Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 06:57 

Rachel napisał(a):
Nie wiecie przypadkiem co ta figura przedstawia, bo mi przypomina rybi ogon?

A mi wierzbę na wietrze.
PS. Przysięgam - nie piłem! :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 10:20 

Możliwe, że jest wizja artystyczna narożnika zburzonego w czasie Powstania budynku.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 12:07 
Podoba mi się zarówno forma jak i treść tego pomniczka przed dworcem.
Jednak moje poważne wątpliwości budzi jego lokalizacja. Dlaczego akurat w tym miejscu?
W przestrzeni miejskiej są takie fragmenty, które powinny podlegać ochronie. Zabytkami są przecież nie tylko same budowle, ale i ich otoczenie w jakim sa usytuowane. Tutaj wkomponowano pomnik w tradycyjną wedutę miejską, która była dotąd jedną z nielicznych zachowanych w mieście w nieomal niezmienionym pierwotnym stanie. Żal mi widoku sylwetki dworca, którego bryła architektoniczna widziana w perspektywie ul.Chopina, przez ponad 100 lat była jedną z tradycyjnych wizytówek miasta (dzisiaj wnętrze budynku jest taką wizytówką).
Obrazek

Ostatnio edytowano 7 października 2009, o 18:38 przez Konto usunięte (B...y), łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 12:28 
Przyjaciel forum

Budslavsky,
Widać nie wszystko jest wieczne i nasze władze uznały, że widok pomnika jest ważniejszy niż bryła dworca, który za pewne i tak stanie się jakimś centrum (handlowym lub usługowym).

Mi cały czas chodzi po głowie czas rozpoczęcia "stawiania" pomnika, czy to tylko zbieg okoliczności czy dbałość o historię.

Jeszcze artykuł z prasy:
Cytuj:
Kwidzyn. Wyjątkowo poważne rondo

Polska Dziennik Bałtycki Rafał Cybulski

Dzisiaj 09:07:38 , Aktualizacja dzisiaj 09:07:53
Kwidzyn słynie z rond - w całym mieście jest ich już 16, a teraz lokalne władze starają się je systematycznie ozdabiać przeróżnymi instalacjami. Na jednym z najnowszych skrzyżowań o ruchu okrężnym, u zbiegu ulic Kościuszki i Chopina, naprzeciw dworca kolejowego, stanęła właśnie rzeźba.
Gdy patrzymy na bryłę, w oczy rzuca się symbol Polski Walczącej oraz patriotyczne hasło wypisane złotymi literami. Rzeźba kosztowała ok. 50 tys. zł.

To najpoważniejsza instalacja, która zdobi kwidzyńskie ronda. Na kilku z nich stanęły wiklinowe zwierzaki, m.in. konie, słoń, żubr i mysz, na dwóch innych metalowe instalacje - konie w galopie oraz mężczyzna na bicyklu, a na jednym ocierające się o kicz, ale wyjątkowo radosne i mieniące się wieloma kolorami drzewko szczęścia.

- To koło dworca "obiecałem" organizacjom kombatanckim, a kolejne będą poświęcone m.in. miastom partnerskim - zdradza tematykę niezagospodarowanych jeszcze rond burmistrz, Andrzej Krzysztofiak.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 12:58 
Budslavsky napisał(a):
Dlaczego akurat w tym miejscu?
drosik napisał(a):
- To koło dworca "obiecałem" organizacjom kombatanckim, a kolejne będą poświęcone m.in. miastom partnerskim - zdradza tematykę niezagospodarowanych jeszcze rond burmistrz, Andrzej Krzysztofiak.
Zdaje się, że to kombatanci wywarli nacisk na władzę żeby akurat w tym miejscu

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 14:56 
Kombatantom i pamięci o ich walce należy się wiele. Ale dlaczego to tym kilkunastu Zacnym Paniom i Panom powierzać sprawy dotyczące projektowania przestrzennego miasta. Czy brakuje tu fachowców?
Już raz podpadłem swym Przyjaciołom krytykując zapełnianie ścian katedry „bogoojczyźnianymi” tablicami pamiątkowymi. Wówczas było podobnie i więcej do powiedzenia miał w tamtej sprawie wpływowy Gospodarz katedry, niż wojewódzki konserwator zabytków, którego (której) w związku z sumą zaniedbań w Kwidzynie lepiej już tu nie przywoływać.
Abstrahując od kombatantów pozwolę sobie na pewien pomysł.

Jeśli Pan Burmistrz jest tak wrażliwy na wszystkie życzenia mieszkańców, to i ja, jak będę się chciał np. zbłaźnić , to upomnę się o rondo we wskazanym miejscu. Jest takie skrzyżowanie ulic (gdzie jeszcze nie ma ronda), na którym ponad ćwierć wieku temu dopadła mnie miejscowa bezpieka, po tym jak okleiłem miasto klepsydrami ks. Jerzego Popiełuszki. Jest to idealne miejsce na pomniczek kolportera nielegalnej bibuły. W związku z kryzysem niekonieczne jest tu wydatkowanie kolejnych 50tys., bo mogłaby to być figura wykonana z … bibuły.
Jednak w obawie przed oszczędnością radnych, którzy mogliby zaproponować jeszcze tańsze tworzywo pomnika, jakim jest papier toaletowy – to nigdy nie podpisze się pod takim projektem.
PS. W tym miejscu nie złożę przysięgi podobnej do proklamowanej wyżej przez Corzano

Tytuł: Ja w sprawie ronda i rzeżby
PostNapisane: 7 października 2009, o 16:36 

Mam wrażenie że taka rzeźba - mówiąca o czymś wzniosłym
zasługuje na lepszą lokalizację niż rondo .
Mam na myśli np. deptak lub park - ale to tylko moje biadolenie
nad faktem dokonanym..
Przecież kombatanci - bez urazy - nie tu odpoczywają wspominając
swe wzniosłe chwile życia - tylko gdzieś na ławeczce np. parkowej
Tak mi się wydaje .
Dlatego zabrałem głos w tej sprawie chcąc przyłączyć się do tych
których zdziwił ten stan .
pozd. wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 17:05 

Budslavsky napisał(a):
Jednak w obawie przed oszczędnością radnych, którzy mogliby zaproponować jeszcze tańsze tworzywo pomnika, jakim jest papier toaletowy

Budslavsky!! Nie gódź się !!
Bo jeszcze będą kazali Ci stać osobiście na tym rondzie, na przykład, od 6.00 do 22.00 :grin: :-D :-D

Tytuł: Re: Ja w sprawie ronda i rzeżby
PostNapisane: 7 października 2009, o 17:21 

Waldemar napisał(a):
Mam wrażenie że taka rzeźba - mówiąca o czymś wzniosłym
zasługuje na lepszą lokalizację niż rondo .
Mam na myśli np. deptak lub park (...).
Przecież kombatanci - bez urazy - nie tu odpoczywają wspominając
swe wzniosłe chwile życia - tylko gdzieś na ławeczce np. parkowej(...)

Zgadzam się jak najbardziej z powyższym. Ww. inicjatywa połączona z lokalizacją wygląda jak kolejna, odfajkowana na sztukę obietnica naszych włodarzy. Chyba lepiej oglądałoby się seniorom powyższe dzieło sztuki np. na ławeczce w parku niż przy ruchliwym, hałaśliwym i śmierdzącym spalinami rondzie, szczególnie w letni upalny dzień.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 17:23 
krzyzak napisał(a):
Nie gódź się !
Oczywiście. Nawet to kiedyś tutaj opisałem: "Dzikie gołębie".

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 17:46 

Zaiste napisałeś. Budslavsky można Ciebie czytać i czytać....heh :-)

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 18:06 
Zbanowany

Großvater napisał(a):
ruchliwym, hałaśliwym i śmierdzącym spalinami rondzie, szczególnie w letni upalny dzień.
Też uważam, że można by znaleźć lepsze miejsce dla pomniku, ale nie zgodzę się tam jest tak źle. Nie siedziałeś chyba nigdy w tej okolicy i nie oglądałeś jak "Kwidzyn pędzi". Ja lubię to miejsce, ale też wolałbym ten pomnik gdzie indziej.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 18:19 

Fajna inicjatywa z tym pomnikiem, ale zastanawia mnie jedno: dlaczego nie mogli napisać tam części "Pieśni Kwidzyniaków" i umieścić znaku Rodła??? To jednak było by chyba nam bliższe niż stojąca już rzeźba. I tak mało osób w Kwidzynie zna słowa tej pieśni, a nawet znalazło by się liczne grono tych którzy nawet nie słyszeli o takiej pieśni.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 18:32 
Zbanowany

siwa napisał(a):
Pieśni Kwidzyniaków" i umieścić znaku Rodła???
Może dlatego, że spora część owych kombatantów walczyła pod sztandarem AK niekoniecznie na tych terenach? Po 45 roku wielu mieszkańców miasta przyjechało z Lubelskiego, Zamojszczyzny i innych terenów dość odległych od Rodła, a nawet obecnych granic RP. Dla tych ludzi wtedy to była walka o Polskę i ten pomnik właśnie ten okres ma upamiętnić - jak sądzę.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 19:01 

Obiecał kombatantom. Jeden taki też obiecał coś Ryśkowi i mamy dziś aferę. Lobby jakieś prowincjonalne.
Przestawić tę artystyczną wizję muru do parku kombatantów a na to rondo którąś figurę naszego Bloszka postawić. Swoich trzeba wspierać. Burmistrz też mógłby kupować w Kwidzynie. Dla dobra miasta. Ot co. :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1