej można pośmiać się obserwując teorię względności Mam nadzieję, że kiedyś w końcu się uda się wybudować most, a jeśli nie... przynajmniej niech zorganizują jakąś dużą i głośną akcję - chętnie wtedy wysłucham tych wszystkich opinii...

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, o 19:50 

Czytam sobie różne informacje o "wirtualnym" moście i przyszło mi do głowy, że tą inwestycję można bez wahania nazwać największą kiełbasą wyborczą w Polsce (a już na Pomorzu) na pewno.

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, o 20:16 

Bombka napisał(a):
Czytam sobie różne informacje o "wirtualnym" moście i przyszło mi do głowy, że tą inwestycję można bez wahania nazwać największą kiełbasą wyborczą w Polsce (a już na Pomorzu) na pewno.

No wiadomo.. nasz burmistrz mi kiedyś osobiście obiecał że most będzie.. a to było z 10 lat temu, kiedy podczas kampanii roznosił swoje ulotki.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2009, o 17:20 
Zbanowany

Źródło: Gazeta Wyborcza Bydgoszcz napisał(a):

Drogowcy szukali żaby, która blokuje budowę S5

Przez kilka godzin drogowcy i specjaliści od ochrony środowiska penetrowali we wtorek łąki pod Kowalewem. Szukali żaby, która stanęła na drodze budowy S5. Nie znaleźli. - Nie ma jej w takich suchych miejscach - dowodzą

Obrazek
Kumak nizinny - zagrożona wyginięciem żaba, która pomieszała szyki drogowcom

Na łąki za Szubinem pojechali we wtorek przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Dróg oraz Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Przez całe przedpołudnie z mapami w ręku chodzili po łąkach, przez które ma przebiegać droga ekspresowa S5. W trawie po kolana szukali kumaka nizinnego. Po co? Bo generalny dyrektor ochrony środowiska stwierdził, że drogowcy w dokumencie oddziaływania inwestycji na przyrodę nie uwzględnili występowania tego zagrożonego gatunku żaby pod Kowalewem. Teren ma trafić na listę obszarów chronionych Natura 2000, a to uniemożliwia budowę trasy w wariancie proponowanym przez drogowców.

Po kilku godzinach szukania eksperci stwierdzili, że w miejscu planowanej "piątki" kumaka nie ma. - Na terenie, gdzie ma być budowa, moi ludzie go nie znaleźli - mówi Włodzimierz Ciepły, regionalny dyrektor ochrony środowiska. - Prawdę mówiąc, nie ma prawa go tam być, bo to teren suchy, a kumak występuje tam, gdzie jest mokro. Ta droga nie będzie więc na gatunek oddziaływała.

- Może kumak się przemieszcza i czasem pływa po bagnach, a czasem wyleguje się na suchej łące? - pytam.

- Nie ma takiej możliwości - odpowiada Ciepły.

- To skąd obawa generalnego inspektora o żabę?

- Nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć.

Przedstawiciele GDDKiA nie chcieli wczoraj rozmawiać o kumaku i jego poszukiwaniach. Czekają na oficjalne pismo z Warszawy, z którego dowiedzą się, o jakie elementy muszą uzupełnić raport.

W poniedziałek Piotr Otawski, zastępca GDOŚ wskazywał, że oprócz nieuwzględnienia kumaka, drogowcy w dokumencie nie wzięli pod uwagę również oddziaływania inwestycji na inne gatunki zarówno w okolicach Kowalewa, jak i na całej trasie oraz nie wskazali lokalizacji i parametrów przejść dla zwierząt. To kolejne przeszkody, uniemożliwiające rozpoczęcie projektowania i budowy trasy.

W sprawę zaangażował się też wojewoda kujawsko-pomorski. Poprosił GDOŚ o szczegółowe informacje na ten temat. - Nie ukrywam, że coraz bardziej ta sytuacja mnie denerwuje i niepokoi - przyznaje Rafał Bruski. - W poniedziałek wystąpiłem o materiały, ale ciągle ich nie otrzymałem. W środę będę interweniował kolejny raz.

Krzysztof Aładowicz

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2009, o 16:46 

Poniżej fotka mostu ustrzelonego w ten weekend. Jak widać na załączonym obrazku most znajduje się w dość lesistym rejonie i raczej nikt nie wpadł na pomysł że może wpłynąć na populacje tamtejszej latającej fauny.
Jako ciekawostkę dodam iż:

Cytuj:
...Główną inspiracją przy kształtowaniu mostu były konstrukcje starych mostów stalowych na linii kolejowej Bombaj—Kalkuta oraz mostu Fehmarnsund i mostu Barqueta w Sevilli.

Załączniki:
most_01.JPG
most_01.JPG [ 64.85 KiB | Przeglądane 16369 razy ]
most_02.JPG
most_02.JPG [ 57.51 KiB | Przeglądane 16369 razy ]

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, o 07:48 

Płock ma dwa mosty ,Toruń dwa i trzeci niebawem ma powstać , a Kwidzyn ma pełne poparcie na budowę wirtualnego .Mam wrażenie że jeśli Korzeniewo z Opaleniem wystąpi do władz krajowych w tej sprawie to jest nadzieja ( malutkim zawsze się pomaga ).

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, o 08:09 
Mirrr napisał(a):
Mam wrażenie że jeśli Korzeniewo z Opaleniem wystąpi do władz krajowych w tej sprawie to jest nadzieja ( malutkim zawsze się pomaga ).

sołtys ma pojechać załatwić most? :lol: Malutkim zawsze się pomaga, ale w małych sprawach :-) Oczywiste jest, że pojechać powinien tam burmistrz kwidzyński, z reszta on już był na rozmowach z "władzą krajową" w zeszłym roku. Do kogo może się zwrócić? Jedynie do ministra infrastruktury. Gdziekolwiek pójdzie z tą sprawą, odeślą go do ministerstwa infrastruktury.. i tak było przez wszystkie lata, bo każdy unikał odpowiedzialności za ten most, dlatego teraz MY zabierzemy się za starania o most, bo burmistrzowi nie wypada blokować dróg i wytaczać kampanii przeciw ekologom.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 17:24 

Dziecinnie wygląda te wypominanie ile to Kwidzyn straci na budowie mostu. To może zaorajmy drogi na Malbork, Grudziądz i Prabuty bo stamtąd też ciągną chordy "obcej" siły roboczej. Jak lokalne firmy będą prężnie działać to pracy starczy dla wszystkich, a jak tej pracy nie będzie to będzie wyścig szczurów i sami miedzy sobą będziemy dołki kopać aby utrzymać się przy pracy. Oprócz tego co już było napisane:
Cytuj:
(...)Gniew jakoś sobie do tej pory radzi, każdy pracę gdzieś ma. "Wy" skorzystacie z połączenia z Gniewem również - tańsze działki budowlane w malowniczym Opaleniu, Jaźwiskach, Gniewie, Nicponi - to właściwie będą przedmieścia Kwidzyna (...). Co do pracy - to nie tak, że będą Was zwalniać, a nas przyjmować, bo mniej będziemy chcieli zarabiać. Nikt nie zwolni dobrego fachowca (...) Konkurencja na rynku pracy była i jest i nie jeden kwidzyniak będzie pracował w gniewskich firmach (np. w przyszłej elektrowni, czy w przyszłym centrum hotelowym Wzgórze Zamkowe).

Od siebie dodam że most nie tylko rozwiąże
Cytuj:
(...)problem(...) kwidzyńskich firm z dojazdem do Trójmiasta
ale dzięki połączeniu z krajową 1 umożliwi szybką komunikację z zachodnią częścią kraju, od morza aż do gór - teraz tracimy sporo czasu i nerwów jadąc drogą 55. I również istotna kwestia, dużo osób uczy się, pracuje w Trójmieście. Obecnie wyjazd do Gdańska to ok 2h jazdy, myślę że most skróciłby ten dystans do ok 1h co umożliwiłoby podjęcie przez część z Nas pracy w Trójmieście.
Tyle ode mnie.
Pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 17:56 

Großvater napisał(a):
Tyle ode mnie.

Nikomu w Kwidzynie nie trzeba chyba tłumaczyć jakie korzyści przyniesie most ;)

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 18:02 

Slay napisał(a):
Großvater napisał(a):
Tyle ode mnie.

Nikomu w Kwidzynie nie trzeba chyba tłumaczyć jakie korzyści przyniesie most ;)

Czytając niektóre, wcześniejsze posty miałbym wątpliwości. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1